Meni je prije nekih 6-7 godina kad sam bio u srednjoj skoli pala na pamet ideja za sf... Uglavnom, cini mi se da sam bio 2. razred gimnazije, i ucio sam biologiju dok mi je pala ta ideja na pamet. Tacnije, to su bile uvodne lekcije o kicmenjacima. Medju njima su se nasle i nekoliko teorija o nastanku kicmenjaka. Jedna od tih teorija me narocito zainteresovala. Radi se o sledecem: postoji neka zivotinja(ili je postojala. zaboravio sam detalje iz lekcije poslije toliko godina, tako da ne znam da li je teorija nastala na osnovu arheoloskih otkrica izumrle zivotinje ili ne, ne zamjerite) koja kao odrasla zivi kao biljka, znaci vezana za stijenu, ne krece se... Medjutim, zivotni ciklus te zivotinje sastoji se iz dvije faze. To znaci da prije nego sto dostigne odraslu fazu zivi u obliku larve. E sad, zanimljivo je to da larva ima sve odlike prave zivotinje osim sposobnosti razmnozavanja. Znaci krece se, hrani se aktivno... Medjutim kako larva sazrijeva, tako pocne da vodi sve pasivniji nacin zivota. Tada u njoj pocne da se luci neka supstanca, hormon, enzim, sta li vec... I ona pod uticajem te supstance pocinje da transformise svoje tijelo, prilagodjavajuci ga pasivnom nacinu zivota, ulazeci u odraslu fazu. Zaboravio sam ime supstance, ali ono pise u knjizi iz biologije, barem je pisalo u onoj iz koje sam ja ucio tada. Teorija dalje kaze da je larva u nekom momentu dobila i sposobnost razmnozavanja, takodje aktivacija lucenja te supstance koja je bila odgovorna za preobrazaj je inhibirana. Po teoriji, ta larva je predstavljala prvi primitivni oblik kicmenjaka iz kojeg su se procesom evolucije razvili svi ostali kicmenjaci, pa i mi na kraju. Bila mi je zanimljiva pomisao da svi poticemo od larve, i da smo mozda negdje naslijedili taj recesivni gen za aktivaciju te supstance, i na kraju mogucnost za preobrazaj. I ako smo u stvari larve kako bi izgledali nakon prelaska u odrasli oblik. I sad plot bi bio sablonski ili nebi, neki naucnik recimo uspio je da sintetise tu supstancu, ona je njegovom ili necijom drugom zaslugom, slucajno, namjerno dospjela do ljudi. ... I ta supstaca bi cinila isto kod njih sto je cinila i onom organizmu milionima godina ranije. . Prilagodjavala bi ih njihovom (ne pasivnom, jer to bi bilo prilicno smorno) nacinu zivota. Nazovimo to nekom vrstom ubrzane evolucije, hiljadama razlicitih evolucija. Tu naravno pocinje masta, kreiranje sarenolikih likova, mozda ubacivanje filozofskih i etickih pitanja, pitanja granice covjeka kada on moze da postane gotovo sve samo ako ulozi napor u tom smjeru(zvuci poznato?!), mada ne mora, moze se pristupiti ideji tako da gotovi proizvod bude neki survival horor...
I tako teorija je prerasla u naucnu cinjenicu.
Eto to je samo ideja, kostur, nisam se dalje bavio ovim, aj pa dajte svoje misljenje.