Misterija smrti Branka Miljkovića

Teorija zavere u svim segmentima života ima vrlo plodno tle u Srbiji...Kao da se radi o bog-zna-kakvoj svetskoj sili;)

Zaista je žalosno što jedan Srbin (ako to jesi) misli o našoj Zemlji kao o inferiornoj...
I biću malo slobodnija u komentaru da napišem da Bog zna kakva smo mi SILA... Ali, ne bih da skrećem sa teme... Ova tvoja rečenica me je baš pogodila.

Ako bismo posmatrali Brankovu poeziju i njegovo pismo posvećeno Petru Džadžiću, možemo reći da je čovek bio zaljubljen i depresivan. Njegova rečenica ili Vatra ili Ništa ide u korist njegovog samoubistva.

Mada, ja se ne bih složila u vezi sa tim. Tbmdeluxe je, po mom mišljenju, bio u pravu: dovoljno je bilo da se raspituje za Tita... pa da ga nema .

Volim je ušima...

PIŠE: Milutin Mićović
(O 47. godišnjici smrti Branka Miljkovića)

‘’Pjesnik je projekt svog talenta. Ali ako kažemo da je projektil svog talenta, bliži smo pjesničkoj prirodi. Projekt ne isključuje projektil, koji podrazumijeva eksplozivno punjenje.

Ne samo projekt, nego i projektil, podrazumijeva upisanost u sebe prirode „gradivnog materijala" (izbor i kalibar riječi), načina ostvarenja (zidanja, pisanja), specifičnu logiku unutrašnjeg razvoja, matricu-lik, cilj prema kome je upućen (korisnike, čitaoce), preciznost pogotka (ostvarenje smisla), razorno dejstvo, rasipanje izvan cilja, i konačni efekat.

Pjesništvo Branka Miljkovića, skoro da ne dozvoljava riječ projekt, a podrazumijeva riječ projektil. Čitalac ove poezije stalno je u osjećanju da je u prostoru minskog polja. Riječi su potencijalni detonatori. Samo čitanje Miljkovićevih pjesama grijanje je na tom eksplozivu. Eksplozija ove poezije dalje se čula, od smisla njenih riječi.

Poezija je opasno zanimanje - to se čita iz svake Miljkovićeve pjesme: „Ako hoćeš pesmu zađi pod zemlju". Opasno je pjesnikovo zanimanje, jer nema povratka - projektil treba da sagori u svom letu, ili u svom pogotku: Jedino šta od tog puta ostaje jeste pjesma: „...nema mene, al` ima ljubavi moje... i... ime ti svoje ostavljam, kad ne mogu da se vratim".

Miljković će ostati izdvojen po jednom takođe opasnom spoju - eksplozivne misli i razorne emocije. Misaona usmjerenost je najčešće okrenuta prema onom filozofskom i mističkom. Ništa, što najdublje, i bez obaveze prema ičemu, pokreće unutrašnje sile. Ništa je, doživi li se stvarno, najdramatičniji egzistencijalni pokretač, bilo to aposlutna praznina koju su opisivali egzistencijalisti modernog doba, ili pneuma, koju su objavili predsokratovci. Bipolarnost ovog. Ništa, pjesnik Miljković je osjećao kao lični udes. Godine u kojima je pjevao, krajnosti koje je jedino uvažavao. Vatru i Ništa, koje je istinski obožavao, doveli su do kraja ovu eksplozivnu pjesničku avanturu, bez razrješenja. Njemu će se uvijek prilaziti, kao ugašenom vulkanu, koji je sakrio svoje unutrašnje tragove.

Miljkovićev distih: „Kad mastilo sazre u krv, svi će znati/ Da isto je pevati i umirati". Sigurno je jedan od onih kojise najviše pamte od srpske poslijeratne poezije. To su oni od stihova koji se pamte u prostoru i izvan čitanja, izvan knjige. Ovaj distih pamte sigurno mnoge ubice, kockari, avanturisti, nesrećno zaljubljeni, robijaši, jednom riječju ljudi skloni velikim rizicima i opasnim poduhvatima.

„Mastilo", koje „sazreva u krv" očito je metafora misli, ali može biti i metafora nekog radikalnog ličnog poduhvata. Za pjesnike, a i za one sklone tako rizičnim poduhvatima, težište smisla je mjesto gdje se izjednačava „pjevanje i umiranje".

U poeziji naravno riječi posjeduju metaforički smisao, pa i „krv", nije samo krv, nego čovjekova unutrašnjost, biće, a „umiranje", nije obavezno i nestanak, kraj, nego preobražaj u nešto drugo. Ali, u ovom distihu sve je u makazama paradoksa. Jer, normalno je da kad misao sazre u nama, ako je temeljna, donosi život, a ne smrt. Apostol Pavle kaže, „neka umire u vama stari čovjek, da bi se rađao novi". U poeziji i religiji "umiranje", nije prekid života, odlazak u ništavilo, nego preobražaj, po mjeri unutrašnjih sila, ljubavi. Očito da je to ovaj pjesnik sasvim dobro osjećao i pokazivao.

Miljkovićeva prečica, „kad mastilo sazre u krv...", jeste varijacija jedne staložene opaske koja postoji u našem jeziku - „kad (nešto) uđe u krv", to jest kad to postane njen novi kvasac, pokretač, čemu onda i krv daje podršku. Ali, obavezna je distanca, dakle, nešto spolja, ili iznutra, iz duha, ulazi u krv, u unutrašnju prirodu. Ili se kaže „to mu je u krvi; to on nosi u krvi". U svakom slučaju distanca se primjećuje, nikad u neautorizovanom jeziku (koji uvijek nosi najveću mjerodavnost!) ne čujemo izjednačenje krvi i misli („mastila i krvi"). To jezik nije dopustio, jer se to po prirodi razlikuje, iako se miješa sa krvlju.

Jedna od najvećih pjesnikovih opasnosti jeste, ne uočiti ono što jezik ne dopušta, kada riječ (po)ostane „prejaka". To je visoka, ali neophodna mjera autorskog sporazuma i pomirenja s jezikom. Dublje samootkriće uočava da jezik omogućava svaku vrstu autorske imaginacije koja ne narušava njegovu prvu prirodu, ishodeću od nebeskog uma.

I u tom smislu, čitanje Miljkovićeve poezije je vrlo važno i inspirativno.’’

Piše: Dušan Stankivić
(Kraj na početku, Večernje novosti, 11.02.2006)

’’U hladnoj zimskoj zagrebačkoj noći između subote i nedelje, 11. i 12. februara 1961, pri ulazu u park iz Jandrićeve ulice 35, visilo je obešeno, o stub fenjera, jedva visok dva metra i nešto, telo beogradskog pesnika i studenta filozofije Branka Miljkovića, koji je već bio poznat u književnosti po mnogobrojnim pesmama, a naročito po stihu - "Ubi me prejaka reč".

Od tada o ovom poeti koji je, nasilno umro u 27. godini (rođen je u Nišu 1934), ne prestaju da se pišu tekstovi i knjige, štampaju njegove pesme. To se i danas čini u Rusiji kad su u pitanju tragične sudbine pesnika Sergeja Jesenjina i Vladimira Majakovskog.

A samo godinu dana ranije, u zbirci "Vatra i ništa", a u "Baladi" posvećenoj Ohridskim trubadurima, Miljković je pevao:

"Mudrosti, neiskusno sviću zore.
Na obične reči više nemam pravo!
Moje se srce gasi, oči gore.
Pevajte, divni starci, dok nad glavom
Rasprskavaju se zvezde kao metafore!
Što je visoko, iščezne, što je nisko, istruli.
Ptico, dovešću te do reči. Al` vrati
Pozajmljeni plamen. Pepeo ne huli.
U tuđem smo srcu svoje srce čuli.
Isto je pevati i umirati."

Vest da pronađeno beživotno telo Miljkovića, preneli su tada uzdržano svi ondašnji jugoslovenski dnevnici, a zvanična "Borba" je objavila: "Mladi beogradski književnik i dobitnik Oktobarske nagrade grada Beograda za 1960. (za zbirku "Vatra i ništa", "Prosveta", Beograd) nađen je u nedelju mrtav. Posle uviđaja organa SUP, utvrđeno je da je Miljković izvršio samoubistvo. Istraga povodom ovog slučaja je u toku."

U "PESMI za moj 27. rođendan" koju je napisao nekoliko meseci pre smrti, Branko Miljković je pevao:

"Više mi nisu potrebne reči, treba mi vreme;
Vreme je da sunce kaže koliko je sati;
Vreme je da cvet progovori, a usta zaneme;
Ko loše živi zar može jasno zapevati!’’

Ali, vratimo se danu smrti Branka Miljkovića. Šta se tačno desilo 12. februara 1961. godine nikada nećemo saznati. Vest o samoubistvu bila je nejasna i štura. Ostao je jedino da svedoči grob na beogradskom Novom groblju, između humki Vojislava Ilića i Sime
Matavulja. Pesnikinja Ljubica Miletić zato i kaže u eseju posvećenom ovom našem poeti: "Branko Miljković je bio i jeste velika nerazjašnjena tajna srpske poezije. Njegovo zaveštanje puno tragizma i lepote ne gubi ništa s godinama koje se talože jedna na drugu."

Miljković je u pesmi "Orfičko zaveštanje" (pronađene u njegovoj zaostavštini), inače, kazivao:

"Ako hoćete pesmu
Siđite pod zemlju
Al` pripitomite životinju
Da vas propusti u povratku

Ako hoćete pesmu
Iskopajte je iz zemlje
Ali se čuvajte njenih navika
Njenog podzemnog znanja

Reči imaju dušu gomile
Raznežuje ih prostaštvo i gugutka
Ali opasnosti prevaziđene metaforom
Na drugom će mestu zapevati opasnije".

Zanimljiva je i vest objavljena u "Borbi" daleke 1954, kad je on imao samo 20 godina, a u kojoj se pod naslovom "Branko Miljković", kaže: "Samo godinu dana posle objavljivanja svoje prve zbirke pesama koja je štampana 1953. godine ("Uzalud je budim") Branko Miljković postaje član Udruženja književnika Srbije. Danas je on već stekao ugled priznatog pesnika i vrlo često se sa svojim radovima pojavljuje na stranicama većine naših časopisa i listova.

A U TIM godinama, on je ispevao i pesmu "Grob prijatelja":

"Ležiš u tamnoj i dubokoj
pukotini u vremenu

Prstima uzimam obalu
(nema te među prstima)

Drvo i njegova noć
čekaju te na obali dve zelene večnosti

Tvoj glas sanja nešto teško
u dnu kamena

Ležiš u tamnoj i dubokoj
pukotini u vremenu".

Nije možda zato ni čudno što se pesnikinja Miletić još pita kako je moguće da mladić u 23. godini uđe u književnost sa zbirkom pesama najviše, uglavnom antologijske vrednosti? Ili, kakva je to blagodet njemu data da stupi u carstvo poezije, 1957. "Tragičnim sonetima", sonetnim vencem visokog dometa? Kakva je to promisao navela živog da počne svoje delo zavetnim ciklusom "Sedam mrtvih pesnika"? Ili, još tajanstvenije, otkud Orfej i Euridika, silazak u podzemlje, u onostrano, kad pesnik počinje uspon u visine srpske poezije? Je li Miljković znao da se u njegovom početku krije kraj, a u kraju večnost...’’

Piše: Dušan Stanković
(Vatra i ništa, Večerenje novosti, 12.02.2006)

’’Kada je okončan život mladog pesnika Branka Miljkovića (29. 1.1934 - 12. 2. 1961), Broz je još držao poluge štampe. Zato nijedan list dugo godina nije se usuđivao da se pozabavi tragikom Miljkovićeve sudbine. Izuzeci su bili zagrebački nedeljnici "Vjesnik u srijedu" i "Telegram", list za zbivanja u oblasti kulture.

Deset dana posle njegove smrti VUS je objavio opsežan tekst Miodraga Ašanina "Porečeno odricanje?", koji je prepun insinuacija da su za Miljkovićev prerani odlazak krive "neke njegove bliske beogradske kolege!" Pre nego što će srpski pisac otići da radi u Radio Zagrebu, on je imao "teške okršaje sa izvesnim beogradskim prijateljima", navodi VUS.

Posle kraćeg rada u Radio Zagrebu, on se iznenada vraća u Beograd i počinje intenzivno druženje sa čašicom. Doživeo je i nekoliko oštrih sukoba. "Pa, šta predstavlja današnja poezija?", pitao se tada i sam odgovarao: "Ništa". Onda mu je prijatelj pesnik savetovao da se javno odrekne poezije, što je Miljković, u melanholičnom stanju i obećao. I već za nekoliko dana beogradski nedeljnik, VUS ne navodi koji, objavljuje Miljkovićevu poruku, u kojoj se, između ostalog, tvrdi:

"Želim da se zna da sam ja raščistio sa onim što sam naškrabao za ovo nekoliko godina. Odričem se: 1. Knjige "Uzalud je budim", 2. Zbirke "Poreklo nade", 3. Zbirke: "Vatra i ništa". Žao mi je što nisam u stanju da vratim nagradu (Oktobarsku) i 4. Zajedničke zbirke: "Smrti protiv smrti" (sa Blažom Šćepanovićem).

NEŠTO ranije Miljković će ispevati pesmu "Obale", u kojoj kaže:

"Obale neme
zapljuskuju vas rečima
i umirem na pesku vašeg nemanja
obale nema.

Obale crne
osećam vas ko gorku brazdu
suze na usnama
obale crne.

Obale izdane
osećam vas nemoćne u svojoj krvi
osećam vas preplavljene u svojoj smrti
obale izdane."

Posle odricanja od svojih stihova, slučaj "Miljković" nije pao u zaborav. Naprotiv, u sledećem broju beogradskog "ilustrovnog lista" (kojeg, opet, VUS ne pominje) objavljena je i anketa pesnika o tome da li podržavaju ili ne Miljkovićev stav o svom pesništvu. Stevan Raičković je tada rekao, tvrdi VUS 22. 2.1961, da "pesnik ima pravo u izvesnim trenucima da bude ili oduševljen sobom ili razočaran u sebe". I istaknuti kritičar Predrag Palavestra je rekao da je Miljković "postigao ono što je želeo". Dragan Kolundžija je dodao da se Miljković "trezno odricao": "Bio sam sa Brankom dok je bio u Beogradu i znam sa kakvim je nestrpljenjem očekivao izlazak svojih knjiga pesama `Vatra i ništa` i `Poreklo nade`."

U ZOSTAVŠTINI upravo je pronađena Miljkovićeva pesma naslovljena "Stevan Raičković". Ona glasi:

"Ljudi prozukli od praznog dana
To što imaju da kažu nisu reči.
I čemu pesma koja će poreći
Sve zbog čega je bila ispevana!

Da ih ne pokoleba reč neiskazana
Svakom po zvezda da pred njome kleči
Svakome patnja dok ima još dana
Svakom svoj ponor da ga pticom leči.

O pustu senku tu, udomi!
Čuše je cvetovi al` je ne ču java
Kroz čudne se predele ona lomi
Gde prah procveta i trijumfuje trava
Gde nema sećanja al` ni zaborava
Da dan izmišljen na dva dela lomi."

I, naravno, VUS zaključuje: "Tih dana, dok se u novinskim kioscima prodavao taj ilustrovani časopis, uoči samoubistva 11. februara, Miljković je izgledao vrlo neobično. Usne su mu bile stisnute, pokreti odsečni, nervozni i brzi. Na njegovom licu nije bilo više one vedrine, ni želje da bude kozer i zabavljač kao prethodnih dana. Nađen je 12. februara u jednom od najlepših delova Zagreba.’’

Zaista je žalosno što jedan Srbin (ako to jesi) misli o našoj Zemlji kao o inferiornoj...
I biću malo slobodnija u komentaru da napišem da Bog zna kakva smo mi SILA... Ali, ne bih da skrećem sa teme... Ova tvoja rečenica me je baš pogodila.

Ako bismo posmatrali Brankovu poeziju i njegovo pismo posvećeno Petru Džadžiću, možemo reći da je čovek bio zaljubljen i depresivan. Njegova rečenica ili Vatra ili Ništa ide u korist njegovog samoubistva.

Mada, ja se ne bih složila u vezi sa tim. Tbmdeluxe je, po mom mišljenju, bio u pravu: dovoljno je bilo da se raspituje za Tita... pa da ga nema .

Volim je ušima...
Srce i razum često ne idu zajedno...Posebno na ''brdovitom Balkanu'':-|

Nebojša Milenković

Kraj urezan iznutra

Branko Miljković (1934-1961) odavno je postao mitska ličnost našeg pesništva - kako pesmom tako i vlastitom smrću. Mit koji se već pet decenija plete oko njegovog imena, nema sumnje, jednako je utemeljen kako samom pesnikovom ličnošću tako i delom. U našem pesništvu ne postoji autor kod kog je stepen identifikacije pevanja i življenja bio izrazitiji i celovitiji.

Kao angažovana ličnost bez presedana u srpskom pesništvu, Miljković se formirao i intelektualno sazrevao u izrazito kataklizmatskom vremenu, bivajući svedok i očevidac ljudskih stradanja u kojima je smrt najčešće dolazila nasilno. Jednom u svest pesnika urezana iznutra, smrt je za Miljkovića postala mera svih stvari. Smrt je za njega, naposletku, bila onaj konstitutivni element bez kog pesma nije bila moguća. Otuda već u 22. godini života Miljković piše i stihove poput: "smrt svoju u glavi nosim" ili "nesreća i posle smrti traje". Prizori rata i egzekucija koji se vezuju za rano pesnikovo detinjstvo provedeno u Nišu i Gadžinom Hanu, njegovo mladićko prvo suočenje sa zidinama od lobanja niške Ćele-kule presudno su, najvećom merom određujuće, uticali na formiranje Miljkovićeve poetske ličnosti. Ovako posmatran, početak traganja za pesmom za mladog pesnika bio je, zapravo, početak traganja za smrću. Početak iskušavanja smrti, nastojanja da se smrt dokuči i pripitomi. U poemi "Svest o pesmi", posvećenoj Alenu Boskeu, on autopoetički izgovara: Reč smrt! Hvala joj što me još ne preči/da volim samog sebe i da se divim/svojoj ljudskoj moći da izgovaram reči...

Sama pesnikova smrt, bez obzira na to da li je došla nasilno - što je verovatnije - ili ju je pak prouzrokovao sam pesnik, do danas obavijena velom tajne, bila je sasvim logičan, i uz opasnost da budem krivo shvaćen, rekao bih i sasvim prirodan završetak Miljkovićeve pesničke i ljudske drame: onaj koji peva ne zna je li to ljubav ili smrt. Njega je, kao i Majakovskog, ubio višak vlastite poetske energije, onaj "revolverski pucanj iznutra". Ponekad, ne mogu se oteti utisku da je reč o samoubistvu izvedenom tuđom rukom. Shvativši poeziju kao fluidan, organski odnos prema životu i svetu, Miljković je ni u jednom trenutku nije mogao izneveriti - u međusobnom odmeravanju snaga pesma je ubila pesnika.

Kao centralni simbol svoje poezije Miljković je najviše slavio jedan od Heraklitovih elemenata - vatru. Njegova treća, za života poslednja objavljena knjiga upravo i nosi naslov "Vatra i ništa". Vatra je onaj vezivni element njegove pesničke etike: "Ništa nije izgubljeno u vatri, samo je sažeto", "sve što nema vatre u sebi sagori" ili "ja sam onaj koji se igrao vatrom i izgoreo". Veran valerijevskoj definiciji poezije kao patetike uma, Miljković prvi kod nas ustanovljuje ideal pesme koja se sama peva - ideal pesme bez pesnika, proročki nagoveštavajući da jednom mora doći dan kada će poeziju svi pisati. Miljković nije bio ravnodušan, zanatski stvaralac poezije, niti pak patetični tribun koji je profitirao oplakujući sudbinu svog naroda. Poezija je za njega bila sudbinska obaveza ali i način življenja, oblik više, probuđene svesti. Svesti koja istovremeno uči, upozorava ali i opominje. Bio je svakako najpopularniji jugoslovenski pesnik, prozvan princem pesnika. Taj epitet nosio je dostojanstveno, sve do vlastite smrti držeći kako do ličnog tako i do dostojanstva vlastite poezije! Gde god se pojavljivao Miljković je izazivao nepodeljenu pažnju. Bio je istinski slavan.

Miki Stamenković, reditelj dokumentarca o Branku Miljkoviću

JEDINSTVENA MLADOST I TAJNOVITA SMRT

Miljkovićeva poezija je poznata, mladi i danas rado čitaju njegove pesme,ali o njegovom životu vrlo malo znaju. Knjiga Nišlije Vidosava Petrovića, Brankovog savremenika, otkrila mi je koliko je pesnikov život, tragično okončan u 27. godini, bio uzbudljiv. Pitanje smrti ostavili smo otvoreno

U Muzeju jugoslovenske kinoteke za danas u podne zakazana je projekcija dokumentarnog filma o jednoj od najmarkantnijih pojava srpske književnosti pesniku Branku Miljkoviću u režiji doajena naše kinematografije Miomira Mikija Stamenkovića. Film "Princ poezije" snimljen je u produkciji niške producentske kuće "Film fokus" uz podršku gradske skupštine. Scenarista je Vidosav-Vica Petrović, snimatelj Jovica Krstić, montažer Miljan Đurović, a Miljkovićeve stihove čita glumac Predrag Ejdus.

- Pre dve godine snimao sam u Nišu film o Stevanu Sremcu. U Narodnom muzeju postoje dve spomen-sobe, jedna posvećena Sremcu, a druga Branku Miljkoviću. Tada je pala odluka da napravimo film o Branku Miljkoviću. Jedino smo bili u dilemi kakav film da napravimo. Pisac scenarija Vidosav Petrović književnik iz Niša objavio je pre nekoliko godina biografsku knjigu o Branku Miljkoviću, koja mi je bila vodilja. Petrović je Miljkovićev savremenik, s njim je odrastao, išli su u istu školu, živeli u istoj ulici. Branka Miljkovića niko bolje ne poznaje od Petrovića. Pošto sam pročitao knjigu odlučio sam da napravim biografski film. Miljkovićeva poezija je poznata, mladi i danas rado čitaju njegove pesme, ali i o njegovom životu vrlo malo znaju kaže u razgovoru za Glas reditelj Miki Stamenković.

Vi ste svakako mnogo znali o pesnikovom životnom putu, ipak šta ste otkrili radeći na filmu?
Kada sam pročitao knjigu, bio sam impresioniran i fasciniran činjenicom da je pesnik koji je tako rano, u 27 godini okončao život, tako uzbudljivo živeo. Naročito je njegovo školovanje, vreme ulaska u svet literature i poezije bilo zanimljivo. Zato smo se i odlučili za biografski film. Smatrao sam da mladi ljudi koji se bave literaturom treba da saznaju kako je Branko ušao u svet poezije i kako je, za izuzetno kratko vreme, dosegao pesničke vrhove. Da nismo pogrešili, uverili su nas prvi gledaoci filma, mladi pesnici koji su ga odlično primili.

Šta je obeležilo školovanje, odnosno vreme od formiranja Branka Miljkovića, šta mladi pesnici mogu da izvuku kao pouku?
- Da nije dovoljno biti talentovan nego treba i mnogo raditi, čitati. Miljkovićeva mladost je bila neobična, jedinstvena. U dvanaestoj godini je čitao Hegelovu "Dijalektiku", u petnaestoj je već bio pročitao i apsolvirao sve književne klasike Istoka i Zapada, a u sedamnaestoj prevodio sa francuskog i engleskog.

Da li ste se bavili rasvetljavanjem vela tajni obavijenog oko tragičnog kraja Branka Miljkovića?

- Dok smo snimali neprestano su nam postavljana ista pitanja - da li je Miljković zaista bio veliki pijanac, da li je ubijen ili je izvršio samoubistvo. U filmu, međutim, nismo konkretno odgovorili na ta pitanja. Izneli smo toliko detalja iz pesnikovog života u Beogradu i Zagrebu i publici ostavili da zaključi ko je bio Branko Miljković i kako je završio. Ne postoje dokumenta koja potkrepljuju bilo koju od dve dve teze o njegovom tragičnom kraju. Nikada se neće dokazati da li je završio samoubistvom ili ubistvom. Bavili smo se životom velikog pesnika. Pitanje njegove smrti ostalo je otvoreno, budeći kod publike različite zaključke i sumnje. Ako za proteklih 45 godina niko nije pouzdano razrešio misteriju smrti, ona, verovatno, nikada neće biti odgonetnuta. Malo njih zna za pokušaj Miljkovićevog samoubistva u Prešernovj kleti, a mi smo u filmu objasnili zašto je došlo do toga.

Zašto volite poeziju Branka Miljkovića?
- Prvo zato što je emotivna, i ja sam takav čovek, Miljkovićeva poezija mi jednostavno lako legne na dušu. NJegovi stihovi su istovremeno i filozofski, mnogo toga se može pročitati i analizirati između redova, kako poezije, tako proznih tekstova.

U vašim dokumentarnim filmovima niko ne govori u kameru?

Ne, nikada, jer bi to bila televizijska reportaža. Uključivanjem sagovornika troši se mnogo vremena, a malo toga se kaže. Uvek pravim filmove na osnovu dokumentarnih materijala, a u filmu o Miljkoviću, kao i u mojim ranijim dokumentarcima postoji spiker i to je izvrsni Žarko Obračević. Insistiram na sažetom tekstu, kojim se mnogo više prezentuje gledaocu.

Vesna Milivojević

Приводи се крају филм о Бранку Миљковићу

Сумња у званичну верзију смрти

На песниковом телу било је трагова насиља. – Премијера "Пениковог узлета "се очекује у фебруару

НИШ – Редитељ Миомир Мики Стаменковић приводи крају документарни филм о Бранку Миљковићу под радним насловом "Песников узлет". Снимање је завршено, филм је у монтажи и премијера би могла да буде већ у фебруару. Филм је снимљен по сценарију Видосава Петровића који је 1986. године објавио књигу успомена на свог друга и пријатеља Бранка Миљковића под насловом "Песников узлет". Била је то једна од најчитанијих књига на подручју тадашње Југославије, јер је Петровић обелоданио и причу о песниковој смрти у којој се изражава сумња у званичну верзију.

Као Бранков млађи друг из Више мешовите гимназије "Стеван Сремац" у Нишу, Петровић је био у прилици да прати његов живот и песнички развој, од дечачких дана и литерарне дружине "Његош" у гимназији, до израстања у великог песника и мистериозне смрти у Загребу 1961. године.

– У Нишу смо становали у истом крају, учили у истој гимназији, а потом заједно студирали на Филозофском факултету у Београду, Бранко чисту филозофију, а ја југословенску и светску књижевност. И војску сам служио у Београду, тако да сам пратио његове даље успехе када је добио Октобарску награду града Београда и кад је отишао у Загреб где се, према званичним извештајима обесио. Сахрањен је 14. фебруара 1961. године на Новом гробљу у Београду, присећа се Видосав Петровић.

Филм је снимљен у Нишу и Београду, уз обилну музејску грађу, а Мики Стаменковић је успео да преко својих пријатеља из Загреба, такође, обезбеди потребну документацију. За гледаоце ће свакако бити занимљив део о смрти великог песника који је свој крај наговестио чувеним стихом "Уби ме прејака реч". По речима Видосава Петровића, аутори филма нису се бавили пост скриптум тумачењима песниковог краја, али презентују документацију из које се види да је скончао на тадашњој периферији Загреба. Филм се завршава Бранковом сахраном у Београду.

– Полиција је саопштила да је највероватније извршио самоубиство, међутим, Бранкови родитељи нису прихватили званични извештај. Говорили су да се Бранко није убио и да су на његовом телу нашли трагове насиља. Бранко је сахрањен као велики песник, уз сумњу у званичну верзију његове смрти. Нађен је крај врбе – у клечећем положају, што се види и на фотографијама његовог пријатеља, загребачког песника Златка Томичића. Фотографије је направио и Бранков брат Драгиша Миљковић који је, нажалост, пре неколико година умро. Песников торзо био је у таквом положају, да очигледно није могао да виси, каже наш саговорник.

"Он овде није могао висити. То се могло догодити негде другде, а да је овде принет", изјавио је Златко Томичић у двочасовној емисији ТВ Београд 1991. године. По мишљењу Видосава Петровића, који је и сам био учесник емисије, те речи имају тежину, јер су изговорене непосредно пред распад Југославије.

Стихове у филму говори Предраг Ејдус, музику је написао Жарко Станковић, док је камера била у рукама сниматеља Јовице Крстића који је већ сарађивао са Микијем Стаменковићем на неколико пројеката, поред осталих је снимио и филм о Стевану Сремцу. Филм траје четрдесетак минута.

Милан Момчиловић
[објављено: 16.01.2007.]

(Ostavka iz revolta, Večernje novosti, 13.02.2006)

''POŠTO je 1953. završio gimnaziju u Nišu sa odličnim uspehom, Branko Miljković upisuje filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, gde će mu profesori biti čuveni Bogdan Šešić, Mihailo Marković, Vuk Pavićević, Nikola Rot, Miloš Đurić, Raško Dimitrijević, Dragoljub Pavlović. U gimnazijskom školskom dnevniku ostala je zapisana ova karakteristika: "Inteligentan, vredan, pažljiv, pomalo uobražen u svoje sposobnosti. Ima naročito smisla za književnost, mada ga zanimaju i prirodne nauke."

Kako beleži Radovan Popović u knjizi "Princ pesnika", u gimnaziji upoznaje Branko "još jednog samouverenog, načitanog, darovitog mladog pesnika Rada Vojvodića". Na književnoj večeri u pesničkoj družini "Njegoš", Vojvodić će za Brankovu poeziju reći da je besmislena, na šta je ovaj upitao: "Druže, da li vi mislite da je moja poezija bez smisla ili besmislena"? Na to mu je Vojvodić odgovorio: "Ne bez smisla, nego besmislena..." Od te noći oni su bili nekoliko godina nerazdvojni.

U uspomenama koje je pesnik Petar Pajić objavio u "Savremeniku" za Branka kaže da ga je sreo u jesen 1954. kada je iz Valjeva došao u Beograd da studira. Upoznao ih je Boža Timotijević, koji je Miljkovića predstavio kao "Balzaka", jer su ga zbog načitanosti svi njegovi prijatelji već tako zvali. Susreti i druženja s Brankom trajali su do 1961. do njegovog tragičnog kraja. Kada je osnovana grupa neosimbolista sa Draganom M. Jeremićem na čelu, njoj je pristupio i Petar Pajić. Ali ovaj umetnički pokret kasnije je nasilno ugušen.

KAO urednik "Književnih novina", Branko je hteo da štampa četiri Pajićeve pesme, ali mu je neki drugi urednik dve odbio. Ljut što se to desilo, Miljković je redakciji "Književnih novina" napisao otkaz: "Molim redakciju da uvaži moju ostavku. Razlog: odbijanja da objavi pesme Petra Pajića. Ako urednici `Književnih novina` ne uviđaju da su pesme Petra Pajića bolje od baljezgarija Radeta Vojvodića, onda ja ne želim da sedim sa njima u istoj redakciji. Molim da mi se ostavka uvaži odmah. Dosta mi je pukog sedenja u redakciji gde se moj glas i mišljenje nikada nisu uvažavali."

Pismo ostavke i danas se nalazi kod Pajića, a prema njegovom mišljenju, Branko je, verovatno,tada imao i druge razloge što je napustio uredništvo poznatog književnog lista. Njih dvojica su se, inače, poslednji put videla kada je Branko primao Oktobarsku nagradu grada Beograda za književnost za zbirku "Vatra i ništa".

"Susret je bio slučajan", seća se Pajić. "Bio je besprekorno obučen, imao je tamne naočare, koje, ipak, nisu uspevale da prekriju modricu ispod oka. Čuo sam za tuču u Klubu književnika, ali to nismo pominjali. Već je radio u Radio Zagrebu. Konkurisao je bio istovremeno za rad u Radio Sarajevu, Radio Titogradu i Radio Zagrebu, a odabrao je ovu poslednju stanicu. U žurbi me je pitao da li imam nešto sitnih para, pošto on ima samo krupan novac, a treba da ih vrati nekom, "jer ne želi da ostane idiotima dužan". Iz džepa je izvadio pregršt novca i pokazao mi ga. Imao sam novac koji mi je tražio, a odgovorio sam da nemam. Još sebi to prebacujem."

SEĆA se Pajić kada mu je Miljković tražio i pesme za časopis "Vidici". Kada mu je ovaj odgovorio da ne može da mu ih da, jer nema pisaću mašinu da ih prekuca, Branko mu je rekao da će on to da mu uradi, pa je još dodao: "Celo popodne sedeo sam za pisaćom mašinom i napisao sam samo jedan red, ali mislim da nisam izgubio vreme. Pisac mora svakog dana da sedi po nekoliko sati za pisaćom mašinom."

Pesnik Slavko Vukosavljević piše mu 6. maja 1959. karakteristiku za Vojni odsek. Između ostalog i ovo: "Kao pisac, Miljković je u svojim pesmama i napisima pokazao visoku socijalističku svest i odanost našoj domovini i SKJ. Zbog svega ovog Miljković je u februaru ove godine, kao jedan od najboljih najmlađih pisaca, izabran i za člana Uprave UKS. Miljković je među prvim mladim članovima našeg Udruženja koji dolaze u obzir za prijem u osnovnu organizaciju SKJ pri našem udruženju."

Taj isti Branko "odan partiji i otadžbini" nije mnogo voleo Broza. Jedne noći pošto je bio izbačen iz elitne beogradske kafane "Bezistana", jer je popio malo više i vređao goste, krenuo je sa Matijom Bećkovićem prema Slaviji. Prolazeći pored knjižare "Kultura" zagledao se u izlog prepun Brozovih knjiga. Pljunuo je u izlog i počeo da beži koliko ga noge nose. Stao je kod kafane "Tri lista duvana" i samo izustio: "Ala je bilo gusto"...

(Kao u paklu, Večernje novosti, 14.02.2006)

''KAKO je pesnik Branko Miljković, posle dobijanja Oktobarske nagrade grada Beograda za književnost počeo dosta da pije, njegovi roditelji Gligorije i Marija prodali su imovinu u Nišu i kupili kuću u Beogradu na Dušanovcu, s lepim dvorištem punim cveća, kako bi bili bliži sinu. Još su za Branka dozidali jednu prostoriju sa zasebnim ulazom.

Oktobarska nagrada sve do tada, i kasnije, dodeljivana je mahom zrelijim stvaraocima. A kako je Branko još 1955. objavio pesmu o Brozu, a po dobijanju književnog priznanja neki njegovi drugari po peru počeli su da ga "peckaju" da mu je nagrada dodeljena za pesmu o "sinu naših naroda", a ne za zbirku "Vatra i ništa"! Ta pesma ga je, inače mnogo mučila. Radovan Popović u već navođenoj knjizi o Brankovom životopisu objavljuje i izjavu Matije Bećkovića:

"Računao je da će mu ta pesma otvoriti širom vrata u visoko društvo, ali vrata su mu se samo odškrinula. Pričao mi je sa setom da je na jednom prijemu pokušao da dođe do Tita. On se spremao, doterao, ispeglao odelo, novi prsluk, bela košulja, leptir mašna. Kada je krenuo prema odaji u kojoj je bio Broz, zaustavljen je i usmeren na drugu stranu. Posle se kajao što je napisao pesmu o Titu. I govorio je da ako sutra nešto bude da će on visiti na Terazijama, dok će njegovi prijatelji pesnici i dalje uživati u stvaralaštvu i životu."

MOŽDA je zato Branko i ispevao pesmu "Dok budeš pevao". U njoj su stihovi:

"Dok budeš pevao ko će
Tvoje breme da nosi
Dok jedini prkosiš
Siromaštvu jasnoće

U susret jetkom voću
I podsmešljivoj rosi
Dok budeš pevao ko će
Tvoje breme da nosi

Putuj pevaj prkosi
Samo te pesma hoće
I noć sa tobom ponosi
Ali dok pevaš ko će
Tvoje breme da nosi."

U dugom sećanju naslovljenom "Poslednji put s Brankom" Dimitrije Nikolajević, piše u časopisu "Savremenik": "Voz je krenuo (za Zagreb), a Branko nam je dugo mahao. Nismo ni slutili da ga više nikada nećemo videti. Posle samo nekoliko dana nađem se ispred `Bezistana` na Terazijama i ugledam Branu Petrovića kako trči prema meni i viče: `Branko se obesio! Branko se obesio!`"

Onda su obojica počeli da plaču. Nikolajević je onda rekao Brani da sumnja da se Branko obesio: "Zar za ono drvo o koje ni mačka ne može da seobesi koliko je tanko i krhko. Pa još sa šeširom na glavi! Kasnije sam napisao pesmu u kojoj svedočim o njegovoj veri u život i svet, a takav se ne ubija, ubeđen sam da je ubijen, pa obešen."

Svom prijatelju Zlatku Tomičiću, počekom 1950, u pismu je naveo: "Ako te zanima kako sam, reći ću ti: osećam se kao u paklu. Razmišljao sam o tome kako si ti nesrećan u Zagrebu, a ja u Beogradu. Mi sebe obmanjujemo, ako promenimo mesto. Zlo nije u nama. Ali, ko zna (to je jedina uteha) nije li to zlo, to nezadovoljstvo, nemir i patnja postojanja, ono što nas tera da pišemo. Dakle, izgleda da je jedini spas ne nadati se spasu; jedina sreća umeti podnositi svoju nesreću ili čak uživati u njoj kao umetnik. Treba sebe i svoja osećanja učiniti svojim predmetima. To je surovo, ali neophodno za ovakve ljude kao što smo ja i ti. Neka patim, neka crknem, ali ću sa zadovoljstvom koje samo umetnik zna, opevati svoju patnju i crkavanje."

U DRUGOJ pesmi "Kula lobanja" iz "Tragičnih soneta" prve dve strofe glase:

"Žalbo crnih ptica i tužne pohvale
Prazno ime iza smrti i obijen vid
To nije ljubav to je patnja i stid
Kad odjeci pomeraju mesta i obale
Podzemni vetar uspava zaspale
Ulaz čuvaju dve tišine i hrid
To nije ljubav to je patnja i zid
Od lobanja gde trunu zvezde što su sjale."

Njegov drug iz studentskih dana Miloslav - Buca Mirković ovako opisuje Miljkovića iz toga vremena: "Želeo je da uspe u životu pošto-poto. U šetnji Kalemegdanom sa svojim vršnjacima - piscima otvoreno je govorio: `Ne želim ništa drugo da radim nego da pišem i da živim dobro. A da bih to postigao treba da pišem hiljadu stihova godišnje!`"

Pesnik i Brankov prijatelj Alek Vukadinović ovako razmišlja: "Šezdesete godine bile su prevratničke za srpsku književnost. Vasko Popa i Miodrag Pavlović su se već uveliko bili stvarnost naše poezije. Tada se pojavio Branko Miljković sa svojim sirenskim stihom, leporečivom frazom, neuporedivom magijom iskaza. Njegov siloviti, orgijastički stih takođe je bio u skladu sa njegovom `vatrom`, heraklitovskim principom sažimanja suprotnosti u biću. Lepota reči, kult forme, sirenski poj i jek muzičke intonacije, simbolistička višesmislenost, postali su preko noći stvarnost pesničke umetnosti."...

Poslednja izmena:
(Susret sa smrću, Večernje novosti, 15.02.2006)

''Svoje sećanje na Branka Miljkovića pod nazivom "Balzak iz Niš", Živorad Lazić, kolega po peru i sa fakulteta, završava ovako: "Godinama smo 12. februara odavali poštu Branku. Kraj njegovog večnog doma recitovani su stihovi, pričale se uspomene. Ali nema više Stojana Dečermića da govori Brankove stihove, otišao je i jedan od najbližih Branković prijatelja Božidar Timotijević i još poneki. Svi ćemo mi tamo, jedan po jedan. Kad god se nađem na Novom groblju prilikom sahrane, ili kad odajem poštu svojim mrtvima, svratim do Branka. I uvek pod njegovom bistom, ugledam bar po jedan cvet."

Prisetio se Lazić ovom prilikom i nesvakidašnjeg susreta sa Brankom koji se desio 25. januara 1961. Toga dana Živorad je primio akontaciju u "Politici" gde je radio, pa je sa dosta para odveo devojku u "Klub književnika". Tamo je za drugim stolom sedeo Miljković sa ostalim pesnicima. Ustao je i pokušao da poljubi devojku. Ona mu je zbog toga opalila šamar, na šta je Branko uzvratio, opalivši njoj još jači. Uvređen, Lazić je ustao i udario Branka. I između njih dvojice počela je neviđena makljaža. Niko od prisutnih nije hteo da ih razdvoji, iako je Branko bio obliven krvlju.

Sa pocepanom košuljom, Miljković je istrčao iz "Kluba" i po izlasku sreo Aleksandra Vuča, ondašnjeg generalnog sekretara Saveza književnika Jugoslavije. Kad je on upitao Branka šta se deslo, ovaj mu je hladno rekao: "Uzeli su mi pare na pokeru i istukli me". Kasnije, na otvaranju izložbe Radomira Stevića Rasa opet su se sreli Lazić i Miljković i pozdravili kao da ničega nije bilo.

JEDNO vreme ova dvojica pesnika nisu se viđali jer je Lazić dugo bio u vojsci. Branko se za to vreme dosta izmenio. U elegantnom odelu, s kravatom, izbrijan, pojavljivao se sa štapom i navučenom rukavicom na ruci kojom se podštapa. Birao je društvo i svraćao je s Vaskom Popom i drugim "nolitovcima" u "Malu Moskvu". Za boemske kafane nije mario i još manje za boeme. Lazić mu je rekao: "Vidim te kao budućeg ambasadora, kao što su bili Milan Rakić i Jovan Dučić." Zadovoljno se tada Branko osmehnuo, ali nije prihvatio Živoradov poziv da svrate na piće.

Lazić još piše da se Miljković preko noći našao u paklu jer je otkrio da je njegova velika ljubav u ozbiljnoj vezi sa starijim slavnim pesnikom i da je on emotivno vezan za nju, a ona za drugog. U to doba, Branko se odrekao svojih knjiga, a Branko V. Radičević je sve to objavio u "Dugi". To je onaj isti slučaj o kojem je pisao zagrebački "Vjesnik u srijedu", ne spomenuvši reviji ime, a optuživši srpske pisce da su oni krivi za Brankovu smrt. UKS je saopštio da su ga mrtvog našli na banderi, a ne kao što je stvarno bilo kraj drveta.

Prvu zbirku pesama "Uzalud je budim" Branko Miljković je objavio 1957. i već nekoliko meseci kasnije u mesečniku "Koraci" Mirko Miloradović napisao je prikaz u kojem je već na početku zaključio: "Nabrajanje savremenih srpskih pesnika neće više ići bez njegovog imena". Za kritičara on je još pored toga što je pesnik, ličnost i muzičar "iznad svega medijator, filozof i mislilac".

U PRVOJ pesmi "Triptihona za Euridiku", poslednje dve strofe glase:

"Al` sva su zatvorena vrata. Svi su
odjeci mrtvi. Nikad tako voleli nisu.
Da li ću iznenaditi tajnu smrti, ja žrtva.

Gorka suza u srcu. Na kužnom vetru sam.
Nikada da se završi taj kameni san.
Probuditi te moram Euridiko mrtva."

To što su ove pesme ili druge iz zbirke "Uzalud je budim" moraju posmatrati kao rezultat pesnikovog nastojanja da se mitološki okvir može iskoristiti kao povod za gradnju sasvim osobene intonacije u razvijanju ljubavne teme, potpuno je zanemareno, veruje dr Radivoje Mikić u knjizi "Orfejev dvojnik". On navodi da teme smrti koju po svemu, smatra u svom eseju dr Draga M. Jeremić, središnjom u Miljkovićevoj poeziji, pokušaj je da se ona protumači iz biografskog ugla. Jeremić piše da ga smrt nije tako rano odnela, Miljkovićevo osećanje smrti moglo bi se, možda, da objasni njegovim čestim susretima sa smrću u detinjstvu koje je palo u vreme Drugog svetskog rata.

U Zagrebu 1958. na književnoj večeri, u društvu sa Milovanom Danojlićem i Zlatkom Tomičićem, Branko će reći: "Mi koji pripadamo krugu neosimbolista (šef im je bio Dragan Jeremić), nazivaju nas grupom, klikom i kažu da vodimo sitnu političicu, ali pitam ja vas, moliću lepo, kakva je to politika koju vode naši realisti i modernisti..."…

Poslednja izmena:
(Hladna Vatra, Večernje novosti, 16.02.2006.)

’’Isto ritmično pulsiranje života u Brozovom socijalizmu šezdesetih godina remetili su samo izgredi nekoliko književnika boema koji su često uz piće izazivali nered i tako ’’ugrožavali’’ temelje čitavog valdajućeg sistema. Predvodnik te pobunjene generacije bio je Branko Miljković, koji je često pijan izazivao tuče i vređao značajne ličnosti tadašnjeg javnog života.

U knizi ’’Princ pesnika’’ Radovan Popović navodi slučaj kada je Branko, onako sav razbarušen, mamuran, posle neprospavane noći, upao u redakciju ’’Književnih novina’’, kod Tanasija Mladenovića, tadašnjeg urednika. Pio je zajedno sa Draganom Kolundžijom kafu. Tasa ga je ubeđivao da se mane pića, a Branko ga je samo mutno gledao. Kad je u redakciju ušao pesnik Milan Dedinac, Branko ga onako upita: ’’Gospodine Dedinac, vi ste napisali poemu ’Javna ptica’ želeći da srpskoj poeziji podarite stih ’Ulica je ptica koja nisko leti’. Čekam samo da ovo seljače (i pokaza na Kolundžiju) ponovo napiše lepši stih’’. Tanasije ga na to prekide: ’’Branko, boga ti tvoga, što mi vređaš prijatelja’’.

Nije se Branko mnogo obazirao na te Tasine opaske. Jer, pisca poeme ’’More pre nego usnim’’ zaokupljale su druge brige. To kaže i u prvom delu pesme:

’’Svet nestaje polako. Zagledani svi su
U lažljivo vreme na zidu: o hajdemo!
Granice u kojima živimo nisu
Granice u kojima umirem. Opora noć mrtva tela,
mrtvo je sunce, al ostaju dubine.
Noćas bi voda samu sebe htela,
Da ispije do dna i da otpoične.’’

Pre dve godine Radomir Radenović Ravid objavio je u ’’Književnim novinama’’ esej ’’Viskoko raspevana kosluologija i filozofija vatre’’ u kojem kaže da treba da odbacim prljave laži i budalaštine o Brankovom samovešanju i o njemu kao presniku smrti: ’’Miljković se gradio i izgradio vatrom. Vatrom je doveo svoje nadahnuće i retko suptilnu neosimoličku osećajnost i senzibilitet u energetsko i vizionarsko polje visokog napona...’’

Reći će povodom Brankove poezije ovaj književnik malo ranije i to da je vreme ovo sada i ovde jedno strašno osiguranje morala svake marginalizacije stvaralačkih i nezavisnih vrednosti, vreme isticanja derečavih zastava duhovnog nasilja, praznoverica i kriminalnih nepočinstava. Već decenijama i duže i dublje i šire no po užasavajućem oskudnom vremenskom proticanju, uz previše krvavu buku i bes ratnih (i poratnih) pasa i psihopatskih aveti i novokomponovanih bogataša i promućurnih mafijaša – umnožavaju se vapaji emotivnih i pravednih podvižnika za malo svežine, a tu svežinu sveta znao je da otkrije samo Miljković: Treba ići na kraj sveta i naći rosu na travi! (reči Miljkovića), a navodi Videnović.

Kod Miljkovića je sve u krajnosti, naročito vatra. Ona je hladna:

’’O hladna vatro koja izgaraš
Svud oko mene a dan ne stvaraš’’;

stvarna:

’’Držim u ruci vatru kao da je
To nešto stvarno, anđele sa zida’’;

trula:

’’U fruli plamenovi truli
Kazaše pepeo i glas usnuli’’.

U drugom predgovoru ’’Izabrane pesme’’ (’’Kolo’’, SKZ) Slobodan Rakitić piše: ’’Važno svojstvo Miljkovićeve poezije i njegovog pesničkog postupka jeste stalna težnja ka promeni. Knjiga ’’Vatra i ništa’’ predstavlja završni čin onoga što je u zbirci ’’Uzalud je budim’’ suštinsko: poezija kao sećanje. U delu ’’Poreklo nade’’, kako je primetio Novica Petković, došlo je do svojevrsne inverzije poezije u poetiku, a poetike u poeziju.’’

Dalje Rakitić kaže da u ’’Poreklu nade’’ Miljković na ironično-polemički našin nastoji da porekne i dovede u pitanje sve što je do tada rekao, ali ne da bi to i poništio, nego da bi ga istakao. Stilska sredstva su svedena, bez suvišnih metafora i epiteta, a u prvom planu je ironija, humor, igra. Miljković slavi moć poezije, moć metafore, kap masitla (šta sve može u nju da stane?), ali ima i izrazito kritički odnos. I to je jedan od njegovih paradoksa.

Njegov drug iz pokreta neosimbolista, Kosta Dimitrijević, piše: ’’Sećanja na prvi susret s Brankom započinju 1954. Bila je kasna jesen. Staze najlepšeg parka Kalemegdana preklilo je žuto, već sparušeno lišće. Preko puta parka, najčešće smo sedeli u čitaonici Narodne biblioteke otkivajući u ono totalitarno vreme nepoznate međuratne pesnike Miloša Crnjanskog, Rastka Petrovića, Simu Pandurovića...’’

Poslednja izmena:
(Slutio smrt, Večernje novosti, 17.02.2006)

''Bre, bre rode moj što se čudiš, Mile! Jeste, ovde stiže Branko zvani Balzak iz Niš, ali zapamti da on nije kao ti šabačka čivija. Ako baš hoćeš da se istakneš poznavanjem mog niškog nadimka, moraš zapamtiti i za potomstvo zabeležiti da sadašni drug Balzak neće pisati ’’Ljudsku komediju’’ nego ’’Ljudsku tragediju’’. A za nju dovoljno je pogledati kao životarimo.’’

Ovo je rekao Branko Miljković Miodragu Mladenoviću koji je na kalemegdanskoj klupi sedeo sa Kostom Dimitrijevićem. Kosta ga je tada poznavao. Branko je seo na klupu i rezgnirano počeo da prila o ’’ljudima sa dna’’ kojih ima gotovo na svakom koraku, ali da predratni nadrealisti, sinovi ranije buržuazije i bogataša (mislio je verovatno na Dušana Matića, Aleksandra Vuča, Ljubišu Jocića i generala Koču Popovića) i danas zauzimaju nabolja mesta u društvu žareći i paleći i u oblasti kulture.

U pesmi ’’Pohvala svetu’’Miljković preva:

’’Ne ispuštaj me svete
Ne idi naivna lasto

Ne povredite zemlju
Ne dirajte vazduh
Ne učinite nikakvo zlo vodi
Ne posvađajte me sa vatrom
Pustite me da koračam
Prema sebi kao prema svom cilju

Pustite me da govorim vodi
Da govorim zemlji
I ptici koja živi od vazduha
Glas moj ispušen kao živac
Pustite me da govorim
Dok ima vatre u meni
Možda ćemo jednom moći
Da to što kažemo dorirnemo rukama

Ne napuštaj me svete
Ne idi naiva lasto’’

Godine 1986. Dragan Kolundžija je objavio tekst ’’Noć koja ga nije ubila’’ u kojem se priseća priče Branka Miljkovića: Kao da mu glas čujem dok u bašti kafea ’’Terazije’’, za stolom okupljenim neosimbolistima svojim, Draganu Jeremiću, Žiki Laziću, Božidaru Timotijeviću, Milovanu Danojliću i meni, vatreno opisuje samo jedu noć, a nijednu drugu i nijedan dan svog kratkog letnjeg odmora na Jastrebcu. Tada još nije bio napisao stihove:

’’Noć suviše velika za moje zvezdano čelo
i drvo je reklo nemoj Jutro moje belo
ime ti svoje ostavljam kad ne mogu da se vratim’’.

U dužim sećanjima koje je objavio Tanasije Mladenović u više nastavaka u ’’Ninu’’ 1992. piše da sa piscem zbirke ’’Vatra i ništa’’ upoznao kada je ovaj objavio ’’Uzalud je budim’’. Došao je u redakciju ’’Književnih novina’’ i od tada su postali veliki prijatelji. Tasa, ’’stari vuk’’ poezije ali i Partije, primio je mladog pesnika kao svog sina. I stalno su odlazili jedan drugome u kuću, ali nikada nisu zajedno sedeli po kafanama. Branko mu je prićao da neće nikada završiti fakultet, mada je apsolvirao sa desetkama, jer mu diploma filozofije nije potrebna.

’’Danas čitamo u štampi da su, nedavno pronađeni dokazi da su Jesenjin i Majakovski, u svari, ubijeni i da o njihoviom samoubistvu nema ni govora. Mogu samo da zamislim šta bi Branko na sve to rekao – pisao je Mladenović. – Često smo, inače, raspravljali o smtri. Povod da su bili ili književnost ili nečija smrt. Jednom sam mu, sećam se, rekao da me mnogo grize to što sam zbog četvorogodišnjeg ratovanja, što zbog podužeg posleratnog političkog i društvenog rada izgubio mnogo vremena, i da sam zbog toga često na brzinu pisao svoje stihove.’’

Bilo je to 1960, tako reći uoči same njegove tragične smrti. Branko je tada Tasi uporno tvrdio da ne treba da brine o tome, da će, prema njegovom predosećanju još dosta dugo poživeti (Branko je sve pogodio, kao Božji čovek) i prema tome da će napisati nove knjige. Još mu je rekao i da je ono što je bio do tada napisao dvoljno. Za sebe je Branko tvrdio da sluti, i da čak zna, da mu nije dat dug vek! Možete se zamisliti kakva je bila Tasina reakcija na ovakva njegova predviđanja.

Mišljenje Mladenovićevo je bilo da je čovek jedino biće koje zna da se svaki život završava smrću. Smrću je čovek stalno obuzet, kao što je i Ernest Jinger tvrdio da je smrt čovekova najdublja uspomena. Mi živimo, pisao je Tasa i kao što je Branko živeo, sa stalnom mišlju o smrti koja može svakog trena da nastupi...

(Sagoreo u vatri, Večernje novosti 19.02.2006)

Kada je pre desetak godina objavljena ’’Pohvala svetu’’, rane pesme Branka Miljkovića koje je priredio Dimitrije Milenković, kritičar Čedomir Mirković je napisao: ’’Opsesivna misao da pesme traže glavu onog koji ih je stvorio uokviruje celokupan Miljkovićev opus. U ranim pesmama, ova misao povremeno deluje kao racionalno opredeljenje, da bi vremenom i postepeno dobijala pregnantnost istinskog uverenja i ličnog otkrića’’.

Povodom objavljivanja zbirke ’’Glas prijatelja Branku Miljkoviću’’ u kojoj su se našle pesme Stevana Raičkovića, Ivana V. Lalića, Ljubomira Simovića, Božidara Šujice, Aleksandra Ristovića, Vlade Gotovca, Milovana Danojlića, dr Radivoje Mikić napisao je esej ’’Stihovi lozinke’’. On kaže da su razlozi za Miljkovićev uticaj na pesnike nekoliko književnih generacija svakako i zbog toga što je reč o pesniku koji je možda izrazitije od nekih drugih napravio most između međuratne književne avangarde i nekih vidova posleratnog modernizma, ostvarujući pri tome i snažnu vezu sa našom folklorno-mitološkom sferom.

’’Princ pesnika’’ je, međutim, po objavljivanju zbirke ’’Vatra i ništa, septembra 1960. dao intervju ’’Ninu’’ u kojem je zabeleženo i ovo:

- Kakvo ste detinjstvo imali?
- Tužno, ratno...
- Kada ste se najviše uplašili?
- Samo jednom, kada mi se učinilo da više neću napisati ni jednu pesmu.
- Da li ste nešto zaboravili u Životu?
- Zaboravio sam mnogo toga. Pišem pesme da bih se setio šta sam sve imao.
- Da li biste voleli da ponovo učite da hodate i govorite?
- Uvek se ponovo učim uspravnom hodu i govoru.
- Vaša omiljenja poslovica?
- ’’Praznu glavu vetar nosi’’.
- Šta mislite o vremenu – sudiji?
- Vreme je lažno, ali sud njegov je istinit!

Ni Miljkovićeva lektira nije slučajna. Neslučajna su i imena ’’Sedam mrtvih pesnika’’ o kojima Miljković preva: Branko, Njegoš, Laza, Dis, Tin, Nastasijević, Goran. On je u njima ’’prepoznavao’’, bar u jednom trenutku, istovetni tragični zvuk i misao, jer je takvim hteo da ih vidi. Zato nije ni slučajno izjavio: ’’Pesnici su uvek pod utiskom tragičnog Ikarovog leta. Poeziju sam počeo da pišem iz straha’’.

Tim povodom Petar Džadžić je napisao: ’’Sagoreo je Miljković brzo u sangviničnoj stalnoj napetosi, koja je uzela fatalan obrt u velikom opasnom plamenu svoje kontemplativne i pesničke strasti. Da poezija za njega nije bila samo sredstvo izraza već i način življenja, sudbinska obaveza, da su izgovorene reči imale težinu stvarnih događaja, dokazao je činom bez opoziva’’.

Godine 1956. objavljen je u ’’Mladoj kulturi’’ prilog pod naslovom ’’Reč je o neosimbolizmu’’. Grupa koja je brojala devet stvaralaca nastala je iz želje da se, kako je stajalo u programskoj ’’izjavi’’ Božidara Timotijevića, ’’druga posleratna generacija književnika, među njima je bio i Branko Miljković okupi oko jedinstvenog programskog cilja’’. Prema Timotijeviću, prava umetnost jeste u ’’jedinstvu najboljeg, a ne u efemernom sporenju između modernista i realista’’. U jednom razgovoru Miljković je na pitanje kakve su njegove veze sa nadrealizmom, kazao: ’’Rodbinske, jer sebe smatram unukom nadrealista. Pokušavam da u svom pesničkom postupku izmirim simbolističku i nadrealističku poetiku’’.

Objašnjavajući iz današnjeg vremena osnovne postavke Miljkovićeve neosimolističke poezije, Slobodan Rakitić kaže da je to u stvari bio pokušaj obnove duhovnosti, i to one duhovnosti koja je bila sasvim prognana iz srpske književnosti. U najboljim Miljkovićevim pesničkim ostvarenjima došlo je do delotvornog spoja klasičnog i modernog.

Baš kao što je pevao Branko u ’’Zamorenoj pesmi’’ koja se završava stihovima:

’’Al nereč kaže
kasno
je
Necvet kaže
noć
je
Neptica kaže
plam
je
A je kaže nije
Na to ptica opsuje
Cvet kaže to je pakao
Prva reč se još rodila nije’’...

(Izgoreo u govoru, Večernje novosti 20.02.2006)

’’Iako je prošlo 45 godina od smrti Branka Miljkovića, moglo bi se već sada zaključiti za njegovo pesništvo kao što je on napisao: ’’sve što prođe večnost jedna biva’’. Za njegovu poeziju se može reći ono što je o samom sebi rekao ruski pesnik Aleksandar Blok, da je on glavni junak svoje poezije.

Kako primećuje Slobodan Rakitić, Miljković je, bio prorok sopstvenog kraja. ’’Smrtonosan je život, al smrti odoleva’’, ili pak ’’Srćan je ko svoju pesmu ne plati glavom’’. Milavan Danojlić je često govorio: ’’Branko je lucidniji, obrazovaniji i strasniji od svih nas’’. A Božidar Timotijević u pismu će mu dopisati: ’’Zar ne, dragi moj prijatelju Branko, da sa našom glavom počinje novi mali svet u koji zaista niko pristupa nema. Možda to znači izvesnu prividnu odsutnost našu iz ovog sveta, ali, ipak mi smo tu’’.

U ’’Književnim novinama’’ bavi se problemom rodoljublja u pesmi, pa piše: ’’Političku pesmu sa svim obeležjima modenog i slobodnog stvaralaštva prvi su obnovili pose 1950. godine Vasko Popa i Miodrag Pavlović. Oni su političku pesmu osobodili ograničene, dnevne pakticističke namere, oslobodili je poltronerije i vratili nevinost čistog ljudskog kazivanja koje rađa veru, ubeđuje i istorijsko osećanje stvarnosti’’.

U razgovoru koji je Matija Bećković sa Miljkovićem vodio za list ’’Duga’’, na pitanje ’’Koji je najkraći put do uspeha?’’ Branko odgovara: ’’Izaberite između ova dva odgovora: slepci zanju najkraći put, i lažni putevi su – najkraći.’’ Na pitanje ’’Da li ste skormni?’’ Miljković odgovara: ’’Umesto odgovra navešću vam stih iz svoje prve knjige: Mojoj oholosti more do kolena!’’. Tada je, inače izjavio da od svoje generacije najviše ceni presnike Božidara Šujicu, Dragana Kolundžiju, Ljubomira Simovića i Matiju Bećkovića. Ove odgovore naveo je Radovan Popović u knjizi ’’Princ pesnika’’.

U sećanjima koje je objavio Stevan Raičković veliki pesnik se priseća svog sabrata Branka čija je tragična smrt bacila gotovo sablasno svetlo na sve njih koji su se zadesili u njegovoj bližnjoj ili daljoj okolini: ’’Branko je bio verovatno najlucidniji pesnik koga sam ikada upoznao... ili sam takav neponovljiv utisak možda stekao posredstvom njegove nenadmašne elokvencije u kojoj je prosto goreo kad izvuče kakvu spasonosnu nit za svoje dokaze o samoj suštini poezije... Voleo sam ovog najtalentovanijeg i najobrazovanijeg mladića posleratne srpske poezije... Napisao je jedan sonet o meni i jedan esej o mojoj poeziji. I ja sam napisao pesmu o njemu, za esej sam mu, možda i zauvek ostao dužnik...’’.

Kritičar dr Radivoje Mikić smatra u knjizi ’’Orfejev dvojnik’’ da je Branko Miljković jedan od pesnika iz čijih tekstova vrlo često proviruje sećanje na ono što mu prethodi, svejedno da li je reč o grčkoj mitologiji, nacionalnom predanju ili domaćoj književnoj tradiciji. Otuda je okolnost da se pesnička umetnost mora posmatrati kao proizvod kulture, i to ’’poodmakle kulture’’, neobično važna kad se pretvori u analitičko oruđe za razumevanje savremene poezije.

Evo kako je to izrazio Branko u pesmi ’’Ako kažemo’’:

’’Ako kažemo
rekli smo što nismo hteli reći
Ako ćutimo nismo ništa rekli
ali smo mnogo prećutali’’.

Ili još jednostavnije pesme od jednog i dva stiha: ’’Spavači’’:

’’Budan ja kradem ono što oni sanjaju’’

i ’’Cvet’’

’’Evo cveta dovoljno smelog da miriše
Na praznom mestu i u uspomeni’’.

U pesmama pisanim u poslednjim danima one podsećaju na dijaloge o poeziji, životu i smrti. One su i uzbudljivo svedočanstvo, o drami mladog pesnika. Primetio je da su njihovi naslovi uopšteni (’’Očajna pesma’’, ’’Vesela presma’’, ’’Zajednička pesma’’, ’’Pesma za moj 27. rođendan’’, ’’Prijatelju putniku’’, ’’Prijatelju pesniku’’), a sadržaj duboko ličan, ali ništa manje univerzalan. A Petar Džadžić, dobar poznavalac njegovog dela u eseju ’’Branko Miljković ili neukrotiva reč’’ kaže da je opsednutost smrću koju je Miljković nosio u svom biću našla u njegovoj poeziji plodno tle. Svoju pesmu platio je glavom.’’

Nemam ništa pametno da dodam na ovu izvrsnu temu, ali prosto ne mogu da dozvolim da bude "pri dnu".
:bye::bye:

Moram priznati da si me neverovatno prijatno iznenadila. Jednostavno sam oduševljen. :D :D :D

Posle toliko kritika na račun ove teme, tvoja pohvala dolazi kao neka vrsta osveženja i (još jednom) oduševljenja koje ne mogu da prikrijem.

Od srca sam ti zahvalan na ovoj pohvali! :p

Rodbina Branka Miljkovića pola veka čeka istinu

Pesnika je ubila Udba

Goran Miljković, sinovac pokojnog pesnika Branka Miljkovića, dosta liči na strica. Kad ga čovek vidi, za trenutak mu se učini da Branko ponovo sedi u zelenilu svoje bašte na Voždovcu.

U porodičnoj kući poznatog srpskog pesnika čiji se život nenadano ugasio u 27. godini, sve je isto kao pre pedesetak godina kada je on tu živeo. Čak je i žbun jasmina još uvek ispod prozora njegove sobe u kojoj sada živi unuk njegovog brata Dragiše, koji studira filozofiju poput svog slavnog rođaka.

Pesnik Branko Miljković otišao je u legendu davne 1961. godine, a njegov grob na beogradskom Novom groblju postao je kultno mesto njegovih obožavalaca. Okolnosti pod kojima je umro, zajedno s epitafom iz kolekcije njegovih pesama „Izvor Nade“, koji je zapisan i na njegov nadgrobni spomenik - „ubi me prejaka reč“, još uvek izaziva nedoumice. I posle skoro pola veka, njegova porodica tvrdi da se još ne zna se da li je ubijen ili je izvršio samoubistvo. Ne mogu da se pomire sa saznanjem da njegova smrt još nije razjašnjena.

- Naša porodica je još od njegove sahrane sumnjala da je Branko ubijen. Ne mogu da zaboravim scenu sa sahrane kada je njegova majka, ugledavši Brankovog školskog druga, viknula: „Ubiše mi Branka!“ Sve okolnosti su ukazivale da je to pre bilo ubistvo nego samoubistvo - priča njegova snaha Anđelija Miljković.

Našli ga u modricama

- Kada su nam javili za njegovu smrt, svi smo odmah otišli u Zagreb. Našli su ga na zagrebačkoj periferiji, u klečećem položaju, sa kaišem oko vrata, ispod tankog drveta. Imao je čak i šešir na glavi. Njegovi roditelji su pričali da su mu na telu videli modrice, a njegova prijateljica Dobrila Nikolić nam je ispričala da je poslednje sate provela s njim. Ispratila ga je do kafane na periferiji. Rekao joj je da ga sačeka, da će ubrzo vratiti. A onda su naišla dvojica i rekla joj: „Ako čekate pesnika, nećete ga dočekati.“

- Od najranijeg detinjstva slušao sam da je moj stric najverovatnije ubijen. Moj otac i deda su stalno pokušavali da saznaju pravu istinu o njegovoj smrti. Deda je do kraja života nosio crninu i mnogo vremena provodio na bratovljevom grobu - seća se Goran Miljković.

Zašto je Branko Miljković otišao da živi i radi u Zagrebu? Da li se tu krije deo odgovora za njegovu misterioznu smrt?

U Beogradu je u to vreme imao dosta neprijatnosti.

- Posle dodeljivanja Oktobarske nagrade bilo je zavidljivih i zlobnih komentra. Pre toga je pokušao sa Milovanom Đilasom da pokrene list, mislim da se zvao „Crveno jeste“, koji je u startu zabranjen. Imao je sukob i sa Oskarom Davičom, tada vrlo moćnim čovekom, obojica su bili zaljubljeni u istu ženu. A Davičo mu je bio prijatelj i pomogao mu je da objavi prvu zbirku pesma. U Beogradu se tada pričalo: „Davičo ga je otkrio, Davičo ga je i ubio.“ U Zagrebu smo čuli da je imao neke poverljive informacije o Titu - kaže Anđelija Miljković.

Priči da je posredi samoubistvo najviše je doprineo tekst književnog kritičara Petra Džadžića. U predgovoru posmrtno objavljene zbirke Miljkovićevih pesama objavio je pismo koje mu je pesnik uputio mesec dana pre smrti. U pismu piše da je beskrajno zaljubljen u jednu ženu, a tu je i rečenica: „Ako prestanem da mislim o njoj, počeću da mislim o smrti.“

- Ispričaću vam jedan događaj. Posle jedne književne večeri posvećene Branku, na kojoj je Petar Džadžić govorio o samoubistvu, Brankova majka mu je rekla: „Ako još jednom kažeš da se sam ubio, poneću jaja i gađaću te pred svima“ - seća se Anđelija Miljković.

Nema dosijea

Brankova snaha se priseća i jedne zgode koja bi, možda, anulirala čuveni epitaf na njegovom grobu - Ubi me prejaka reč. Zajedno su išli Balkanskom ulicom. Branka zamalo nije udario auto, toliko se zagledao u zgodnu prolaznicu. Na njen prekor, odgovorio je: „Voleo bih da na mom grobu piše - Umro je gledajući lepe žene.“
Obično se misli da iza nerasvetljenih ubistava stoji „državna ruka“, odnosno tadašnja Udba.

- Njegov prijatelj francuski pisac Alen Boske napisao je roman o njemu. Ta knjiga nikada nije prevedena kod nas. U njoj Boske piše da je Branko stradao od Udbe. Moji roditelji su bili kod Boskea, raspitivali su se otkuda mu ta informacija, ali im Boske ništa određeno nije rekao. U vreme kada je vlast dozvolila da građani mogu da vide dosijee, tražio sam njegov. Rekli su mi da ne postoji - priča Goran, a njegova majka Anđelija dodaje kako bi volela da bar potomci saznaju istinu.

Autor: E.B. | 13.07.2008. (Blic, reportaža)

Kada te ubiju - znači da nešto vrediš! Možda je ipak suviše kad tvrdimo da ga je ubila neka tajna policija. Pa u to vreme su snimani i mnogi filmovi. Uz malo cenzure išli su u bioskope. Nije on bio državni neprijatelj broj 1. A ne bi ni dogurao dotle dokle je stigao da su drugi hteli tako. I kad je već postao priznat, suviše zapada u oči bilo kakvo ubistvo. Bolje je čoveka (koji je već poznat) ako ti preti na neki način okititi lovorikama nego ubiti.

img113.JPG

evo fotke spornog drveta, Ksaverska suma, Zagreb

Posveceno Branku Miljkovicu 1961

Samo da sam bila kraj tebe tada
Da pomilujem recina tvoje namrsteno cutanje
Da u tvoje mracne oci kanem drugarki osmeh
Ti bi bio ziv sada.
Kako me nisi naslutio kroz svoje lutanje?
Ili nisi bio toliko jak da poverujes u daleku mene.....
I ugasile su se... ugasile tvoje zelene.

Piše na spomeniku-Ubi me prejaka reč.Da li je tačno da je taj epitaf odredio sam pesnik?
Svi koji iole osećaju njegove stihove-osećaju da se Branko ne bi ubio.
Smetao je.A zašto se to dogodilo baš u ustaškom Zagrebu?Valjda ćemo saznati...kad se otvore svi dosijei.

Dobrila Nikolic, prijateljica koja je bila uoci te veceri u Zagrebu, sa Brankom, setala, bila je preplasena jer se po gradu vec pricalo da se Miljkovic ubio... !!!!!!

Nada, kcer Savke Kucar bila je zaljubljena u njega ludo, a igrom slucaja bila je udata za hrvatskog nacionalistu Vice Vukova... pa sad slozite kockice sami

Back