MISLI

• Začetnik teme Začetnik teme CURSE
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bilo bi dobro da sam skitnica.On uvijek može da traži dobre ljude i drage krajeve i nosi vedru dušu otvorenu za široko nebo i slobodan drum koji ne vodi nikuda,koji vodi svakuda! M.Selimović ♥

Da se sav sneg u šećer pretvori, a sva kiša u malvasiju, gorčina duše moje ne bi
bila zasladjena..Da se sva prašina pod nogama mojim u smaragd pretvori, i sve
lišće na drvetu u dijamant, bogatstvo moje ne bi se umnožilo...Da mi se laskave
reči kažu, sve počasti ukažu i svi prestoli dadu, ništa ne bi moglo smanjiti žalost
moju osim duša, koje bi se dodale duši mojoj, koje bi se slile s dušom mojom, i
dušu moju udvostručile....

Sv. vladika Nikolaj

Dok je religija bila jaka, a nauka slaba, ljudi su mislili da je magija medicina.
Sada kad je nauka jaka, a religija slaba, ljudi misle da je medicina magija.

l4c6db85c9c3b7.jpg

Ono sto ponekad vidimo, sto nam otkupi i ukrade poglede, ne predstavlja istinit odraz, vec samo viziju, cudnovatu fatamorganu lepote. Prava vrednost je dusa, u njoj je skrivena nasa spoljasnjost, nas sjaj, koji nekako nikad ne bledi, ne nestaje, dar od Boga koji, istaknut na pravi nacin, premasuje vidljivo i govori nam o slepilu povrsnosti. Uvek treba zaviriti u dusu, jer je u njoj, duboko, poput lavirinta, skrivena nasa istinska lepota, nas zar, vatra i savrsenstvo.

SUDBINA SE BIRA

Padao je sneg (zimi je to jedna jako normalna pojava!). Vreme je bilo tiho i spokojno…nije bilo vetra, a bele paperjaste pahuljice lagano su lebdele u svom čudnovatom plesu, postepeno se približavajući ka zemlji.

Dve pahuljice, leteći jedna pored druge, rešiše da započnu razgovor. Od straha da se ne izgube iz vida, uhvatiše se za ruke i jedna od njih veselo progovori:

- “Kako je lepo leteti i uživati u letu!”

- “Mi ne letimo, mi prosto padamo.” – tužnim glasom odgovori druga.

- “Uskoro ćemo se sresti sa zemljom i pretvoriti se u beli paperjasti pokrivač!” – nastavi veselim tonom prva.

- “Ne! Mi letimo u susret smrti, a na zemlji će nas samo gaziti.” – prigovori druga.

- “Postaćemo potočić i krenuti ka moru. Živećemo večno!” – uzvrati radosno prva pahuljica.

- “Ne, već ćemo se istopiti i iščeznuti zauvek.” – zaključi druga.

Tu dve pahuljice završiše svoj razgovor i odvojiše svoje ruke.
i svaka od njih poleti baš ka onoj sudbini koju je sama sebi izabrala.

Dvije-Pahuljice.jpg

SUDBINA SE BIRA

Padao je sneg (zimi je to jedna jako normalna pojava!). Vreme je bilo tiho i spokojno…nije bilo vetra, a bele paperjaste pahuljice lagano su lebdele u svom čudnovatom plesu, postepeno se približavajući ka zemlji.

Dve pahuljice, leteći jedna pored druge, rešiše da započnu razgovor. Od straha da se ne izgube iz vida, uhvatiše se za ruke i jedna od njih veselo progovori:

- “Kako je lepo leteti i uživati u letu!”

- “Mi ne letimo, mi prosto padamo.” – tužnim glasom odgovori druga.

- “Uskoro ćemo se sresti sa zemljom i pretvoriti se u beli paperjasti pokrivač!” – nastavi veselim tonom prva.

- “Ne! Mi letimo u susret smrti, a na zemlji će nas samo gaziti.” – prigovori druga.

- “Postaćemo potočić i krenuti ka moru. Živećemo večno!” – uzvrati radosno prva pahuljica.

- “Ne, već ćemo se istopiti i iščeznuti zauvek.” – zaključi druga.

Tu dve pahuljice završiše svoj razgovor i odvojiše svoje ruke.
i svaka od njih poleti baš ka onoj sudbini koju je sama sebi izabrala.

Dvije-Pahuljice.jpg

Kada bi čovek bio odgovoran samo za ono čega je svestan, glupaci bi bili
unapred oslobodjeni svake krivice. Samo, čovek je dužan da zna.Čovek je
odgovoran za svoje neznanje. Neznanje je krivica.

Milan Kundera

Nemati proslosti je ostati bez buducnosti. Ali ako tamo ostnemo, ako se tamo zaglibimo, buducnost zbog koje smo se u nju vratili postace nedostizna. Proci ce pre nego sto shvatimo da je sve - sadasnjost. Da je sve uvek u istoj ravni. Da je nerazumevanje onoga sto je bilo juce jemstvo da cemo jos manje razumeti ono sto nas ceka, a najmanje ovo sto danas radimo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back