belo meso u vinu
2 bela m.
1 glavica crnog luka (veca!)
2 kasike senfa
3 kasike ulja
pola case belog vina
meso iseci na komade (vece, za vise zalogaja)
Luk izrendati, pomesati senf, ulje, vino, posoliti, dodati luk. To je sos za preliv.
U posudu u kojoj ce se peci staviti alum. foliju, (ne stedeti je!)sloziti meso na nju, preliti sosom, i dobro je uviti, zatvoriti da ne curi sos, zasuskati... Peci na oko 190 stepeni, oko 35-40 minuta.
Krompiric, salata...
A je l' znas ono "kinesko pile"?
Meso je kao... kao... puter!
Dakle, u posudu (nesto vartostalno, sa poklopcem) u kojoj ce se peci pile sipa se 1 kg. soli (moze i malo manje),zatim na istu stavis pile, poklopis, pa u rernu. I to je sve.
belo meso punjeno prazilukom
2 bela mesa, 3 kasike soja-sosa,
malo ulja (2-3 kasike),
pola case belog vina ,
so, biber
pola case belog vina
nadev:
2 praziluka,
2 kasike rendanog kackavalja,
4-5 kasika pavlake,
1 jaje, biber.
Luk iseci na kolutice, preliti kljucalom vodom, pa proprziti na 1 kas. putera ili ulja. Skloniti sa ringle, dodati sir, pavlaku, jaje, so, biber, i ostaviti da se ohladi.
Meso rastanjiti, blago istuci tuckom, poprskati soja-sosom/
E, sad ovako: na komad mesa staviti nadev, prekriti drugim komadom mesa, omotati koncem. Ja prvo stavim cackalice, da mi pomognu, pa onda konac. Rolnice zarumeneti na ulju, a onda ih premestiti u malo dublju posudu, preliti vinom, poklopiti i na tihoj vatri dinstati 15-20 minuta.
Kada je gotovo, skinu se cackalice i konac(ovaj deo recepta mi je uvek smesan!), meso se icese na deblje komade (ono "prst debelo") pa te lepe kolutove slozis na, npr. listove zelene slate.
Pripremis sos od pavlake (1 casa) kojoj dodas ono vince od dinstanja, malo soli i bibera. To malo zagrejes (ni slucajno ne sme da prokljuca!). Ili spremis neki drugi sos koji volis, pa opet krompiric, salatica, moze i pirinac, zeleni makaroni...
I, jos jedan vrlo jednostavan recept: napravi se testo kao za palacinke, ali se u njega stavi pivo. Belo meso se prethodno isece na trouglaste komadice(zasto trouglaste, pojma nemam! Vazno je da trougao ima duze bokove, a osnovu malu. Ovim istovremeno pokazujem da mi je znanje geometrije minorno.) i usoli, ali je jos ukusnije ako se stavi neka gotova smesa zacina. Kada odstoji jedan sat u tome, umace se u testo i przi. Moze da se jede i hladno.