U ta tri mjeseca naučiš kako si ispaliti metak u nožni palac.
Karikiram, ali to je otprilike tako.
Pisao sam već da svi koji su služili kažu da je to glupost.
Prijatelj mi rekao da se tek nakon devet, deset mjeseci osjećao kao vojnik, u smislu da dođe do tog nekog klika u glavi, pa i svi oni pokreti kada stojiš mirno, pozdravljaš i slično postanu ti nekako prirodni i opušteni, nema više grča.
To što Hrvatska uvodi postojalo je u bivšoj državi kao školski predmet, zvalo se "Opće narodna odbrana i društvena samozaštita".
Nije tako, ja sam služio 10 mjeseci od čega su samo prva četiri mjeseca bili obuka, a ostatak dosada i tračenje vremena.
Prva dva mjeseca su bili temeljna obuka, učilo se vojničko ponašanje, strojevi korak, taktička kretanja. Nakon dva tjedna i polaganja prisege zadužilo se oružje te učilo korištenje raznih oružja, mi smo u vodu imali barem četiri vrste kalašnjikova, PAP-ovku, M72, HK G3, FN FAL, M53, vidio sam da su neki imali i strojnicu Ero.
Sve je trebalo naučiti od dijelova do rastavljanja i sastavljanja, gađanja, zatim protupješačke i protutenkovske mine, dijelovi, korištenje, postavljanje.
Nakon temeljne obuke se imalo prekomandu na specijalističku obuku u zavisnosti od VES-a. Opet dva mjeseca obuke na oružjima ili dužnosti za koja si određen.
Zadnjih šest mjeseci su se vodili kao završna obuka, a u biti bi te negdje postavili da držiš stražu, radiš u uredu, čistiš WC, pljeviš travu i slične gluposti.
Znaći tri mjeseca su dovoljna za naučiti osnove, a iskustvo u primjeni ionako dobiješ u stvarnoj situaciji.
Još će budući ročnici imati 900e mjesečne naknade, a ja sam imao samo 100kn u ono vrijeme.