Misli poznatih mislilaca

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Covek nije nikada tako nesrecan kao sto misli, ni tako srecan kao sto se nadao da ce biti.
Prema sreci treba da se odnosimo kao prema zdravlju:da uzivamo u njoj kad je dobra,da budemo strpljivi kad je losa.
Sreca se nikada ne cini tako slepom kao u ocima onoga kome nije donela nista dobro.
Cini ono cime ces postati dostojan da budes srecan...(Kant)

Мислити је лако, радити тешко, радити следећи своју замисао најтежа је ствар на свету.
Јохан Волфганг фон Гете

Живот је најлепши проналазак природе, а смрт њена вештина, да што боље искористимо живот.
Јохан Волфганг фон Гете

Moguce je izbaviti se iz zatvora. Ali da bi se pobeglo iz zatvora, covek najpre mora da sazna i prizna da je u zatvoru. Zamku predstavlja covekova emocionalna struktura, struktura njegovog karaktera. Mala je korist od toga da se razvijaju sistemi razmisljanja o prirodi te zamke ako je jedina stvar, koja je potrebna da se iz nje izbavi, prepoznati zamku i naci izlaz.

Vilhelm Rajh

Jednog dana, jedan dobrostojeci otac odveo je svog sina da provede jedan dan i noc s veoma siromasnom porodicom.

Drugog dana na povratku kuci, otac priupita sina o tome kako je on doziveo taj susret sa siromastvom i šta misli o svemu tome.
Decak odgovori:
Tata, ovo je jedno veliko iskustvo za mene!
Video sam da mi imamo jednog psa a oni imaju cetiri...mi imamo lep bazen pred nasom kucom, a oni imaju reku i ravnicu kojom ona tece...mi imamo stakleni krov a oni imaju nebo i mesec i zvezde...mi imamo krasan trem s velikim vrtom a oni iza kuce imaju citavu sumu.

I dok je sve to sin govorio, otac je od zaprepascenja ostao bez reci.

Na kraju jos sin doda: Hvala ti tata, sto si mi pokazao koliko smo siromasni!

"Nista nije gore nego kad covek,polemisuci razlozima i raspravama sa nekim covekom,daje sve od sebe da bi ga ubedio,verujuci da ima posla samo sa njegovim razumom - a onda konacno otkrije da on nece da razume;da se dakle imalo posla sa njegovom voljom,koja se zatvara pred istinom i samovoljno iznosi nesporazume."
A.Sopenhauer

Nijedan chovek nije ostrvo , sam po sebi celina ; svaki je chovek deo kontinenta , deo zemlje ; ako grudvu zemlje odnese more , Evrope je manje , kao da je odnelo neki Rt , kao da je odnelo posed tvojih prijatelja ili tvoj ; smrt ma kog choveka smanjuje mene , jer ja sam obuhvacen Chovechanstvom . I stoga nikad ne pitaj za kim zvono zvoni , ono zvoni za tobom.
Dzon Don

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back