Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi kad imam strahovite "bolove" i za njih i za Žigmunda!!
Polemika se vodila oko toga da "Ungri" nisu nikada silom osvajali hrtkovinu!!
Po njihovim "hr" izvorima,uvek je bilo mirno prisajedinjenje,bez krvi i osvajanja.
Kapiš?
Uneo sam malo razonode sinoć na tvrdnje njihove u koje ni sami ne veruju!!:D

Normalno da je bilo osvajanje, ali ni ti nisi uzeo u obzir činjenicu da je ugarski kralj Ladislav prije Kolomanova pohoda, postavio svog nećaka Almoša za kralja Hrvatske. Tu se zbilja postavlja pitanje, jesu li Arpadovići željeli osvojiti državu ili zadobiti još jedno prijestolje. I Ladislav i Koloman su svoj napad pravdali rodbinskim vezama svoje s prethodnom dinastijom. Na kralja Petra se gledalo kao na uzurpatora, dok je po nasljednom pravu Koloman bio legitimni nasljednik hrvatske krune. Nakon vojnog napada, Koloman nije zadržao vojsku u Hrvatskoj, niti joj je nametnuo mađarsku upravu, zakone i teritorijalni ustroj, već je podijelio povelje o pravima i slobodama obalnim gradovima, a najvjerojatnije i plemićkim obiteljima, kako bi zadobio njihovo priznanje kao legitimni kralj. Zbog postojanja ugovora između Kolomana i dalmatinskih gradova i kasnije krivotvorine iz 14. stoljeća, Pacte convente, s pravom se pretpostavlja da je doista postojao neki načelan dogovor između Krune i plemstva, ali to ne treba poistovječivati s dogovorom između Krune i države.

Samom činjenicom da se Koloman dao okruniti hrvatskom krunom kako bi legitimizirao svoje pravo na prijestolje, državu i naslov kralja Hrvatske i Dalmacije te iz činjenica da nije dirao u političko-upravni i teritorijalni ustroj Hrvatske te da je potvrdio povelje, prava i povlastice plemstva i građana, jasno je da je time, neovisno o potrebi uporabe vojne sile, kojem je ostvario svoje zakonito pravo, postavio temelje za samostalan razvoj Hrvatske na unutarnjem planu i razvoj njene izrazite autonomije. Ta se tvrdnja ogleda i u činjenici što nije izravno vladao Hrvatskom, već posredno preko hrcega Dalmacije i Hrvatske, odnosno cijele Slavonije, kojem su isprva bili podređeni banovi.

Ako je prema njihovoj priči, jedini konkurenti su im bili mamuti :hahaha:

- - - - - - - - - -

Normalno da je bilo osvajanje, ali ni ti nisi uzeo u obzir činjenicu da je ugarski kralj Ladislav prije Kolomanova pohoda, postavio svog nećaka Almoša za kralja Hrvatske. Tu se zbilja postavlja pitanje, jesu li Arpadovići željeli osvojiti državu ili zadobiti još jedno prijestolje.

Mađari su postavili kralja Hrvatske, takođe Mađara, ali su Hrvati bez obzira na tu sitnicu samostalno odlučivali o svojoj sudbini :hahaha:

Kakve god da namere imaš, što se nas tiče, ovde si samo da bismo pišali po tebi, tako da slobodno možeš da nameravaš šta god hoćeš, sa donje pipe će žuboriti i dalje :kafa:

Tvoj primitivizam i vulgarnost su odlike tvog (ne)karaktera i (ne)morala i to je u potpunosti tvoja sramota. Meni je samo čudno što jedan forum koji ima moderatore ne sankcionira ovakav primjer neprimjerenog i nedopustivog ponašanja. Odsad ne komentiram tvoje postove, jer imam tendenciju diskutirati s ljudima, a ne s nečim što se ponosi da je na nižoj evolucijskoj ljestvici od vodozemca.

Drzava "istoricara","geneticara",vidovnjaka i pobegulja....:D

Ali država sa nekim sadržajem, za razliku od Hrvata koji ni državu ni narod nisu imali. Kada su se bar malo definisali kao narod, upošljeni su na održavanju štale :kafa:

- - - - - - - - - -

Tvoj primitivizam i vulgarnost su odlike tvog karaktera i morala i to je u potpunosti tvoja sramota. Meni je samo čudno što jedan forum koji ima moderatore ne sankcionira ovakav primjer neprikladnog i nedopustivog ponašanja. Odsad ne komentiram tvoje postove, jer imam tendenciju diskutirati s ljudima, a ne s nečim što se ponosi da je na nižoj evolucijskoj ljestvici od vodozemca.

Ne, to je samo odraz ove rasprave i razlike u odnosu na onu licem u lice. Pošto bi tvoje lupetanje u realnosti bilo zaustavljeno jednostavnim šamaranjem, ali kako je ovde tako nešto nemoguće, onda ćemo se zadovoljiti virtuelnim uriniranjem po tebi :kafa:

S druge strane, vi dugujete Mađarima Vojvodinu, a Bugarima čitavu jugoistočnu Srbiju.

Pa i ne dugujemo, budući da su upravo Mađari tu teritoriju zvanično priznali pod nazivom "Vojvodstvo Srbija", što je uzgred bio veći stepen autonomije nego što su ga Hrvati ikada imali. A takođe i zato što je Car Jovan Nenad tu teritoriju očistio od Turaka, jer Mađari nakon poraza na Mohaču to nisu bili u stanju. Dok Hrvati za to vreme, kao po običaju, nisu postojali :kafa: A što se Bugara tiče, ako nisi primetio, oni žive samo u Bugarskoj, jer ih u drugim zemljama vode kao cigane..

- - - - - - - - - -

Da nije bilo Krfa,"junaci" se ne bi zaustavili do Bengazija. :D

Junaci su se prethodno borili i šutnuli Austrijance odavde, zajedno sa Hrvatima koji su dotle klali nevine ljude, kao i uvek...

Da nije bilo Krfa,"junaci" se ne bi zaustavili do Bengazija. :D

Da znaš da sam pao sa stolice od smijeha ali bukvalno :)

- - - - - - - - - -

Što se vređaš?
Nego, znaš li svoje porodično stablo?
Znaš li šta reč bot predstavlja?
Glede zapadnih ti suseda i njima je to pitanje upućeno i aktuelno.

Nesrećo, ne znate nijedan svoje stablo od prije Osmanlija, ne blamiraj se dalje...

I da, znam svoje porodično stablo i kao što rekoh ja nemam potrebu da dokazujem od koga sam jer moj narod je uvijek ovdje bio, niti smo dolazili niti su nas s kim miješali, mit nam ime naše i zemlje nam Bosne se može povezati sa nekim pogrdnim imenicama...

Istina boli.Dugujete Italijanima i grobove vaših kraljeva, one nepostojeće.

Kažu da je u Srbiji je nekad postojao običaj poznat kao lapot. Stari ukućani, koji više nisu bili sposobni za rad, da ne bi dalje bili na teretu svojoj porodici, odvođeni su daleko od kuće, na glavu bi im stavili ritualnu pogaču, a onda bi ih sa kućnog budžeta skidali udarcem sjekire u glavu.

Kažu i da tog običaja u Srbiji više nema.....

Osim što hrvatski sabor nije kontrolisao ništa na terenu, jer nije imao nikakvu moć odlučivanja. A takođe ni vojsku koju bi suprotstavio osvajaču, inače ne bi morali Austrijanci da prave Vojnu Krajinu sa Srbima, nego bi doveli Hrvate tu. Problem je samo što su Hrvati postojali jedino na papiru, poput recimo onog papskog iz stoljeća sedmog.

Dovoljnu da donosi zakone na tom području kao na primjer u 16.st da se Vlasi i pravoslavni imaju nabiti na kolac kad budu uhvaćeni u pljacki hrvatskih područja za račun Turaka.

Kažu da je u Srbiji je nekad postojao običaj poznat kao lapot. Stari ukućani, koji više nisu bili sposobni za rad, da ne bi dalje bili na teretu svojoj porodici, odvođeni su daleko od kuće, na glavu bi im stavili ritualnu pogaču, a onda bi ih sa kućnog budžeta skidali udarcem sjekire u glavu.

Kažu i da tog običaja u Srbiji više nema.....
Ja sam čuo da su tu priču izmislili hrvatski povijesničari.

Ja sam čuo da su tu priču izmislili hrvatski povijesničari.

Akademik Prof.Dr Tihomir Ðordjevic, u svome djelu "Naš narodni život", objavljenom 1923. godine u Beogradu, a u izdanju Srpske književne zadruge, kaže:

"Prema tradiciji, kako je zabilježio gospodin G.Trojanovic, kada neko postane star i slab, familija se sastaje i donosi odluku da se ta osoba ubije.

Ubijanje ili bolje rečeno egzekucija porodične odluke, izvodila se javno u prisutnosti publike. Prije toga bi selom, u kojem se trebalo javno izvršiti takvo zlodjelo, išao seoski glasnik i vikao:" U tom i tom selu, u toj i toj kući, biće izvršen lapot.

Dodjite svi na podušje""U tacno određeno vrijeme kada su se ostali suseljani skupili ispred kuće, iz nje bi članovi familije izvodili nesretnog starca ili staricu, kojem bi na glavu stavljali jedan tanak kruh (lebac) od kukuruznog brašna, koji bi povezali oko žrtvine glave pomoću neke marame. Tada bi sinovi i kćeri ubijali starca ili staricu udarcima toljaga ili sjekira po glavi. Nakon toga groznog ubistva, svi prisutni bi ulazili u kuću na podušje, da jedu i piju, te da svi, a posebno "deca", žale ubijenog, kojeg navodno "nisu ubili" njegovi najbliži, već se "krivica" prebacivala na kukuruzni kruh (lebac) na žrtvinoj glavi, kao taj je kruh kriv za njenu smrt."

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back