Mlin za sudoperu

Nije to uspela moja zena nego ja :)

Nisam vise mogao da gledam sta radimo. Posle jela bismo veselo pobacali tanjire i sve zivo u sudoperu (jednom je neko greskom bacio i nasu macu u sudoperu) pa nek pere ko hoce... :( A to je naravno ko drugi nego moja supruga :( i bilo mi je neprijatno i osecao sam se ko izdajica.

Imamo mi masinu za pranje sudja, samo sto pre ubacivanja u masinu, treba sudje ipak pripremiti i po mom skromnom misljenju maltene pola posla obaviti. To je zgodno za neke vece zahvate ali svakodnevno...

Posto mi se vise smucilo sta toj zeni radimo, resio sam da sam perem sudje, posto sam jedini ja vecinom dana kod kuce, radim od kuce, svi ostali rade napolju.

Onda se smucilo meni.

Posto sam u to doba poceo cesto odlaziti kod drugara u Grcku, sa jednim od njih sam cesto odlazio u neku kucu u brdima iznad Korinita gde smo lovili i bivakovali po par dana. Tamo smo momacki ziveli par dana svaki puta kad ga posetim. Naravno kuvali, przili, pekli, unistavali namirnice ali je sudja uvek bilo. Odavno smo se dogovorili da cim pojedemo, svako svoje opere a onaj ko je taj dan kuvao, pere i ostalo nakon kuvanja. Odlicno funkcionisalo, sudopera uvek cista.

Tako sam taj princip uveo i u kucu i svima je laknulo sem meni jer sam ja najvise prao sudje. Onda sam sazvao samit sa samim sobom kao predsedavajucim i jedinim ucesnikom i jednoglasno (sa jednim glasom uzdraznim, nemam pojma ko je to bio) odlucio da primenim sistem planinske kucice u brdima.

I vis' vraga - funkcionise. :)
Bilo je u pocetku natezanja, sabotaza, diverzija i prenemaganja - sin je cak tvrdio da ima staracke pege na rukama i povisen pritisak a cerka se zalila da joj na poslu izricito zabranjuju da kuci pere sudje.

Ostali smo ja i zena. Nakon borbe pogledima, ja sam glatko izgubio nakon sto me je 15 minuta posmatrala a da nije trepnula... :( Ipak smo se saglasili i eto sad nam je sudopera stalno prazna pa mi sve nekako zao i nekako mi tuzno bez one gomile tanjira soljica, viljusaka i svasta drugo...

Moze se, nije problem. Samo kad savladas sve otpore prvih par godina, posle ide glatko :)

codemaker:
... posle ide glatko :)
f040.gif

znaci, ovo je neverovatno..
sinoc sam ovo citala.. jutros ustajem i imam sta i da vidim - kuhinja sredjena, sve na svom mestu, sija se, sudje oprano (sada vise nemamo masinu za pranje istog, pa mucim muku dok ne kupim novu).. zvrcnem muza da ga pitam sta mu bi, a on kao hteo sam da se odmoris ovo ono...
ovo je izgleda zarazno :) :) iju!

codemaker:
Inace, ne mislim da ce neko da trpa onolike kolicine otpadaka pa da se "opatice" :) zbune ili polome. Govorimo o onim sitnim ostacima koje inace treba redovno izbacivati a bez veze mi je ako mogu da to lepo sameljem i zdravo djaci. Ona zenska je stavljala cele komade nekog mesa sa sve kostima (mislim piletine) a da ne pominjem onu enormnu kolicinu povrca. To je samo marketing, pa ko ce da baca smece u sudoperu?

Nije marketing :lol:

Ukoliko imas taj mlin sve organske otpatke furas u sudoperu. Cistis povrce, ljustis, seckas.... i sve otpatke direktno u sudoperu - a ona melje li melje... :smile:

Videla, isprobala. U Engleskoj se to cesto koristi.

Jeste prakticna stvarcica, cak smo i hteli da ugradimo, ali posto je to bilo pre par godina, vise ne mogu da se setim sta nas je odvratilo (valjda zauzimap puno mesta u sudoperi..) a nije bilo ni nesto jeftino, cak naprotiv.

Meni su savetovali da ne bacam sirov krompir (tj. koru) jer je makina znala da se valjda zagrcne. Sve ostalo je savrseno mlela.

Mada, moram da priznam da pored toga sto jeste prakticno, malo me je i plasila ta naprava - cinilo mi se kao da ce i mene da usisa sa sadrzajem sudopere. :lol: :lol: :lol: Ali, naviknes se.

Ma gde da se naviknem. Neću da se naviknem. Imam utisak kao da mi pirana živi u sudoperi. Ja kao da poguram koricu krompira, da se ne zaglavi, a ono gric.....brrrrrrr.
Ovako, čuvam đubre za kalifornijske gliste, može i da se zaradi. ;)

hanibal77:
hmmm nisam cula da to neko ima u evropi,a muz kaze da je to u americi kao dobar dan tj svi ga imaju serijski(ako ima neko da ti posalje?)inace pazi koincidencije bas sam juce prala sudove i nakon toga sudoperu i pritom mastala u roze oblacima kako imam taj mlin i ne moram da vadim ostatke

Glupi ameri.....

Evo informacije koju sam danas dobio u vezi cena:

*----------------------------------------
Model 55, 19.800 dinara,
Model 75, 51.300 dinara.

Tel/fax: + 381 11 3076150
www.dmvimpex.co.yu
*-------------------------------------------

super ali verovatno niko nije pitao koliki je precnik potreban za odvodnu cev?moja neka rodjaka ima to i ja sam imala prilike da se malo poigram,bio je to model 55 i malo je bucan,k`o avion i nije bas tako besuman.melje kao lud,zrtvovala sam dorucak i stavila ceo burek unutra i za 7 secundi ga je skroz slomio samo sto je iskrivio malo sudoperu posto se malo klatio ali je exxxtra!nisi pitao koliko je 65?

Evo ovako..Ima ga na ovom linku koji je Milica dala ..http://www.dmvimpex.co.yu/uvod.html
kosta cca.19.000,00..Kada ga kupujete kupite veci jer je sa nozevima od prohroma i ima jaci motor..mozete uzeti i varijantu sa daljinskim prekidacem da ne stavljate kablove itd..Ja u njemu meljem na primer otpatke od povrca,voca,sve meke otpatke koje cistite sa tanjira koji treba u masinu za sudove da ide..koske jedino pilece...dobijete uputstvo za koriscenje sta sve mozete a sta ne da meljete uz obavezan mlaz vode koji treba to sve da progura u odvodnu cev..

Auuu, ti vasi su bas bas skupi. Ja sam nedavno kupila U TC Piramida, cena je bila oko 12.000 dinara za taj moj model. Imali su i jaci model, on je bio oko 15.500 dinara. Evo im ga sajt ovde www.dispozeri.com .
Uopste nisu bucni i ne smrde, a visestruko su korisni. Bezopasni su, jer nemaju seciva ili nozeve vec ih motor melje. Mogu se ugraditi na bilo koju sudoperu s tim sto sam ja imala onaj stari model sudopere i morala sam kod njih da kupim adapter koji je kostao cini mi se 1.000 dinara. Ko ima nov tip sudopere ne treba mu adapter.

Back