Mit o Potopu

Sveta685:
Nema tu neke teorije. Drugi zakon termodinamike kaze da su svi objekti (nebeska tela) u Svemiru morali biti stvoreni na samom pocetku.

To je naše viđenje stvari...naši zakoni i iz našeg ugla...šta misliš,da li iste zakone imaju i neka bića...neki vanzemaljci...na nekoj planeti u ko zna kojoj galaksiji?

Šakal:
To je naše viđenje stvari...naši zakoni i iz našeg ugla...šta misliš,da li iste zakone imaju i neka bića...neki vanzemaljci...na nekoj planeti u ko zna kojoj galaksiji?

Drugi zakon termodinamike je objektivnost. On vazi u celom svemiru. Da li su ga neki vanzemaljci svesni, to je pitanje koje zasad, nema odgovora.

Sveta685:
Sta ti znaci to "u nama poznatom svemiru"?

Hm...mi kao rasa poznajemo jedan svemir i imamo jednu predstavu...možda negde postoje neka bića koja imaju sasvim drugačija prirodna okruženja...za njioh sigurno ne važe isti zakoni...zamisli neku planetu...negde duboko u svemiru...koja je sva pod vodom...ili nekom drugom tečnošću...zamisli neka inteligentna bića koja žive u takvom okruženju...za njih sigurno ne važe isti prirodni zakoni kao za nas...

Šakal:
Hm...mi kao rasa poznajemo jedan svemir i imamo jednu predstavu...možda negde postoje neka bića koja imaju sasvim drugačija prirodna okruženja...za njioh sigurno ne važe isti zakoni...zamisli neku planetu...negde duboko u svemiru...koja je sva pod vodom...ili nekom drugom tečnošću...zamisli neka inteligentna bića koja žive u takvom okruženju...za njih sigurno ne važe isti prirodni zakoni kao za nas...

Ako je nesto prirodni zakon, onda vazi u celoj "prirodi" (svemiru). Zasto bi za potencijalna (takva) bica vazili drugi prirodni zakoni? U svakom slucaju, II zakon T. je univerzalan za ceo svemir i za sve procese u njemu.

Sveta685:
Ako je nesto prirodni zakon, onda vazi u celoj "prirodi" (svemiru). Zasto bi za potencijalna (takva) bica vazili drugi prirodni zakoni? U svakom slucaju, II zakon T. je univerzalan za ceo svemir i za sve procese u njemu.

Hm...jeste u našoj prirodi...jeste na našoj planeti...da li je sila gravitacije ista na svakoj planeti u Sunčevom sistemu?

Sveta685:
U kom pogledu? Osnovni zakoni su isti. Neko ko bi ziveo na planeti sa drugacijom silom teze bi mozda samo imao jace ili slabije kosti i misice ( ako bi imao kosti i misice).

Hm...pa upotrebi maštu...:lol:
Da,zakoni jesu isti za nas...ali možda za neki deo svemira ti zakoni ne važe...možda se kod njih igra po malo drugačijim pravilima...

Šakal:
Hm...pa upotrebi maštu...:lol:
Da,zakoni jesu isti za nas...ali možda za neki deo svemira ti zakoni ne važe...možda se kod njih igra po malo drugačijim pravilima...

Osnovni zakoni (kao sto je drugi zakon T. ) bi morali da vaze. Ne mozemo spekulisati da u drugom delu svemira ne vaze ovi zakoni, jer je besmisleno praviti objasnjenja za nesto sto nije utvrdjeno da postoji. ( mislim na princip - sta bi bilo kad bi bilo).

Sveta685:
Osnovni zakoni (kao sto je drugi zakon T. ) bi morali da vaze. Ne mozemo spekulisati da u drugom delu svemira ne vaze ovi zakoni, jer je besmisleno praviti objasnjenja za nesto sto nije utvrdjeno da postoji. ( mislim na princip - sta bi bilo kad bi bilo).

Tačno tako...e,tako dođosmo i do BB...postoji teorija koja nije dokazana i ona je za sada samo teorija a ne tvrdnja...

Šakal:
Hm...nemam pojma...moguće je da se nešto promenilo...ja sam učio o ''Teoriji''...

..."prasnulo je pre, otprilike 15 milijardi godina; razvalili su se bedemi koncentrovanog praatoma i vreme i prostor pohitali su napolje..." ( kao da je autor teksta gledao sta se desava - nigde "ovo je pretpostavka", "smatra se", ...)

Sveta685:
Sta dokazuje crveni pomak?
Sta dokazuje pozadinsko zracenje?

sta dokazuje?
obrati paznju na snimke i dokaze pribavljenje hubble i spitzer teleskopom...
drugim recima, pozadinsko zracenje dokazuje ono sto je SNIMLJENO....

Sveta685:
Nema tu neke teorije. Drugi zakon termodinamike kaze da su svi objekti (nebeska tela) u Svemiru morali biti stvoreni na samom pocetku.

ne, ne kaze...

Sveta685:
Drugi zakon termodinamike je objektivnost. On vazi u celom svemiru. Da li su ga neki vanzemaljci svesni, to je pitanje koje zasad, nema odgovora.

to da li je neko svestan prirodnog zakona ne dovodi u pitanje postojanje tog zakona..
ako ti nisi svestan gravitacije, to ne znaci da gravitacija ne postoji...

Sveta685:
Naravno da nije. Zasto?

a ovo vezano za gravitacuju kaze covek koji ni ne ume da definise sta je gravitacija po njemu...dakle, ako skroz izuzmemo pravu nauku, o gravitaciji prica covek koji ni sam nema pojma sta je to gravitacija i tvrdi da je gravitacija nesto sto se prostire u "neposrednoj" blizini tela....

Šakal:
Hm...napisao si da je teorija o BB potpuna besmislica,čime to ti potkrepljuješ svoju tvrdnju?Pitanjima?Teorija može biti a i ne mora biti tačna...može biti dokazana i ne mora...zato i jeste teorija...niko ne tvrdi da je bilo tako,pretpostavlja se...ali dok se drugačije ne utvrdi to je najbliže istini...Ti imaš drugačiju teoriju(ako je teorija) pa na sunce sa njom!
Ko ti daje za pravo da to karakterišeš kao najbliže istini. Meni izgleda da je najdalje istini. Ponavljam: pozadinsko zračenje ne dokazuje BB. Osim toga logičnija je Svetina tvrdnja da, imajući u vidu postojeći kosmos, ništa se ne može zamisliti ni kao misaona kategorija, akamoli realna. Treba veoma vidljivo da razdvojite teoriju od nauke. Vi Teoriju evolucije prećutno smatrate naukom, a da bude još gore i Teoriju BB.

to sto tebi IZGLEDA najdalje istini je tvoja stvar...
nego, posto tvrdis da pozadinsko zracenje ne dokazuje BB, sta je onda to, i sta ono pokazuje, odakle to zracenje i slicno?

Back