Молдавија - избори 2025.

Pobednička lista je jako blizu apsolutne većine

Urnisali su glavnog protivnika. Neka istraživanja su govorila o prilično izjednačenim brojevima ali prednost će na kraju biti skoro duplo

Izgleda da je ono hapšenje definitivno prelomilo stvari

izbori su pokradeni od strane EU zlikovaca i neprijatelja demokratije i nisu legitimni jer je Sandu rezim zabranio 8 stranaka , plus gomilu opozicionih medija i stotini hiljadi gradjana je uskraceno pravo glasa.

No nema veze urusice se ekonomski sami .

Prozivaju Gruziju da su ruska kolonija jer su odbili da pokrenu rat protiv Rusije a oni sami ne znaju gde udaraju .

Posto sam u tom poslu , gledam moldavska vinska industrija dozivljava totalni kolaps. Zbog neprijateljstva prema Rusiji, izgubili su svoje najvaznije trziste - rusko trziste, i sada bukvalno nemaju kome da prodaju vina, jer EU stiti svoje proizvodjace pa dozivljavaju totalni kolaps.

Moldavija je kolonija zapada i okupirana od strane NATO pakta.

Само немој СВО, молим те

NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA U MOLDAVIJI: Opozicione partije vode ispred vladajuće stranke, prebrojano 80 posto glasova​

PREMA podacima Centralne izborne komisije (CIK) nakon obrade 80% zapisnika, opozicione partije u Moldaviji, uključujući Patriotski blok, ostvaruju prednost nad vladajućom Partijom akcije i solidarnosti (PDS) predsednice Maje Sandu.​

НАЈНОВИЈИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У МОЛДАВИЈИ: Опозиционе партије воде испред владајуће странке, пребројано 80 посто гласова

Foto: Profimedia

Rezultati po blokovima i partijama

• Patriotski blok – 27,85%
  • PDS – 44,55%
  • Blok „Alternativa“ – 8,69%
  • „Naša partija“ – 6,53%
  • „Demokratija kući“ – 5,98%
Ukupno, opozicione stranke trenutno imaju 49,05% podrške, dok je PDS na 44,55%. Izlaznost je premašila 52%.

Incidenti na izborima​

Prema izveštaju nevladine organizacije Promo-Lex, tokom izbora je zabeleženo 624 incidenta.

Poslanik Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja Andrej Safonov izjavio je da su vlasti organizovale provokacije na biračkim mestima sa ciljem da spreče glasanje onih koji nisu naklonjeni režimu predsednice Maje Sandu.

(RIA Novosti)

https://www.novosti.rs/planeta/svet...vladajuce-stranke-prebrojano-80-posto-glasova

NAJNOVIJI REZULTATI IZBORA U MOLDAVIJI: Opozicione partije vode ispred vladajuće stranke, prebrojano 80 posto glasova​

PREMA podacima Centralne izborne komisije (CIK) nakon obrade 80% zapisnika, opozicione partije u Moldaviji, uključujući Patriotski blok, ostvaruju prednost nad vladajućom Partijom akcije i solidarnosti (PDS) predsednice Maje Sandu.​

НАЈНОВИЈИ РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У МОЛДАВИЈИ: Опозиционе партије воде испред владајуће странке, пребројано 80 посто гласова

Foto: Profimedia

Rezultati po blokovima i partijama

• Patriotski blok – 27,85%
  • PDS – 44,55%
  • Blok „Alternativa“ – 8,69%
  • „Naša partija“ – 6,53%
  • „Demokratija kući“ – 5,98%
Ukupno, opozicione stranke trenutno imaju 49,05% podrške, dok je PDS na 44,55%. Izlaznost je premašila 52%.

Incidenti na izborima​

Prema izveštaju nevladine organizacije Promo-Lex, tokom izbora je zabeleženo 624 incidenta.

Poslanik Vrhovnog saveta Pridnjestrovlja Andrej Safonov izjavio je da su vlasti organizovale provokacije na biračkim mestima sa ciljem da spreče glasanje onih koji nisu naklonjeni režimu predsednice Maje Sandu.

(RIA Novosti)

https://www.novosti.rs/planeta/svet...vladajuce-stranke-prebrojano-80-posto-glasova

Чекај, Тикомире.

Ја ништа у Молдавији нисам пратио.

И онда ти даш неке тњитерсе где пише да су забрањиване партије и гашени медији,

и ја се забринем за демократију у Молдавији.

И онда ти поставиш лажну вест лажних новина Новости, за које цео свет зна да нису тачне.

И ти овако, 'ладно, без икаквог проверавања пласираш ове очигледне лажи по форуму.

И како ја сад да верујем овим твитерсима о забрни партија и медија кад си у стању да пласираш овде овако очигледно лажну вест из лажних медија?

REZULTATI IZBORA U MOLDAVIJI: PAS samostalno formira vladu! Policija upozorava na NEREDE, proruska opozicija pozvala na protest​

Izlaznost na izborima bila je oko 52%, a PAS je osvojio više od 50% glasova.

Vladajuća Partija akcije i solidarnosti (PAS) osvojila je većinu glasova na parlamentarnim izborima u Moldaviji.

https://www.blic.rs/vesti/svet/rezu...vi-proevropski-pas-sam-osvaja-vlast-u/h7v69jj

Ово протестанти блокадери у Молдавији најављују обојену револуцију овим бледим покушајем најаве протеста?

Шта ова победа значи за Србију, регион, за односе са Русијом?

ChatGPT said:​

Одлично питање. Победа проевропске странке у Молдавији (PAS) има шири геополитички значај — не само за Молдавију, већ и за Балкан, укључујући Србију и околне земље. Ево кратке анализе:

🔵 Шта значи победа PAS-а у Молдавији за Србију и регион?

1. Јачање европског фронта у Источној Европи

• Победа PAS-а ојачала је табор земаља које активно стреме ка чланству у ЕУ (заједно са Украјином, Грузијом, а већ и постојећим кандидатима као што је Србија).
  • То шаље поруку да ЕУ проширење није мртво — барем не за оне који испуњавају услове.
  • За Србију, која већ годинама тапка у месту у преговорима са ЕУ, то је и притисак и мотивација:
    „Ако Молдавија може да оствари брз напредак — шта вас кочи?“

2. Ограничење руског утицаја — и сигнал Београду

• Молдавија је, као и Србија, историјски под руским утицајем, али сада се отворено окреће Западу, упркос свим притисцима из Москве.
  • Ово је сигнал Србији да је могуће дистанцирати се од Москве — али само ако постоји јасна унутрашња политичка воља.
  • За регион, ово може бити почетак „таласа слабљења руског утицаја“, поготово у земљама као што су Босна и Херцеговина, Црна Гора и чак делимично Република Српска.

3. Промене у регионалној динамици и притисци на ЕУ

• ЕУ ће морати да покаже да је спремна да награди реформе (у случају Молдавије, могуће је убрзање евроинтеграција).
  • То опет може створити притисак у Србији да се предузму „конкретне“ реформе — а не само симболичке промене у законима.
  • За друге земље Западног Балкана — нарочито Северну Македонију, Албанију и БиХ — успех Молдавије је и конкуренција и мотиватор.

4. Односи Србије и Русије — све већи контраст

• Док Молдавија прекида старе везе и отвара се према Западу, Србија (барем званично) и даље балансира, а у медијима и у јавности често и отворено подржава Москву.
  • Тај контраст постаје видљивији и ЕУ и САД.
  • Србија може бити виђена као изолованија у региону ако се не приклони јаснијем курсу ка ЕУ.

5. Енергетска и безбедносна питања

• Молдавија је под притиском из Москве због гаса и енергије — Србију чека сличан сценарио ако се дистанцира.
  • Победа PAS-а шаље поруку да је чак и мали систем попут Молдавије спреман да преузме ризике и диверсификује снабдевање.
  • Србија би могла бити подстакнута да убрза енергетску независност (прикључењем на европске мреже, коришћењем обновљивих извора).

📍 Укратко:​

УтицајЗа Србију значи
ГеополитичкиСигнал да се проевропски курс може исплатити
РегионалниПритисак да се убрзају реформе и напредак у ЕУ процесу
Однос с РусијомСве јачи контраст — Србија као једини ослонац Москве на Балкану
Енергетика и безбедностУпозорење и прилика за енергетску и спољнополитичку диверсификацију
Унутрашња политикаАко PAS може победити упркос руском утицају, могуће је и у другим државама са сличном ситуацијом

Ако желиш, могу направити и графички преглед овог утицаја, или дати предвиђања за 2026. годину — шта мислиш?

Attach
Search
Study
Voice
ChatGPT can make mistakes. Check important info.

šta god pitao za njega je uvek - odlično pitanje

Разговарао сам мало са њим.

Пази шта каже:

🗓​

✅ Јануар 2026.

• Молдавија започиње нови циклус реформи у правосуђу
  • Србија и даље под притиском због недемократских пракси

✅ Март 2026.

• Почетак безбедносне сарадње Молдавије са НАТО (не чланство, али ближа сарадња)
  • Србија најављује нови енергетски споразум ван Газпрома

✅ Април 2026.

• Србија потписује први енергетски уговор с ЕУ или другим западним партнером
  • Могући притисци из Русије као одговор (преко медија или економски)

✅ Мај 2026.

• Могућност ванредних избора у Србији (уколико се политичка ситуација погорша)
  • Јачање опозиције и грађанских покрета

✅ Јун 2026.

• Молдавија добија зелено светло за званичан почетак приступних преговора са ЕУ
  • ЕУ шаље јасан сигнал осталим земљама региона: „ко ради – напредује“

✅ Октобар 2026.

• Очекује се одлука ЕУ о статусу Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ у процесу проширења
  • Ако нема напретка у Србији, могуће замрзавање фондова или „пауза“ у преговорима

✅ Децембар 2026.

• Могућа формализација „замрзнутог договора“ Србије и Косова (није пуно признање, али корак ка нормализацији)
  • Молдавија постаје симбол реформске борбе и отпора руском утицају у региону

Разговарао сам мало са њим.

Пази шта каже:

🗓​

✅ Јануар 2026.

• Молдавија започиње нови циклус реформи у правосуђу
  • Србија и даље под притиском због недемократских пракси

✅ Март 2026.

• Почетак безбедносне сарадње Молдавије са НАТО (не чланство, али ближа сарадња)
  • Србија најављује нови енергетски споразум ван Газпрома

✅ Април 2026.

• Србија потписује први енергетски уговор с ЕУ или другим западним партнером
  • Могући притисци из Русије као одговор (преко медија или економски)

✅ Мај 2026.

• Могућност ванредних избора у Србији (уколико се политичка ситуација погорша)
  • Јачање опозиције и грађанских покрета

✅ Јун 2026.

• Молдавија добија зелено светло за званичан почетак приступних преговора са ЕУ
  • ЕУ шаље јасан сигнал осталим земљама региона: „ко ради – напредује“

✅ Октобар 2026.

• Очекује се одлука ЕУ о статусу Србије, Албаније, Северне Македоније и БиХ у процесу проширења
  • Ако нема напретка у Србији, могуће замрзавање фондова или „пауза“ у преговорима

✅ Децембар 2026.

• Могућа формализација „замрзнутог договора“ Србије и Косова (није пуно признање, али корак ка нормализацији)
  • Молдавија постаје симбол реформске борбе и отпора руском утицају у региону
ovo je sve u jednom odgovoru napisao ?

skoro sam pitao tog GPT-a da malo analizira trenutnu situaciju Ukrajina i Trampov odnos prema njoj... itd

on poče da mi piše o Trampovom prvom mandatu pa me pita da li želim da mi napiše mišljenje u slučaju da Tramp osvoji i drugi mandat

utya-utya-duck.gif

Добро. Мало га исправиш.

ја га малопре питам, јеси ли били јуче избори у Молдавији.

Он каже..нису. Били су 28. стептембра.

ја га питам, који једанас датум, он каже 29. септембар. :hahaha:

Добро. Мало га исправиш.

ја га малопре питам, јеси ли били јуче избори у Молдавији.

Он каже..нису. Били су 28. стептембра.

ја га питам, који једанас датум, он каже 29. септембар. :hahaha:
ispravio sam ga ja posle....reko, čekaj bre malo pa Tramp je osvojio i drugi mandat

kad on siroma poče da mi štekće o Trampu, prvo postavi njegovu sliku, pa detinjstvo, dečaštvo, mladost,
pa tek onda nešto o Ukrajini

:lol:

Back