Mogu li anđeli grešiti?

Anđelike ne mege gresiti ukelike slijede sveje putanje na nebeski sved.
Same kemete i astereidi su grešni ki greše.
Take kemet Statana u evanđelje pada i Isus kaže videl sam Statanu kak pada s neba..
Male isped bajke zagrebati i shvatiti bit a ne ki mala deca shvatati dslevce bajke.
Lepe je biti dete u srcu ali detinjaste ipak ne klapa bas...

Smrdljive čarape. :lol:

U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog!
"Reci: 'Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo i reklo: 'Mi smo, doista Kur'an, koji izaziva divljenje, slušali /1/. koji na Pravi put upucuje - i mi smo u nj povjerovali i više nikoga necemo Gospodaru našem ravnim smatrati,/2/. a On nije - neka uzvišeno bude dostojanstvo Gospodara našeg! - uzeo Sebi ni druge ni djeteta!/3/. Jedan naš bezumnik o Allahu je laži govorio,/4/. a mi smo mislili da ni ljud ni džini o Allahu laži ne govore; /5/. i bilo je ljudi koji su zaštitu od džina tražili, pa su im tako obijest povecali;/6/. i oni misle, kao što i vi mislite, da Allah nikoga nece oživiti;'"/7/

Uzvišeni Allah, dž.š., veli zapovijedajuci Svome Poslaniku da obavijesti svoj narod da su džini slušali ucenje Kur‘ana, a.š., te su i povjerovali u njega, vjerujuci u njegovu istinitost i prepustivši se njegovom vodjenju. Allah, dž.š, veli:
"Reci: Meni je objavljeno da je nekoliko džina prisluškivalo i reklo: 'Mi smo, doista, Kur‘an, koji izaziva divljenje, slušali; koji na pravi put upucuje...' Upucuje na put, koji je ispravan i koji garantira uspjeh.
"...i mi smo u nj povjerovali i više nikoga necemo Gospodaru našem ravnim smatrati." Ova je situacija slicna onoj spomenutoj u ajetu:
"Kada ti poslasmo nekoliko džina da Kur‘an slušaju,..." (46:29) Vec smo naveli hadis o ovom pitanju pa je nepotrebno sve to ovdje napominjati.
Allah, dž.š., veli: "A On nije - neka uzvišeno bude dostojanstvo Gospodara našeg!" Od Ibn-Abbasa prenosi se da rijec znaci: Allahove, dž.š., blagodati, moc i nimeti prema stvorenjima.
"A On nije uzeo Sebi ni druge ni djeteta." Uzvišen je Allah, dž.š., od toga da ima družicu i djecu. Ustvari, džini su kazali - "Kada su prihvatili islam i povjerovali u Kur‘an, a.š.: Allah je uzvišen od toga da ima družicu i djete." Zatim su kazali:
"Jedan naš bezumnik o Allahu je laži govorio." Pod pojmom jedan naš bezumnik podrazumijevaju Iblisa. "Laži", a tu ulazi velika nepravda (širk) neistine i laži. Zbog toga su rekli:
"A mi smo mislili da ni ljudi ni džini o Allahu laži ne govore." Nismo pomislili da ce se ljudi i džinni dogovoriti (složiti) da iznose na Allaha, dž.š., laži o pitanju družice i djeteta (sina). Nakon što smo slušali Kur‘an, a.š., povjerovali smo u njega i spoznali samo da su oni iznosili laži na Allaha, dž.š., o tom pitanju.
"I bilo je ljudi koji su zaštitu od džina tražili, pa su im tako obijest povecali." Tj. smatrali smo da smo mi odabraniji od ljudi, jer su oni tražili utocište kod nas kada bi se našli u kakvoj kotlini ili jezivom mjestu u pustinji i drugdje, kao što je bio obicaj Arapa u džahilijetu. Oni su tražili utocište kod velikana tog mjesta od džina, da im necim ne naude. Pošto su džini, vidjeli da se ljudi njih boje, odvažili su se protiv njih i povecano im nanosili neprijatnosti i strah.
"I oni misle, kao što i vi mislite, da Allah nece nikoga oživiti." Mislili su da Allah, dž.š., nece nakon tog perioda poslati poslanika.

"…i mi smo nastojali nebo dotaknuti i utvrdili smo da je mocnih cuvara i zvijezda padalica puno;/8/. i sjedjeli smo okolo njega po busijama da bismo šta culi, ali ce onaj, ko sada prisluškuje, na zvijezdu padalicu koja vreba naši;/9/. i mi ne znamo da li se onima na Zemlji želi zlo ili im Gospodar njihov želi dobro; /10/

Allah, dž.š., obavještava o džinima u vrijeme kada je poslao Svoga poslanika Muhammeda, a.s., i objavio mu Kur‘an, a.š. Jedan vid zaštite Kur‘ana jeste i to da su se nebesa napunila mocnom stražom, i cuvana su sa svih strana. Šejtani su protjerani sa svih mjesta na kojima su sjedili prije toga kako ne bi prisluškivali Kur‘an i dostavljali ga vracarima te da tako dodje do zbrke i da se ne raspoznaje ko govori istinu (iskreno). Ovo je jedan vid Allahove, dž.š., blagodati i milosti prema Njegovim robovima, jedan vid cuvanja Njegove Knjige. Zbog toga su džinni kazali:
"I mi smo nastojali nebo dotaknuti i utvrdili smo da je mocnih cuvara i zvijezda padalica puno; i sjedili smo okolo njega po busijama da bismo šta culi, ali ce onaj ko sada prisluškuje, na zvijezdu padalicu koja vreba naiši." Ko poželi danas prisluškivati naiši ce na zvijezdu koja ce ga satrti i uništiti.
"I mi ne znamo da li se onima na Zemlji želi zlo ili im Gospodar njihov želi dobro." Mi ne znamo da li se stanovnicima Zemlje želi zlo ili dobro. On je vrhunac etike u izražavanju s obzirom na cinjenicu da zlo nisu pripisali nekom odredjenom vec je ovo izraženo u pasivu bez subjekta, a dobro su pripisali (pridodali) Allahu, dž.š. U vjerodostojnom predanju navodi se: (524) "Zlo Tebi ne pripada." Zvijezde su vec prije toga popadale, ali ne kontinuirano vec s vremena na vrijeme, kako se navodi u hadisu El-Abbasa: (525) "Za vrijeme dok smo sjedili sa Allahovim Poslanikom, poletjela je zvijezda i zasjala. Muhammed, a.s., upitao je: 'Kako ste ovo komentirali?' Rekli smo: 'Govorili smo: rodio se neko ko ce postati važan; umrla je neka važna osoba', a on je na to odgovorio: 'To nije tacno, nego kad Allah, dž.š., odredi da se nešto desi na nebesima…', i naveo hadis u cijelosti." Ovo je razlog koji je motivirao džine da ispitaju uzrok svemu tome pa su putovali Zemljom i na istok i na zapad dok nisu našli poslanika Muhammeda, a.s., kako uci Kur‘an u namazu sa svojim ashabima. Tada su spoznali da je to zbog cega su nebesa cuvana. Mnogi su od njih tada povjerovali, a oni koji nisu uzoholili su se u svom nevjerovanju, kao što je prije navedeno u hadisu Ibn-Abbasa kod komentara ajeta iz sure "El-Ahkaf".
"Kada ti poslasmo nekoliko džina da Kur‘an slušaju..." Šejtani su se uplašili u noci kada su pojacanim intenzitetom letjele zvijezde (meteori) padalice, te su došli Iblisu i ispricali mu svoju situaciju, na što im je on rekao: "Donesite mi iz svake zemlje pregršt prašine da je pomirišem", što su i ucinili. On ju je pomirisao i rekao: "Vaš je drug u Meki", pa je poslao sedmericu džina sa zlim namjerama. Kada su došli u Meku zatekli su poslanika Muhammeda, a.s., na kijamu u namazu u El-Mesd`idul-haramu kako uci Kur‘an, a.š. Primakli su mu se želeci cuti Kur‘an, pa su potom primili islam. Allah, dž.š., objavio je Muhammedu, a.s., kur’anske ajete u vezi sa ovim slucajem. (Iz knjige o Poslanikovoj biografiji.)

naravno da mogu, najlepsi i najmiliji andjeo postao je najgresnije bice na svetu.z:)

i ko je uopste izvukao proslogodisnju temu, zar je masta presusila? z:(

:cmok: Sotona se nikad nije odmetnuo, to tvrde nepismenjaci (hrišćani i muslimani) ja sam o tome učio direkt od rabina (jevrejskih) koji bi trebali bolje znati pošto su oni i pisali Stari Zavet. U Talmudskoj književnosti postoji priča o kralju koji je naredio svom ministru da napadne dvoraci svog kralja samo da bi kralj video ko je od stražara veran a koji je kukavica i izdajnik. Posle toga su svi bili pozvani na gozbu.:bob:

Back