tri posleratna druga - remarque
Ali covek mora znati i da gubi. Kako bi se inace zivelo?
Kada ti jednom nesto postane blisko, zelis i da ga zadrzis. A nista ne moze da se zadrzi.
Skromnost i savesnost se nagradjuje samo u romanima. U zivotu se prvo iskoriste a onda odgurnu.
Vrlinu,dobrotu,plemenitost zelimo da imaju drugi, samo zato da bismo ih mogli iskoriscavati.
Covek je zao i voli dobro samo kad ga drugi cine.
Nije sramota roditi se glup.Samo je sramno umreti kao glupak.
Samo glupak pobedjuje u zivotu;drugi vidi suvise prepreka i postaje kolebljiv pre no sto i pocne...U teskim prilikama bezazlenost je najdragocenije blago,cudotvorni plast koji skriva opasnost u koju pametnjakovic ulece kao omadjijan...
Znanje cini coveka slobodnim, ali i nesrecnim.
Sreca je nesto najnesigurnije na svetu, kao premija na lutriji.
A ja? Posmatrao sam je:lepa, mlada,puna iscekivanja - leptir, zalutao srecnim slucajem u moju pohabanu bednu sobu, u moj beznacajan,besmislen zivot... Kod mene je, a ipak jos nije kod mene....samo jedan dah, i on bi se mogao dici i odleteti...
Melanholican postaje covek kad razmislja o zivotu, a cinican kad vidi kako vecina ljudi postupa.
Hrabar je samo onaj koji se i boji.
Rado bih je povao telefonom, ali sam se prisilio da ne ucinim to. Hteo sam da ne mislim toliko na nju. Hteo sam da je primim kao neocekivani dar koji donosi srecu, dar koji je dosao i koji ce otici, samo toliko i nista vise. Nisam hteo dopustiti da se u meni razvije misao da bi ovo moglo biti nesto vise. Znao sam isuvise dobro da svaka ljubav nosi u sebi i zelju za vecnoscu. Otuda i njene vecite muke. Ne ostaje nista.Nista.
Deco,zivot je bolest, a smrt pocinje vec samim rodjenjem. Svaki dah i svaki otkucaj srca pomalo je vec umiranje,mali trzaj koji nas priblizava kraju.
Muskarci s'mnogo novca su vecinom odvratni.
Novac ne donosi srecu, ali umiruje.
Samo onaj koji je cesto usamljen, poznaje srecu zajednice.
Zivot je saren, ali nesavrsen.
Gnev treba umiriti zaboravom, a ne drzati ga.
Covek je u namerama uvek veliki, ali ne i u ostvarivanju. U tome i lezi njegova draz.
Nista drugo nisam ni zeleo, jer sam nacuo da se covek ni na sta ne moze osloniti, nego samo na sebe i jedino na ponekog druga. Sad sam najednom video da nesto predstavljam jednom bicu, prosto zato sto sam tu, da je ono srecno sto sam uz njega. Kada se to kaze, izgleda sasvim jednostavno, ali kad se o tome razmisli, onda je nesto zaista beskrajno. To coveka moze sasvim da izmeni. To je ljubav, pa ipak nesto drugo. Nesto zasta vredi ziveti. Muskarac ne moze da zivi za ljubav. Ali za ljudsko bice moze.
Hteo sam nesto da kazem, ali nisam mogao.Tesko je naci reci kad treba nesto stvarno kazati.A kad nadjemo potrebne reci, onda se stidimo da ih izgovorimo.
Kako su uvek jednoliki izrazi ljubavi, a kako je, naprotiv, raznolika skala psovki!
Strasno je samo kad nema sta da se ceka.
Sto vise znamo jedno o drugom, sve je vise nesporazuma.Sto se bolje poznajemo, sve vise postajemo strani.
Velike stvari nikad ne tese, nego uvek samo male, beznacajne.
Istina je povredjenom osecanju uvek surova i skoro nepodnosljiva.
Nadate se...Sta znaci nada?
Sve! Ona je uvek sve.
Covek je jaci od sudbine sve dotle dok se ne preda. To je staro vojnicko pravilo.