Microsoft Windows XP Tricks & Gadgets

• Začetnik teme Začetnik teme DEVIL
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Original postavio shining star
Kako ukloniti strelice iz desktop ikonica tj. shortcutova?

1. Start -> Run -> regedit (to ukucate) -> >ENTER<.
2. Kad uđete u registry editor, pritisnete F3 i u prozoru koji se pojavio ukucate 'PIFFile', zatim >ENTER<. Prvo će naći neki 'piffile' koji nas ne interesuje, dakle ponovo pritisnite F3. E sad će naći onaj pravi u okviru koga treba izbrisati string "isShortcut" (HKEY_CLASSES_ROOT\piffile).
3. Zatim pritisnuti mišem na levi prozor registry editora i pritisnuti slovo 'L'. Ovo će vas baciti na foldere koji počinju slovom 'L'. Tu treba pronaći 'LNKFile' ( HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile) folder (pritiskajte L dok ne pronađete taj folder) i u njemu izbrisati 'isShortcut' string.

I to je to. Prilikom sledećeg bootovanja Windowsa, nema više strelica, nego lepe ikonice.

Vec je bila rec o tome,da si malo bolje pregledao ovu temu nasao bi:D

Poslednja izmena:
Ako vas nervira screensaver, i ako nece da vam se gasi ekran posle izvesnog vremena bez pomeranje misa uradite sledece :

Properties - Screensaver -
Tamo gde mozete da birate screensaver,stavite NONE. Posle kliknite na dugme APPLY.
Zatim dole imate monitor power,kliknite na dugme POWER i sve podesite na NEVER.
Zatim kliknite OK.

Ako vas nervira screensaver, i ako nece da vam se gasi ekran posle izvesnog vremena bez pomeranje misa uradite sledece :

Properties - Screensaver -
Tamo gde mozete da birate screensaver,stavite NONE. Posle kliknite na dugme APPLY.
Zatim dole imate monitor power,kliknite na dugme POWER i sve podesite na NEVER.
Zatim kliknite OK.

Ja to riješim tako što stavim da se pojavljuje screensaver na 999 minuta :mrgreen:

Ako vas nervira da svaki put kada reinstalirate Windows morate da ponovo skupljate custom smajlije za Windows Live Messneger evo sta da uradite: Pre nego sto reinstalirate Windows iskopirajte na flash sadrzaj foldera C:/Document and Settings/User_Name/Local Settings/Application Data/Microsoft/Messneger/mailadresa sa kojom koristite messenger/Object Store/CustomEmoticons. Kada reinstalirate Windows i Live Messenger samo taj sadrzaj prekopirajte na istu lokaciju...

Evo jedne zezalice, koja ničemu ne služi, sem što može da se iskoristi
kao brana da vam se uključi Screen Saver z:lol: z:lol:!!

1. otvorite Google
  2. kliknete na Slike ili Images
  3. u polje pretrage ukucate "bicikli" ili bilo koji pojam
  4. Enter
  5. ne zatvarajući google prozor, izbrišete komplet URL u adres baru
  6. prekopirate ovu skriptu u adres bar
    Kod:
    javascript:R= 0; x1=.01; y1=.05; x2=.25; y2=.24; x3=1.6; y3=.24; x4=300; y4=200; x5=300; y5=200; DI= document.images ; DIL=DI.length; function A(){for(i=0; i<DIL; i++){DIS=DI[ i ].style; DIS.position='absolute'; DIS.left=Math. sin(R*x1+ i*x2+x3)* x4+x5; DIS.top=Math. cos(R*y1+ i*y2+y3)* y4+y5}R++ }setInterval('A()',5); void(0)
  7. Enter.

p.s. možete komotno da menjate x i y vrednosti z:lol:!!

U.S. Computer Emergency Readiness Team ( US-CERT ) izdao je upozorenje da Windows nije na odgovarajuci nacin onemogucio funkciju AutoRun na windowsu 2000, xp i 2003. To moze omoguciti sirenje virusa preko USB uredjaja, CD i DVDa...
Evo nacina kako mozete iskljuciti AutoRun u navedenim opertivnim sistemima:

1. Otvorite run , kliknite na start->run ili drzite pritisnutu tipku windows ( tipka sa windows znakom u donjem levom uglu tastature ) i pritisnite slovo r.
2. U prozorcicu otkucajte gpedit.msc i pritisnite "Enter" tipku.
3. Otvorice se "Group Policy editor" u njemu sledite putanju
Computer Configuration --> Administrative Templates --> System kada otvorite folder "System" pogledajte u desni prozor u panelu i potrazite na listi "Turn off Autoplay".
4. Dva puta kliknite na "Turn off Autoplay" i u jezicku "setting" uklucite dugme "Enabled" a zatim u padajucoj listi "Turn off Autoplay on:" odaberite "All Drives"

Uputstvo napisao www.andpcit.com
Ako i dalje imate problem obratite nam se putem gore navedenog sajta, AndPCIT tim ce biti presrecan da vam besplatno pomogne!
Nw.jpg

Nisam siguran da li ce neko moci da odgovori na moja pitanja, ali da se ucipim prvo na tudja...

Postoji softver, sa licencom koji pravi CD koji su rescue, tj kad vam se racunar totalno zbuni, pa usled raznih instalacija , deistalacija , virusa, nije vise mlad ni brz, omogucuje vam da pritiskom ili bez pritiska na cuveno toshibino F6 ili F11, odradi debilno potpuno instaliranje sistema, a zatim i svih programa , bez angazovanja korisnika, koji naravno nema pojma o tome.....
Znaci kao sto kod Toshibinih laptopova postoji takva DVD varijanta...

---------------------------------------------
Ja imam pitanje mnogo uvrnutije sadrzine...

Zasto je ntuser.dat i ntuser.log bilo na local setings , bilo na admin profajlu zabranjeno i za RO operaciju....
Znaci RO ionako ne moze nista da menja....
I kako to moze da se promeni...

I nastavak, posto mi trebaju ti fajlovi za slobodno kopiranje, postoji li nacin da ih ucinim copirabilnim , a da nemam dve instalacije XP na istom hardu, ili dva usera sa admin privilegijama....
Ovde je na temi pisalo o nekakvoj promeni zastite od kopiranja, ali mi se ucinilo da je za SFC_OS.DLL fajl i za onu vrstu zastite kroz proveru vaznih checksumova.....a ne za zabranu od citanja RO ili kopiranja samih sistemskih datoteka ili hive datoteka....
Ili da uprostim to se valjda zove Windows File Protection (WFP)

Najbolje bi bilo ako bi postojalo resenje za sve hive datoteke, znaci
HKEY_LOCAL_MACHINE\SAM-------->Sam and Sam.log
HKEY_LOCAL_MACHINE\SECURITY------->Security and Security.log
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE------>Software and Software.log
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM-------->System and System.log
HKEY_CURRENT_CONFIG--------->System and System.log
HKEY_CURRENT_USER----------->Ntuser.dat and Ntuser.dat.log
HKEY_USERS\.DEFAULT----------->Default and Default.log

Moze li neko da mi pomogne , kako da mogu da kopiram hive datoteke (bar ntuser*.*) na local i admin user profilu....

Ako ce nesto da pomogne , nasao sam neku smernicu ali za SP1....
http://SP1

Ono sto sam nasao u vezi reg teme je samo ovo

From what I can gather the way it works is like this... All the Per User settings are stored in NTUSER.DAT. When you login the NTUSER.DAT settings are imported to HKEY_USERS\SID. When you logoff the settings are written back to NTUSER.DAT and the SID key disappears.

So the soltution from that page seems to be to load NTUSER.DAT and map it too a spot in the registry.

ie. REG LOAD NTUSER.DAT HKU\TempHive

Now make all changes to HKU\TempHive and save with REG SAVE HKU\TempHive NTUSER.DAT.NEW

Hope that makes sense.. Its all on the page below... Some of you may of known this but its news too me...

http://www.myitforum.com/articles/12/view.asp?id=906

Ali je problem sto je i za reg, ntuser.dat zauzeta drugim procesom....

Poslednja izmena:
Original postavio shining star
Kako ukloniti strelice iz desktop ikonica tj. shortcutova?

1. Start -> Run -> regedit (to ukucate) -> >ENTER&lt;.
2. Kad uđete u registry editor, pritisnete F3 i u prozoru koji se pojavio ukucate 'PIFFile', zatim >ENTER&lt;. Prvo će naći neki 'piffile' koji nas ne interesuje, dakle ponovo pritisnite F3. E sad će naći onaj pravi u okviru koga treba izbrisati string "isShortcut" (HKEY_CLASSES_ROOT\piffile).
3. Zatim pritisnuti mišem na levi prozor registry editora i pritisnuti slovo 'L'. Ovo će vas baciti na foldere koji počinju slovom 'L'. Tu treba pronaći 'LNKFile' ( HKEY_CLASSES_ROOT\lnkfile) folder (pritiskajte L dok ne pronađete taj folder) i u njemu izbrisati 'isShortcut' string.

I to je to. Prilikom sledećeg bootovanja Windowsa, nema više strelica, nego lepe ikonice.

Vec je bila rec o tome,da si malo bolje pregledao ovu temu nasao bi:D

Tnx, to sam trazio.... :D

Pokrenuh ovu temu, sa nadom da cemo svi nauciti nesto novo. Ako neko ima nekakvih trikova u vezi XP-a, ( ubrzavanje i sl.) neka napise.

1.Automatsko startovanje Windows Messenger-a problem?
Da bi ste zaustavili autostart WinMes jednostavno odite na
Start/Run/Regedit/HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\MSMSGS i obristie taj registry Key

2.NetMeeting u Windows XP
a) Start
b) Run
c) utipkaj conf
d) Enter

3. XP bez greski:)
a)Desnim tasterom misa na MyComputer izaberi Propereties
b)U System Propereties klik na Advenced
c)U Advenced klik na Error Reporting
d)Cekiraj "Disable error reporting"
e) Ostavite otvoreno polje kod "But notify me when critical errors occur"

Poz.

Dobar dan!
:bye: Citam ove odgovore na postavljenu temu i nesto razmisljam. Ok je to onima koji su postali vesti u ovom hakovanju, ok ali neto mi to deluje kaonemoguca misija za proste duse.Ali evo resenja i za one koji jos se dvoume oko toga da li je racunar pisaca masina sa TV-om ili ne, (a slucajno imaju jednu takvu pisacu masinu). Lepo odete na pretrazivac i ukucate autopacher XP. Pa ga lepo skinete sa NET-a (pazite na kicmu, tezak je). I u njemu je dato x,y,z tih malih mudrolija. Hvala svima koji istrazuju ove male cake ali nemojmo drugari zaboraviti da je u ovoj zemlji tek nesto vise od 50% pismenih... Pozdrav!:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Back