Milenarizam

Šta je milenarizam (hiliјazam)?​

Milenarizam (ili hiliјazam, od grč. chilia – hiljadu) je verovanje da će Hristos posle svog drugog dolaska vladati hiljadu godina na zemlji u nekoj vrsti zemaljskog Carstva mira i pravednosti — pre konačnog suda i večnosti.
To verovanje se zasniva na doslovnom tumačenju odlomka iz Otkrivenja 20,1–6, gde se govori da će „Sotona biti svezan na hiljadu godina“ i da će Hristos vladati sa svetima u tom periodu.
Šta tačno taj tekst kaže?
„I videh anđela kako silazi s neba… i svezan bi đavo za hiljadu godina…
i carovaše s Hristom hiljadu godina.“ (Otkrivenje 20,1–6)
Neki su iz toga zaključili da će:
Hristos doslovno doći da vlada na zemlji 1000 godina,
svet tada biti preobražen u zemaljski raj,
i da će posle toga tek uslediti konačni Sud.
To je suština doslovnog milenarizma.
Imam utrisak da si propustio kljucne aspekte ovog pitanja ali da idemo redom, jedno pitanje;

Hristos je rekao da ce ponovo doci da verne ljude UZE K SEBI da i Oni budu tamo gde ce biti i On sto ce reci da nije rekao da ce doci i ostati tamo gde su verni ziveli sto ce reci na zemlju,kako ces ovo objasniti ?
Evo dokaze da je to zaista rekao:

Jov.14,3:
"...I kad otidem i pripravim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gdje sam ja..."

Razni protestanti:
Dva vaskrsenja: jedno za pravedne, jedno za zle.
Pravoslavna Crkva:
Jedno opšte vaskrsenje i Sud.
pa da, ali ako se kaze da je 1000-godisnje simbolika, kako ovo moz da bude isto simbolika? nikako, i zato je lazno otkrivenje u nas zabranjeno

Otkrivenje 20,4 I vidjeh prijestole, i sjeđahu na njima, i dade im se sud, i duše isječenijeh za svjedočanstvo Isusovo i za riječ Božiju, koji se ne pokloniše zvijeri ni ikoni njezinoj, i ne primiše žiga na čelima svojima i ruci svojoj; i oživlješe i carovaše s Hristom hiljadu godina.
Otkrivenje 20,5 A ostali mrtvaci ne oživlješe, dokle se ne svrši hiljada godina. Ovo je prvo vaskrsenije.
Otkrivenje 20,6 Blažen je i svet onaj koji ima dijel u prvom vaskrseniju; nad njima druga smrt nema oblasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i carovaće s njim hiljadu godina.

Imam utrisak da si propustio kljucne aspekte ovog pitanja ali da idemo redom, jedno pitanje;

Hristos je rekao da ce ponovo doci da verne ljude UZE K SEBI da i Oni budu tamo gde ce biti i On sto ce reci da nije rekao da ce doci i ostati tamo gde su verni ziveli sto ce reci na zemlju,kako ces ovo objasniti ?
Evo dokaze da je to zaista rekao:

Jov.14,3:
"...I kad otidem i pripravim vam mjesto, opet ću doći, i uzeću vas k sebi da i vi budete gdje sam ja..."
Ocigledno ne veruju Hristu.
Njima je bog organizacija.
Kako ona kaze ne Hristos.

Да је тих хиљаду година ова земаљска воинствујућа црква, то је сасвим логично.
Pa ako je tako, cemu onda uopste pominjanje 1000 god u Bibliji i to vise puta?
Pa i ovako je jasno svima da je Duh sveti celo vreme tu to niko ne spori?
Ocigledno ste nesto omasili?

Istina je ta da ce prilikom Hristovog drugog dolaska svi verujuci koji su ikada ziveli, vaskrsnuti i otici u svojim telima na nebo.
Na mesto gde zivi Bog.
Tamo ce biti 1000 god, i posle toga ce doci sa nebeskim Jerusalimom da nastane zemlju:

1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo zauvek biti s Gospodom.

I sam Bog ce tada nastaniti ovu zemlju, a njegovo glavno stanoviste ce tada biti nebeski Jerusalim i ova zemlja.

Otkrivenje 21,2 I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalim nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu.

Otkrivenje 21,3 I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo stana Božijeg među ljudima, i življeće s njima, i oni će biti narod njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.

Biblija opisuje drugo vaskrsenje posle tih 1000 god.
Gde ce svi ljudi koji su ikada zivelu vaskrsnuti da cuju i vide presudu i zauzmu stav.

A oni tada odlucuju da napadnu Jerusalim i pobiju verbe.
Tada u samo odbrani vernih, bivaju zauvek unisteni.

POGLEDAJMO:

Otkrivenje 20,5 A ostali mrtvaci ne oživlješe, dokle se ne svrši hiljada godina. Ovo je prvo vaskrsenije.

Otkrivenje 20,4 I vidjeh prijestole, i sjeđahu na njima, i dade im se sud, i duše isječenijeh za svjedočanstvo Isusovo i za riječ Božiju, koji se ne pokloniše zvijeri ni ikoni njezinoj, i ne primiše žiga na čelima svojima i ruci svojoj; i oživlješe i carovaše s Hristom hiljadu godina.

Otkrivenje 20,6 Blažen je i svet onaj koji ima dijel u prvom vaskrseniju; nad njima druga smrt nema oblasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i carovaće s njim hiljadu godina.

Vaskrsli iz drugog vaskrsenja posle 1000 god krecu da uniste grad:

Otkrivenje 20,9 I iziđoše na širinu zemlje, i opkoliše oko svetijeh, i grad ljubazni; i siđe oganj od Boga s neba, i pojede ih.

Istina je ta da ce prilikom Hristovog drugog dolaska svi verujuci koji su ikada ziveli, vaskrsnuti i otici u svojim telima na nebo.
Na mesto gde zivi Bog.
Tamo ce biti 1000 god, i posle toga ce doci sa nebeskim Jerusalimom da nastane zemlju:

1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo zauvek biti s Gospodom.

I sam Bog ce tada nastaniti ovu zemlju, a njegovo glavno stanoviste ce tada biti nebeski Jerusalim i ova zemlja.

Otkrivenje 21,2 I ja Jovan vidjeh grad sveti, Jerusalim nov, gdje silazi od Boga s neba, pripravljen kao nevjesta ukrašena mužu svojemu.

Otkrivenje 21,3 I čuh glas veliki s neba gdje govori: evo stana Božijeg među ljudima, i življeće s njima, i oni će biti narod njegov, i sam Bog biće s njima Bog njihov.

Gde ce svi ljudi koji su ikada zivelu vaskrsnuti da cuju i vide presudu i zauzmu stav.

POGLEDAJMO:

Otkrivenje 20,9 I iziđoše na širinu zemlje, i opkoliše oko svetijeh, i grad ljubazni; i siđe oganj od Boga s neba, i pojede ih.
Sve si im lepo skockao ali je problem sto oni nisu zainteresovani da odgovore traze u Svetom Pismu vec kod verskih lidera,klasican mantijasko-ljubim-ruke verski koncept i to je to,lakse im da se klanjaju i pricaju s mrtvacima nego sa Bogom,to im nekako tesko,nezamisljivo a kao ne bi da ga uznemiravaju,pre bi mrtve zamolili da se obrate Bogu umesto njih...
Uzas !

Sve si im lepo skockao ali je problem sto oni nisu zainteresovani da odgovore traze u Svetom Pismu vec kod verskih lidera,klasican mantijasko-ljubim-ruke verski koncept i to je to,lakse im da se klanjaju i pricaju s mrtvacima nego sa Bogom,to im nekako tesko,nezamisljivo a kao ne bi da ga uznemiravaju,pre bi mrtve zamolili da se obrate Bogu umesto njih...
Uzas !
Biblija bez Crkve se ne može pravilno razumeti.

Uzas !
To što su Miller i baba Vajt tumačili se nas ne tiče. Imamo mi svog prozorljivog starca Pajsija, oca Tadeja i druge svece.

Biblija bez Crkve se ne može pravilno razumeti.
Gde si to procitao,jel imas nekog primera da su apostoli preporucivali tumacenje crkvenjaka kao pravilo ?
...bilo je svakako individualnih slucajeva kao sto je recimo bio onaj evnuh sa Filipom kojima je trebala pomoc jer neke delove Pisma nisu mogli razumeti isto kao sto je i sve vreme do danasnjeg dana ljudi kojima treba pojasnjivanje za nekih , za njih mozda teskih delova Pisma i to od onih koji zaista poznaju tu materriju i koji su verni Bogu ali gde je tamo crkva kao organizacija i gde ti je pravilo da to mora tako i nikako drugacije ???

To što su Miller i baba Vajt tumačili se nas ne tiče. Imamo mi svog prozorljivog starca Pajsija, oca Tadeja i druge svece.
A ko se to ovde pozvao na bilo koju babu,zasto izmisljas ?
Ili mozda smatras da pojedinci imaju monopol nad tumacenjem Pisma pa da niko drugi osim njih ne sme verovati onako kako tamo pise ???
...jel citas bre ti sta pises ili ti prstici bez kontrole kuckaju po tastaturi pa sta bude nek bude ????????

Na mesto gde zivi Bog.

POGLEDAJMO:

1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo zauvek biti s
Gospodom.

Vaše uvjerenje ne prati ispravan razvoj kronologije događaja. Imate problem s razumijevanjem spasenja, općenito sa ispravnom podjelom Riječi Bože. Dispenzacijskom kronologijom događaja.

Pavao piše vjernima crkve u Solunu, onima koji su povjerovali kada im je propovijedao evanđelje milosti Bože, da je spasenje isključivo vjerom Isusa Krista bez djela. Znači za spasenje, ujedno i prvo uskrsnuće, je isključivo potrebna vjera u osobu koja je došla, dala svoji život za grijehe naše i uskrsnula trećeg dana i to sve po pismu.
Usud za nas danas koji smo dio istog tijela Kristova je isti po Duhu obećanja koji nam je dan. Obećanja su ne promjenljiva, Bog ne mijena svoje stav prema prosudbi i odluci te tako ne mijenja svoje obećanja također i za ovo uznesenju koje prednjači sedmogodišnjem periodu iz Danijela 9.24-29, gdje opet počinje teći proročki sat od cca sedam godina, koji je zaustavljen radi nevjere Izrael ta će ih Bog pritisnuti kao i cijeli svijet u 3,5 godišnjem razdoblju "Jakovljevih nevolja". Novozavjetna knjiga Otkrivenja govori o tome i razdoblju velikih nevolja koje završava 2 . Kristovim dolaskom na zemlju opisan u poglavlju 19.11 i uspostava toga magičnog "Milenija" čija je tema ovog posta.
Ovdje se događa prvo uskrsunće:
Otkrivenje 20,6 Blažen je i svet onaj koji ima dijel u prvom vaskrseniju; nad njima druga smrt nema oblasti, nego će biti sveštenici Bogu i Hristu, i carovaće s njim hiljadu godina

Nakon toga oni koji su dionici prvog uskrsnuća imaju obećanje da će vladati s Kristom na zemlji 1000 godina. To obećanje nije za nas za Crkvu Tijelo Kristovo.
ako pratiš kontekst. Otkrivenje 20,5 A ostali mrtvaci ne oživlješe, dokle se ne svrši hiljada godina. Ovo je prvo vaskrsenije. Znači postoji očito drugo vasksenje koje je na osudu i na vječnu propast gdje se za njih odvija "Sud velikog bijelog prijestolja". zato za ove koji će vladati s Kristom 1000 godina na zemlji stoji blaženstvo. Vaskrsli drugog vaskrsenja idu na sud , a ne da unište grad. Dionici drugog vaskrsenja su svi nevjernici cjelokupne ljudske povijesti pobune protiv Boga. Sud Velikog Bijelog prijestolja ,a nakon toga ide vječnost budućnosti.

znači redosljed:
- uznesenje vjernih iz deispenzacijskog razdoblja milosti božje po propovijedanju Apostola Pavla nama neznabošcima koji postajemo Tijelo Kristovo po Duhu
- ulazak u razdoblje nevolja od 7 godina , od koje su 3,5 godine velikih nevolja za Izrael. gdje opet počinje teći proroči sat za Izrael, da ih se podigne tamo gdje su pali. Rimljanima 11,25 Jer ne bih htio, braćo, da budete sami po sebi pametni, a da ne znate ovo otajstvo: djelomično je otvrdnuće zadesilo Izraela dok punina pogana ne uđe.
-
Kristov sud na zemlji (Ovce i Jarci) nakon velikih nevolja
- ulazak u MIlenij tj tisuću godišenje kraljevanje našeg Gospodina na zemlji na čelu s Izraelom koji je izašao pročišćen iz velikih nevolja.
- nakon Milenija "sud velikog bijelog prijestolja "drugo vaskrenje"
- vječnost budućnosti ( za jedne vječno prokletstvo, dionike drugog vaskrenja, a za jedne vječnost ili na nebu ili na zemlji dionici prvog vaskrsenja.

[TR]
[td] [/td][td][/td]
[/TR]

Back