Kroasanije
Iskusan
- Poruka
- 5.188
Iz našeg, srpskog ugla, on je mnogo, mnogo pozitivnija ličnost za Hrvate, nego što će mu to Hrvati ikad priznati.
Ne kačim ja to tebi, nego kažem da je njihovo, i uopšte stajalište te "nacionalističke" struje kod Hrvata da je Hrvatska bila okupirana 1918-91.
Prvo od strane monarhoSrba, a posle od strane komunoSrba.
Sa ovim boldovanim se ne slažem. Razni istorijski izvori govore suprotno. U Dalmaciji jeste Srbija smatrana popularnom, uostalom, odande je potekla i predratna "hrvatsko-srpska koalicija" i političari koji su bili za buduće ujedinjenje. U Hrvatskoj i Slavoniji je glede popularnosti Srbije, i neke podrške ujedinjenju, postojala poprilična podela: velika većina Srba, i manji deo Hrvata ZA, a velika većina Hrvata i manji deo Srba PROTIV...u najboljem slučaju 50:50 ukupan odnos ZA i PROTIV
Kad ljudima nešto uzimaš protiv njihove volje, to jeste akt sile i moći. No, da ne detaljišemo, to su bile vanredne okolnosti u neposrednom posleratnom haosu. Indikativno je da su te vanredne okolnosti bile u celoj zemlji, na svim bivšim au teritorijama, a da su samo u Hrvatskoj-Slavoniji izazvale određene akcije-reakcije.
- - - - - - - - - -
Milan Martić?
Đo, ja Dalmaciju promatram kao hrvatsku zemlju, zato što je tamo živjela ogromna većina Hrvata pa sam ubrojao to u svoju tvrdnju.
Drugi dio svoje tvrdnje s kojom se ne slažeš baziram na tome što u Hr-Sl Saboru u to vrijeme(koliko pamtim osim pravaša) nije postojala ni jedna ozbiljna politička snaga koja bi se protivila ujedinjenju. Nemamo nikakav drugi pouzdani podatak o javnom mišljenju jer se nekakav narodni referendum nije provodio.
Koketiranja Austrijanaca prema Hrvatima i Slovencima 1917. i 18. nisu naišle ni na kakav bitniji odjek.
Kolika je točno bila podrška u hrvatskom narodu(i u Dalmaciji), naravno da se ne može odrediti. Ali može se zaključiti da je bila otprilike onolika kolika je bila 2013. kad se ulazilo u EU, ako ne i puno veća. Mada je također anakrono govoriti o tom ulasku u EU i ujedinjenju Jugoslavije.
МИЈАТ....па још ТОМИЋ....па још ХЕРЦЕГОВАЦ......а они кажу да је Хрват. Врло занимљива теза