mmm...piletina

• Začetnik teme Začetnik teme malecka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
iz batka i karabatka (mera je po 2 kom.)izvaditi kosti, preliti jogurtom i ostaviti da odstoji do sutra.
pred spremanje, samo rukom obrisati skoreni jogurt sa mesa, pa uvaljati u smesu prezli i susama(2+2 sup. kasike). poredjati u puterom namazan vatrostalni sud, od gore naseckati malo putera i peci u rerni dok ne porumeni.

kao prilog, na malo susamovog ulja prziti rezance paprike, i zalivati djusom (prolazi i next :), ne mora svez) da sva tecnost ispari a povrce ostane cvrsto.

prijatno!

zozaa:
belo meso u vinu
2 bela m.
1 glavica crnog luka (veca!)
2 kasike senfa
3 kasike ulja
pola case belog vina
meso iseci na komade (vece, za vise zalogaja)
Luk izrendati, pomesati senf, ulje, vino, posoliti, dodati luk. To je sos za preliv.
U posudu u kojoj ce se peci staviti alum. foliju, (ne stedeti je!)sloziti meso na nju, preliti sosom, i dobro je uviti, zatvoriti da ne curi sos, zasuskati... Peci na oko 190 stepeni, oko 35-40 minuta.
Krompiric, salata...

A je l' znas ono "kinesko pile"?
Meso je kao... kao... puter!
Dakle, u posudu (nesto vartostalno, sa poklopcem) u kojoj ce se peci pile sipa se 1 kg. soli (moze i malo manje),zatim na istu stavis pile, poklopis, pa u rernu. I to je sve.

belo meso punjeno prazilukom
2 bela mesa, 3 kasike soja-sosa,
malo ulja (2-3 kasike),
pola case belog vina ,
so, biber
pola case belog vina
nadev:
2 praziluka,
2 kasike rendanog kackavalja,
4-5 kasika pavlake,
1 jaje, biber.
Luk iseci na kolutice, preliti kljucalom vodom, pa proprziti na 1 kas. putera ili ulja. Skloniti sa ringle, dodati sir, pavlaku, jaje, so, biber, i ostaviti da se ohladi.
Meso rastanjiti, blago istuci tuckom, poprskati soja-sosom/
E, sad ovako: na komad mesa staviti nadev, prekriti drugim komadom mesa, omotati koncem. Ja prvo stavim cackalice, da mi pomognu, pa onda konac. Rolnice zarumeneti na ulju, a onda ih premestiti u malo dublju posudu, preliti vinom, poklopiti i na tihoj vatri dinstati 15-20 minuta.
Kada je gotovo, skinu se cackalice i konac(ovaj deo recepta mi je uvek smesan!), meso se icese na deblje komade (ono "prst debelo") pa te lepe kolutove slozis na, npr. listove zelene slate.
Pripremis sos od pavlake (1 casa) kojoj dodas ono vince od dinstanja, malo soli i bibera. To malo zagrejes (ni slucajno ne sme da prokljuca!). Ili spremis neki drugi sos koji volis, pa opet krompiric, salatica, moze i pirinac, zeleni makaroni...

I, jos jedan vrlo jednostavan recept: napravi se testo kao za palacinke, ali se u njega stavi pivo. Belo meso se prethodno isece na trouglaste komadice(zasto trouglaste, pojma nemam! Vazno je da trougao ima duze bokove, a osnovu malu. Ovim istovremeno pokazujem da mi je znanje geometrije minorno.) i usoli, ali je jos ukusnije ako se stavi neka gotova smesa zacina. Kada odstoji jedan sat u tome, umace se u testo i przi. Moze da se jede i hladno.
Veceras pravila belo meso u vinu...izvrsno je!

Belo meso odvojiti od kosti (od kostiju + sargarepa, zacini i kozica mozete skuvati supicu!), iseci na komade i ostaviti da odstoji sat-dva u umaku od maslinovog ulja i sirceta (ili limuna, mada ja koristim jabukovo sirce) odnos 2:1 sa vegetom, izgnjavljenim belim lukom, iseckanim persunom i zacinima.
Iseckati slaninu na tanke "stapice" (sirine oko 0.5 - 1 cm).
Redjati na stapice naizmenicno komadice belog mesa i slanine. Tokom pecenja (na rostilju, pekacu ili teflon tiganju) povremeno premazati raznjice umakom (kad izvadite meso, dodate jos malo ulja i zacina)
E sad... To je osnovni recept.
Meni je najlepse kad na raznjice naredjam jos i papriku i sampinjone.
Dakle... meso, listic sampinjona, slanina, paprika, meso...

sanja:
ljudi, ubicete me sa ovim zderacinama!
opusti se, piletina nije kaloricna, stavise dijetalna je. Kad je jedes kao da je i ne jedes( :wink: ).Lepo ti spremaj recept po recept i uzivaj.
evo jos nesto da ti bude teze:
od belog mesa iseces tanusne snicle, u svaku stavic stapic (komadesku ako volis!) kackavalja, urolas, zakacis cackalicom, pohujes obicno, sa prezlom, ili, kako ovde neki posvetovase, stavis u prezlu (pola/pola) mleveni kikiriki ili mak.
A moze i sve to pomalo, pa da se sareni u tanjiru...A cackalice izvadis dok su rolnice jos tople, al' nije lose ni sa njima. Kao, zvaces, zvaces kad ono - cackalica!

Belo meso se isecka na kockice, i pomorandza se isecka na listove, i naizmenicno iznabadaju na raznjic(listici pomorandze se presaviju). premazu se sa malo maslinovog ulja i peku na rostilju.
( naravno meso se pre svega toga posoli)

u kuvaru pise da se sluzi sa rizotom...

prijatno

PILEĆI AJMOKAC
Potrebno je: Jedno manje pile,2 šargarepe,1 koren peršuna i list peršuna,malo celera koren i list, neko zrno bibera i bio začin.Naliti vodom i skuvati supicu. Izvaditi pile koje treba očistiti od kože i kostiju.
Na ulju ili puteru propržiti 2 varjače brašna da ostane belo i naliti proceđenom supom u kojoj se kuvalo pile i povrće.Skuvati sos .U sos dodati sitno seckan beli luk po ukusu, malo bibera i začina kao i seckanog peršunovog lista. U takav sos dodati na komade seckanu piletinu. Sve još malo prokrčkati. Služiti uz bareno povrće ili baren krompir.

PUNJENO PILE

Potrebno je:

1 celo pile
Za nadev:
60g butera
3 jaja
120g prezli
1 pileća džigerica
1dl milerama ili pavlake pomešane sa malo mleka (može i čisto mleko )
biber, so, bio začin, perčunovo lišće, začini po ukusu

Priprema:
Potopiti mrvice u mileram (pavlaku), posoliti pile spolja i iznutra.
Omekšan buter umutiti penasto, dodati jedno po jedno žumance, sitno iseckanu džigericu, peršun, so, začine i na kraju čvrst sneg od belanaca.

Pripremljenim nadevom napuniti pile, i na kraju ga obavezno zatvoriti (meni je najjednostavnije da ga ušijem debljim koncem).

Pile peći u vatrostalnoj posudi sa dodatkom masnoće na uobičajen način.

Javite kako je bilo! :wink:
... posebno oni sa rernom :lol: :wink:

smeh:
gigule:
Moja drugarica prži pileću džigericu tako što je najpre obavije tanko sečenom slaninicom(krajeve pričvrsti čačkalicom)...
Kao da je Espanol učio! :lol:
Živeli oni nama 1000 godina...
Ono jest da drugarica ima problema s holesterolom i kako bi moja komšinica rekla... "oni gliceridi... glicerini"...ali jednom se živi!
Uzgred,moj muž mrzi džigericu,bilo kakvu...ali ovako pripremljenu ne odbija!

Najbrza priprema: Belo meso iseci na tanke snicle, posuti vegetom, malo uvaljati u rastopljen margarin pa onda prziti. Najbolje je u teflonu jer ga margarin lepo "podmaze" pa nije potrebno dodavati mnogo ulja. Na isprzeno meso staviti narendan kackavalj, a moze i isecen na tanke listice pa skinuti sa vatre kad malo omeksa. Meso ne treba vise okretati da se kackavalj ne bi zalepio za teflon. Brzo, jednostavno i ukusno...

Evo jednog interesantnog recepta. Dobila sam ga od mame i ne znam ciji je u originalu.

Portugalsko pile

1 pile ili oko 1kg piletine skuvati. Poskidati meso od kostiju i sitno iseckati.
Izdinstati jedno pakovanje naseckanih sampinjona i skloniti sa vatre. U to dodati, zbog arome, malo dimljenog mesa naseckanog na sitne kockice, 4 umucena jaja, jednu kiselu pavlaku i pilece meso. Sve dobro izmesati.
Vatrostalnu ciniju premazati margarinom, zatim obloziti tankim reznjevima slanine. Preko slanine idu tanki parcici bajatog hleba, takođe treba obloziti celu ciniju. Hleb treba malo pokvasiti supom u kojoj se kuvalo pile. Zatim u ciniju sipati fil. Preko toga ide ponovo hleb, supa i slanina i malo margarina nasecenog na komadice.
Poklopljeno peci u rerni. Pred kraj otkriti i posuti rendanim kackavaljem. Ostaviti u rerni koliko da se kackavalj otopi.
Zaciniti po zelji, skoro da ne treba soliti jer ima dosta slanih sastojaka.

Obratite paznju jelo je veoma jako.

cavalli:
Ja sam ogroman ljubitelj piletine, tacnije belog mesa, pa vas molim da mi napisete koji recept, sto vise to bolje...hvala :)

:?: Ako je bilo, izvinjavam se, nisam procitala celu temu, ali recimo ovako: tri veca komada od grudi odkostis, iseces na snicle i malo "izlupas", zatim posolis vegetom. U dublji sud slozis tanke snite slanine, preko toga narendas kackavalj, pa poredjas ono, gore pomenuto i obradjeno belo meso, pa opet kackavalj, pa belo meso u jos jednom sloju, pa snite slanine i na kraju rendani kackavalj. Umutis dve pavlake i jednu, vecu kesicu majoneza (200gr) i prelijes odozgo, tek da ga potpuno upropastis! Ne dodajes vise nikakvu tecnost, nego zapeces u rerni jedno pola sata, ili malo duze - dok "bolno" ne porumeni. Seces na kocke, kad se malo prohladi, a dobijenim sokom obogatis krompir pire. Pa prijatno!

Ukratko receno da ne duzim:
Uzmesh sampinjone ispecesh u rerni. Zatim na tom saftu uzmesh hleb bez korice i malo ga zapechesh (da upije saft pecurki). Zatim napravish beshamel sos. Zatim uzmesh vatrostalnu ciniju stavish hleb koji si predhodno ispekao malo u rerni, odozgo stavish belo meso odvojeno od kostiju (prethodno zapeceno na ulju da porumeni ali ne mnogo), zatim pecurke koje si ispekao, potom sve prelijesh beshamel sosom i na kraju narendash shto vishe kackavalja i stavish u rernu da se josh malo ispece dok se kackavalj ne istopi.
Ovo mozesh i sa nekim drugim mesom da spremash.
Uzivaj i prijatno.

Back