Mit o slabljenju vida čitanjem

Дади

Poznat
Poruka
8.502
Da li je istinit mit da od previše čitanja vid slabi?
Da li bi vi zbog toga prestali da čitate...ili da preformulišem pitanje: da znate da će vam se vid drastično pogoršati ako nastavite redovno da čitate, je l bi prestali ili bi vam to bila mala cena plaćena zarad sopstvenog meraka koji pronalazite u knjizi? :)

Ако не мењаш фокус на ближе и даље предмете често, мишићи ока атрофирају и губи се способност фокусирања на веће даљине (контракција мишића). Вид се враћа у нормалу дугим вежбањем фокусирања (не наочарима).

Ma...:cistinaocare:

uticaj-naocara.jpg

Ako se čita u normalnim uslovima, sa dobrim osvjetljenjem, na normalnoj razdaljini, slova normalne veličine... ne vjerujem da može da šteti, ali treba praviti pauze, bar po 15 minuta svaka dva sata.

U svakom slučaju, buljenje u monitor može mnogo više da šteti, i to je dokazana činjenica. U monitor imamo običaj da gledamo netremice, odnosno da trepćemo mnogo rjeđe nego što je to normalno. Tada dolazi do sušenja oka koje, ako se javlja duže vrijeme, može dovesti do oštećenja.

Hm... ne znam, ali evo iz mog iskustva... često mi se dešavalo da učim i čitam po mraku, uz vrlo slabo osvetljenje... te sam u jednom trenutku zapazila da stvarno lošije vidim, otišla na pregled i kroz dva dana sam počela da nosim cvike.. a nosim i za daljinu... relax :) kad počneš da ih nosiš, spasa nema, to uklanjanje dioptrije je priča za malu decu, a meni je lično svejedno (iako ne bi trebalo) da li mi je dioptrija +1 ili +5... kad ih več nosim..

realno, bez veze mi je prestati da čitaš zbog potencijalne opasnosti oštećenja vida.. koga briga :mrgreen:

Ako se čita u normalnim uslovima, sa dobrim osvjetljenjem, na normalnoj razdaljini, slova normalne veličine... ne vjerujem da može da šteti, ali treba praviti pauze, bar po 15 minuta svaka dva sata.

U svakom slučaju, buljenje u monitor može mnogo više da šteti, i to je dokazana činjenica. U monitor imamo običaj da gledamo netremice, odnosno da trepćemo mnogo rjeđe nego što je to normalno. Tada dolazi do sušenja oka koje, ako se javlja duže vrijeme, može dovesti do oštećenja.

e da, frka je sa tim susenjem oka, jer ne stvaraju se suze, treba se tjerati da povremeno trepces, ja recimo, pokusavam to i bas osjetim kako mi suze oci. to je, jelte, pozitivno?

Uvek sam čitala mnogo, često i više od dva sata bez prestanka, u blago zamračenim prostorijama i imam perfektan vid tako da...
Tek u poslednje vreme primetila sam da mi jako smeta prejaka svetlost mada je vid i dalje jak ( a to je počelo da mi se dešava od buljenja u monitor, ne u knjigu) tako da...:)

Back