MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
"Da li ljubav od čovjeka pravi budalu, il' se samo budale zaljubljuju?" - Orhan Pamuk

"Postoje ljudi koji vam izvade srce i postoje ljudi koji ga vrate na mjesto." - Elizabeth David

"Ljubav je najslađa greška ljudske taštine." - Henrik Ibsen

"Ljubav radije umre nego da životari." - Honoré de Balzac

Cudno sta nam ponekad ucini jedna jedina rec!
Ta rec slicna je zwuku crkwenog zwona u sumrak.
Ona skriweno "ja" u nama pretwara u cutanje,iz chinjenja u molitwu.

Dzubran

Zašto naše ne valja a tuđe je bolje?
Zašto sve što raste mi režemo u korijenu?
Zašto nepromjenjivi obećavaju promjenu?
A svijet je nekad lijep kada gledam ga takvog,
Na njemu nema dosta hrane al'

Ima metak za svakog...

Zašto dižu se zidovi stvoreni iz boli
I tko su svi ti umjetni idoli?
Govore sorry kad za milost se moli
A reklame im govore kako se živi i voli.

Mi, svako od nas, mozemo raditi na tome,
da nas vlastiti, unutrasnji dom
dovedemo u red.
Nit vodilju, potrebnu za ovakav rad,
necemo pronaci ni u nauci,
ni u tehnologiji,
cije vrednosti u potpunosti zavise
o ciljevima kojima sluze;
ali ju je jos uvek moguce pronaci
u tradicionalnoj mudrosti covecanstva.

tri posleratna druga - remarque

Ali covek mora znati i da gubi. Kako bi se inace zivelo?

Kada ti jednom nesto postane blisko, zelis i da ga zadrzis. A nista ne moze da se zadrzi.

Skromnost i savesnost se nagradjuje samo u romanima. U zivotu se prvo iskoriste a onda odgurnu.

Vrlinu,dobrotu,plemenitost zelimo da imaju drugi, samo zato da bismo ih mogli iskoriscavati.

Covek je zao i voli dobro samo kad ga drugi cine.

Nije sramota roditi se glup.Samo je sramno umreti kao glupak.

Samo glupak pobedjuje u zivotu;drugi vidi suvise prepreka i postaje kolebljiv pre no sto i pocne...U teskim prilikama bezazlenost je najdragocenije blago,cudotvorni plast koji skriva opasnost u koju pametnjakovic ulece kao omadjijan...

Znanje cini coveka slobodnim, ali i nesrecnim.

Sreca je nesto najnesigurnije na svetu, kao premija na lutriji.

A ja? Posmatrao sam je:lepa, mlada,puna iscekivanja - leptir, zalutao srecnim slucajem u moju pohabanu bednu sobu, u moj beznacajan,besmislen zivot... Kod mene je, a ipak jos nije kod mene....samo jedan dah, i on bi se mogao dici i odleteti...

Melanholican postaje covek kad razmislja o zivotu, a cinican kad vidi kako vecina ljudi postupa.

Hrabar je samo onaj koji se i boji.

Rado bih je povao telefonom, ali sam se prisilio da ne ucinim to. Hteo sam da ne mislim toliko na nju. Hteo sam da je primim kao neocekivani dar koji donosi srecu, dar koji je dosao i koji ce otici, samo toliko i nista vise. Nisam hteo dopustiti da se u meni razvije misao da bi ovo moglo biti nesto vise. Znao sam isuvise dobro da svaka ljubav nosi u sebi i zelju za vecnoscu. Otuda i njene vecite muke. Ne ostaje nista.Nista.

Deco,zivot je bolest, a smrt pocinje vec samim rodjenjem. Svaki dah i svaki otkucaj srca pomalo je vec umiranje,mali trzaj koji nas priblizava kraju.

Muskarci s'mnogo novca su vecinom odvratni.

Novac ne donosi srecu, ali umiruje.

Samo onaj koji je cesto usamljen, poznaje srecu zajednice.

Zivot je saren, ali nesavrsen.

Gnev treba umiriti zaboravom, a ne drzati ga.

Covek je u namerama uvek veliki, ali ne i u ostvarivanju. U tome i lezi njegova draz.

Nista drugo nisam ni zeleo, jer sam nacuo da se covek ni na sta ne moze osloniti, nego samo na sebe i jedino na ponekog druga. Sad sam najednom video da nesto predstavljam jednom bicu, prosto zato sto sam tu, da je ono srecno sto sam uz njega. Kada se to kaze, izgleda sasvim jednostavno, ali kad se o tome razmisli, onda je nesto zaista beskrajno. To coveka moze sasvim da izmeni. To je ljubav, pa ipak nesto drugo. Nesto zasta vredi ziveti. Muskarac ne moze da zivi za ljubav. Ali za ljudsko bice moze.

Hteo sam nesto da kazem, ali nisam mogao.Tesko je naci reci kad treba nesto stvarno kazati.A kad nadjemo potrebne reci, onda se stidimo da ih izgovorimo.

Kako su uvek jednoliki izrazi ljubavi, a kako je, naprotiv, raznolika skala psovki!

Strasno je samo kad nema sta da se ceka.

Sto vise znamo jedno o drugom, sve je vise nesporazuma.Sto se bolje poznajemo, sve vise postajemo strani.

Velike stvari nikad ne tese, nego uvek samo male, beznacajne.

Istina je povredjenom osecanju uvek surova i skoro nepodnosljiva.

Nadate se...Sta znaci nada?

Sve! Ona je uvek sve.

Covek je jaci od sudbine sve dotle dok se ne preda. To je staro vojnicko pravilo.

pricaagava3wh.gif

Ljubav nikada ništa ne zahteva već samo daje. Ljubav samo pati, nikad se ne kaje i nikada se ne sveti!
Mahatma Ghandi
“Zasto covek mora da voli retko da bi voleo mnogo?”
Alber Kami

Ne bih menjao tuge srca moga za radosti koje osjecaju mnogi. Niti bih suze, koje pecal u svakom dijelu moga bica izaziva, pretvorio u smijeh. Zelim da moj zivot ostane jedna suza i jedan osmijeh.
Suza da procisti moje srce i pruzi mi razumevanje zivotnih tajni i skritih stvari. Osmijeh da me ucini blizim mojoj braci i da simbolise moje velicanje bogova.
Suza da me sjedini sa ljudima slomljenih srca, osmijeh da bude znak moje radosti sto postojim.
Radije bih da skoncam zudeci i ceznuci nego da zivim u ocajanju i beznadju.
Zelim da glad za ljubavlju i lijepotom bude u temeljima duse moje jer vidjeo sam da su si ti najnesrecniji od svih ljudi. Cuo sam uzdahe onih koji ceznu i zude i to je najprijatnija od svih melodija.
Kako se primice vece, cvijet zatvara svoje latice i tone u san, grleci svoje ceznje. Kako se blizi jutro cvijet otvara usne da susretne suncev poljubac.
Zivot cvijeta je satkan od zudnje i zadovoljstva....
Jedne suze i jednog osmijeha.

Halil Dzubran

Niko ne pali svetiljku da bi je sakrio iza vrata: svrha svetlosti je da se osvetli prostor oko sebe, da otvori oci, da pokaze lepote i krasote u svojoj okolini.
Niko ne prinosi zrtvu na ono najvrednije sto ima: ljubav. Niko ne prepusta svoje snove u ruke onih koji mogu da ih uniste.
Paulo Koeljo

LJUBAV NOSIM UVEK SA SOBOM
LJUBAV JE U MENI
LJUBAV SAM JA
MOJI SNOVI SU U MENI
SAMNOM
LJUBAV JE NEUNISTIVA
KAD JE IMA
UVEK CE POSTOJATI
AKO NEKO MOZE DA JE UNISTI
NIJE NI BILA LJUBAV
ALI AKO POSTANE JEDNOSTARNA
TU DOLAZI TAMA A NE SVETLOST
ZA LJUBAV SE UZVRACA LJUBAV
A NE BOL I NE TISINA I NE NADMETANJE
I BRANJE SVAKE RUZE KOJA MALO ZAMIRISE :
OVA RUZA - IMA SVOJ MIRIS LJUBAVI
I NEMOZE JE UBRATI NIKO KO NE ZNA DA
VOLI I NJENO TRNJE SA NJOM
A SVAKO IMA DVE STRANE MEDALJE ...
NIKO NIJE SAMO DOBAR ILI SAMO LOS
MOJE SVETLO SVETLI SAMNOM
I SVETLECE UVEK

NEMIR

Izbegavajte da jedete previse bajadera, jer je dokazano da ostecuju ljudski mozak, koliko i zracenje uranijumom. Naime, za ono sto svaka osoba shvati odmah, vatrenim pristalicama /a posebno radnicima u proizvodnji ovog delikatesa/ potrebno je nekoliko dana.

Zasto li su uvek rajski vrtovi, u kojima nice egzoticno majsko cvece, zasticeni neprobojnim zidinama?
Da li zbog straha da najlepsi izdanci ne budu izlomljeni od nenadanog upada sila tame, ili se mozda neko plasi da ne budu ubrani od strane nekog opet zalutalog demona, koji se drznuo da zaviri preko zida i ugledao izdanak neceg sto je odavno izgubio !

Ako mozes da vidis

unisteno delo svoga zivota,

i bez jedne reci da ga ponovo gradis,

ili da bez uzdaha ili protesta,

podneses gubitak onoga sto si dugo tekao;

ako mozes da budes zaljubljen, ali ne i lud od ljubavi,

ako mozes da budes jak, a da ipak ostanes nezan,

da ne mrzis one koji tebe mrze,

a da se ipak boris i branis;

ako mozes da slusas kako tvoje reci

izvrcu nevaljalci, da razdraze glupake,

i da cujes kako luda usta o tebi lazu,

a da sam ne kazes ni jednu laz;

ako mozes da sacuvas dostojanstvo i slavu,

ako mozes da budes skroman,

iako si savetodavac kraljeva,

ako mozes da volis svoje prijatelje kao bracu,

a da ti ni jedan ne bude sve i svja;

ako znas da razmisljas, da posmatras i upoznajes,

a da nikad ne postanes skeptik ni rusilac,

ako znas da sanjaris, a da ti san ne bude gospodar,

da mastas, a da ne budes samo mastar;

ako mozes da budes cvrst, ali nikad divalj,

ako mozes da budes dobar,

ako mozes da budes pametan,

a da nisi cistunac i sitnicar;

ako mozes da zadobijes pobedu posle poraza,

a da te dve varke podjednako primis,

ako mozes da sacuvas hrabrost i glavu,

kad je svi ostali izgube.

Tada ce sreca i pobeda

biti zauvek tvoji poslusni robovi,

i ono sto vise vredi nego slava:

Bices Covek Sine moj!

Radjard Kipling

Genijalni su ljudi koji su imali hrabrosti ići
vlastitim putem ne slušajući što svet priča.
Genijalni su ljudi koji su imali hrabrosti
iskopati vlastite talente i s njima graditi i raditi
ne pitajući se što drugi o tome misle.

(TOMISLAV IVANČIĆ)

Ljubav koja pocne najvecom snagom s vremenom oslabi,iscezne pre nego sto se trka zavrsi. A na cilj cesto stigne upravo ona koja je najsporija na pocetku.Ali tome moze da te nauci samo vreme i nista vise.

Reci istinu retko je cin dobrote,to je mnogo cesce gruba,surova,sebicna potreba za prociscenjem,slabo prerusena u moralnost.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back