MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"A kad me budeš pročitao, odbaci ovu knjigu - i izađi. Želeo bih da probudi
u tebi želju da izađeš - izađi bilo odakle, iz svog grada, iz svoje porodice,
iz svoje sobe, iz svojih misli;
nemoj poneti moju knjigu sa sobom.

Neka te moja knjiga nauči da se interesuješ više za samog sebe nego za nju,
a potom, za sve drugo više nego za sebe"

oie_DVvsG5haq59F_zps010e8512-1.gif

Do not think that love in order to be genuine has to be extraordinary. What we need is to love without getting tired. Be faithful in small things because it is in them that your strength lies.

(Mother Teresa)

Sa stanovišta mirnog pogleda, priroda je samo promenljiv oblik uvek prisutnog, besmrtnog života. Tako je i čovekov najvažniji zadatak i dužnost da razvije dušu. Beskorisno je raspravljati da li je duša nešto ljudsko, ne nalazi li se i u životinjama, u biljkama! Duša je sigurno svuda - svuda je moguća, svuda pripremljena, svuda naslućivana i poželjna. Ali, kao što ne smatramo da je kamen izraz pokreta, već životinja (iako je i kamen pokret, život, stvaranje, propadanje), tako dušu tražimo pre svega kod čoveka. Tražimo je tu, u čoveku ... gde se najsigurnije nalazi, boluje i postoji ! ...
Herman Hese

Ako dvoje ljudi koji su bili stranci, kao što svi mi i jesmo, iznenada dopustе da se zid između njih sruši, osete bliskost, sjedinjenost, taj trenutak sjedinjenja jedan je od najblaženijih, najuzbudljivijih doživljaja u životu ! …
Erih From

Ne postoji druga stvarnost osim one koju imamo u sebi samima.
Stoga većina ljudi živi tako nestvarno, zato što slike izvan sebe smatraju za stvarnost,
a svoj vlastiti svet u sebi ne puštaju nikako da dođe do reči.

Herman Hesse

Ravnodušnost je najgora

Kad neke žene nalaze zadovoljstva da nam paraju srce, kad se zareknu da će zariti u njega nož i okretati ga u rani, te su žene divne, jer vole ili žele da budu voljene! One će nas jednog dana nagraditi za naše patnje kao što bog treba, kažu, da plati za naša djela. One će nam zadovoljstvom stostruko nadoknaditi one jade čiju žestinu umiju da cijene: zar njihova zloba nije puna strasti? Ali kad nas muči žena koja nas ubija ravnodušno, zar to nije najgore mučenje?!

Onore de Balzak

Grešiće se i praštaće se – takav je život; ginuće se – takva je borba;
nikad se više nećemo sresti svi mi što se sad rastajemo,
ali ovo malo sunca što smo ga jedan drugome dali niko nam više ne može uzeti.

Mihailo Lalić

Šta jedna osoba daje drugoj ? ... Ona daje od sebe najskupocenije što ima !Daje deo od svog života !
To ne znači nužno, da ona žrtvuje svoj život za drugu osobu - već da joj daje od onog' što u njoj živi; ona joj daje od svoje radosti, svog interesovanja, razumevanja, znanja, humora, od svoje tuge - sve izraze i manifestacije onoga što u njoj živi. Aktivni karakter ljubavi, ogleda se u činjenici da ona uvek sadrži određene osnovne elemente, zajedničke svim oblicima ljubavi. To su: briga, odgovornost, poštovanje i znanje. Ljubav je aktivna zainteresovanost za život i rast onoga ...koga volimo.
Čovek voli ono oko čega se trudi ...i trudi se oko onoga što voli ! ...

Erih From

Sećanje nije zapečaćena konzerva, koju po potrebi otvorimo i zateknemo uvek isti sadrzaj: ono preobražava proslost, upisujući joj sadašnje znanje, iskustvo i osećajnost !
Zato priču o porošlosti, a svaki trenutak je vec prošlost; prokletstvo vremena je upravo u tome što retko uspevamo da uhvatimo i proživimo trenutak, neponovljivost i punoću sadasnjosti, bez tereta prošlosti i neizvesnosti budućnosti ... dakle, govor o bilo čemu treba uzeti sasvim uslovno, kao mešavinu malo nehotičnih laži, malo stvarnog zaborava, malo dodvoravanja vlastitoj taštini, i sasvim malo iskrenosti, sve stopljeno u pitku crem' cafe, u koju, umesto šećera ... sipamo gomilu spletki ! .

M. Jovanović

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back