Ми, Хрвати (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
poligon, eugen kvaternik?

za neupucuene, eugen dido kvaternik je bio drzavni sekretar u ministarstvu unutrasnjih poslova NDH OD 4 MAJA 1941 te na celu USTASKE NADZORNE SLUZBE OD NJENOG OSNIVANJA 16.08.1941 TE ČLAN POGLAVNIKOVE TJELESNE BOJNE...

u njegovoj nadleznosti je bio rad svih ustaskih logora...

i to je naziv vojnog poligona u rvatskoj danas...

a posle se mi ovde cudimo necemu od tog fasistickog supka od drzave...

Za neuke Eugen Kvaternik (1825. - 1871.), bio je hrvatski političar, pravnik, pisac i revolucionar, vodja Rakovace pobune.

Za neuke Eugen Kvaternik (1825. - 1871.), bio je hrvatski političar, pravnik, pisac i revolucionar, vodja Rakovace pobune.

Да усташе су револуционарна организација али злочиначка револуционарна организација одговорна за смрт преко 1 000 000 људи у Хрватској.

Да усташе су револуционарна организација али злочиначка револуционарна организација одговорна за смрт преко 1 000 000 људи у Хрватској.
Utorak 06.11.2018.Đ. Barović - Vesti A

Genocid odneo milion i po Srba

Da nije bilo Drugog svetskog rata i etničkog čišćenja, Srba bi danas u Hrvatskoj bilo najmanje 1,6 miliona. Umesto toga, Srba je danas u ovoj državi tek oko 150.000, odnosno sada su procentualno na nivou koji su zacrtali Ante Pavelić i Franjo Tuđman.
518372_071506c2_f.jpg
Stravične brojke: Prof. dr Svetozar Livada

Ovako u intervjuu za "Vesti" komentariše aktuelnu demografsku strukturu u Hrvatskoj jedan od najpoznatijih hrvatskih istoričara i sociologa, prof. dr Svetozar Livada (90).

On u svojoj poslednjoj knjizi "Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880-2011)", koja će uskoro biti predstavljena i u Beogradu, kroz istraživanje statističkih podataka daje analizu današnjeg statusa i položaja Srba, a za naš list pojašnjava mnoge nedoumice proistekle različitim tumačenjima dalje i bliže istorije.

Zbog čega je vaše istraživanje počelo od 1880. godine?

- Od tog popisa statistički pokazatelji su konzistentni i uporedivi po popisnim krugovima, opštinama, kotarima, regijama.

Koliko je Srba danas u Hrvatskoj, u odnosu na tu 1880. godinu?

- Njihov je broj simboličan u odnosu na 1880. i to posvuda. Ja sam ekstrapolacionom računicom, analizom prirodnih procesa rađanja i umiranja, te migratornih kretanja iseljavanjem, izračunao da bi, da nije bilo genocida u Drugom svetskom ratu i etničkog čišćenja, Srba danas u Hrvatskoj bilo oko 1.600.000. Međutim danas procenjujem da im je broj spao ispod 150.000.

Da li će se ikada saznati koliko je Srba stradalo tokom postojanja NDH?

- To se ne može saznati jer su ih svi ubijali: od okupatora do kvislinga. Kvislinzi su se u građanskom ratu ubijali i međusobno prema pripadanju vojskama: četnicima ili partizanima. Kada sam sproveo jedno istraživanje o broju ubijenih u Jadovnom od 10.000 ispitanika, čak 7.000 anketiranih je odgovorilo, bilo da su Jevreji ili Srbi, da imaju barem jednog direktnog ili srodnika po tazbini koji je ubijen u NDH. Kada je reč o Jadovnom to stratište ima 37 jama, a istražena je delimično samo Šaranova jama. Međutim, Srbi su ubijani tokom trajanja NDH u više od 80 koncentracionih logora i na oko 400 stratišta. Ubijani su po šipražju i ševarju, svuda oko njihovih njiva, kako je to rekao jedan pesnik.

I srpski istoričari tvrde da je nemoguće saznati broj ubijenih Srba u Jasenovcu. Međutim, ne prestaju licitacije. Šta je najrealnija cifra?

- Naravno da nije moguće utvrditi tačnu brojku dok se sve ne istraži. Istovremeno, licitiranje brojevima je ponovo ubijanje žrtava i to nazivam "niskom kulturom brojanja". Sartr ima sjajnu definiciju da "fašizam ne određuje broj ubijenih, nego zašto su uopšte ubijani". Zaista je tako.

Šta pokazuju uporedni podaci o broju Srba?

- Najveći hrvatski poraz koji je doveo hrvatski demografski korpus do demografskog sloma, jeste progon oko 700.000 pripadnika entiteta ili oko 15 procenata od sveukupne populacije. Srpskim selektivnim povratkom samo umirućih staraca došlo je do biološkog sloma. Oba su procesa neispravljiva.

Da li se zna koliko je danas Srba u Hrvatskoj?

- Moja procena je da su pali ispod 150.000 ili se primakli brojki od "tri odsto", što je bila i Tuđmanova projekcija. Sadašnji Srbi su poslednji Srbi u Hrvatskoj. Prema podacima prote Milenka Popovića, samo u Zagrebu se na sto umrlih Srba rodi samo jedno srpsko dete. Uzeo sam primer ovog grada jer je u njemu za sada najveći broj Srba u nekom gradu u Hrvatskoj.

Koliko njih se od 2001. pоkrstilo ili prestalo da se izjašnjava kao Srbin ili je napustilo Hrvatsku?

- Nažalost, to niko ne istražuje, pa se ne može ni iskazati kroz brojeve.

Jedno poglavlje vaše poslednje knjige ste naslovili "Budućnost Srba u Hrvatskoj". Ima li je?

- Sve što je pred nama je budućnost, ali ona za Srbe u Hrvatskoj ne postoji. Postoji samo budućnost nestajanja.

Kadija te tuži, kadija te sudi

Tvrdite da su suđenje Srbima pred Hrvatskim sudovima vraćena u "tursko doba". Možete li to da pojasnite?
- Apsolutno niko za "Oluju" nije kažnjen, niko za ubijanja u logorima Kuline, Lora... Simbolično su izrečene presude za događaje u Sisku, Gospiću, zagrebačkom Velesajmu, Pakračkoj poljani, Kerestincu. Čak je i jedan hrvatski sudija izneo sintagmu koju niko posle nije demantovao ili osudio da "Hrvat u domovinskom oslobodilačkom ratu ne može učiniti zločin". Nije li se slično dešavalo i u turska doba, kada je kadija i tužio i sudio.

Cunami šovinizam
Period od 1995. ste nazvali cunami šovinizam. Šta ste pod tim mislili?

- To je uzavrela pandemija mržnje prema drugom i drugačijem, pretvarajući ga u "pakao" koji mora da nestane, jer je on "nevolja svih naših nevolja". Zato je ratni poduhvat nazvan "Oluja" bio kao prirodna tiranija. Rat je pretvorio opštu atmosferu u društvenu hajku u kojoj su prekršene sve norme.

Poslednja izmena:
Utorak 06.11.2018.Đ. Barović - Vesti A

Genocid odneo milion i po Srba

Da nije bilo Drugog svetskog rata i etničkog čišćenja, Srba bi danas u Hrvatskoj bilo najmanje 1,6 miliona. Umesto toga, Srba je danas u ovoj državi tek oko 150.000, odnosno sada su procentualno na nivou koji su zacrtali Ante Pavelić i Franjo Tuđman.
518372_071506c2_f.jpg
Stravične brojke: Prof. dr Svetozar Livada

Ovako u intervjuu za "Vesti" komentariše aktuelnu demografsku strukturu u Hrvatskoj jedan od najpoznatijih hrvatskih istoričara i sociologa, prof. dr Svetozar Livada (90).

On u svojoj poslednjoj knjizi "Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj (1880-2011)", koja će uskoro biti predstavljena i u Beogradu, kroz istraživanje statističkih podataka daje analizu današnjeg statusa i položaja Srba, a za naš list pojašnjava mnoge nedoumice proistekle različitim tumačenjima dalje i bliže istorije.

Zbog čega je vaše istraživanje počelo od 1880. godine?

- Od tog popisa statistički pokazatelji su konzistentni i uporedivi po popisnim krugovima, opštinama, kotarima, regijama.

Koliko je Srba danas u Hrvatskoj, u odnosu na tu 1880. godinu?

- Njihov je broj simboličan u odnosu na 1880. i to posvuda. Ja sam ekstrapolacionom računicom, analizom prirodnih procesa rađanja i umiranja, te migratornih kretanja iseljavanjem, izračunao da bi, da nije bilo genocida u Drugom svetskom ratu i etničkog čišćenja, Srba danas u Hrvatskoj bilo oko 1.600.000. Međutim danas procenjujem da im je broj spao ispod 150.000.

Da li će se ikada saznati koliko je Srba stradalo tokom postojanja NDH?

- To se ne može saznati jer su ih svi ubijali: od okupatora do kvislinga. Kvislinzi su se u građanskom ratu ubijali i međusobno prema pripadanju vojskama: četnicima ili partizanima. Kada sam sproveo jedno istraživanje o broju ubijenih u Jadovnom od 10.000 ispitanika, čak 7.000 anketiranih je odgovorilo, bilo da su Jevreji ili Srbi, da imaju barem jednog direktnog ili srodnika po tazbini koji je ubijen u NDH. Kada je reč o Jadovnom to stratište ima 37 jama, a istražena je delimično samo Šaranova jama. Međutim, Srbi su ubijani tokom trajanja NDH u više od 80 koncentracionih logora i na oko 400 stratišta. Ubijani su po šipražju i ševarju, svuda oko njihovih njiva, kako je to rekao jedan pesnik.

I srpski istoričari tvrde da je nemoguće saznati broj ubijenih Srba u Jasenovcu. Međutim, ne prestaju licitacije. Šta je najrealnija cifra?

- Naravno da nije moguće utvrditi tačnu brojku dok se sve ne istraži. Istovremeno, licitiranje brojevima je ponovo ubijanje žrtava i to nazivam "niskom kulturom brojanja". Sartr ima sjajnu definiciju da "fašizam ne određuje broj ubijenih, nego zašto su uopšte ubijani". Zaista je tako.

Šta pokazuju uporedni podaci o broju Srba?

- Najveći hrvatski poraz koji je doveo hrvatski demografski korpus do demografskog sloma, jeste progon oko 700.000 pripadnika entiteta ili oko 15 procenata od sveukupne populacije. Srpskim selektivnim povratkom samo umirućih staraca došlo je do biološkog sloma. Oba su procesa neispravljiva.

Da li se zna koliko je danas Srba u Hrvatskoj?

- Moja procena je da su pali ispod 150.000 ili se primakli brojki od "tri odsto", što je bila i Tuđmanova projekcija. Sadašnji Srbi su poslednji Srbi u Hrvatskoj. Prema podacima prote Milenka Popovića, samo u Zagrebu se na sto umrlih Srba rodi samo jedno srpsko dete. Uzeo sam primer ovog grada jer je u njemu za sada najveći broj Srba u nekom gradu u Hrvatskoj.

Koliko njih se od 2001. pоkrstilo ili prestalo da se izjašnjava kao Srbin ili je napustilo Hrvatsku?

- Nažalost, to niko ne istražuje, pa se ne može ni iskazati kroz brojeve.

Jedno poglavlje vaše poslednje knjige ste naslovili "Budućnost Srba u Hrvatskoj". Ima li je?

- Sve što je pred nama je budućnost, ali ona za Srbe u Hrvatskoj ne postoji. Postoji samo budućnost nestajanja.

Kadija te tuži, kadija te sudi

Tvrdite da su suđenje Srbima pred Hrvatskim sudovima vraćena u "tursko doba". Možete li to da pojasnite?
- Apsolutno niko za "Oluju" nije kažnjen, niko za ubijanja u logorima Kuline, Lora... Simbolično su izrečene presude za događaje u Sisku, Gospiću, zagrebačkom Velesajmu, Pakračkoj poljani, Kerestincu. Čak je i jedan hrvatski sudija izneo sintagmu koju niko posle nije demantovao ili osudio da "Hrvat u domovinskom oslobodilačkom ratu ne može učiniti zločin". Nije li se slično dešavalo i u turska doba, kada je kadija i tužio i sudio.

Cunami šovinizam
Period od 1995. ste nazvali cunami šovinizam. Šta ste pod tim mislili?

- To je uzavrela pandemija mržnje prema drugom i drugačijem, pretvarajući ga u "pakao" koji mora da nestane, jer je on "nevolja svih naših nevolja". Zato je ratni poduhvat nazvan "Oluja" bio kao prirodna tiranija. Rat je pretvorio opštu atmosferu u društvenu hajku u kojoj su prekršene sve norme.

Zbilja je livada... :roll:

- - - - - - - - - -

Gdje su ustase 1871. ? Cini mi se da su se tako zvali ustanici u Hercegovini 1875., po vasim tvrdnjama.

Svašta od tebe, pa u HSP-u... Tad grade crkvu Svetog Marka i stavljaju prvo bijelo polje na krov, vode Rakovičku bunu samo zato da bi što više Srba izginulo... Vidiš da su već tad imali planove... Ustaše su to, dokazi su tu...

Gdje su ustase 1871. ? Cini mi se da su se tako zvali ustanici u Hercegovini 1875., po vasim tvrdnjama.
250px-Josip_Frank.jpg

Јосип Франк је рођен у Осијеку 10. априла 1844. По рођењу је Јеврејин, касније се покатоличио.[SUP][1][/SUP] Матерњи језик му је био немачки. Учио је гимназију у Осијеку, а правне науке у Бечу. 1872. отворио је у Загребу адвокатску канцеларију. 1877. почео је издавати у Загребу Agramer Presse, а кад је ова била забрањена Kroatische Post, коју је убрзо стигла иста судбина. 1877. до 1890. иступао је Франк у политичком животу самостално, не прикључивши се ниједној политичкој странци.
Занимао се нарочито финансијским односима Хрватске према Угарској. 1880 изабран је у загребачко градско заступништво, у коме је радио до 1894. 1884 изабран је за посланика у хрватском сабору, гдје се 1890. прикључио хрватској Странци права. Убрзо је успео да у странци заузме водеће место.
Због сукоба са Франом Фолнеговићем, Јосип Франк је, заједно с Антом Старчевићем, Еугеном Кумичићем и Милом Старчевићем иступио из клуба Странке права. Након тога услиједио је коначни раскол Странке права, а страначка струја коју су предводили Старчевић и Франк прерасла је у Чисту странку права са страначким дневником Хрватско право.
Од самих почетака политичког деловања би је доследан у ширењу мржње према српском народу као и његов духовни вођа Анте Старчевић. Након Старчевићеве смрти 1896, Јосип Франк је, будући је већ имао Старчевићеву подршку, преузео водство странке те је потом учврстио њен положај и тако јој осигурао политичку будућност.[SUP][2][/SUP]
Заједно са политичким претходником Анте Старчевићем припадао је великохрватској политичкој струји из које ће се изродити усташки покрет Анте Павелића.[SUP][3][/SUP] Основао је франковачке легије које су биле претече каснијих усташких бојни.
1, 2. и 3. септембра 1902, је организатор антисрпских демонстрација у Загребу.[SUP][4][/SUP] Руља предвођена франковачким хушкачима и у извесној мери заштићена влашћу, три дана је разарала дућане, установе и станове српске у Загребу, бацајући на улице и спаљујући њихову робу.[SUP][5][/SUP] У нередима је теже и лакше повређено око стотину лица, нападнутих Срба, чувара реда и изгредника. До сличних изгреда против Срба, дошло је тада и у Карловцу и Славонском Броду.[SUP][6][/SUP]
Стјепан Радић је рекао да је то свињски посао који ће осрамотити Хрвате следећих 100 година.[SUP][7][/SUP] Супротно њему, Јосип Франк је у Сабору похвалио изгреднике да су починили заслужно дело за Хрватску. Он није крио да је у првим редовима учествовала његова Чиста странка права са својим приврженицима.[SUP][8][/SUP]
У време анексионе кризе и загребачког велеиздајничког процеса, Стјепан Радић је у новинама Дом писао о оснивању легије добровољаца присталица Франкове странке права: Устројила се наиме 'Хрватска народна легија', тј. оружана чета 'за одбрану хрватске домовине' (...) Но најстрашније је ово: Ово што хоће легија, то је не само мржња, то је готово клање Срба. И онда они који су за легију, говоре, да ће се Босна, у којој има око 700.000 Срба, сјединити с Хрватском да те Србе 'жедне хрватске крви', или ми покољемо, или они збиља попију нашу крв.[SUP][9][/SUP]
Савезнике у политичкој борби од 1906. Франк тражи у краљевском двору и кругу око престолонаследника Франца Фердинанда.[SUP][2][/SUP]
Прогресивни хрватски политичар Иван Рибар је напоменуо да је Јосип Франк заједно са високим војним круговима у Бечу склопио споразум по коме би у случају сукоба са Србијом након анексије Босне и Херцеговине требало „масакрирати и протерати Србе из Хрватске

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Јосип_Франк

Da li iko zna na osnovu čega su Hrvati u ex zajedničkoj državi nam prodavali tu priču o "tisućljetnij kulturi"?

Na osnovu vise od tisucu godina pisanih tragova Hrvata, Sabora koji se zapisano odrzavaju od pocetka 10. st., knjizevnosti na narodnom jeziku i danas razumljivom od 15. st, , prvim rijecnicima i gramatikama u slavenskom svijetu, zapisanim zakonicima od 12-13. st. .....
Uspjesno prodano jer kod vas toga nije bilo u tom obimu.

- - - - - - - - - -

a za licimere, eugen kvaternik je bio nadzornik ustaske sluzbe...

licni telohranitelj poglavnika, i nadzornik svih ustaskih logora...

lepo ime nema sta...

Obrazuj se !

https://hr.wikipedia.org/wiki/Eugen_Kvaternik

Na osnovu vise od tisucu godina pisanih tragova Hrvata, Sabora koji se zapisano odrzavaju od pocetka 10. st., knjizevnosti na narodnom jeziku i danas razumljivom od 15. st, , prvim rijecnicima i gramatikama u slavenskom svijetu, zapisanim zakonicima od 12-13. st. .....
Uspjesno prodano jer kod vas toga nije bilo u tom obimu.

- - - - - - - - - -

Obrazuj se !

https://hr.wikipedia.org/wiki/Eugen_Kvaternik

Ali gde su ti dokazi, te kulture? Pisani tragovi? Građevine?

Šta su to izgradili? Šta napisali?

poligon, eugen kvaternik?

za neupucuene, eugen dido kvaternik je bio drzavni sekretar u ministarstvu unutrasnjih poslova NDH OD 4 MAJA 1941 te na celu USTASKE NADZORNE SLUZBE OD NJENOG OSNIVANJA 16.08.1941 TE ČLAN POGLAVNIKOVE TJELESNE BOJNE...

u njegovoj nadleznosti je bio rad svih ustaskih logora...

i to je naziv vojnog poligona u rvatskoj danas...

a posle se mi ovde cudimo necemu od tog fasistickog supka od drzave...

Nije to taj Eugen Kvaternik, ti neuki... :hahaha:

A pazi sad, postoje i dva Ante Pavelića... :eek:

ne cudim se ja ustasim satrapiman ista odavno su mi jasni, vec se cudim nasim krkanima kako nista ne nauce od njih...

pola miliona minimum su pobili u ndh, i naucili se pameti... u prolece i rano leto 1991 u vukovaru su oteli prkeo 200 - 300 srba, prepadi na putu do posla ili kuce, i trag im se ne zna...voda odnela...

nema ko da im iskopava jasenovac decenijama...

a mi ? u ovcaru zlikovce... i to sacicu naspram njihovih zlocina... glupani

u leto 1991 u sisku nestaje 600 srba, spaljivani su organizovano u zelezari i trag im se ne zna a potom su oni koji su spaljivali srbe odstranjivani od vrha proustaske vlasti...

dakle, cudim se nama , sto ponavljamo njihove greske...

Ali gde su ti dokazi, te kulture? Pisani tragovi? Građevine?

Šta su to izgradili? Šta napisali?

Ne mislim se opet upustati u takvu diskusiju s tobom, jer je to prezvakano na vise tema na kojima si i ti sudjelovala. Koji god dokaz ti je predocen , ti si stalno pisala , laz, nije istina, falsifitat, itd. , bez svojeg doprinosa diskusiji. Izvoli potrazi te teme ,pa se informiraj.

Ne mislim se opet upustati u takvu diskusiju s tobom, jer je to prezvakano na vise tema na kojima si i ti sudjelovala. Koji god dokaz ti je predocen , ti si stalno pisala , laz, nije istina, falsifitat, itd. , bez svojeg doprinosa diskusiji. Izvoli potrazi te teme ,pa se informiraj.

Šta je problem pokazati sliku neke građevine i napisati ovo su dokazano Hrvati izgradili pre 300 -500 -800 godina.

Kao što Srbi pokažu Mileševu, Dečane, ili tvrđave-gradove kao Smederevo, Zvornik,

Srbi imaju - Miroslavljevo Jevanđelje, Dušanov Zakonik, razne hrisovulje, darovnice, povelje...Kovao se novac . Beli Anđeo - freske

Nejasno mi je to kako su gradio mit o hrvatskoj hiljadugodišnjij kulturi a ništa konkretno, a Srbi neuporedivo više kulturnog nasleđa a kao nisu imali

Nije mi jasno pa mi objasni, bila bi zahvalna.

Šta je problem pokazati sliku neke građevine i napisati ovo su dokazano Hrvati izgradili pre 300 -500 -800 godina.

Kao što Srbi pokažu Mileševu, Dečane, ili tvrđave-gradove kao Smederevo, Zvornik,

Srbi imaju - Miroslavljevo Jevanđelje, Dušanov Zakonik, razne hrisovulje, darovnice, povelje...Kovao se novac . Beli Anđeo - freske

Nejasno mi je to kako su gradio mit o hrvatskoj hiljadugodišnjij kulturi a ništa konkretno, a Srbi neuporedivo više kulturnog nasleđa a kao nisu imali

Znas ti to vec sve napamet. Srbe je najvise imponiralo da su nasi gradovi bili sredeni po srednje europskom i mediteranskom stilu koji se znatno razlikovao od orijentalnog kaosa od gradova. Zato od starih jezgri srpskih gradova danas nije ostalo nista, jer je sve ruseno i ponovno gradeno oponasajuci europske gradove.

Znas ti to vec sve napamet. Srbe je najvise imponiralo da su nasi gradovi bili sredeni po srednje europskom i mediteranskom stilu koji se znatno razlikovao od orijentalnog kaosa od gradova. Zato od starih jezgri srpskih gradova danas nije ostalo nista, jer je sve ruseno i ponovno gradeno oponasajuci europske gradove.

kuca-kneza-milosa-obrenovica-u-selu-gornja-crnuca-kod-gornjeg-milanovca-2-830x0.jpg

Palača, prijestolnica Srbije, muzej...

Poslednja izmena:
A nego s kim bi imalo veze? I stranci koji su se naseljavali u Hrvatskoj bi ubrzo se asimilirali medu Hrvate i prihvatili hrvatsku ideju. Kako ako Hrvata nije bilo?

Kakve veze i jedan dalmatisnki grad ima sa Hrvatima do 1918 godine?

:zcepanje::zcepanje::zcepanje::zcepanje:

Asimilacija je urađena od 1945 i proterivanjem Italijana. Pre toga je jedino slavenski živalj mogao biti asimilovan.

Dalmatinske gradove su izgradili Rimljani i Mlečani.

Znači daj mi građevinu, stariju od 100 godina, koja dokazuje da su je Hrvati izgradili .

Dušanov zakonik originalni se nalazi gdje?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back