Mision imposible part 1

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.290
Одузимање државних станова – немогућа мисија
Премијер Цветковић затражио је да се изврши ревизија свих поступака о додели станова. – Откуп пред Уставним судом
Накнадна промена купопродајних услова, уговорених по позитивном пропису, тешко изводљива (Фото Д. Јевремовић)

Уредба по којој су у протеклих седам-осам година државни станови додељени функционерима и чиновницима, а потом и откупљивани по ценама нижим од тржишних, јуче је други пут стигла, истина за сада само до писарнице Уставног суда. Фонд за развој демократије, подстакнут афером у јавности, код Уставног суда Србије покренуо је поступак за стављање ван снаге (оцену уставности и законитости) чланова 48а, 48б и 48в Уредбе, којима је, како пише у саопштењу, „претходна влада, почев од 25. јануара 2007. године, на незаконит и неуставан начин, у Уредбу вратила незаконите и неуставне одредбе које омогућавају распродају државних станова изабраним и постављеним лицима”.

Циљ покретања овог поступка – „спречавање даље распродаје станова, односно имовине која припада и коју су стварали сви грађани и други порески обвезници Србије” – изгледа да је и најреалнији исход ове, још једне од афера са државним становима протеклих деценија. Јер, ако Уставни суд оцени неуставним и поништи оспорене чланове који омогућавају откуп државних станова, откупа по досадашњим условима више неће бити, али станове који су додељени и купљени по овој уредби, ма колико она била неправедна, нико никоме не може одузети. Сем у грађанско-парничном поступку, али тек ако се у појединачном случају утврди да су додела и откуп стана резултат почињеног кривичног дела. Стога се и Уставни и Врховни суд, како показује досадашња пракса, клоне одлука које би дирале у право својине стечено по позитивном пропису.

Зато је и премијер Србије Мирко Цветковић, јуче, у другом обраћању јавности ових дана, дајући налог Генералном секретаријату владе да у року од две недеље у потпуности расветли аферу око станова који су ранијих година додељивани запосленима у влади, био много прецизнији. Затражио је „да се изврши ревизија свих поступака и испитају правне могућности како би се отклониле неправилности приликом доделе станова”.

Уз објашњење да ће Генерални секретаријат на томе радити у сарадњи са Секретаријатом за законодавство, Јавним правобранилаштвом и Дирекцијом за имовину, генерални секретар Тамара Стојчевић, чије су неке изјаве протеклих дана упућивале на намеру владе да реагује ретроактивно, рецимо, да поништи уговоре или тражи доплату разлике до тржишне цене, у изјави за „Политику” била је правно много обазривија. Признаје да је правни маневарски простор сада прилично тесан.

Поништење решења о додели станова у закуп и уговора о откупу, укључујући и промену купопродајних услова, уговорених по позитивном пропису тешко је изводљиво – готово је немогућа мисија. Јер, тако стечена својина је неприкосновена, слажу се правници.

– Оно што влада практично може да уради јесте да обустави даљу доделу и откуп станова, да укине целу уредбу или укине или измени неке спорне чланове попут оних о откупу и купопродајној цени. Пошто ће правни тим прегледати и све уговоре, предложиће и шта да се, по закону, уради у случајевима када се није поступало у складу са прописима важећим у време закључења – објашњава Стојчевић.

Мада ће се тим највише фокусирати на цену по којој су ови станови откупљивани, по речима Тамаре Стојчевић, то што је уместо тржишне, истина по уредби, коришћена пореска цена, представља системску грешку која се, додаје, може исправити – унапред, али тешко уназад.

Весна Јеличић

---------------------------------------------------

Где је још триста станова

Ако је истина да је 2003. влада прибавила шестсто станова од Грађевинске дирекције, од којих је у међувремену 288 прешло у приватне руке, шта је са преосталих више од триста?

Да ли су додељени у закуп и коме? На ово питање нису знали да нам одговоре ни у Генералном секретаријату владе, ни у Дирекцији за имовину.

Можда ће одговор стићи средином септембра. Јер, како нам је потврдила генерални секретар владе Тамара Стојчевић, Влада Србије је у јулу донела закључак, којим обавезује све кориснике државне имовине да у року од два месеца, ради коначног успостављања евиденције о државним квадратима, доставе податке о имовини у својини Републике Србије коју користе.

----------------------------------------------------

Зашто је ћутао правобранилац

Дирекција за имовину је и нацрт и примерак овереног и закљученог уговора прослеђивала Јавном правобранилаштву.

Мада му је по Закону о јавном правобранилаштву у опису посла да „предузима правне радње и користи правна средства пред судовима и другим надлежним органима ради остваривања имовинских права и интереса Републике Србије, њених органа и организација и других правних лица чије се финансирање обезбеђује у буџету републике или других средстава републике, на продају станова испод цене на тржишту није реаговао ни републички јавни правобранилац”.

Актуелни републички правобранилац Милан Марковић тренутно је на одмору, а заменику, на кога нас је упутила секретарица, телефон је, и јуче и прекјуче, звонио без отпоздрава.

Круто правно гледано, питање је да ли је правобранилаштво и могло да реагује. Била би то реакција на доследну примену подзаконског акта, тврде правници. Можда је, ипак, могао да опомене владу да се државна имовина отуђују по нижим ценама од тржишних.

-----------------------------------------------------

Три прописа за државне станове

Додела државних станова, регулисана је бар са три прописа.

Сем ових дана помињане уредбе (коју је донела ДОС-ова влада 2002, чије је одредбе о стамбеном кредитирању оспорио Уставни суд 2006, а Коштуничина влада 2007. утврдила првобитно дату могућност откупа), важећи је и правилник о додели службених станова функционерима, док им траје мандат, без могућности откупа. У међувремену, крајем 2007. године, донета је и Уредба о решавању стамбених потреба запослених у државној управи и јавним службама куповином станова изграђених новцем за реализацију НИП-а.

Како нам је јуче објашњено у Министарству за национални инвестициони план, по овој уредби од Грађевинске дирекције су прибављена 133 стана, али је реализација овог пројекта обустављена након ребаланса буџета за 2008. годину. Та 133 стана су владиним закључком додељена Министарству одбране ради решавања стамбених потреба припадника Војске Југославије.

http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Oduzimanje-drzavnih-stanova-nemoguca-misija.sr.html

Sta reci sem
:lol:
 

Back
Top