Mladi geniji beze iz tadiceve Srbije

Poslednja izmena:
Googlanje i praqenje elitesecurity foruma doneqe spoznaju... ne mogu da navodim imena, reklamiranje je zabranjeno na ovom 4umu...
ali, veruj mi na rech...pratio diskusiju nemo... tu stvarno pored ljudi koji su diskutovali namam shta da kazhem... i bili su u pravu... njegova majka je trazhila samo pare, to potencira i danas, svaku drugu pomoq nematerijalne prirode, odbija apriori...

Pa dobro, treba gledati to i sa druge strane....šta ukoliko ostala deca zaista imaju neku 'vezu' da pođemo od najbanalnijeg....zatim, stavimo se u kožu ovog klinca..ne misliš li da je ponižavajuće i za njega i za njegovu majku da lošiji od tebe, bolje rečeno, slabiji po uspehu, bivaju bogato nagrađeni, a ti ne...ne znam da li ti je to iskustvo poznato, ali ako nije, veruj mi da takvo ophođenje zaista boli i ostaje ti kao ožiljak iz mlađih dana... pitanje je da li će i neko od te ostale dece ostati u Srbiji, tako da je to slab argument...

Ako se nagrade već daju, gde je tu logika da se ne daju nekom ko je...pazi sad...MLAĐI od ostalih, a bolji...ili dati svima ili ne dati nikom, jednostavno...Ova država je dala para i para na svakakve gluposti, pa čak i da taj mladić ode iz Srbije, bar ćemo moći da kažemo da smo pomogli jednom izuzetno inteligentnom mladom čoveku, umesto da su taj novac pokupili političari....o tome da su genijalci zlatni rudnik za svaku državu da ne pričamo....

jeste..........sto vise ode pametnih, skolovanih, civilizovanih, ostace vise mesta za sljam i vaske koje niko ne bi primio sve i da na kolenima idu do Brisela...........

deo naopake nacionalisticko - sovinisticko - shabanske politike i jeste egzodus svega sto vredi u srbiji, ne bi li polupismeni prevaranti, mediokriteti, polublesavi i blesavi domoljubi mogli da dodju do izrazaja..........jer , samo tako i mogu...........:think:
:hahaha:
Немаш појма колико си у праву када ове демократе протерају оне који то нису :hahaha: :hahaha: :hahaha: Остаће само Рисбо и мали Јеремија

Kako potčiniti državu i društvo svojim globalnim interesima, tako što ćeš ih učiniti finansijski zavisnima i tako što ćeš im odvući inteligenciju.
Znaju to dobro vlastodršci ali zašto bi se to njih doticalo kada im nije stalo ni do države ni do društva, gledaju sebe i svoj devizni račun.
Naravno, dok se narod pali na obećanja čemu išta menjati?!

staristika pokazuje da je posle "5ooktobarskih promena", kako lirsko ime za revoluciju sa izrazhenim oblicima kriminogenih aktivnosti, uz podrshku stranog faktora, otishlo puno vishe mladih ljudi, nego za vreme diktature nenarodnog rezhima SM&Company...
...i za to se optuzhuje bivsha vlast...
...budimo realni, ako veq ne mozhemo da budemo pametni...
..odlazak qerke visokog funkcionera G17 na Stanford University nije bezhanje iz zemlje... to nije isto kao kad dipl. ing ili lekar ode u USA da konobarishe...
postoje kategorije onih koji odlaze...

mladi genije za matematiku se sprema da ode iz zemlje i shta mi imamo s' tim...
nachin na koji on to zheli da izvede, ne on nego gospodja mama, sraman je... ona vrshi pritisak na institucije systema da joj daju novac... njoj ne treba pomoq u edukaciji i usmeravanju njenog sina...

btw... analize opisane na linku koji sam prilozhio ukazuju da se mladi matematichki genije u odlasku ni malo ne razlikuje od mase supertalentovanih vrshnjaka...
... neka ide... nadajmo se da qe se vratiti da da svoj doprinos razvoju zemlje koja ga je besplatno shkolovala i ulozhila u njega sredstva...
sledi pregled novchanih sredstava uplaqenih mladom matematichkom geniju...

P.S... glupo je takvo talentovano dete na silu zadrzhavati ovde... shta njegovi roditelji chekaju... ja ne bih chasio ni chasa, otish'o bih... bez kukanja i proshenja...

staristika pokazuje da je posle "5ooktobarskih promena", kako lirsko ime za revoluciju sa izrazhenim oblicima kriminogenih aktivnosti, uz podrshku stranog faktora, otishlo puno vishe mladih ljudi, nego za vreme diktature nenarodnog rezhima SM&Company...
...i za to se optuzhuje bivsha vlast...
...budimo realni, ako veq ne mozhemo da budemo pametni...
..odlazak qerke visokog funkcionera G17 na Stanford University nije bezhanje iz zemlje... to nije isto kao kad dipl. ing ili lekar ode u USA da konobarishe...
postoje kategorije onih koji odlaze...

mladi genije za matematiku se sprema da ode iz zemlje i shta mi imamo s' tim...
nachin na koji on to zheli da izvede, ne on nego gospodja mama, sraman je... ona vrshi pritisak na institucije systema da joj daju novac... njoj ne treba pomoq u edukaciji i usmeravanju njenog sina...

btw... analize opisane na linku koji sam prilozhio ukazuju da se mladi matematichki genije u odlasku ni malo ne razlikuje od mase supertalentovanih vrshnjaka...
... neka ide... nadajmo se da qe se vratiti da da svoj doprinos razvoju zemlje koja ga je besplatno shkolovala i ulozhila u njega sredstva...
sledi pregled novchanih sredstava uplaqenih mladom matematichkom geniju...

P.S... glupo je takvo talentovano dete na silu zadrzhavati ovde... shta njegovi roditelji chekaju... ja ne bih chasio ni chasa, otish'o bih... bez kukanja i proshenja...

I sam si već rekao nešto što je posebno tužno...mnogi u koje se uložilo su takođe otišli iz Srbije...ali je još više onih koji su otišli jer u njih nije uloženo...
Ulaganje u mlade genijalce je kao i svaki drugi biznis, negde uložiš kapital pa posao propadne, negde se višestruko isplati, ali ako ne rizikuješ onda sigurno nećeš ništa dobiti...da je samo mali deo onih para od privatizacije uložen u nauku i stvaranje povoljnih uslova za mlade istraživače, možda mnogi od njih i ne bi otišli, ukoliko bi im stvorio bar približne uslove za rad, kakvi su u inostranstvu
Umesto toga bitno je bilo napuniti političke i partijske trbušine kako bi i dalje armija aparatčika glasala za "svoju" partiju

u pravu si, generalno... mada ovde prichamo o sluchaju koji je explicitan po mnogo chemu...
u pitanju je mlad chovek koga bezochno gura majka, koja pri tom kuka i lelecha na sve strane, a dokazano je da nije u pravu... i pored toga drzhava im daje sredstva i benefite, ali to nije dosta...
... Odnosi dve kategorije "odlaznika iz zemlje" su pod znakom pitanja...
...mishljenja sam da mladi matematichki gwenije i njegova mama ne zasluzhuju vishe medijsku pazhnju, makar ne od mene... pogotovo shto su provaljeni...

...point taken...

teodor-ver.jpg

Veliko razočaranje mladog genija
Hoću da odem iz Srbije
Autor: Sonja Todorović | 29.07.2009. - 05:00

Teodor: Nije lako otići iz svoje zemlje
Teodor fon Burg, šesnaestogodišnji matematički genije, ozbiljno razmišlja o odlasku u inostranstvo. Razočaran je kako se država odnosi prema mladim talentima, a posebno prema njemu.

Samo dan nakon što se saznalo za izvanredne rezultate iz fizike na Olimpijadi u Meksiku, učenici Matematičke gimnazije osvojili su još pet medalja na 50. olimpijade iz matematike u Bremenu. Teodor se okitio zlatom.
- Činjenica da sam na balkanskim prostorima trenutno drugi najuspešniji takmičar u oblasti matematike svih vremena daje mi za pravo da kažem kako se osećam. Već pet godina gledam kako bogatim nagradama i sa po nekoliko stipendija nagrađuju one od kojih sam bolji, a mene odbijaju ili mi daju utešne nagradice na nivou uzrasta, a ne na nivou rezultata koje postižem - priča Teodor za “Blic”.
Svoju prvu značajnu novčanu nagradu od države dobio je tek posle agresivne medijske kampanje. Krajem prošle godine Teodor je iz Koreje doneo srebro i odmah se razočarao jer mu je majka uručila pismo u kojem ga Fond za mlade talente obaveštava da je odbijen za dodelu novčane nagrade. U stvari, država je tri puta odbijala da dodeli novac ovom mladiću. Prvi put je Fond za mlade talente pozvao Teodora da konkuriše za dobijanje novčane nagrade za uspeh na takmičenju srednjoškolaca, ali je vrlo brzo i odbijen jer su oni koji odlučuju tek tada shvatili da je reč o dečaku koji je sedmi razred. Osvojio je bronzu i trebalo je da dobije 320.000 dinara. Drugi put je Fond raspisao konkurs za 2008. godinu (Teodor je bio osmi razred) i decidirano naznačio da nagrade dobijaju samo takmičari srednjoškolci. Tako su mogli da konkurišu i takmičari sa slabijim uspehom, ali ne i Teodor, koji uvek osvaja jedno od prva tri mesta. Za srebrnu medalju tada je trebalo da dobije od države više od 450.000 dinara. Treći put je odbijen za stipendiju.
- Ministar za nauku je svoju odluku da mi ne dodeli stipendiju doneo pre nego što su reagovali “Telekom”, koji nije državna institucija za brigu o talentima, i Fond, koji je u drugom pokušaju samo ispravio svoju grešku, što je potez koji zaslužuje poštovanje - ističe Teodor.
U našoj zemlji postoje dva kriterijuma za nagrade i stipendije i to su godine uzrasta , odnosno školovanja i rezultati. Izjava ministra za nauku da Teodor od ove godine ispunjava uslove za njihovu stipendiju ne odgovara istini jer, kako on kaže, na poslednjem konkursu ovog ministarstva stipendije su dali učenicima 3. i 4. razreda srednje škole! A Teodor je od septembra učenik drugog razreda matematičke gimnazije.
- Dve godine zaredom nagrade i stipendije dobija kompletan nacionalni tim. Svi osim mene. Pri tom je većina imala mnogo slabije rezultate od mojih. Pojedini talenti dobijali su samo za jednu medalju milion dinara i po nekoliko stipendija, ali to Ministarstvu za nauku nije smetalo da im dodeli i stipendiju. Talenti to i jesu zaslužili, kao što sam i ja zaslužio sa svojih 13 međunarodnih medalja, sedam međunarodnih diploma i preko 50 nagrada sa lokalnih takmičenja - objašnjava razočarani mladi matematičar.
Odluka da se ode iz svoje zemlje ne donosi se preko noći, smatra on.
- O tome razmišljam. S obzirom na sve što sam doživeo do sada, ne bi me iznenadilo da na konkursu za posao ili veću platu budem ne samo odbijen zbog nekoga od koga sam bolji nego da mi još daju i obrazloženje koje mi vređa inteligenciju. Iskreno se nadam da će moj primer ukazati na neki novi put brige o talentima. Ne samo u pogledu ukidanja donje starosne granice kod nagrađivanja već, pre svega, o uvođenju mehanizama koji će prepoznavati talente i organizovati rad sa njima - zaključuje Teodor fon Burg.

Prijem za šampione
Ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić-Marković sastaće se danas sa osvajačima medalja na međunarodnim olimpijadama iz matematike i fizike. Takmičari će biti pozvani da se prijave na konkurs za nagrađivanje rezultata ostvarenih u 2009, koji će biti raspisan početkom naredne godine.

Odlazak na još jedno takmičenje
Teodor u petak, 31. jula, ide na međunarodno takmičenje, Letnju konferenciju Turnira gradova, koje se održava u Rusiji. To je drugačiji vid takmičenja, jer više podseća na letnji kamp, gde se takmičari iz celog sveta međusobno druže razmenjuju iskustva sa eminentnim profesorima matematike iz Rusije.

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=103782
Što dalje odavde to bolje. Znanje ovakvih genija nikad nije bilo poštovano, nažalost niti će biti u Srbiji....

vec vidjeno....tesla,pupin.......................................................nikad nismo imali smisla za velika dela....u svetu ljudi prepoznaju u koga vredi ulagati....nije prvi srbin koji ce otici u svet...tamo napraviti nesto veliko....a srbija to posle uveze za velike pare....genije je trebao da se uclani u DS ili neku drugu vladajucu stranku i love bi bilo koliko oces..samo da se bratija nepismena hvali genijem.....

eeeeeeeeeeeee srbijo jadna li si..!!!

Cela Srbija stala uz mladog genijalca
Autor: M. Škrbić | 30.07.2009. - 08:00

Poruka mladog genijalca Teodora fon Burga da ozbiljno razmišlja da napusti zemlju zbog lošeg odnosa države prema talentovanoj deci izazvala je oštre kritike čitalaca “Blica”. Na naš sajt juče do 16 časova javilo se više od 250 njih. S druge strane, ministarka omladine i sporta i predsednica Fonda za mlade talente Snežana Samardžić-Marković primila je fizičare i matematičare šampione i izjavila da je Teodor dobio 600.000 dinara od Fonda kao zaostala sredstva koja mu nisu bila isplaćivana zbog toga što nije zadovoljavao starosne uslove.

Ministarka je rekla da je njegov problem zbog starosne granice bio tehničke prirode i da je on u međuvremenu prevaziđen, a da je osim sredstava iz fonda, dobio i 350.000 dinara od “Telekoma Srbije” i 80.000 dinara od Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj.
Teodor fon Burg se prošle nedelje vratio sa Matematičke olimpijade u Nemačkoj okićen zlatom. U jučerašnjem intervjuu “Blicu” izjavio je da posle svih neprijatnosti zbog novčanih nagrada i stipendija za mlade talente, želi da ode iz Srbije.
Na stotine čitalaca “Blica” koji su se juče javili na sajt www.blic.rs u tome ga podržava i poručuje da ova država nikada neće imati sluha za genijalne ljude poput njega. Zato što joj ne trebaju!
Jedna Jelena kaže:
“Teodore, i da odlučiš da ostaneš u Srbiji, nećeš imati gde da radiš!”, a Daca ga savetuje da ode i spase se: “Želim ti sve što i svom detetu, a kada budeš uspeo, molim te, odreci se svog porekla. To je Srbija zaslužila. Takve kao ti mi ubijamo već generacijama. Takvi kao ti završavaju sa metkom u srcu jer su pretnja onoj garnituri koja Srbiju drži u rasulu, primitivizmu i bedi.”
Komentar čitaoca koji se potpisuje kao Amer kaže da Vladu Srbije ne zanimaju takvi talenti jer su “samoživci, ljubomorni, nepismeni, neprosvećeni, nepismeni i sebični. Njima su potrebni glupi i poslušni da bi mogli lakše da komanduju njima”.
Nekoliko čitalaca pravi paralelu i sa slučajem Miladina Kovačevića, pa tako jedan Pjer zaprepašćeno komentariše: “Za Miladina ima… a za ovakve talente i genijalce nema!”
Čitaoci Cvele i Prof. Dr ne dele mišljenje većine jer smatraju da Teodor treba da ostane u svojoj zemlji.
“Prva reakcija je bila da ti napišem da ideš, naravno zato što ćemo svi uskoro krenuti za tobom. Onda sam malo razmislio i shvatio da je to malodušno. Ratne i mirnodopske profitere koji su od 95 odsto naroda napravili građane sedmog reda koji mole za ono što im pripada možemo da pobedimo samo znanjem jer oni to nemaju. Svi imaju jeftino kupljene fabrike, besne limuzine, mlaznjake, klinike, najbolje lekare, lične pesnike, svoje klubove privrednika, političare, ministre i predsednike, al’ nemaju znanje. E, tu ih čekamo. A kad dođe vreme, vratiće nam sami što su pokrali od nas i naših roditelja. Slažem se, u Americi bi imao od ptice mleko. Ali ovo je naša stvar i naša zemlja. Zato, ostani ovde da ih razbijemo”, piše Cvele.
Teodor je i juče rekao da bi osnovne i poslediplomske studije želeo da nastavi u inostranstvu.
- Ne znam još šta će biti posle toga, ali se nadam da ću se vratiti u svoju zemlju - poručio je on.

Kako se neko usudio da bude genijalan!
Čitalac “Blica” koji se potpisao sa G sarkastično poručuje javnosti da bi najbolje bilo da država zatvorom kazni “ovakve mlade ljude koji su se, ZAMISLITE, usudili da budu tako mladi, a osvajaju kojekakve zlatne i ostale medalje i budu bolji od starijih učenika”.
“Želim da živim u Srbiji u kojoj će siledžije dobijati milion dolara, u kojoj će navijači koji napadaju policiju bakljama da budu na slobodi i u kojoj će mladi intelektualci da budu u zatvoru”, poručuje G.

...Teodor je i juče rekao da bi osnovne i poslediplomske studije želeo da nastavi u inostranstvu.
- Ne znam još šta će biti posle toga, ali se nadam da ću se vratiti u svoju zemlju - poručio je on...

OK... sreqan mu put...ako je odluchio da ide... chekaqemo da nam se vrati... :bye::bye::bye:

P.S... iskreno zhalim za svakim mladim chovekom koji ode iz zemlje isto onoliko koliko zhalim i one mlade ljude koji u njoj ostaju...

Poslednja izmena:
Teodor: Nije lako otići iz svoje zemlje
Teodor fon Burg, šesnaestogodišnji matematički genije, ozbiljno razmišlja o odlasku u inostranstvo. Razočaran je kako se država odnosi prema mladim talentima, a posebno prema njemu.

Samo dan nakon što se saznalo za izvanredne rezultate iz fizike na Olimpijadi u Meksiku, učenici Matematičke gimnazije osvojili su još pet medalja na 50. olimpijade iz matematike u Bremenu. Teodor se okitio zlatom.
- Činjenica da sam na balkanskim prostorima trenutno drugi najuspešniji takmičar u oblasti matematike svih vremena daje mi za pravo da kažem kako se osećam. Već pet godina gledam kako bogatim nagradama i sa po nekoliko stipendija nagrađuju one od kojih sam bolji, a mene odbijaju ili mi daju utešne nagradice na nivou uzrasta, a ne na nivou rezultata koje postižem - priča Teodor za “Blic”.
Svoju prvu značajnu novčanu nagradu od države dobio je tek posle agresivne medijske kampanje. Krajem prošle godine Teodor je iz Koreje doneo srebro i odmah se razočarao jer mu je majka uručila pismo u kojem ga Fond za mlade talente obaveštava da je odbijen za dodelu novčane nagrade. U stvari, država je tri puta odbijala da dodeli novac ovom mladiću. Prvi put je Fond za mlade talente pozvao Teodora da konkuriše za dobijanje novčane nagrade za uspeh na takmičenju srednjoškolaca, ali je vrlo brzo i odbijen jer su oni koji odlučuju tek tada shvatili da je reč o dečaku koji je sedmi razred. Osvojio je bronzu i trebalo je da dobije 320.000 dinara. Drugi put je Fond raspisao konkurs za 2008. godinu (Teodor je bio osmi razred) i decidirano naznačio da nagrade dobijaju samo takmičari srednjoškolci. Tako su mogli da konkurišu i takmičari sa slabijim uspehom, ali ne i Teodor, koji uvek osvaja jedno od prva tri mesta. Za srebrnu medalju tada je trebalo da dobije od države više od 450.000 dinara. Treći put je odbijen za stipendiju.
- Ministar za nauku je svoju odluku da mi ne dodeli stipendiju doneo pre nego što su reagovali “Telekom”, koji nije državna institucija za brigu o talentima, i Fond, koji je u drugom pokušaju samo ispravio svoju grešku, što je potez koji zaslužuje poštovanje - ističe Teodor.
U našoj zemlji postoje dva kriterijuma za nagrade i stipendije i to su godine uzrasta , odnosno školovanja i rezultati. Izjava ministra za nauku da Teodor od ove godine ispunjava uslove za njihovu stipendiju ne odgovara istini jer, kako on kaže, na poslednjem konkursu ovog ministarstva stipendije su dali učenicima 3. i 4. razreda srednje škole! A Teodor je od septembra učenik drugog razreda matematičke gimnazije.
- Dve godine zaredom nagrade i stipendije dobija kompletan nacionalni tim. Svi osim mene. Pri tom je većina imala mnogo slabije rezultate od mojih. Pojedini talenti dobijali su samo za jednu medalju milion dinara i po nekoliko stipendija, ali to Ministarstvu za nauku nije smetalo da im dodeli i stipendiju. Talenti to i jesu zaslužili, kao što sam i ja zaslužio sa svojih 13 međunarodnih medalja, sedam međunarodnih diploma i preko 50 nagrada sa lokalnih takmičenja - objašnjava razočarani mladi matematičar.
Odluka da se ode iz svoje zemlje ne donosi se preko noći, smatra on.
- O tome razmišljam. S obzirom na sve što sam doživeo do sada, ne bi me iznenadilo da na konkursu za posao ili veću platu budem ne samo odbijen zbog nekoga od koga sam bolji nego da mi još daju i obrazloženje koje mi vređa inteligenciju. Iskreno se nadam da će moj primer ukazati na neki novi put brige o talentima. Ne samo u pogledu ukidanja donje starosne granice kod nagrađivanja već, pre svega, o uvođenju mehanizama koji će prepoznavati talente i organizovati rad sa njima - zaključuje Teodor fon Burg...

...nije tachno... vrlo je lako otiqi iz zemlje, samo nemojte da od toga pravite dramu...
...o ovome se pisalo dooosta... treba neko to i da prochita...
...Ja ne vidim da ste negde pomenuli imena drugih dobitnika zlatnih nagrada iz matematike, koji mozhda nisu imali dovoljno "agresivnu medijsku kampanju"...
:think::think:

edit: odnosi se na zashtitnike lika i dela

ODLIV MOZGA
Nagrađivanje najboljih je bilo i ostalo idejno, politički i materijalno najjeftiniji način za ministarstva prosvete da kreiraju iluziju preduzimljivosti i vizionarstva
U srpskim medijima povremeno se pojavljuju oni koji smatraju da ih država nije adekvatno nagradila za njihove zasluge. U tome obično imaju veliku podršku javnosti koja je po milioniti put zgrožena odnosom države prema „najboljima”. U najnovijoj epizodi, Teodor fon Burg, mladi matematički talenat koji je, između ostalog, osvojio medalju na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi učenika do dvadeset godina, zbog svojih godina nije dobio novac koji mu „pripada”.
Prvo, iz informacija u novinama sledi da je razlog zašto dečak nije dobio nagradu taj što ne ispunjava uslov da je učenik srednje škole, tj. to nije bio u trenutku kad je učestvovao na takmičenju. Cela priča o tome kako je njemu „obećano” da će nagradu da dobije pa mu ona nije data kada se birokratija korigovala i ustanovila da on zapravo ne ispunjava uslove za nagradu, u suštini je irelevantna. Kome od nas se nisu izneverile nade i očekivanja? Takva vrsta razočarenja i frustracije je normalan deo života i odrastanja i cela drama koju su dečak i njegova majka oko toga zakuvali sugeriše da starosne granice imaju svoje razloge, ma o kakvim se talentima radilo.
Iz novinskih tekstova se vidi da je glavni razlog zašto su Teodoru pare potrebne taj da bi mogao da plaća skupe privatne časove retkih nastavnika koji su sposobni da ga spreme za matematičke olimpijade. Drugim rečima, Teodor i njegova porodica su izabrali jednu veoma rizičnu karijeru – intenzivnu i ranu specijalizaciju sličnu karijeri profesionalnih sportista – i očekuju da im država pomogne da nastave na tom rizičnom putu. Veliko je pitanje da li ovakva briga o talentima uopšte pomaže i tim talentima, a kamoli ostatku društva.
Potražnja za ljudima koji su dobri u matematici je velika, ali potražnja za ljudima koji su u matematici ekstremno dobri vrlo je mala. Amerika je puna doktora matematike sa vrhunskih univerziteta koji se potucaju sa postdoka na postdok za pare koje nisu nužno mnogo veće od plata na Beogradskom univerzitetu. Mnogi od njih na kraju završe predavajući, iz njihove perspektive, dosadne matematičke predmete osrednjim studentima, ili praveći matematičke modele za finansijska tržišta, što je opet ispod njihovog znanja i talenta. Sudbina matematičkih i naučnih talenata uopšte ne mora da bude tako glamurozna kao što neki podrazumevaju.
Nivo matematičke pismenosti je za Srbiju važan, ali u smislu matematičke pismenosti prosečnog učenika a ne u smislu osvajanja medalja na međunarodnim takmičenjima od strane pet najboljih učenika. Matematičko znanje je važan element tehnološkog razvoja, ali to opet u smislu solidnog poznavanja davno razrađenih matematičkih tehnika od strane proseka, a ne u smislu posvećenosti matematičkoj ezoteriji od strane najboljih. Nagrađivanje najboljih je bilo i ostalo idejno, politički i materijalno najjeftiniji način za ministarstva prosvete da kreiraju iluziju preduzimljivosti i vizionarstva.
Jer, iako su najnoviji događaji opet aktivirali staru priču o tome da Srbija ne brine dovoljno o svojim najboljim, ta priča ni sad a ni ranije nije bila tačna. Na svoj trapavi birokratski način, Srbija „brine” o svojim talentima, sasvim moguće na štetu i tih talenata i ostalih građana. Državno subvencioniranje talenata im daje pogrešnu sliku o društvenom značaju onoga čime se bave, što može da ih odvede u profesionalne karijere koje inače ne bi izabrali. Neki će reći da se stipendiranje talentovanih vrši zarad promene sistema vrednosti, ali u Srbiji se sada već decenijama stipendiraju najbolji srednjoškolci i studenti bez ikakvih vidljivih rezultata te vrste. Da ih ima, građani Srbije bi se, umesto tenisa, budili u tri noću da bi pratili prenos matematičke olimpijade a Teodor fon Burg bi bio zvezda „Granda”.
Nijedna priča o srpskim talentima ne bi bila kompletna bez kolektivnog čupanja kose zbog njihovog odlaska u inostranstvo, gde će već na graničnom prelazu njihova vrednost biti prepoznata i adekvatno nagrađena. U realnosti, najveći svetski uvoznik talenta je država koja o njemu brine daleko manje od Srbije. Ako su Srbiji zaista potrebni specijalisti u ezoteričnim disciplinama, njih u svetu već ima viška. Naravno, ne bi svi oni sad nagrnuli u Srbiju, ali neki verovatno i bi, u zavisnosti od konkretnog posla, porodice i drugih životnih faktora. U savremenom svetu pokretljivost ljudi je sve veća i očekivanje da srpska politika podrške domaćem talentu zaustavi civilizacijske tokove nije realno.

psiholog

Željka Buturović

http://www.politika.rs/pogledi/Zeljka-Buturovic/ODLIV-MOZGA.lt.html

...fantastichan text, koji, btw, daje odgovore na sva pitanja, onom ko odgovore zheli da chuje...
P.S... nikad ne postavljaj pitanje na koje ti se odgovor neqe svideti... (... ja izmislio... pr. autora...)

Back