Neka hvala ne treba...
Mogu ti samo reci da ta mesta tesko da su dobila imena od sadasnjih stanovnika...
Sto se tice ostalog, mogu ti reci da mi se svidja kako razmisljas... Nije mi samo jasno zasto je vama/tebi nepojmljivo da, kad vec kazes da smo isti narod - a razlicite nacije, dopustite da se ta energija okupi oko i uz Srbiju kojoj prirodno gravitiraju i Makedonija i CG... Zasto je to toliko strasno?
Sve sto si rekao o kolonijalnom statusu nasih drzavica, belom roblju, beloj kugi, sve je tacno i sve je i meni u mislima kada pisem... Vidi se da su nam slicna razmisljanja... Da li je u toj situaciji uopste normalno insistirati na antickom identitetu koji vas cini samo ogranicenijim i manjim... Neko ce reci da Srbija ne moze da bude Prusija jer je 19. vek prosao i nece se vratiti, ali po meni treba tome teziti ako planiramo da posedujemo svi zajedno nezavisnost i drzavnost u pravom smislu te reci... Mislim da je nepotrebno objasnjavati da smo mi mnogo blizi jedni drugima od ujedinjenih Nemaca, Italijana, Spanaca, Francuza...
Ухх !
Твоје питање заслужује дужу елаборацију.
Да ми модератори не обришу ову тираду коју планирам да пишем а сада је у мојој глави почечу са Мијаком Димитрија Чуповски. Човек је руској влади писао, „створили Срби државицу, створили Бугари и почели да се сваѓају око територија где им се додирују дијалекти, Ниш, Врање и читаве Македоније. Дајте да створимо Македонску државу, не да надвлада ове две веч да премости јаз који се ствара, да их сплоти и да не доѓе до братоубилачкох ратова несагледивих последица“ Руски одговор је био „процес уништења славјанског елемента у Македонији је отпочео.“
Шта да ти кажем???
Ми смо незрео народ.
Када сам читао Черчилове мемоаре о 2 св. рату утисак ми оставило да он пише „ако се загрозе територије англиског говорног подручја, све ратне операције широм света прекидамо и концентришемо се само на тај део“. Е зато су они империја. Нажалост као и свака друга империја изроде зло.
Прусија ујединила Немце (без Аустрије), али Бизмарк је прво засвирао Прусима да од сада су Германи а не Пруси.
Мислим да ту лежи наш проблем. Локал патриотизам и отсуство минимум сенса о нашим заједничким интересима.
Када сам пролазио кроз Косово и видео порушене куќе, цркве, стегло ме грло и прошаптао сам „ дано је ова задња православна словенска земља предата у руке ислама“. И верујем да че тако и да буде.
Ако има све више људи који мисле као нас, ако истински верујемо да долазе боља времена онда и сам универзум или Бог подреди ствари.
Кључ проблема није само у Македонији и Ц. Гори, шири је, односи се на све.
Ако говоримо о Македонији, само њено постојање треба да утиче повољно, немате више разлога да са Бугарима ратујете. Ми неможемо да изаберемо само Србију из разлога да постоје како сам рекао више центара. Не знам дали си упознат, само у Бугарској живи више од 2 милиона потомака некадашњих избеглица са вардарске и беломорске Македоније. А вечина њих није ко ја. Супротно, они су највечи бугарски националисти па чак се примете и трагови шовинизма. Али ипак то је само фрагменат, то није читав народ, то је само миноран део. Али ако Ви сте у добрим односима са Бугарима, природно је да чемо гравитирати уз вас, па нисмо ми Грци или Турци.
Ја никад нисам срео човека са којим не могу да се разумем и сложим око националних питања ни у Србији, ни у Ц. Гори, ни у Бугарској па чак и Хрватска.
Ми смо топао народ, али нажалост незрео.
Страни утицај је велики проблем. Види само раније монархе по Балкану, све неки немци. Србија је једина имала властитог монарха и барем покушала да уједини јужне Словене, али кривим путем. Хегемоније не сме бити. Свест о заједништву се гради. Врло је лако ако у свим земљама учебник историје почиње овим речима „током историје наш народ је стварао такве и такве државе који су често ратовали меѓу собом, али то је исти народ. Пример Душан је и мој цар исто ко и ваш, нека се прочитају сачувани преписи законика где су набројана све данашње нације. Самоил је колико мој толико и ваш цар, за кога је он удао ќерку. Има много примера.
Антика...шта ја знам, то ти је као забрањена тема. Ми смо потомци и тих људи, нико њих није побацао у море. Врло је тешко, али ако се сазна права истина тек тада још више видече се наше заједничко порекло.
И то...како рекох нек извини шири аудиторијум на ову тираду.