mmm...piletina

• Začetnik teme Začetnik teme malecka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
PILETINA U BELOM VINU
Potrebno je: 1 manje pile,1 glavica crnog luka,200 gr. slanine, 2 dcl vina,pola kisele pavlake, so, biber, seckan peršun,malo ulja, baren krompir.Pile iseći na komade.Glavicu crnog luka sitno iseckati i sa iseckanom slaninom propržiti na malo ulja.U to dodati komade piletine i propržiti sa svih strana. Naliti zatim sa 2 dcl belog vina ,
dodati malo bibera i začin i tiho dinstati dok piletina ne omekša i tečnost ne ispari.Na kraju dodati 2 kašike kisele pavlake i seckan peršun. Sve lepo promešati. U medjuvremenu obariti krompir na kockice u slanoj vodi. Staviti ga na veliki tanjir pa preko njega komade pileta sa saftom.Posoliti po svom ukusu.
Količina je za 4 osobe.
Slika je ovde:
http://www.uputstva.co.yu/recepti/glavnajela/piletinauvinu.jpg

smeh:
Belo meso odvojiti od kosti (od kostiju + sargarepa, zacini i kozica mozete skuvati supicu!), iseci na komade i ostaviti da odstoji sat-dva u umaku od maslinovog ulja i sirceta (ili limuna, mada ja koristim jabukovo sirce) odnos 2:1 sa vegetom, izgnjavljenim belim lukom, iseckanim persunom i zacinima.
Iseckati slaninu na tanke "stapice" (sirine oko 0.5 - 1 cm).
Redjati na stapice naizmenicno komadice belog mesa i slanine. Tokom pecenja (na rostilju, pekacu ili teflon tiganju) povremeno premazati raznjice umakom (kad izvadite meso, dodate jos malo ulja i zacina)
E sad... To je osnovni recept.
Meni je najlepse kad na raznjice naredjam jos i papriku i sampinjone.
Dakle... meso, listic sampinjona, slanina, paprika, meso...
Bilo danas za ručak, pa smo ga i "škljocnuli" dok je još bilo :wink:
...
raznjicibelomeso8cd.jpg

PS Za sve koji brinu za moj stolnjak, obaveštenje da je ovo mušema: Bio lep dan, pa smo ručak za dvoje servirali na terasi :wink:

sta znam, ja po navici ukljucujem rernu na 220 stepeni, ali je i 200 dovoljno. bataci ce biti socniji ukoliko ih prekrijes al folijom, ili stavis u specijalni "rukav" za pecenje. Pri kraju pecenja skines foliju da bi bataci porumeneli. Mislim da oko 45-50 minuta dovoljno.

piletina :)

pile u pavlaci

ispece se pile, zatim se izvadi a u "moču" (je l' vam poznat taj ttermin :)?) koji je pustilo za vreme pecenja, u posudi u kojoj se peklo umesa se jedna kisela pavlaka, 2 kasicice senfa, sok jednog limuna. Pile se prohladi tek toliko da moze da se icece na krupnije komade (batak i karabatak zajedno, belo meso po pola, krilca ponaosob) vrati se u tu posudu i zapece jos desetak minuta.

Evo jednog stvarno dijetalnog recepta

Koristi se samo belo meso (zato što njega samo i jedem od pileta ;)). Iseku se šniclice, začine se malo origanom, doda se soja sos, ko voli može i seckani beli luk. Zamotaju se šniclice u foliju i peku u rerni. Ne znam tačno koliko, ne dugo. Meso se praktično skuva u svom soku. Ista varijanta može i bez folije, kad se meso peče na roštilju. Ulje može malo a i ne mora, koga ne mrzi da posle riba roštilj jer se (bar kod mene) meso uvek malo zalepi. Ovde praktično so nije ni potrebna...Varijacije na temu su dozvoljene :) od začina možete staviti ono što vam najviše odgovara ili vam je pri ruci. Meni su pomenuta dva dovoljna za ovaj recept. Prijatno!

piletina :)

pile u pavlaci

ispece se pile, zatim se izvadi a u "moču" (je l' vam poznat taj ttermin :)?) koji je pustilo za vreme pecenja, u posudi u kojoj se peklo umesa se jedna kisela pavlaka, 2 kasicice senfa, sok jednog limuna. Pile se prohladi tek toliko da moze da se icece na krupnije komade (batak i karabatak zajedno, belo meso po pola, krilca ponaosob) vrati se u tu posudu i zapece jos desetak minuta.

Ovo sam jednom spremala za goste...i opšti utisak je bio da mi se sos ukiselio :-x zbog mešavina ukusa mleka (pavlake) i kiseline (limuna). Džaba sam objašnjavala da je takav recept, svi su me zezali :mad: Od tad vučem traumu i ne spremam više ovako :cry:

jao :) !
Sve zavisi od toga koliko su ljudi spemni da odstupe od tradicionalnih kompozicija ukusa. Recimo, ja volim sos od visanja uz piletinu, a znam neke koji to ne bi okusili - e, dzem uz meso...! Dzaba mu pricas da je kiselo i slano... , u stvari, to mu zvuci jos gore - slane visnje !?

evo, ja rolovala batake i karabatake. Odvojila ostrim nozem kosti, izlupala, namazala belim lukom (u granulicama :)!) zacinima, stavila snitu sunke, stapic kackacalja, urolala, uvezala koncem... Przila na ne previse zagrejanoj mesavini ulja i putera. I jedino sto je zasmetalo - onaj sir mi se istopio i isetao napolje... pa se zalepio za dno tiganja ... :(
Ali, meso je bilo meko, rumeno, a konac sa lako i u celini odvojio.

:Dpiletina u belom vinu 2:D
1 kg belog mesa izlupati u snicle,namazati senfom,staviti po krisku sunke,narendati kackavalja,i staviti kasicicu pavlake.umotati u rolne ,namazati senfom ponovo i obmotati kajisevima mesnate slanine.stavljati u tepsiju jedno pored drugog.Ponavljati postupak dok se ne utrosi meso.Sipati malo masnoce preko rolni(bas malo jer ce slaninica da otpusti masnocu)pa sipati casu belog vina i casu vode.Staviti da se pece.

Sarma od piletine:

Izlupati snicle od pileceg filea, premazati ih senfom i osoliti biozacinom. Zasebno izdinstati sampinjone, dodati malo seckane prsute i bibera. Na svaku sniclu staviti tanak listic kackavalja i kasiku nadeva pa zavijati sarme. Redjati gusto u vatrostalnu ciniju. Sve preliti tetrapakom slatke pavlake- moze i biljne ( one za kuvanje - bez secera) i zapeci.
Morala sam da dam ovu napomenu jer kada sam jednoj drugarici dala ovaj recept ona nije pogledala nego sipala onu pavlaku sa secerom pa ispalo slatko.

Moze i ovako:

ЗАПЕЧЕНО БЕЛО МЕСО СА ПАВЛАКОМ

Измешати чашу павлаке, кашику брашна, малу главицу црног лука сецканог на коцкице, зачин и везу сецканог першуна. У ову масу умакати делове пилећег белог меса (½kg) и ређати у плех претходно премазан уљем.
Неутрошену смесу разредити са 2-3 кашике млека (или јогурта-ствар укуса) и прелити преко меса у плеху.
Покрити фолијом и пећи у рерни на средњој температури око 25 минута.
Служити са кромпир пиреом и салатом од свежег купуса.

Back