Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nego da ja pitam braću nešto nevezano:

Kako idu uplate u penzioni sistem u Srbiji(Pio ako se ne varam) tj jel postoji prvi i drugi stup, dakle prvi odakle se isplaćuju penzije sadašnjim penzionerima i drugi gdje je obvezna štednja građana ili je sve prvi stup(kao u Mađarskoj npr).
Hvala

Kako idu uplate u penzioni sistem u Srbiji(Pio ako se ne varam) tj jel postoji prvi i drugi stup, dakle prvi odakle se isplaćuju penzije sadašnjim penzionerima i drugi gdje je obvezna štednja građana ili je sve prvi stup(kao u Mađarskoj npr).
Hvala

Nema u Srbiji mirovinskog fonda, šta je tebi, to je nebeski narod, mana pada s neba... :hahaha:

Hvala

Nema obaveznog "2. stupa"...

Imamo obavezno penzijsko koje kontroliše država.

Sve ostalo je dobrovoljno. Oni koji su "nebeski" pa im pada sa neba, što kaže Čif, uplaćuju dobrovoljno penzijsko, ili mogu i životno osiguranje.

Da. Pola penzijskog doprinosa kao plaćam ja (od takozvanog "bruto 1") a pola kao poslodavac (od tkz. "bruto 2")

Na sto dinara koje dobiješ kao "neto" platu, PIO pokupi oko 20 dinara.

Postotak je isti kao i kod nas, s tim da je kod nas 15% za tekuće mirovine(1.stup) a 5% u inv.fondove(2.stup). Doduše, ti inv fondovi ulažu barem 50% ako se ne varam u drž obveznice.
Dugoročno, pitanje hoće li iko vidjeti išta od penzija s obzirom na dobnu strukturu.

Postotak je isti kao i kod nas, s tim da je kod nas 15% za tekuće mirovine(1.stup) a 5% u inv.fondove(2.stup). Doduše, ti inv fondovi ulažu barem 50% ako se ne varam u drž obveznice.
Dugoročno, pitanje hoće li iko vidjeti išta od penzija s obzirom na dobnu strukturu.

Bilo je kod nas neke priče ranije o uvođenju tog obaveznog 2. stuba, ali se, na sreću, od toga odustalo.

Ono, ti obavezni drugi fondovi na kraju krajeva opet najviše para daju državi, pa ti dođe ista kasa iz koje ćeš nekada, ako pretekneš, dobijati penziju.

Verovatno najviše koristi od toga imaju oni koji rade u tim 2. stubovima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back