Milunka Savic-vi ste svet

• Začetnik teme Začetnik teme koto
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
evo ne znam
osim sto znam da je 1/3 mog razreda prepisivalo lektiru umjesto da procita knjigu
druga trecina je vrijedno citala i nista nije razumila
kapiram da se uglavnom znaju potpisati danas, ali ne puno vise od toga

hehehe
a sta je uopce pismenost
imas funkcionalno nepismenih vlasnika biznisa
i to uspjesnih
Ово хтедох и ја да питам.
Толико мр, др а нису писмени, ни формално. О онима који као читају и то доста а не извлаче праве закључке ни не причати.

Ми смо сада као паметни :rumenko::lol:
А са друге стране има људи само са основном, неки не ни са целом али су толико свестрани и нема шта не можеш научити од њих.

А ово што Манастирка пише јесте чудно и ретко, али ко зна какве квалитете има та жена и шта ју је у животу снашло. Некада није ствар жеље него околности не дају.
Имамо ону децу у трошним кућама са гомилом браће и сестара и хендикепираним родитељима а опет одлични ђаци. Хоће ли издржати до краја или се сломити у неком тренутку. Са друге стране, да ли би били срећнији у хранитељској породици? Све је то живот.

npr klince danas mrzi da pisu
muce se i sa stampanim slovima
pisana su im pakao
znaju citati, al misle da im osim kucanja nista ne treba

Толико мр, др а нису писмени, ни формално. О онима који као читају и то доста а не извлаче праве закључке ни не причати.

А са друге стране има људи само са основном, неки не ни са целом али су толико свестрани и нема шта не можеш научити од њих.

А ово што Манастирка пише јесте чудно и ретко, али ко зна какве квалитете има та жена и шта ју је у животу снашло. Некада није ствар жеље него околности не дају.
Имамо ону децу у трошним кућама са гомилом браће и сестара и хендикепираним родитељима а опет одлични ђаци. Хоће ли издржати до краја или се сломити у неком тренутку. Са друге стране, да ли би били срећнији у хранитељској породици? Све је то живот.
to ne znaci da smo pametni
ni da su svi ti ljudi glupi
samo znaci da nam je drukciji fokus
ja sam pisala lektire drugaru koji je bukvalno genije
al ga je bolio tuki za lektiru

Па ево ја прва. Као нећу више овде долазити и не вреди.
Могу мислити како је њима, одрасли су тако.
Ову зависност поредим са зависношћу од шећера. Свуда га има. Најтеже ју је избећи.

i to je obavezno zadnji 70 godina
zato me zanima kako je nepismenost uoste moguca

pa majku mu niko nije nepismen izsao iz osnovne skole
Jeste.Sa mnom u razredu je bio jedan,do osmog razreda nije znao da čita,mislim ni da piše.
Jednostavno nikad ništa nije znao,nikad progovorio ništa kad ga prozovu da odgovara.Ponavljao dva puta,ali nekako skrpio da završi osmi razred,valjda morao po zakonu.Inače bio iz normalne porodice,tih,miran.
Bilo je i drugih loših đaka,ali su bar znali pisati i čitati.On je bio baš ekstrem.
Sad je u Americi.?

Vidi,...kod mene u familiji svi su bili načitini i pozavršavali silne fakultete.
Fakat je da nije bilo moje pok.bake koja je iako nepismena, očuvala četvoro unučadi, ko zna kakva bi "raspasana komanda" bili.
Nije bila glupa!
Nije ni morala raditi, niti je zanimalo da se edukuje.

Jeste.Sa mnom u razredu je bio jedan,do osmog razreda nije znao da čita,mislim ni da piše.
Jednostavno nikad ništa nije znao,nikad progovorio ništa kad ga prozovu da odgovara.Ponavljao dva puta,ali nekako skrpio da završi osmi razred,valjda morao po zakonu.Inače bio iz normalne porodice,tih,miran.
Bilo je i drugih loših đaka,ali su bar znali pisati i čitati.On je bio baš ekstrem.
Sad je u Americi.😀
mozda je disleksicar
oni su prolazili skoro pa nezapazeno kod nas donedavno
otpisu ih kao granicno inteligentne cesto, a djeca zapravo imaju problem sasvim druge prirode

Vidi,...kod mene u familiji svi su bili načitini i pozavršavali silne fakultete.
Fakat je da nije bilo moje pok.bake koja je iako nepismena, očuvala četvoro unučadi, ko zna kakva bi "raspasana komanda" bili.
Nije bila glupa!
Nije ni morala raditi, niti je zanimalo da se edukuju.
Ми смо углавном усмерени на ушушкани начин живота. И дај Боже да тако остане.
Али, мора човек мало да изађе и из зоне комфора, да буде практичан, склон импровизацији, маштовит...
Имам познанице које су дивне жене, образоване, добре у свом послу, али знају само то. Не дај Боже да нестане грејања, оне би умрле од хладноће, не би знале ватру да запале. За сијалицу зову комшију. И не фолирају се, такве су, васпитане- твоје је само да учиш и ништа теже од кашике не подигнеш.

mozda je disleksicar
oni su prolazili skoro pa nezapazeno kod nas donedavno
otpisu ih kao granicno inteligentne cesto, a djeca zapravo imaju problem sasvim druge prirode
Ne znam,moguće.Ali osam godina ici u skolu i ne znati citati i pisati,a roditelji,a ni nastavnici ,da se ne zapitaju da li je sa tim djetetom sve u redu.

Nije bila glupa!
Nije ni morala raditi, niti je zanimalo da se edukuje.
Nije svaki nepismen covjek glup.
Neko samo nije imao mogucnosti da se opismeni.

Ми смо углавном усмерени на ушушкани начин живота. И дај Боже да тако остане.
Али, мора човек мало да изађе и из зоне комфора, да буде практичан, склон импровизацији, маштовит...
Имам познанице које су дивне жене, образоване, добре у свом послу, али знају само то. Не дај Боже да нестане грејања, оне би умрле од хладноће, не би знале ватру да запале. За сијалицу зову комшију. И не фолирају се, такве су, васпитане- твоје је само да учиш и ништа теже од кашике не подигнеш.
Kako smo živele pod sankcijama?
Ja na faks-u, u zgradi na 12-om spratu.Učim pod svećom, jer su bile restrikcije struje.Lift ne radi, pa pešaka idem gore-dole.Ako su te generacije razmažene, onda ne znam koje nisu!

Kako smo živele pod sankcijama?
Ja na faks-u, u zgradi na 12-om spratu.Učim pod svećom, jer su bile restrikcije struje.Lift ne radi, pa pešaka idem gore-dole.Ako su te generacije razmažene, onda ne znam koje nisu!
Има људи који су се увек ослањали на некога. А дођу године када тог ослона више нема. Е онда је мука.

Има људи који су се увек ослањали на некога. А дођу године када тог ослона више нема. Е онда је мука.
Ok,...mda s druge strane i moraš imati neki oslonac ili bar vid podrške u životu!
Niko ne može ništa sam, to su bajke.
Sad,...postoje ljudi koji su stvarno zatucani ili oni koji prave sebe nesposobnim za život, iskorišćavajući nečiju dobrotu.Klasičan bezobrazluk!
Uvek treba pomoći kome treba, slažem se da postoje ljudi koji realno i nisu imali skoro nikakvih šansi u životu.
P.S. Dakako,...ovo ne važi za gospođu u bundi od Nerca, koja je na'fatala muža koji je izdržava, dok ona u 21-om veku jel'te, koegzistira sasvim normalno, nonšalantno nepismena!Bruka!

Poslednja izmena:
Мама друга мога сина је била у браку са скоро 20 година старијим човеком који ју је држао као мало воде на длану. Њено је буквално било да се ујутру насмејана и ведра пробуди. Предала му се и опустила да је љуљушка. Али, човек је имао несрећу и више га нема.
Ја сам убеђена да га је она стварно волела али након првог шока и патње за њим, почела је да плаче над собом. Она није умела уплатницу да попуни. Просто, све је било препуштено њему.
Јел крива што је била вољена и пажена? Није. Да ли је требала ипак мало да се укључи у живот? Вероватно јесте.

Nije svaki nepismen covjek glup.
Neko samo nije imao mogucnosti da se opismeni.
Daleko od toga da su glupi, po defoltu.
Kad sam krenula u školu, naučila sam baku da se skraćeno potpiše.
Imala je mnogo mogućnosti da se kasnije tokom života opismeni i radi, ali nije morala i nije htela.
Znaš,...kad ti kasnije imaš mogućnosti koje ne želiš iskoristiti, problem je onda do tebe.
Svi se rađamo nepismeni, ali ne moramo takvim ostati.
Baka pripada generacijama ljudi, kada nije bilo obavezno pohađati školu.
Danas je u dobi internet tehnologija i uopšte, nepismenost totalni apsurd!

Poslednja izmena:
Daleko od toga da su glupi, po defoltu.
Kad sam krenula u školu, naučila sam baku da se skraćeno potpiše.
Imala je mnogo mogućnosti da se kasnije tokom života opismeni i radi, ali nije morala i nije htela.
Znaš,...kad ti kasnije imaš mogućnosti koje ne želiš iskoristiti, problem je onda do tebe.
Svi se rađamo nepismeni, ali ne moramo takvim ostati.
Baka pripada generacijama ljudi, kada nije bilo obavezno pohađati školu.
Danas je nepismenost, totalni apsurd!
Jeste apsurd,ali vjerujem da i danas,da osnovna skola nije obavezna po zakonu,pola ih ne bi islo.😀

Jeste apsurd,ali vjerujem da i danas,da osnovna skola nije obavezna po zakonu,pola ih ne bi islo.😀
A šta bi onda radili uopšte?
Meni to nije jasno, kako neko uopšte razmišlja u tom pogledu.
P.S.Pitam jednog mladog kolegu,..."imaš završen IV stepen srednje stručne"?
Kaže:" Nemam, imam III stepen"!
Ja:" Ok, je'l si služio Vojsku i gde"?
Kaže:" Nisam još".
Ja:" 'eb.em mu ma.er,... šta si onda radio tu godinu u životu"? 😁
Odgovora nije bilo, fora je u tome što se oslobodilo jedno radno mesto i primao bi veću platu.

Sad je u Americi.😀

Takvi kao on i prave ove propagande reklame :lol:

Нажалост, многи тако.
А има и оних који су избрисали све профиле да их не маме друштвене мреже и окренули се књизи :)
Iz lažne fantazije u fantazije.... Ništa bez fantazije...

Morning Show - Vi ste svet....

Амери:ВИ СТЕ СВЕЕТ!

СРБИ: Брате ми смо СРБИ!
Hm, svetski Srbi i Srpkinje Sveta..

a u stvari je prevod, you are H....

Do privatnih fakulteta je bilo oko 5% sa VSS, sad ima ispod 20%, pa se čudite.... Inače, davno, pre svih Seka, ratova i pandemija, šokirao sam se koliko ima nepismenih u Nemačkoj...to je bilo baš zabrinjavajuće. Više od Srbijice.zvanični podaci.

Švaba radi motor, pravi auspooh i čuva debele krave.

Back