Mitomanija o "srpskoj Dalmaciji" na RTS-u

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Париз ће бити твој ако оствариш неку конекцију са Паризом.

Нпр. постанеш богат човек и купиш пентхаус са погледом на Ефелов торањ и испијаш јутарњу кафу на винтиџ терасици са својом гаравом францускињом из Алжира.

Ко може да ти каже да Париз није твој?

Onda taj Srbin moze da kaze Dubrovnik je moj grad a ne Dubrovnik je srpski.
Nije a nije ni bio.

Onda taj Srbin moze da kaze Dubrovnik je moj grad a ne Dubrovnik je srpski.
Nije a nije ni bio.

Ако је последњи Србин у Хрватској, онда може да каже Дубровник је мој град, али ако у граду има 10-20 % Срба, онда није само његов, већ и српски, као што је колективно и хрватски. Ми смо и појединци, али припадамо и колективима.

Ako ti je Ruđer Bošković dokaz srpstva Dalmacije, onda jedino kome je pravo na obrazovanje uskraćeno si ti..

Dubrovačka književnost pisana na srpskom baš onako kako je i Eiffelov toranj izvorno bio pravoslavni zvonik, samo je “vjekovima potiskivan”.

I svaki put ista matrica:
- neargumentirana tvrdnja
- pozivanje na nekakav misteriozni “srpski jezik iz 13. stoljeća”
- pa onda random uvreda o tuđem obrazovanju.

Pametnom i minimalno informiranom, dosta.
То је домаћи задатак за Србе, а не за провокаторе, али је добро што си се идентификовао.

Podsećanja radi, ovako je ista "medijska kuća," koja se tada zvala TV Beograd, trovala gledaoce 1991. godine, dovodeći ratne zločince u studio koji su okupirajući tuđe teritorije sa Miloševićevom udbom i kriptostaljinističkim generalima JNA pravili "Jugoslaviju s onima koji u njoj žele da ostanu":

Posto nisam po nacionalnosti Srbin i kao nezavisni posmatrac ako bi mogao da te pitam:
Odakle kod tebe tolika hronicna Srbofobija?

Please explain
Thank you

Ето, и Руђера Бошковића има довољно и за Србе и за Дубровчане. Не мора да буде искључиво.

📌

➡️ Руђер Бошковић је био Дубровчанин јужнословенског порекла (отац Србин, мајка Дубровкиња), културно везан за католички дубровачки и италијански круг.

Зато га и Срби и Хрвати сматрају делом свог културног наслеђа — и оба става имају основе, само из различитих углова.

Dalmatinci, Dalmacija i Srbija nigde veze. Ali nigde.
Dalmatinci su genetički bliži Srbima nego Hrvatima.

Screenshot_20251123-014507.jpg

Govor, akcenat, stil zivota, mentalitet, arhitektura, ishrana.... Nista.
Dalmatinski govor je milijardu puta sličniji šumadijskom nego zagorskom ili međimurskom.

U Dalmaciji je 1991. živilo oko 125.000 Srba. Ja sam rođen u Dalmaciji i imam viševjekovne korjene tamo.

Pogledajte prilog 1822468

Dalmatinski govor je milijardu puta sličniji šumadijskom nego zagorski ili međimurskom.

U Dalmaciji je 1991. živilo oko 125.000 Srba. Ja sam rođen u Dalmaciji i imam viševjekovne korjene tamo.
I što to dokazuje osim činjenice da su ti preci pobjegli u drugu državu pred Turcima i da su si kasnije dali za pravo raditi reda u tuđoj državi?
Pa ste onda opet pobjegli nazad od kuda ste i došli.. pa će te vjerojatno tako opet u krug kako se povijest bude ponavljala.

Ето, и Руђера Бошковића има довољно и за Србе и за Дубровчане. Не мора да буде искључиво.

📌

➡️ Руђер Бошковић је био Дубровчанин јужнословенског порекла (отац Србин, мајка Дубровкиња), културно везан за католички дубровачки и италијански круг.

Зато га и Срби и Хрвати сматрају делом свог културног наслеђа — и оба става имају основе, само из различитих углова.
Otac od Ruđera Boškovića se doselio u Dubrovnik iz Orahovog Dola kod Trebinja. Veliki dio Dubrovčana ima porijeklo iz okoline Trebinja.

Poslednja izmena:

Pogledajte prilog 1822468

Dalmatinski govor je milijardu puta sličniji šumadijskom nego zagorskom ili međimurskom.

I da, apropo ovih kvazi genetike proizašle iz sprske birtije, Dalmatinci pripadaju zapadnobalkanskom genetskom klasteru, koji se primarno poklapa s Hrvatima, Slovencima i dijelom Bosanaca (posebno Hrvatima i dijelom Bošnjaka).

Srbi (posebno iz Srbije i istočne BiH) pripadaju istočnobalkanskom/srpskom klasteru, koji ima nešto drukčije udjele haplogrupa, ponajviše veći udio I2a-Din i E1b, te drugačije mikseve.

Mitomanija po n-ti put na dijelu.

I da, apropo ovih kvazi genetike proizašle iz sprske birtije, Dalmatinci pripadaju zapadnobalkanskom genetskom klasteru, koji se primarno poklapa s Hrvatima, Slovencima i dijelom Bosanaca (posebno Hrvatima i dijelom Bošnjaka).

Srbi (posebno iz Srbije i istočne BiH) pripadaju istočnobalkanskom/srpskom klasteru, koji ima nešto drukčije udjele haplogrupa, ponajviše veći udio I2a-Din i E1b, te drugačije mikseve.

Mitomanija po n-ti put na dijelu.
Dalmatinci su autosomalno bliži čak i Torlacima nego Zagorcima.

Kada pobedi, Studentska lista moraće da osim BIA raspusti i RTS koji nastavlja u suštini isto ono šta je radio 1991. godine proglašavajući vekovne hrvatske teritorije za "srpske zemlje." Sa takvim "Javnim servisom" se ne može u EU. Raspustiti udbaški RTS, i stvoriti pravi Javni servis, sa novim ljudima, otvoren za sve i nezavisan od partija na vlasti i tajne policije.

Šta će biti kada se probudiš?

Како се звала та држава?

Karljevina Hrvatska, koja je tada bila u personalnoj uniji s Ugarskom.
Jeftini provokatoru..

I da je Zimbabve, ne mijenja činjenicu da ste bježali u tuđe države.
Nešto slično kao i što su Albanci stigli na Kosovo.. ili si sad licemjer pa ćeš reći da Albanci imaju pravo tamo radit reda?
Tragikomični ste 🤣

Dalmatinci su autosomalno bliži čak i Torlacima nego Zagorcima.
Ovo je toliko znanstveno netočno...

Dalmatinci klasteriraju zapadnobalkanski tj. najbliži su Hrvatima (posebno iz Like, Zagore, Dalmacije), Slovencima i dijelu bosanskih Hrvata/Bošnjaka.

Torlaci, Šopi i istočni Srbi
spadaju u istočnobalkanski klaster i genetički su značajno udaljeniji od Dalmatinaca nego Zagorci, Međimurci, Istrijani, čak i mnogi Slavonci.

To ti je svaka ozbiljna studija već pokazala, od Balanovskog, preko Bettine Heyer, do najnovijih PCA analiza.

Pokušaj pročitati nešto što nije pisano ili analizirano od strane srpskih mitomana.

Docek srpske vojske u Splitu 1918 godine pre nego sto su Srbi postali "Hrvati"

Josip Smodlaka, hrvatski politički vođa u Dalmaciji i potonji gradonačenik Splita, piše da je "u gradu, iščekujući 20. novembra srpsku vojsku, čitavo građanstvo, muško i žensko, staro i mlado, stajalo nekoliko sati na ulici, a za njom je uz svu dužinu njenog puta vijugala jedna široka zelena reka od zelenila i cveća, kojom je narod obasipao ratnika".
Smodlaka im je poželeo dobrodošlicu rečima:

"Osloboditelji naši, ponosni naš cvete, najljepši i najmiliji, blagosloven bio čas kad vas videsmo, blagoslovena vam svaka stopa bila, blagoslovene majke koje vas rodiše, blagoslovena kolevka koja vas je odnijihala, blagosloveni opusteli domovi vaši koji se u crno zaviše da nama uzmogne sinuti ovo zlatno sunce slobode što nas sada obasjava, koliko smo čeznuli za ovim časom!".
Pominjao je Kraljevića Marka i cara Dušana. Završio je govor kličući unuku velikog vožda Karadjordja.
https://24sedam.rs/politika/vesti/3...jska-docekana-1918-u-splitu-i-dubrovniku/vest
634782_docek-srpske-vojske-hj6pp_iff.jpg

Poslednja izmena:
Ovo je toliko znanstveno netočno...

Dalmatinci klasteriraju zapadnobalkanski tj. najbliži su Hrvatima (posebno iz Like, Zagore, Dalmacije), Slovencima i dijelu bosanskih Hrvata/Bošnjaka.

Torlaci, Šopi i istočni Srbi
spadaju u istočnobalkanski klaster i genetički su značajno udaljeniji od Dalmatinaca nego Zagorci, Međimurci, Istrijani, čak i mnogi Slavonci.

To ti je svaka ozbiljna studija već pokazala, od Balanovskog, preko Bettine Heyer, do najnovijih PCA analiza.

Pokušaj pročitati nešto što nije pisano ili analizirano od strane srpskih mitomana.
Kajkavci nisu u zapadnibalkanskom nego u srednjoevropskom klasteru. Kajkavci su bliži autosomalno Česima, Slovencima, Mađarima, Slovacima, Austrijancima i istočnim Njemcima nego dalmatinskim i hercegovačkim Hrvatima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back