Monah Arsenije o danasnjim devojkama u Srbiji

Objasni mi, da vidim na šta misliš.

- - - - - - - - - -

Da.
Ne.

Verujem da je Arsenije dobronameran prema svom narodu, ali ovo nije njegov posao.

O veri, šta je on pričao, o tome kako se odevaju...šta on ima sa ženama?

Posao monaha je da narod sacuva od zamki djavolskih ako je u prilici.
Da mu ukaze na opasnosti . Da ga ukori kad treba. Pa i ovim putem da opomene narod na nemoralno oblacenje koje vodi u greh.

Bivši narkoman Arsenije priča o tome kako žene treba da se kreću ulicama.. Elem, pa jeste,
ne znam zasto se o ovoj pojavi govori kao o necemu srpskom, kad je rec o globalnom trendu
ali stil oblačenja devojaka kod nas po klubovima, mada i po ulicama je rezervisan napolju za zonu crvenih fenjera.. delom je tome razlog siromaštvo, ostali razlozi bi bili krajnje rečeno i najstrože..izlog i ponuda? Ne znam, ja to tumačim neukusom, pa i vaspitanjem..ebga.. mada ja nisam stvarno strog što se tiče forme...nešto spolja da ljudima zameram u ovom ludilu od vremena..i morališem..

Bivši narkoman Arsenije priča o tome kako žene treba da se kreću ulicama.. Elem, pa jeste, ali stil oblačenja devojaka kod nas po klubovima, mada i po ulicama je rezervisan napolju za zonu crvenih fenjera.. delom je tome razlog siromaštvo, ostali razlozi bi bili krajnje rečeno i najstrože..izlog i ponuda? Ne znam, ja to tumačim neukusom, pa i vaspitanjem..ebga.. mada ja nisam stvarno strog što se tiče forme...nešto spolja da ljudima zameram u ovom ludilu od vremena..i morališem..

Pa ne mozes ti, buduci i sam neprincipijelan. To mogu samo oni koji nisu tom poroku podlegli.

A sve je to i stvar ukusa. Neko sada moze reci, "vidi ovu seljanku, obukla helanke, vidi joj se svaka neravnina" i da to bude nekulturno, jeftino, dok neko isto to moze reci za neku suknju i kako takva devojka provocira i trazi paznju. Da je normalno i ljudski da zelimo paznju suprotnog pola, apsolutno, samo mislim da ima i suptilnijih nacina. Mozda neke zene nisu svesne, ili ih bas briga, kakav utisak ostavljaju svojim oblacenjem, ali boze moj, sloboda izbora da svako nosi sta hoce i sta mu odgovara i sloboda drugih da imaju svoje misljenje o toj odevnoj kombinaciji, ma kakvo to misljenje bilo.

Isto kao sto neki preplanuli celavac iz solarijuma sa roze body majicom na kojoj bise "Playboy" me asocira na ne previse inteligentnog coveka (mozda gresim) isto tako neka u sorcu na pola guze na kome pise "Playboy" sigurno nece da me asocira na devojku koja ima iste poglede na svet kao ja. To je ekstremni primer, mada i druge odevne kombinacije koje vidim po klubovima da se nose, kilo sminke i sl. me psihicki odbija.

ne znam zasto se o ovoj pojavi govori kao o necemu srpskom, kad je rec o globalnom trendu

Prvo,mi smo narod koji uvek od drugih civilizacija uzima i kopira samo ono najgore.Sto jednom od tih zemalja ne uzmemo nesto dobro nego samo ono najgore sto oni imaju?I onda sami sebe pravdamo kako je to globalni trend i kako nismo mi to izmislili.Nego nas mangupi navukli da i mi budemo dzudze.
Mi u stvari ni u kom pogledu nemozemo sebe da svrstavamo u nesto globalno.Mi mozemo i po kulturoloskom i finansijskom i po ekonomskom i socioloskom pitanju sebe da uporedimo samo sa Bosnom,Pakistanom,Tajlandom,Rumunijom,Venecuelom,Libijom i ostalim zemljama treceg sveta.

Prvo,mi smo narod koji uvek od drugih civilizacija uzima i kopira samo ono najgore.Sto jednom od tih zemalja ne uzmemo nesto dobro nego samo ono najgore sto oni imaju?I onda sami sebe pravdamo kako je to globalni trend i kako nismo mi to izmislili.Nego nas mangupi navukli da i mi budemo dzudze.
Mi u stvari ni u kom pogledu nemozemo sebe da svrstavamo u nesto globalno.Mi mozemo i po kulturoloskom i finansijskom i po ekonomskom i socioloskom pitanju sebe da uporedimo samo sa Bosnom,Pakistanom,Tajlandom,Rumunijom,Venecuelom,Libijom i ostalim zemljama treceg sveta.
nisi mi odgovorio sta predlazes, sta smatras da bi bilo resenje tog stanja

verovatno si neciji muz, otac, brat, sin, kolega, prijatelj, (nesto od toga ili sve to) i ne verujem da u tvom okruzenju preovladjuju zene iz uvodnog posta

ima ih, upadljivije su od drugih, ali vecina ima neku meru i to je OK

Poslednja izmena:

Odgovorio sam ti na prosloj strani.Mozda nisi videla.
Sada svakako resenja nema.To i jeste problem.Mi smo u svakom smislu na dnu i sada se tu pomoci nemoze.Ja mogu samo da pricam kako smo dovde dosli a pomoci nam sad nemoze ni sam Bog a kamoli jedan monah.
Ili mozda pitati zgrcenog,cupavog,coravog,matorog gremlina kome je jos veca budala od njega dala da bude ministar kulture.Sta dalje da pricamo o nasem drustvu i nasoj kulturi?

Odgovorio sam ti na prosloj strani.Mozda nisi videla.
Sada svakako resenja nema.To i jeste problem.Mi smo u svakom smislu na dnu i sada se tu pomoci nemoze.Ja mogu samo da pricam kako smo dovde dosli a pomoci nam sad nemoze ni sam Bog a kamoli jedan monah.
Ili mozda pitati zgrcenog,cupavog,coravog,matorog gremlina kome je jos veca budala od njega dala da bude ministar kulture.Sta dalje da pricamo o nasem drustvu i nasoj kulturi?
dakle kazes da mozemo da konstatujemo katastrofu i da nam spasa nema...
a ipak ima sjajnog mladog sveta oko nas, pristojnog, obrazovakog, dobronamernog...
niti ce svi uspeti, niti ce svi propasti, kljuc je u porodici, svako je odgovoran za svoj podmladak, bilo i bice

PS(preporuka za citanje Erik Bern, Koju igru igras, igra Strasno, strasno)
http://prijatelj.weebly.com/uploads/1/2/9/7/12970621/erik_bern__koju_igru_igras.pdf

Poslednja izmena:
dakle kazes da mozemo da konstatujemo katastrofu i da nam spasa nema...
a ipak ima sjajnog mladog sveta oko nas, pristojnog, obrazovakog, dobronamernog...
niti ce svi uspeti, niti ce svi propasti, kljuc je u porodici, svako je odgovoran za svoj podmladak, bilo i bice

PS(preporuka za citanje Erik Bern, Koju igru igras, igra Strasno, strasno)
http://prijatelj.weebly.com/uploads/1/2/9/7/12970621/erik_bern__koju_igru_igras.pdf

Da.Bas to hocu da kazem.
Najveca je ironija sto ima,kao sto kazes,sjajnog mladog sveta.Samo je problem sto danas ima jedna zajednicka zamenica za mladog,obrazovanog,pristojnog coveka - budala!
Takvi ili odu iz zemlje tamo gde ih cene ili ostanu ovde da plivaju u blatu koje je napravila novonastala elita.To sad vec vise nemoze da promeni nijedna vlast,nijedna religija,nijedna filozofija...
I da dodam da se ovde najvise raspravljalo o pocepanim farmerkama,Kacavendi,popovima alkoholicarima i ostalim nebulozama a mislim da je malo ko shvatio poentu onoga sto je ovaj monah veoma pametno konstatovao.Ili jednostavno nije hteo da shvati jer svako ko ovako pametno konstatuje stvari i ko te stavove podrzava i deli bude okarakterisan kao totalni autsajder.

verovatno si neciji muz, otac, brat, sin, kolega, prijatelj, (nesto od toga ili sve to) i ne verujem da u tvom okruzenju preovladjuju zene iz uvodnog posta

ima ih, upadljivije su od drugih, ali vecina ima neku meru i to je OK

Nisam muz i nisam otac mada to i nije bitno za pricu.Da,o okruzenju i govorim.
A meni je bas zao tog vrlo malog procenta devojaka koje se izdvajaju od te velike vecine.One ciji mozgovi nisu isprani svakodnevnim nebulozama i koje ce zbog toga ostati same i neshvacene.

Samo je problem sto danas ima jedna zajednicka zamenica za mladog,obrazovanog,pristojnog coveka - budala!.
gresis, ima sjajnog dostojanstvenog mladog sveta koji nikako ne moze da se nazove budalama, poznajem ih licno

to kako ce neko da prezentuje sebe ima najvise veze sa tim kako sebe dozivljava, a ne sa tim kako izgledaju starlete i njima slicne
neko ko postuje sebe to pokazuje uvek i svuda, ma kakva da je situacija u drustvu

nema tu izuzetaka
ako imam dovoljno mozga da uvidim razliku izmedju sebe i Stanije, onda mi ona ne moze biti uzor

ne treba da si narocito genijalna osoba da shvatis da ce te muskarci pomatrati kao meso kad se obuces kao prostitutka

neko zeli bas to, i ne treba braniti, a nije ni moguce

gresis, ima sjajnog dostojanstvenog mladog sveta koji nikako ne moze da se nazove budalama, poznajem ih licno

to kako ce neko da prezentuje sebe ima najvise veze sa tim kako sebe dozivljava, a ne sa tim kako izgledaju starlete i njima slicne
neko ko postuje sebe to pokazuje uvek i svuda, ma kakva da je situacija u drustvu

nema tu izuzetaka
ako imam dovoljno mozga da uvidim razliku izmedju sebe i Stanije, onda mi ona ne moze biti uzor

ne treba da si narocito genijalna osoba da shvatis da ce te muskarci pomatrati kao meso kad se obuces kao prostitutka

neko zeli bas to, i ne treba braniti, a nije ni moguce

Vidi,tebi ta Stanija ne moze biti uzor ili nekom iz tvoje generacije ali uzmi sad grupu od nekoliko tinejdzerki od 15-16 godina i svaka ce do detalja da ti isprica sve o liku i delu te Stanije ili neke druge,njoj identicne,starlete,klaberke,igracice oko sipke ili jednostavno prostitutke a da ih pitas ko je bio Branislav Nusic ako jedna bude znala ja cu sad da se slikam go i da sliku postavim na "nase slike u mozaiku".Verovatno i misle da je Jovan Jovanovic Zmaj neki polu brat Zmaja od Sipova.Dakle nije problem sta ta Stanija radi,sa kim se smuca i da li je meso ili prostitutka.Problem je sto je taj njen stil zivota i nacin razmisljanja opste prihvacen i pozeljan put za mlade generacije.One to vide i misle da tako treba jer je to jedino sto im se srvira.Oni suprotni primeri nekog zdravog i ispravnog puta su zapostavljeni.Tu su zakazali i roditelji i sistem skolstva i kompletno drustvo.I tu povratka nema.U buducnosti samo moze biti gore mada je tesko i pomisliti da moze biti gore i nize od ovoga.I kako uopste neko ko sve to vidi i nije i slep i gluv,uopste da pozeli da odgaja decu koja ce odrastati u tom svetu i takvom okruzenju?

Vidi,tebi ta Stanija ne moze biti uzor ili nekom iz tvoje generacije ali uzmi sad grupu od nekoliko tinejdzerki od 15-16 godina i svaka ce do detalja da ti isprica sve o liku i delu te Stanije ili neke druge,njoj identicne,starlete,klaberke,igracice oko sipke ili jednostavno prostitutke a da ih pitas ko je bio Branislav Nusic ako jedna bude znala ja cu sad da se slikam go i da sliku postavim na "nase slike u mozaiku".Verovatno i misle da je Jovan Jovanovic Zmaj neki polu brat Zmaja od Sipova.Dakle nije problem sta ta Stanija radi,sa kim se smuca i da li je meso ili prostitutka.Problem je sto je taj njen stil zivota i nacin razmisljanja opste prihvacen i pozeljan put za mlade generacije.One to vide i misle da tako treba jer je to jedino sto im se srvira.Oni suprotni primeri nekog zdravog i ispravnog puta su zapostavljeni.Tu su zakazali i roditelji i sistem skolstva i kompletno drustvo.I tu povratka nema.U buducnosti samo moze biti gore mada je tesko i pomisliti da moze biti gore i nize od ovoga.I kako uopste neko ko sve to vidi i nije i slep i gluv,uopste da pozeli da odgaja decu koja ce odrastati u tom svetu i takvom okruzenju?
Ja i ne komentarisem svoju generaciju. Imam odraslog sina koji ima drugarice, i njih komentarisem (21,22 god). Skoluju se deca, citaju, druze se, putuju, provode, ali nijedna ne izgleda kao prostitutka. Ok, mozemo da podjemo od toga da to nije prosek naseg stanovnistva, ovo su ipak buduci intelektualci, medjutim, nije prosek ni prostitutka izgled&ponasanje

Da li ce neko da prihvati Staniju kao model ili nece, zavisi od toga sta je bilo ponudjeno u porodici. Oni koji znaju za bolje, sigurno nece sebe uvaljati u taj mulj.

Vecina naseg sveta je pristojno, stvarno tako mislim.

Poslednja izmena:
Da.Bas to hocu da kazem.
Najveca je ironija sto ima,kao sto kazes,sjajnog mladog sveta.Samo je problem sto danas ima jedna zajednicka zamenica za mladog,obrazovanog,pristojnog coveka - budala!
Takvi ili odu iz zemlje tamo gde ih cene ili ostanu ovde da plivaju u blatu koje je napravila novonastala elita.To sad vec vise nemoze da promeni nijedna vlast,nijedna religija,nijedna filozofija...
I da dodam da se ovde najvise raspravljalo o pocepanim farmerkama,Kacavendi,popovima alkoholicarima i ostalim nebulozama a mislim da je malo ko shvatio poentu onoga sto je ovaj monah veoma pametno konstatovao.Ili jednostavno nije hteo da shvati jer svako ko ovako pametno konstatuje stvari i ko te stavove podrzava i deli bude okarakterisan kao totalni autsajder.

Nisam muz i nisam otac mada to i nije bitno za pricu.Da,o okruzenju i govorim.
A meni je bas zao tog vrlo malog procenta devojaka koje se izdvajaju od te velike vecine.One ciji mozgovi nisu isprani svakodnevnim nebulozama i koje ce zbog toga ostati same i neshvacene.

Ovde bi se slozio pogotovo sa boldovanim delom, takav covek u Srbiji redovno ispadne budala i tako ga smatraju. Razlog je u tome sto je kod nas nametnut nakaradan sistem vrednosti u kome je normalno da drugoga varas, lazes, da se koristis svim sredstvima ne bi li dosao do cilja, obrazovanje nije na ceni ali jesu lazne diplome, tradicionalna veza i porodica ustupaju pred otvorenim vezama, kombinacijama, frend zoni i slicnim odnosima u kojima caruje laz, varanje, zabijanje noza u ledja strani koja igra posteno, fer plej i bas zbog toga takvi se i smatraju budalama, naivcima jer su izvozani i izigrani a da nisu imali kulturan, posten pristup to im se ne bi desilo u svim sferama zivota.

Nastavio bih se na prethodni post
....... zbog propale drzave i sve veceg broja raspadnutih porodica, dobar deo mladih ljudi ne uzimaju za uzore roditelje, jer se isti uglavnom nisu snasli u tranziciji i krizi, a neki zli i opasni ljudi jesu, i onda njih uzimaju kao modele koje treba da kopiraju. Sta vredi nekoj devojci npr. ciji su se roditelji skolovali, bili posteni citav zivot, i na kraju zavrsili bez posla i para, da se ugleda na roditelje, kada sa druge strane Stanija i slicne pojave zaradjuju novac, putuju po svetu, itd, i sve to izgleda kao deo neke zabave. Ti mladi ljudi, unapred propali tipusi, svoj zivot zasnivaju na krilatici "pij veseli se , na zivot poseri se" , jer drugaciju alternativu ne vide..

Ko može da priča kako će žene da se odevaju, alkoholičari i narkomani..... da ne misliš da sebi daješ mnogo za pravo neosnovano?
Naravo da daješ, al sam o sebi govoriš ( :

u patrijarhalnom drustvu- muskarci - i to oni pravi. a danas je haos i niko.
al i dalje na ulazu u opstinu, banke itd. regulisu odevanje kolko su zene postale alave u ogoljavanju....

Back