Milan St. Protić kao niko do sada opisao Vučića

Краљ нема потребу да буде тиранин, јер његова власт не зависи од било чије изборне воље- владаће док живи или сам не одлучи да се повуче са престола и Круну препусти свом наследнику. он се не плаши да ће изгубити мандат, он нема опозицију, противнике и конкуренте. њега нико не бира. он не мора да организује партијску парадржавну структуру присталица да би опстао на власти. једино на шта обраћа пажњу је то да не учини нешто неприкладно или противуставно што би његовој деци представљало терет. Краљ дакле не мора да прибегава било каквој репресији.
Znaci tu narod niko nista ne pita.

Znaci tu narod niko nista ne pita.
наравно. јер Краљ се рађа, Краљ се не бира.

сваки председник сваке републике вођен је личном политичком амбицијом. СВАКИ, без изузетка. а те амбиције код српских политичких лидера, показало се, редовно су неумерене (читај- болесне), и онда имамо само смене диктатора, а демократију као кратак предах. и нема изгледа да ће се то променити, или да се то у републици може променити. јер као што видимо, ни устав ту није никаква препрека. са друге стране Краљ је у 99% случајева неко ко нема никакву политичку амбицију, и који би, да је могао да бира свој позив, био нешто сасвим треће. њега не води амбиција, њега води осећај дужности. њега је Круна просто “задесила”, и онда су га образовали и васпитали да преузме ту улогу. самим тим, Круна је неупоредиво мања опасност по демократију од институције председника републике.

Kažem ja, sultanizam i samodržavlje/despotija.
тиранија се редовно успоставља на таласу општенародне подршке. тирани владају плебисцитарно, а не институционално. ако уопште разумеш шта ти говорим.

тиранија се редовно успоставља на таласу општенародне подршке. тирани владају плебисцитарно, а не институционално. ако уопште разумеш шта ти говорим.
Evo jel Kralj Regent Gica Krmačica rekao nešto protiv sultana vuçoglua

Ne

тиранија се редовно успоставља на таласу општенародне подршкe
Ruski carevi su bili tirani, samodršci i despoti svejedno da li je to odgovaralo narodu ili ne. ;)

E isto to bi se dešavalo u Srbiji i sa povratkom monarhije. Ne bi bilo ništa od parlamentarizma, demokratije i pravne države.
Jer zna se šta je monarhija u većinski pravoslavnim državama - samodržavlje iliti despotizam, sprega crkve i države, nedostatak parlamentarizma i slična sr*nja. :bljak:

Evo jel Kralj Regent Gica Krmačica rekao nešto protiv sultana vuçoglua

Ne
рекао је против Милошевића, зар си заборавила. шта више, окупио је лидере опозиције у Будимпешти. али је та опозиција ипак на крају одлучила да је боље да оставе отворен пут за неке будуће Милошевиће, него да обнове Монархију и учине КРАЈ тиранији за сва времена.

Ruski carevi su bili tirani, samodršci i despoti svejedno da li je to odgovaralo narodu ili ne. ;)

E isto to bi se dešavalo u Srbiji i sa povratkom monarhije. Ne bi bilo ništa od parlamentarizma, demokratije i pravne države.
Jer zna se šta je monarhija u većinski pravoslavnim državama - samodržavlje iliti despotizam, sprega crkve i države, nedostatak parlamentarizma i slična sr*nja. :bljak:
па видиш, парламентаризам је у Србији створила Монархија, а укинула га је република. то је Чињеница коју не треба заборавити.

па видиш, парламентаризам је у Србији створила Монархија, а укинула га је република. то је Чињеница коју не треба заборавити.
Aha, a zašto je onda carska Rusija bila apsolutistička despotija sve do 1905. (a i sada je dobrim delom)?

Pitam zato što je jedno monarhija u katoličkoj i protestantskoj Evropi, a nešto sasvim drugo (i gore) monarhija u evroaziji (Srbija, Rusija, Bugarska, Rumunija, Grčka, Turska....).

да, само што је оградио своју државу бодљикавом жицом :hahaha:
иначе, код Орбана сам видео нешто што не постоји нигде- ни код Ердогана ни код Путина. код Орбана су цене улазница у јавне институције и споменике културе подељене у три категорије- једна цена за Мађаре, друга (виша) за ЕУ суседе, трећа (највиша) за све остале.
Da, platio sam tu najskuplju ulaznicu prilikom obilaska parlamenta.
Doduše, malo je nedostajalo da prođem sa srednjom, jer je gospodin za pultom mislio da je CG u EU, ali je prišao kolega pa mu pojasnio razliku između NATO i EU.

наравно. јер Краљ се рађа, Краљ се не бира.

сваки председник сваке републике вођен је личном политичком амбицијом. СВАКИ, без изузетка. а те амбиције код српских политичких лидера, показало се, редовно су неумерене (читај- болесне), и онда имамо само смене диктатора, а демократију као кратак предах. и нема изгледа да ће се то променити, или да се то у републици може променити. јер као што видимо, ни устав ту није никаква препрека. са друге стране Краљ је у 99% случајева неко ко нема никакву политичку амбицију, и који би, да је могао да бира свој позив, био нешто сасвим треће. њега не води амбиција, њега води осећај дужности. њега је Круна просто “задесила”, и онда су га образовали и васпитали да преузме ту улогу. самим тим, Круна је неупоредиво мања опасност по демократију од институције председника републике.
Ljepo je to ali ne vidim da kralj zivi u kolibi i muze krave vec na grbaci stoke naroda....eno nas se bori za milijarde iz amerike da pripadnu njemu a ne drzavi,a sto ne osnuju zajedno fond za ljecenje djece i tada bi te pare otisle gde i trebaju....sve su to ista govna

Aha, a zašto je onda carska Rusija bila apsolutistička despotija sve do 1905. (a i sada je dobrim delom)?

Pitam zato što je jedno monarhija u katoličkoj i protestantskoj Evropi, a nešto sasvim drugo (i gore) monarhija u evroaziji (Srbija, Rusija, Bugarska, Rumunija, Grčka, Turska....).
ја говорим о Србији, у којој је парламентаризам успоставио још Кнез Милош, а укинуо га Јосип Броз, први председник републике. а ти све време говориш о трећим земљама. дакле, република код Срба нема никакве парламентарне традиције. Монархија има. и то је факат.

ја говорим о Србији, у којој је парламентаризам успоставио још Кнез Милош, а укинуо га Јосип Броз, први председник републике. а ти све време говориш о трећим земљама. дакле, република код Срба нема никакве парламентарне традиције. Монархија има. и то је факат.
Vi sad tupite o nekim srednjevekovim temama, u ova vremena kad nam A. VuqIer priča o ćevapima

I to, još se zalažete upravo da vlast bude koncentrovana u 1 osobi

Ček, zar nisu Srbija i Rusija "jedna duša u dva tela"?

Ljepo je to ali ne vidim da kralj zivi u kolibi i muze krave vec na grbaci stoke naroda....eno nas se bori za milijarde iz amerike da pripadnu njemu a ne drzavi,a sto ne osnuju zajedno fond za ljecenje djece i tada bi te pare otisle gde i trebaju....sve su to ista govna
а Краљ тееба да живи у колиби? а у којој то колиби живи председник републике?

Ček, zar nisu Srbija i Rusija "jedna duša u dva tela"?
ти имаш неку фиксацију Русијом. мене Русија не занима, занима ме само Србије, јер су ми и тело и душа у Србији. а где је твоја душа, верујем да ни сам не знаш.

ти имаш неку фиксацију Русијом. мене Русија не занима, занима ме само Србије, јер су ми и тело и душа у Србији. а где је твоја душа, верујем да ни сам не знаш.
Ali te zato zanima da se podsmevaš slobodnom svetu

па то су сви хтели, то је била жеља целокупне српске елите. он чак није ништа битно ни одлучивао у то време, јер о свему се питао Пашић. Краљ ће постати најмоћнија политичка личност тек након оних убистава у скупштини, политичке кризе и слома парламентаризма.
za dobre odluke je zasluzan a lose je doneo neko drugi

to moze u tvojim bajkama ali u realnosti znamo kako je bilo

https://www.muzej-jugoslavije.org/istrazi/

*U Beogradu, 1. decembra osnovano je Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca. Ujedinjenje Kraljevine Srbije, osnovane 1882, sa Državom Slovenaca, Hrvata i Srba proglasio je regent Aleksandar Karađorđević delujući u ime svog oca, kralja Petra I Karađorđevića.*

Back