Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pogledajte prilog 769730
Da nema možda neko fotografiju Predićeve slike u malo jačoj rezoluciji gdje bih mogao vidjeti jasnije boje i detalje?
Ovo stvarno izgleda super :-)
A šta misliš da malo "ohladiš" zasićenje? Nekako su zelena, plava i crvena previše napadne. Ako u svaku zamešaš njenu komplementarnu (u zelenu malo crvene, plavu sa narandžastom itd) izgledaće malo ugašenije, sličnije originalu.
Inače je stvarno super!

Ovo stvarno izgleda super :-)
A šta misliš da malo "ohladiš" zasićenje? Nekako su zelena, plava i crvena previše napadne. Ako u svaku zamešaš njenu komplementarnu (u zelenu malo crvene, plavu sa narandžastom itd) izgledaće malo ugašenije, sličnije originalu.
Inače je stvarno super!
Pomalo je u pitanju i efekat na fotografiji, a sigurno je i da ste u pravu. Poenta je u tome što ja još uvjek nemam pojma ni o mješanju boja, ni o bilo čemu što je vezano za slikanje. Davno u školi sam bio talentovan ali uglavnom sam crtao olovkom. Ništa ozbiljno. Početkom godine sam ćerki, koja je talentom na mene, kupio neke akvarel boje pa probao i ja. Pa redom akril malo i evo me na uljanim.

16012027933296631132971434038682.jpg

Ovo je upravo direktno slikano, bez efekata
Evo jednostavnog pristupa mešanju boja:
Plava + crvena + žuta = skoro crna :-)
Crvena + malo plave + malo žute = prirodnija crvena
Plava + žuta + malo crvene = prirodnija zelena.
Uglavnom skoro svi tonovi mogu da se postignu sa te tri boje, plus eventualno paljena umbra (burnt umber) koja dodaje punoću.
Najosnovnije su u stvari magenta crvena, cyan plava i limun žuta.
Plus bela, naravno :-)

Evo jednostavnog pristupa mešanju boja:
Plava + crvena + žuta = skoro crna :-)
Crvena + malo plave + malo žute = prirodnija crvena
Plava + žuta + malo crvene = prirodnija zelena.
Uglavnom skoro svi tonovi mogu da se postignu sa te tri boje, plus eventualno paljena umbra (burnt umber) koja dodaje punoću.
Najosnovnije su u stvari magenta crvena, cyan plava i limun žuta.
Plus bela, naravno :-)
Zahvaljujem. Mislim da uz teoriju, neće to biti to dok se ne upoznam i u praksi mi malo ne pokažu pravi slikari. Ako ova slika bude gotova do novembra izložiću je na lokalnoj izložbi Pljevaljskih slikara. Nadam se tu da ću upoznati i nekoga ko će htjeti da podjeli malo znanja.

Zahvaljujem. Mislim da uz teoriju, neće to biti to dok se ne upoznam i u praksi mi malo ne pokažu pravi slikari. Ako ova slika bude gotova do novembra izložiću je na lokalnoj izložbi Pljevaljskih slikara. Nadam se tu da ću upoznati i nekoga ko će htjeti da podjeli malo znanja.
Istražuj sam i ne plaši se boja.. mešaj međusobno i pravi svoju paletu.Samo hrabro.
Doći ćeš do svoje palete..U pravu je Bolčina,boje je potrebno ponekad ugasiti,ponekad
oplemeniti..no to možeš samo radom naučiti.I kako rekoh..ne plaši se boja.

Zelim da mi slikari objasne koje su četkice najbolje za slikanje uljanim bojama
Slikanje i crtanje čine se u isto vreme reče Cézanne, a da biste to učinili potrebne su Vam
raznovrsne slikarske četkice različitih oblika i kvaliteta dlačica.
ilu-12.jpg

Uljane slikarske četkice izrađuju se u raznovrsnim oblicima

• Ravne za pozadine i opšta, brza pokrivanja;
  • Filbert-i za mekši pristup;
  • Zaobljene za detaljistički rad;
  • Lepezaste za mešanje boja.

Tradicionalno korištene četkice za slikanje uljanim bojama, sačinjene od svinjskih čekinja.

Krutost ovih četkica dozvoljava nanošenje guste boje (uljanih boja, akrilnih) i pokrivanje
/nanošenja boja na veće površine /područja.
Višestruko rascvetani vrhovi dlačica dobro su prilagođeni velikim pokretima četkicom koji
prelaze preko površine i prodiru u nju, premda s drugačijim efektom od efekata poteza
četkicama od finih dlaka.
Fine dlačice dobro zadržavaju svoj ufitiljen oblik, pružajući veću finesu svakom potezu
četkicom. Ove četkice dozvoljavaju suptilnije poteze i fine linije; vraćaju se u prvobitni
oblik lako (vrh se ne razbija) kad se radi sa tečnijom bojom.
Četkice od finih ili ekstra finih dlačica “sublimišu” ekstra-fine ili boje umetničkog kvaliteta.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back