MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
534801_467679313305899_563427294_n.jpg

"Iza svakog čovjeka koji sada živi stoji trideset duhova, odnosno za toliko puta ukupan broj umrlih nadmašuje broj živih. Od osvita vremena približno sto milijardi ljudskih bića hodilo je planetom Zemljom.
Posredi je zanimljiv broj, jer, jednom neobičnom podudarnošcu, postoji takode oko sto milijardi zvijezda u našoj lokalnoj vaseljeni, Mliječnom Putu. Za svakog čovjeka, dakle, koji je ikad živio, u ovoj Vaseljeni sija po jedna zvijezda.
Ali svaka od tih zvijezda jeste sunce, često daleko blistavije i veličanstvenije od male, obližnje zvijezde koju mi nazivamo Sunce. A mnoga – možda pretežna većina – medu tim stranim suncima imaju planete što kruže oko njih. Gotovo je, znači, izvesno da na nebu postoji dovoljno prostora da svaki pripadnik ljuske vrste, počev od prvog čovjekolikog majmuna, dobije svoj vlastiti raj – ili pakao – veliki poput cijelog svijeta.
Koliko je od tih mogućih rajeva i pakala sada nastanjeno i kakvim sojem stvorenja – to ni na koji način ne možemo pretpostaviti; najbliži medju njima milion puta je udaljeniji od Marsa ili Venere, odredišta koja će ostati nedostižna i narednom pokoljenju ljudi. Ali prepreke razdaljine se ruše; jednog dana srešćemo sebi ravne ili svoje gospodare medju zvijezdama.
Ljudi su se nevoljno suočavali sa ovom izglednom mogućnošću; neki se još nadaju da ona možda nikada neće postati stvarnost. No, sve veći broj se pita: ‘Zašto do takvih susreta već nije došlo, budući da se i mi već nalazimo na pragu otiskivanja u svemir?’
Uistinu, zašto nije?
Evo jednog mogućeg odgovora na to veoma razložno pitanje. Ali molim vas da imate na umu: ovo je samo književno djelo.
Stvarnost će, kao i uvek, biti znatno neobičnija."

* Sir Arthur Charles Clarke

"...-Ali sam ipak uspeo da ti pomognem da spoznas svrhu svoga postojanja.
Zamisljeno buljim u plafon. Ovaj tajanstveni muskarac pocinje da me plasi. O kakvoj jebenoj svrsi postojanja on prica?
-Plasis se?-upta kao da mi je procitao misli.
-Ne!-naglo uzvracam svesna koliko zapravo otkrivam svoj strah.
-Bilo bi glupo da se plasis u trenutku kada trebas da se radujes. Spoznati svoju svrhu je jedan od ciljeva covekovog zivota. I slediti put koji vodi do ostvarenja uloge koju si dosla da naucis je ono sto cini zivot. I zato raduj se!"

Da jedan muškarac u punoj snazi, obdaren i vitalan, posveti svu svoju pažnju zarađivanju novca ili jednoj političkoj partiji, danas svakom izgleda ne samo moguće nego i ispravno, ali ni u snu niko ne pomišlja da svo svoje umeće i snagu pokloni ženi i ljubavi.

Herman Hese

• Podržavam
Reactions: Nez
"Da li ti je život dosadan? Ako je tako baci se na posao u koji veruješ svim svojim srce, živi za to, umri za to, i pronaći ćeš sreću za koju si mislio da nikad nije moguća."
Odri Hepbern

- - - - - - - - - -

"Ljubav je puno veća i smelija pustolovina od plovidbe oko sveta."
Džilbert Kit Česterton

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back