Vojni rok u Hrvatskoj počinje 1. januara

Prema konvenciji iz 1961. dvojni državljani se moraju izjasniti da obavljaju vojnu službu samo u jednoj zemlji čiji su državljani. Jedno isto lice ne može biti vojni obveznik u dve države. Na nesreću Srbi iz Hrvatske su se masovno 2000ih izjašnjavali da žele da služe Hrvatskoj jer je Srbija još uvek imala vojni rok u to vreme, a Hrvatska je ranije ukinula.
Шта ћемо са младим људима који нису служили војни рок и који нису регулисали ту обавезу?

Ја никада нисам видео документ где се неко изјашњава коју војску жели да служи, нити знам човека који је тако нешто потписао и предао.

Pišu braća Hrvati da je sve spremno za aktiviranje vojnog roka. Pretpostavljaju da će biti do 3 meseca u kasarni. Kažu da za to već postoji politička odluka.
Kada će se u Otadžbini vratiti vojni rok pa da pojedinci malo zaduže uniforme i apovke? Red bi bio da krene neka vojna obuka jer se Kosovo i Metohija neće samo vratiti...
to se sve uvodi za rat protiv rusije, tako da ja savetujem dezerterstvo bolje, ruje za 15 minuta sve te kasarne pretvaraju u prah i pepeo kada pocne pravi rat, bolje je ne biti u njima, na gomili

Pišu braća Hrvati da je sve spremno za aktiviranje vojnog roka. Pretpostavljaju da će biti do 3 meseca u kasarni. Kažu da za to već postoji politička odluka.
Kada će se u Otadžbini vratiti vojni rok pa da pojedinci malo zaduže uniforme i apovke? Red bi bio da krene neka vojna obuka jer se Kosovo i Metohija neće samo vratiti...
Ти и сад можеш да дођеш да служиш, ако желиш. Има добровољно.

Шта ћемо са младим људима који нису служили војни рок и који нису регулисали ту обавезу?

Ја никада нисам видео документ где се неко изјашњава коју војску жели да служи, нити знам човека који је тако нешто потписао и предао.
Tako je po zakonu regulisano dvojno državljanstvo. Pročitaj malo zakon.

2006/7 pa sve negde do 2011. kad dobiju poziv za vojni rok mladi Krajišnici su uglavnom odlazili u vojni odsek u Srbiji i davali izjavu da žele vojnu obavezu da regulišu u Hrvatskoj čime su bili oslobađani od vojne službe u Srbiji, a ta vojna obaveza u Hrvatskoj je bila samo upisati se u evidenciju dok je u Srbiji podrazumevala 9 meseci ropstva.

Hrvati su izgleda ozbiljan narod....što najave to i urade...kod nas se samo priča....
da ne pričam o tome da Hrvati ne daju ni milimetar svoje teritorije...u toku su mislim sporovi sa Slovenijom oko pomorske granice, sa nama oko Šarengradske ade na Dunavu i sa Crnom Gorom oko granice kod Prevlake ...a naši političari daju Kosovo za tepsiju ribe i obećanje o EU budućnosti
Yugosrbija se usmrdila sa Beogradom i bice cudo ako opet od Hrvatske ne dobije po P.

U ta tri mjeseca naučiš kako si ispaliti metak u nožni palac.
Karikiram, ali to je otprilike tako.
Pisao sam već da svi koji su služili kažu da je to glupost.
Prijatelj mi rekao da se tek nakon devet, deset mjeseci osjećao kao vojnik, u smislu da dođe do tog nekog klika u glavi, pa i svi oni pokreti kada stojiš mirno, pozdravljaš i slično postanu ti nekako prirodni i opušteni, nema više grča.
To što Hrvatska uvodi postojalo je u bivšoj državi kao školski predmet, zvalo se "Opće narodna odbrana i društvena samozaštita".
Nije tako, ja sam služio 10 mjeseci od čega su samo prva četiri mjeseca bili obuka, a ostatak dosada i tračenje vremena.
Prva dva mjeseca su bili temeljna obuka, učilo se vojničko ponašanje, strojevi korak, taktička kretanja. Nakon dva tjedna i polaganja prisege zadužilo se oružje te učilo korištenje raznih oružja, mi smo u vodu imali barem četiri vrste kalašnjikova, PAP-ovku, M72, HK G3, FN FAL, M53, vidio sam da su neki imali i strojnicu Ero.
Sve je trebalo naučiti od dijelova do rastavljanja i sastavljanja, gađanja, zatim protupješačke i protutenkovske mine, dijelovi, korištenje, postavljanje.

Nakon temeljne obuke se imalo prekomandu na specijalističku obuku u zavisnosti od VES-a. Opet dva mjeseca obuke na oružjima ili dužnosti za koja si određen.
Zadnjih šest mjeseci su se vodili kao završna obuka, a u biti bi te negdje postavili da držiš stražu, radiš u uredu, čistiš WC, pljeviš travu i slične gluposti.
Znaći tri mjeseca su dovoljna za naučiti osnove, a iskustvo u primjeni ionako dobiješ u stvarnoj situaciji.
Još će budući ročnici imati 900e mjesečne naknade, a ja sam imao samo 100kn u ono vrijeme.

Pogledajte prilog 1577170

https://www.mondo.rs/Info/EX-YU/amp/a1950266/Hrvatska-vraca-obavezno-sluzenje-vojnog-roka.html

https://www.index.hr/vijesti/clanak...px?index_ref=naslovnica_vijesti_najcitanije_d
Postoji podforum Vojska i policija za ovakve vijesti.

https://forum.krstarica.com/forums/vojska-i-policija.123/

Rado cu se odazvati ako mi plate odsustvo sa posla a firma u Srbiji to dozvoli.
Niti sam služio vojni (ili civilni) rok, niti namjeravam. Ne gine mi se za Plenkovića i ekipu koja je opljačkala Hrvatsku i strpala novac u svoj džep. Neka oni odu pa se bore. Imaju zašto. Treba čuvati sve te nekretnine i bogatstva koja su akumulirali pljačkom državne imovine. :kafa:

Što ih ne pošalju u Srbiju na obuku.
Naši tamo, oni ovde, ko da ima veće razlike. Imaju istog gospodara. Osim što su oni istorijski uvek bili čabar od vojnika.
Napoleon-o-Hrvatima.jpg

Istina. Milošević je glavni krivac za ratove 90ih. Tuđman je želeo da izbegne rat ali je imao posla sa velikim zlom.
Sreća je da su Hrvati tada imali neurotičnog, shizoidnog generala na položaju predsjednika države. Zamisli da je tada mirni, normalni i tolerantni intelektualac Josipović bio predsjednik. Danas bismo svi pisali na forumu iz Njemačke.

Back