Moja prica

Одрасла особа треба да преузме одговорност за свој живот и своје поступке!
Одраслој особи, ако нису потребни родитељи да је васпитавају, који ће јој да јој дају стан?
Какви су то аршини? :dontunderstand: Требају ми родитељи, јер хоћу да живим у њиховом стану, а не смеју ми то помињати, јер сам одрасла, па ми не требају да ми ,,соле памет''. :eek:
Понављам: из поста се не види да родитељи траже да се она разведе, него да се њих двоје покажу да су одрасли и способни за живот.

Софија, становање у приватном стану кошта.
Вероватно желе да тим потезом натерају зета да брине о својој породици (коју за сад, на срећу, чине само двоје), јер осим за голи живот, треба зарадити и за стан.
Глупо је да им наплаћују станарину, али, ако живе у том стану, онда их на неки начин и родитељи издржавају, зар не?

Zato sto smatraju da im cine losu uslugu time sto im na taj nacin pomazu
Ovako ce njih dvoje ili propasti, pa ce ona uvideti da se tako ne moze ziveti, ili ce se on osvestiti i krenuti da se bori.
U oba slucaja, njihova cerka je na dobitku.
Bilo da shati koliko je lenjost njenog muza destruktivna i koliko zapravo kosta, bilo da se on promeni i da oni ipak nastave da zive.
Oni joj stan ne otimaju, samo ne zele da joj pomazu dajuci zetu lazno uverenje da se tako moze ziveti

Дали сте исто објашњење, другим речима.

Морам признати да је за мој укус то сувише радикално.
И мач је са две оштрице.

А они не губе ништа тиме што њих двоје живе у стану који је њој намењен и у којем је она живела неко дуже време пре брака.

Ја никад не бих тако.
А још ако узмемо у обзир чињеницу да су њени превасходно били против тог брака јер лик није из њиховог сталежа (:roll:), можда све раде и из неке врсте освете ћерки...мислим, има разних људи.:think:

Upravo to, Stronci. O kakvim pravima govorimo? Da se tetose, ispravljaju greske, ucenjuju? Svodi se na to. Odrasla osoba ne moze da ima pravo nad drugom, bilo to 'dete'. Pustiti odrasle osobe da to i budu. Bre stvaraju se generacije nesposobnjakovica, ali zato ja skoro uvek krivim roditelje u startu. I u ovom slucaju. Zamisli, bez uvrede ikome.. koliko bi sebe smatrao zrelim da napravis ovakav izbor? Ali mora, i ne moze nauciti drukcije, dok ne postane odgovorna i za posledice, sto ne znaci samo da ih trpi. A tome je nece nauciti time sto ce je izbaciti iz stana. Nema sanse.

Kako ce postati odgovorna za posledice ako ih ne oseti?
Kako ce shvatiti sta je zapravo zivot, dok ne shvati da ako prvog u mesecu ne ispljune dvesta pedeset evra, leti pravo na ulicu?
Onda nece tek tako gledati njega da se razvlaci i lezi.
A mozda ni on vise nece lezati nego se prihvatiti nekog posla, ako mu je stalo do nje i do tog braka
Ako je i tada inertan, kad ce majke ti biti odgovoran, kad ce se uozbiljiti i kad ce od njega biti bilo sta

Zato sto smatraju da im cine losu uslugu time sto im na taj nacin pomazu
Ovako ce njih dvoje ili propasti, pa ce ona uvideti da se tako ne moze ziveti, ili ce se on osvestiti i krenuti da se bori.
U oba slucaja, njihova cerka je na dobitku.
Bilo da shati koliko je lenjost njenog muza destruktivna i koliko zapravo kosta, bilo da se on promeni i da oni ipak nastave da zive.
Oni joj stan ne otimaju, samo ne zele da joj pomazu dajuci zetu lazno uverenje da se tako moze ziveti

Реченицу сам написала као питање, не као констатацију, пошто ми није било јасно на шта се односи та емотивна подршка. ;)

Поновићу (ако сам правилно читала) они њу не наговарају да се разведе, нити њој поставају било какве услове у вези са браком! :rtfm:
Само не желе више да их материјално помажу јер виде да од тога нема никакве вајде, напротив - има само лошег, јер зет мисли да им је тај стан богомдано право и да он није дужан да мрдне ни малим прстом. Ако буде буквално суочен са опстанком - можда ће се и тргнути! Док год има све што му је потребно - неће!
Родитељи имају право да одлуче да не желе да потпомажу такву ситуацију у којој њихово дете није срећно ни задовољно.
Значи ''нећу да те подржавам у ономе што те води у пропаст''! Само то и ништа друго.

Софија, становање у приватном стану кошта.
Вероватно желе да тим потезом натерају зета да брине о својој породици (коју за сад, на срећу, чине само двоје), јер осим за голи живот, треба зарадити и за стан.
Глупо је да им наплаћују станарину, али, ако живе у том стану, онда их на неки начин и родитељи издржавају, зар не?

A da vas pitam nešto: zar to nije na ćerki da trgne muža, da ga natera da se brine o porodici, da mu postavi ultimatum da se ili menja ili da se razvode?
Koliko efekta ima da ga tazbina prevaspitava i hoće li oni to tako stalno, u slučaju da njemu opet zazimi?

Одраслој особи, ако нису потребни родитељи да је васпитавају, који ће јој да јој дају стан?
Какви су то аршини? :dontunderstand: Требају ми родитељи, јер хоћу да живим у њиховом стану, а не смеју ми то помињати, јер сам одрасла, па ми не требају да ми ,,соле памет''. :eek:
Понављам: из поста се не види да родитељи траже да се она разведе, него да се њих двоје покажу да су одрасли и способни за живот.

Da. Zato sam bas napisala da ih krivim u startu. Ne da prejudiciram, vec za greske u startu.. u odgajanju. Eh dok je doslo do toga da zivi u stanu bez fin. obaveza, fijuuu : )

А још ако узмемо у обзир чињеницу да су њени превасходно били против тог брака јер лик није из њиховог сталежа (), можда све раде и из неке врсте освете ћерки...мислим, има разних људи.

А он неће да се запосли и хоће да ''набавља новац у кладионици'' зашто што је из нижег сталежа или зато што је лењ, безобзиран, неодговоран и пијавица?:confused:
Мислим - шта је од тога проблем у овој причи? :confused:

Не, нису за развод, али су од самог старта били против тог брака.

Није шија него врат.;)

A da vas pitam nešto: zar to nije na ćerki da trgne muža, da ga natera da se brine o porodici, da mu postavi ultimatum da se ili menja ili da se razvode?
Koliko efekta ima da ga tazbina prevaspitava i hoće li oni to tako stalno, u slučaju da njemu opet zazimi?

Па, она очигледно није способна. Ово говорим због тога што он дозвољава себи да јој пребацује одлуку родитеља.
Али, родитељи не преваспитавају никог, мени се чини.
Једноставно, не желе више да плаћају стан људима који не желе да среде свој живот. И не морају.

Poslednja izmena:
Kako ce postati odgovorna za posledice ako ih ne oseti?
Kako ce shvatiti sta je zapravo zivot, dok ne shvati da ako prvog u mesecu ne ispljune dvesta pedeset evra, leti pravo na ulicu?
Onda nece tek tako gledati njega da se razvlaci i lezi.
A mozda ni on vise nece lezati nego se prihvatiti nekog posla, ako mu je stalo do nje i do tog braka
Ako je i tada inertan, kad ce majke ti biti odgovoran, kad ce se uozbiljiti i kad ce od njega biti bilo sta

Ali Stronci, to je sve do nje da odluci. Sto ljudi.. znas kako ide.. nekome treba dva dana, nekome tri godine, neko ni ne pomirise takve ljude kao gosn. is price. Kapiras. Samo mislim da je ipak greska u vaspitavanju. E sad.. oni bi da isteravaju.. mislim..

Oni od njega samo ocekuju da bude odgovoran i da radi.
Cak su mu nasli dva posla, koje je sa indignacijom odbio
Pri tome, njihova cerka slama kicmu u pokusaju da zaradi za oboje
Sta to oni od njega ocekuju a a je tako nemoguce ispuniti
Sta to oni od nje ocekuju, a da je opet, nemoguce ispuniti

Sta to oni od oboje ocekuju sto nije zdravorazumski i potpuno opravdano
I da li je zdravorazumski coveku naci dva posla, sa kojih on ode posle dva dana, uz bizarne izgovore.
Pa nisu ga u rudnik poslali

А он неће да се запосли и хоће да ''набавља новац у кладионици'' зашто што је из нижег сталежа или зато што је лењ, безобзиран, неодговоран и пијавица?:confused:
Мислим - шта је од тога проблем у овој причи? :confused:
Проблем је у томе што се за њега удала ОНА, а не целокупна ЊЕНА ПОРОДИЦА.;)

И на њој је да се рве с њим. То није њихов проблем.
Њихов проблем би требао бити тај што им дете није задовољно. И ту долази на ред она прича о емотивној подршци коју родитељи треба да јој пруже.

п.с. још ће испасти тачно да се у Србији човек удаје/жени за породицу, а не за особу.:roll:

Не, нису за развод, али су од самог старта били против тог брака.

Није шија него врат.;)

Али, не заборави: обезбедили су му (им) стан (значи - не морају да плаћају кирију), нашли су му посао у пар наврата (данас када је то толико тешко)...па то ретко раде и они родитељи који су ЗА неки брак...:confused: Мислим - били су против брака док брака није још било (и испоставило се да су били у праву), али кад је већ постао зет учинили су максимум да му (им) помогну...

Хаха, каже мој муж:,,Кад није имао маму и тату да га васпитаавају, нека га преваспита тазбина!'' :)
Цела прича је да је постављачица ушла у брак ослањајући се на то да ће живети у стану родитеља, да ће таст запослити зета, и да ће живот бити бајка.
Требало је зрелије размислити, али, сад, готово.
Ја и даље стојим иза тога да бих се одселила са мужем и да бих покушала да средим ситуацију.
П.С. Ја се, уствари, за таквог не бих ни удала... :rtfm:

Па, она очигледно није способна. Ово говорим због тога што он дозвољава себи да јој пребацује одлуку роситеља.
Једноставно, не желе више да плаћају стан људима који не желе да среде свој живот. И не морају.

Kako ne prevaspitavaju, ako povlače vrlo radikalne poteze e da bi se on trgao i pokazao joj šta je čeka? Pa ili on da se trgne ili ona? Ili on da se prevaspita ili ona?
I kako očigledno nije sposobna? Ako nije sada, možda će biti kasnije. ili mora odmah, za mesec dana?
Iskrena da budem, nisam sigurna da bih i ja bila sposobna da prelomim posle nepunih godinu dana. Jes' da ne mogu da zamislim da se primim uopšte na blejača, al' ajde pretpostavimo, zablentačim se, božmoj, k'o da je teško udati se za pogrešnog.

Проблем је у томе што се за њега удала ОНА, а не целокупна ЊЕНА ПОРОДИЦА.;)

И на њој је да се рве с њим. То није њихов проблем.
Њихов проблем би требао бити тај што им дете није задовољно. И ту долази на ред она прича о емотивној подршци коју родитељи треба да јој пруже.

п.с. још ће испасти тачно да се у Србији човек удаје/жени за породицу, а не за особу.:roll:

Ne znam kako kome izgleda i zvuci, ali sa ovim se potpuno slazem.
Oni to prave njihov problem.
I kad ne mogu da ga rese.. kaznjavaju svoju cerku.
Pazi sulude logike.

Па, она очигледно није способна. Ово говорим због тога што он дозвољава себи да јој пребацује одлуку роситеља.
Ма је л'?

Значи, ако нисмо сви ужасно рационална бића, онда смо неспособни ? ;)

Ванда, преоштро судиш, уз то, заборављашда су иза тебе године искуства које неко од 26-27 година нема.;)
Мислиш ли да би ти исто овако поступила као сад да су ти те године и како би доживела родитељски гест истеривања из стана да би те учили памети?

На крају крајева, ако им кирија коју би им неко плаћао за живот у том стану, испред мене као њиховог детета које је , узгред, у проблему, онда остајем без текста.:)

Kako ne prevaspitavaju, ako povlače vrlo radikalne poteze e da bi se on trgao i pokazao joj šta je čeka? Pa ili on da se trgne ili ona? Ili on da se prevaspita ili ona?
I kako očigledno nije sposobna? Ako nije sada, možda će biti kasnije. ili mora odmah, za mesec dana?
Iskrena da budem, nisam sigurna da bih i ja bila sposobna da prelomim posle nepunih godinu dana. Jes' da ne mogu da zamislim da se primim uopšte na blejača, al' ajde pretpostavimo, zablentačim se, božmoj, k'o da je teško udati se za pogrešnog.

Не преваспитавају њега. Можда покушавају њу да преваспитају, јер су негде омашили пружајући јој подршку све ове године.
Али, видели да за 6 месеци пре брака и 8 месеци у браку нема помака, а дете им пропада.
Неће да је гурну преко ивице.
Хоће да је натерају да преузме живот у своје руке.
Бирала је, ебига, није се тад обазирала на речи родитеља!

Па, она очигледно није способна. Ово говорим због тога што он дозвољава себи да јој пребацује одлуку родитеља.
Jедноставно, не желе више да плаћају стан људима који не желе да среде свој живот. И не морају.

Pa Vanda otkud nekome pravo da kaznjava nekoga jer ne zivi po necijim pravilima?

Ali Stronci, to je sve do nje da odluci. Sto ljudi.. znas kako ide.. nekome treba dva dana, nekome tri godine, neko ni ne pomirise takve ljude kao gosn. is price. Kapiras. Samo mislim da je ipak greska u vaspitavanju. E sad.. oni bi da isteravaju.. mislim..

Greska u vaspitanju ili ne, ljudi nece u svom stanu da izdrzavaju neradnika i lenstinu, time sto ga isti nista ne kosta.
Ako cerka zeli da ga izdrzava, neka ga izdrzava negde drugde i neka bude srecna u takvom odnosu
I roditelji su znas, odrasle osobe, ne samo njihova deca
I oni imaju pravo da donose odluke koje se ticnu njihovh zivota.
Mozda ce taj stan izdati i od tog novca ici u banju ili gde god
Jer to jeste njihovo pravo, kao sto cerka ima pravo da zivi svoj zivot, o svom trosku

Oni od njega samo ocekuju da bude odgovoran i da radi.
Cak su mu nasli dva posla, koje je sa indignacijom odbio
Pri tome, njihova cerka slama kicmu u pokusaju da zaradi za oboje
Sta to oni od njega ocekuju a a je tako nemoguce ispuniti
Sta to oni od nje ocekuju, a da je opet, nemoguce ispuniti

Sta to oni od oboje ocekuju sto nije zdravorazumski i potpuno opravdano
I da li je zdravorazumski coveku naci dva posla, sa kojih on ode posle dva dana, uz bizarne izgovore.
Pa nisu ga u rudnik poslali

Ma budala je, to stoji.
Ali nema oni šta od njega da očekuju, žena njegova treba nešto od njega da očekuje.
A šta od nje očekuju ne znam. Da se valjda razvede, ako ovaj ne radi, ili ne znam šta. Da živi u bedi kakvu je sa njim izabrala, kako već piše. Al' da joj pripomognu da do toga što pre dođe. :confused:

Dok to njih dvoje između sebe ne reše, dok ona ne bude mogla da mu kaže jasno i glasno šta od njega očekuje da bi brak mogao da funkcioniše, ovo je iživljavanje nad njom, majkemi.

Ма је л'?

Ванда, преоштро судиш, уз то, заборављашда су иза тебе године искуства које неко од 26-27 година нема.;)
Мислиш ли да би ти исто овако поступила као сад да су ти те године и како би доживела родитељски гест истеривања из стана да би те учили памети?

На крају крајева, ако им кирија коју би им неко плаћао за живот у том стану, испред мене као њиховог детета које је , узгред, у проблему, онда остајем без текста.:)

Софија, није способна да реши то са њим, у том контексту је речено.
И то се види из поста.
Да је способна, не би постављала тему, не би ни дошла у ситуацију у којој је.

А не могу да причам о себи, ја сам се удала врло рационално. И отишла у подстанаре. И сналазили се тешко, врло тешко, годинама. Али сам знала да се удајем за човека са којим ћу све изгурати, Имала сам 25.

Ма је л'?

E cvrc Sofija
Sve vreme se zalazes za to da je ona odrasla osoba, da ima pravo da donosi svoje odluke, da roditelji nemaju pravo da se mesaju i ucenjuju je.....a ovamo jao, kako je to surovo od strane roditelja, jao kako im nesto moze biti vaznije od MENE, njihovog DETETA itd itd"

Ne moze to tako
Ili si dete, ili si odrasla osoba/
Ne mozes glumiti odraslu osobu ocekujuci sve privilegije deteta

Pa Vanda otkud nekome pravo da kaznjava nekoga jer ne zivi po necijim pravilima?

Саро, никог не кажњавају.
Стан је њихов, они имају право да располажу њиме и то и раде.
Каква је казна ако таст неће да плаћа зету стан? :dontunderstand:

Ja sam pokušala da ovo sagledam i iz ugla deteta, i iz ugla roditelja.
Ne kontam što ste se toliko zakačili za taj stan? Nije njoj ni stan problem, ni roditelji... pa ni muž tu nije najveći problem... ona sama ima problem. muž joj je takav kakav je, i taj se promeniti neće, u braku sa njom, ili bez nje, ili sa nekom drugom, nažalost :(
Ali ja se malo pitam za nju. :think: Ajd' shvatam da ne primetiš u prvih par meseci veze, ali da žmuriš i kada živite zajedno, a ti radiš sama? Kako će on ponavljati taj obrazac ponašanja kroz ceo život, bojim se da će tako i ona...
Pa dobro, da li si se zapitala šta će biti kada objektivno budeš sprečena da radiš neko vreme, iz bilo kog razloga? Hoće li te terati da prekidaš bolovanje i odeš da zaradiš za hleb? Hoće li tebe kriviti što nema para da uplati tiket u kladionici? Hoćeš li ti, na kraju, ispasti neradnik koji nije doneo dovoljno u kuću?
Ne znam koji savet da dam. Ljubav i volim ga - sve je to super. Hoćeš li ga voleti i sutra, kada budeš iscedjena kao krpa, naradjena i preumorna, a on vedar, čio i veseo, taze obrijan i namirisan, krene u "kladionicu"?
Mani roditelje, mani stan, gurni i tu ljubav u stranu, i zapitaj se gde i u šta srljaš. Zamisli svoj život za 5 ili 10 godina. I sama odluči šta ćeš.
Eh, da, taj stan i roditelji... oni ti čine najveću moguću uslugu! Suočavaju te sa realnošću, sa životom u svoj svojoj grandioznoj promenljivosti i surovosti. Neće oni biti zauvek tu da krpe rupe. Otidji u podstanare par meseci, pa vidi šta te tu čeka, i kako će se domaćin tada pokazati. Hmmm, stanarina, da... a struja, telefon, porez, internet, mobilni...?
I još jedna stvar i neću više da smaram. S početka ovog mog posta - da si objektivno sprečena da radiš ( pu,pu, daleko bilo ) da li bi tvoj muž krenuo da radi posao, dva, ili tri čak, da ti obezbedi, ( opet kažem, daleko bilo, hipitetički pričam, ali smatram neophodnim da se kaže ) eventualni lek ili dugotrajno skupo lečenje? :think::think::think:

Back