Mentalno zdrava ličnost

Da li si ti čuo za psihološki test?
Da li ti misliš da rezultat pdihološkog testa zavisi od slobodnog tumačenja psihologa?
Rezultat psihološkog testa može da da i kompjuter.
I šta sad, treba kompjuter da bude psihički normalan?
Šta hoćeš u stvari da kažeš?
cuo sam..naravano..svaki psiho test u psihologiji nije nista merodavniji od testa u novinama za tinejdzere
naravno da zavisi a narocito zavisi od onog ko je ..test sastavljao i sta taj smatra ispravnim a sta nispravnim odgovorom..

sad se setih jednog posta ovde na forumu od hellen ili vande..a o psihotestu za klince koji su neki psiholozi doneli u skolu..tamo je bila neka slika osedlanog konja medjutim slika je bila lose uradjena i konju je jedan noga bila van slike.tj nedostajala je na slici..i klinka ili klinac sta vec odgovori na pitanje "sta konju na slici nedostaje?" odgovori sa.."nedostaje mu noga"..sto nravno nije bio prtpostavljeni tacan odgovor vec da "konju nedostaje jahac"
racunar moze da da samo onaj rezultat za koji je programiran da daje..aracunar programira ..pazi koji sluca..covek

cuo sam..naravano..svaki psiho test u psihologiji nije nista merodavniji od testa u novinama za tinejdzere
naravno da zavisi a narocito zavisi od onog ko je ..test sastavljao i sta taj smatra ispravnim a sta nispravnim odgovorom..

sad se setih jednog posta ovde na forumu od hellen ili vande..a o psihotestu za klince koji su neki psiholozi doneli u skolu..tamo je bila neka slika osedlanog konja medjutim slika je bila lose uradjena i konju je jedan noga bila van slike.tj nedostajala je na slici..i klinka ili klinac sta vec odgovori na pitanje "sta konju na slici nedostaje?" odgovori sa.."nedostaje mu noga"..sto nravno nije bio prtpostavljeni tacan odgovor vec da "konju nedostaje jahac"
racunar moze da da samo onaj rezultat za koji je programiran da daje..aracunar programira ..pazi koji sluca..covek
Pa šta sad hoćeš?
Da negiraš psihologiju.
I naravno da comp programira čovek.
I ne nipodaštavaj ono u šta se ne razumeš.
Izlišno je da meni ili bilo kome na forumu to pišeš. Ako misliš da imaš kvalitete da oboriš psihološke analize i testove, a ti se obrati naučnoj instituciji. Možda dobiješ Nobelovu...
Dok se to ne desi, sigurnije mi je da se držim autoriteta koji su decenijama (pa i vekovima) otkrivali psihološke zakonitosti.
Izvini što mislim da je masa onih glupih psihologa koji su svoje živote posvetili toj nauci pametnija od tebe.

Pa šta sad hoćeš?
Da negiraš psihologiju.
I naravno da comp programira čovek.
I ne nipodaštavaj ono u šta se ne razumeš.
Izlišno je da meni ili bilo kome na forumu to pišeš. Ako misliš da imaš kvalitete da oboriš psihološke analize i testove, a ti se obrati naučnoj instituciji. Možda dobiješ Nobelovu...
Dok se to ne desi, sigurnije mi je da se držim autoriteta koji su decenijama (pa i vekovima) otkrivali psihološke zakonitosti.
Izvini što mislim da je masa onih glupih psihologa koji su svoje živote posvetili toj nauci pametnija od tebe.
good luck:D

Obrati pažnju na dioprtiju kada postavljaš pitanje u vezi onoga što citiraš.
Piše - prilagođena ličnosti
A i kom smislu upotrebljavaš izraz daktilograf? I kakve to veze ima sa temom?

Ti si verovatno bio ironican, ali ja zaista jesam kratkovida :) verovatno posledica mog rada i obrazovanja. Imam trenutno pored kompjutera knjigu Umetnost gledanja i planiram da vezbam svoj vid.

Obratila sam ti se kranje stalozeno, ali ti si pokupio moju prirodnu vatru iza redova. Naravno da vatra nije bila usmerena na tebe. Zelela sam samo da kazem da se bavis kucanjem i prekucavanjem. Obicno je to neki nacin izolacije... a zasto se ti izolujes je pitanje ciji odgovor ces sigurno naci, ali kada prestanes da ga trazis.

Licno sam veliki protivnik standardizovanog testiranja. Psihologija nije nesto sto mozes da uhvatis za ruke i noge, vuces, seckas, meris i presipas. Mnogi su se ipak i time bavili, ali to vise spada u Zonu sumraka i tim ljudima samo Bog moze da oprosti.

Psiholozi su ljudi koji su ili nevidjeno glupavi i imaju neke tripove moci i svoje oskudno znanje koriste da napakoste ljudima ili su fenomenalni avanturisti kojima ovaj materijalni svet ne predstavlja nikakav izazov i bave se pitanjima duha. Taj idealni Psiholog u mojoj glavi predstavlja kombinaciju Indiana Dzons-a, Tarzana, Keri Granta i KGJunga. Zamisli... svi su muskarci! Ipak nisam htela da im nametnem muski pol, ali jesam aktivan princip jer bi se pasivan potpuno utopio i izgubio. Svaka cast coveku koji mene bude razumeo.

Zelim svima lep i srecan pocetak radne nedelje. Zelim vam puno problema koje cete resiti naravno.

Standardizovani testovi imaju svoju svrhu, niposto se ne mogu svesti na testove u novinama, ali kada je u pitanju normalnost, tesko je napraviti i pilot verziju testa, a kamoli standardizovati je, kada se i do definicjie tako tesko ljudi dogovaraju.
O kriterijuma normalnosti - nabrojali ste vecinu koju ljudi uzimaju u svom prakticnom radu, i koji se mogu naci u literaturi. Nedostaje nesto o fiziologiji i jos nesto malo o kulturnoj uslovljenosti.
Meni je ova tema zanimljiva, ispocetka je delovalo kao da nekoga zanima zaista kako ljudi ocenjuju da li je neko normalan ili ne, a onda su krenula iznosenja misljenja procitana u raznoraznoj zvanicnoj i nezvanicnoj literaturi. Na zalost.
Adaptacija jeste vazan kriterijum. Psiha prema evolucionoj teroji tome i sluzi, pa je ocekivano da ako neko ne uspeva da se adaptira na spoljasnje uslove i zadrzi optimalnu ravnotezu unutar sebe pritom, onda ocigledno nesto nije u redu sa tom psihom. Neki deficit postoji. Mada, vecina se danas slaze da deficit uvek postoji, samo je pitanje da li ce se tokom zivota izraziti ili ne.

O onom nabrajanju crta licnosti necu ni da komentarisem - onaj koji je to iskopao iz literature, neka sam navede i kritiku toga, ako zeli korektnu diskusiju.

Junogova prica o normalnosti jeste privlacna i ima dobre islustracije, a prica sa personom je pitka i razumljiva svakom. Medjutim Jung u svojoj teoriji pretpostavlja postojanje sustinskog zlog u svakom coveku, te se njegova prica o normalnosti dosta razlikuje od danas prihvacenoh teorija. Ono sto on navodi pod personom i identifikacijom sa njom velikim delom je svodivo na Kohutovu pricu (i pricu drugih) o narcizmu - identifikujemo se sa slikom o sebi umesto da budemo ono sto jesmo...krajnji rezultat pokaze vreme - kada ispunim sve ono sto nasa slike o sebi zahteva - postanemo uspesni, voljeni, bogati, uticajni.....sta god, a ne osecamo radost, vec depresiju i neraspolozenje, nedostatak snege i neku zalost, onda znamo da smo istrazivali narcisticke a ne sustinske teznje.

Neko rece da je svako u toku dana i normalan i nenormalan - i verujem da je u pravu. I normalna osoba je frustrirana, pa reaguje na nacin koji nije najbolji za nju i njeno okruzenje. Svako u sebi ima neke kutke, sisteme koji nisu potpuno izgradjeni, i zbog kojih reaguje kao dete. Neko pomenu regresiju. Regresija jeste pozejna, narocito nakon traumatskih iskustva. Idemo jednostavno par koraka nazad da se saberemo i sastavimo, prikupimo energiju i zatim nastavimo sa zivotom. Jedino kroz regresiju terapija i funkcionise. Ukoliko nije u stanju da regredira, kod osobe raste anksioznost. Nema sigurnosti, i ne moze se osecati dobro na duze staze.

Ipak, koliko osoba treba da regredira da bi se to smatralo nenormalnim? I na koliko dugacak period? I koliko aspekata njene licnosti treba da funkcionise na nizem novou od zrelosti, i nasuprot njenoj dobrobiti i mogucnosti adaptacije da bi se ona smatrala nenormalnom?

Verujem da to svako procenjuje prema sebi. Onaj ko najvise vrednuje odnose sa drugim ljudima reci ce "ovaj je lud, niko ne moze da izdrzi sa njim duze od nekoliko dana". Onaj koji vrednuje socijalni prestiz reci ce "on je lud, ne moze ni svoj zivot da organizuje". Onaj koji vrednuje individualizam reci ce "on nije pri sebi jer ne moze da bude sam sa sobom duze od pet minuta". Pri tome ce svako zanemariti one aspkete po kojima bi ih drugi proglasili nenormalnima, a koji njima nisu bitni.

Ako se standardizovani testovi koriste na pravi način i ako se adekvatno, spretno i kreativno kombinuju sa drugim metodama (npr. intervju), oni su onda itekako korisni i kvalitetni. Nisu idelani, ali se stalno trudimo da tako bude! Psihologija je mlada nauka, kao što je i fizika (najegzaktnija nauka) nekad bila! Svi vi koji iznosite negativne komentare na račun psihologije, pokazujete zapravo koliko ste neinformisani i verovatno i ne umete da napravite razliku između psihologa, pedagoga i psihijatra i još uvek verujete da psiholog ume da pročita misli (ovo često izazove strah i otpor prema nauci). Žao mi je!!! Ako vi nećete da radite na svom informisanju, ni 200 foruma neće pomoći da se od vas neandertalaca stvore ljudi koji ne moraju do detalja poznavati psihologiju, ali bar ono čime se ona bavi!

Ti si verovatno bio ironican, ali ja zaista jesam kratkovida :) verovatno posledica mog rada i obrazovanja. Imam trenutno pored kompjutera knjigu Umetnost gledanja i planiram da vezbam svoj vid.

Obratila sam ti se kranje stalozeno, ali ti si pokupio moju prirodnu vatru iza redova. Naravno da vatra nije bila usmerena na tebe. Zelela sam samo da kazem da se bavis kucanjem i prekucavanjem. Obicno je to neki nacin izolacije... a zasto se ti izolujes je pitanje ciji odgovor ces sigurno naci, ali kada prestanes da ga trazis.
Verovatn sam bio ironičan, a možda i nisam. Očigledno da nije dobro pročitano.
Vatra stvara vatru. I nemaš samo ti gorivo za vatru.
Na kraju ova vatra je bezazlena, nikoga nije opekla :)
Pa kako drugačije da napišem post nego kucanjem?
Kako ga ti pišeš?
A i ti se baviš kucanjem, pa ono što meni pišeš važi i za tebe.
Nisam ni grub ni zlonameran, samo pokušavam da budem objektivan.
A i moram malo da isprovociram dijalog.
Malo žara nije na odmet. To motiviše, podstiče...
I eto vidiš - deluje :)

Ako se standardizovani testovi koriste na pravi način i ako se adekvatno, spretno i kreativno kombinuju sa drugim metodama (npr. intervju), oni su onda itekako korisni i kvalitetni. Nisu idelani, ali se stalno trudimo da tako bude! Psihologija je mlada nauka, kao što je i fizika (najegzaktnija nauka) nekad bila! Svi vi koji iznosite negativne komentare na račun psihologije, pokazujete zapravo koliko ste neinformisani i verovatno i ne umete da napravite razliku između psihologa, pedagoga i psihijatra i još uvek verujete da psiholog ume da pročita misli (ovo često izazove strah i otpor prema nauci). Žao mi je!!! Ako vi nećete da radite na svom informisanju, ni 200 foruma neće pomoći da se od vas neandertalaca stvore ljudi koji ne moraju do detalja poznavati psihologiju, ali bar ono čime se ona bavi!
Eto, pročitajte ovo citirano još jednom. Da utvrdite gradivo.
Pa ne moram sve ja da pišem. Ume još neko da baci bisere. E sad, ko ne zna šta su biseri, bar može da se raspita (niko nije naučen rođen). Ali ko neće ni to kada mu se servira na tacni, onda... ebi ga. :)
Mislim... šta reći? :roll:

ljudi su se psihologijom sluzili od vajkada..
imas temicu ovde o sun tsu wu..iihha kad je to napisano..a u tome se moze videti da je ta "umetnost ratovanja" itekako zasnovana na..psihologiji;)
to je samo jedan od primera..kojih ima i ima..
uostalom kako bi ljudi od vajkada obmanjivali i varali jedni druge da nisu ..poznavali ljudsku psihologiju..

"Svaki čovjek je neponovljivi eksperiment prirode" - misao je koja ukazuje da moramo analizirati svakog čovjeka posebno pokušavajući da proniknemo u osnovne karakteristike njegovog pojedinačnog razvoja i da spoznamo njegovu i samo njegovu psihičku strukturu. Poznavanje različitih teorija ličnosti nam pomaže da tog konkretnog čovjeka bolje razumijemo tako što ćemo konstantovati da su njegovom formiranju važnu ulogu igrale ove ili one zakonitosti razvoja. Tako, kod neke osobe možemo da prepoznamo ,npr. da je oralna faza razvoja (učenje prema Frojdu) igrala značajnu ulogu u formiranju strukture ličnosti, kod drugih prepoznajemo važnost interpersonalnih odnosa u strukturi ličnosti (Salivenova škola), kod trećih uočavamo da njihovo konkretno ponašanje može da seobjasni primjenom teorije učenja i odgovarajućeg uslovljavanja tokom života (bihejvioralne teorije) itd.

Licno sam veliki protivnik standardizovanog testiranja. Psihologija nije nesto sto mozes da uhvatis za ruke i noge, vuces, seckas, meris i presipas. Mnogi su se ipak i time bavili, ali to vise spada u Zonu sumraka i tim ljudima samo Bog moze da oprosti.

Psiholozi su ljudi koji su ili nevidjeno glupavi i imaju neke tripove moci i svoje oskudno znanje koriste da napakoste ljudima ili su fenomenalni avanturisti kojima ovaj materijalni svet ne predstavlja nikakav izazov i bave se pitanjima duha. Taj idealni Psiholog u mojoj glavi predstavlja kombinaciju Indiana Dzons-a, Tarzana, Keri Granta i KGJunga. Zamisli... svi su muskarci! Ipak nisam htela da im nametnem muski pol, ali jesam aktivan princip jer bi se pasivan potpuno utopio i izgubio. Svaka cast coveku koji mene bude razumeo.

Zelim svima lep i srecan pocetak radne nedelje. Zelim vam puno problema koje cete resiti naravno.

to itekako stoji..i da se pukim posmatrajem zapaziti..
e da..ima i zena..cini se da su u domenu svom..valjda zesnki seznibilitet..bem li ga

"Svaki čovjek je neponovljivi eksperiment prirode" - misao je koja ukazuje da moramo analizirati svakog čovjeka posebno pokušavajući da proniknemo u osnovne karakteristike njegovog pojedinačnog razvoja i da spoznamo njegovu i samo njegovu psihičku strukturu. Poznavanje različitih teorija ličnosti nam pomaže da tog konkretnog čovjeka bolje razumijemo tako što ćemo konstantovati da su njegovom formiranju važnu ulogu igrale ove ili one zakonitosti razvoja. Tako, kod neke osobe možemo da prepoznamo ,npr. da je oralna faza razvoja (učenje prema Frojdu) igrala značajnu ulogu u formiranju strukture ličnosti, kod drugih prepoznajemo važnost interpersonalnih odnosa u strukturi ličnosti (Salivenova škola), kod trećih uočavamo da njihovo konkretno ponašanje može da seobjasni primjenom teorije učenja i odgovarajućeg uslovljavanja tokom života (bihejvioralne teorije) itd.

nije vazno odakle smo dosli vec kuda smo se zaputili;)
fokus na problem je deo problema a ne deo resenja

e da..a ti si ireako sud ..da sam ja optimista kao da se gadis te reci..
optimizam je matori odlika normalne i zdrave licnosti..kao sto je i humor..neutralni humor..neuvredljive vrste

jel si ti to muzjace toliko neisguran u sebe da ti vazda treba tata ili mama da ti nesto garantuju?:per:

Verovatn sam bio ironičan, a možda i nisam. Očigledno da nije dobro pročitano.
Vatra stvara vatru. I nemaš samo ti gorivo za vatru.
Na kraju ova vatra je bezazlena, nikoga nije opekla :)
Pa kako drugačije da napišem post nego kucanjem?
Kako ga ti pišeš?
A i ti se baviš kucanjem, pa ono što meni pišeš važi i za tebe.
Nisam ni grub ni zlonameran, samo pokušavam da budem objektivan.
A i moram malo da isprovociram dijalog.
Malo žara nije na odmet. To motiviše, podstiče...
I eto vidiš - deluje :)

Nemoj da dozivas moj zar :D

Pitanje za druge forumase: da li se vama cini da mene muzjak sada grooming-uje?
Mislim, ono kao... napipao je nesto tu interesantno i oce da cacka ovaj, da se igra sa vatrom? Stvarno mi je bitno da mi odgovirite vi, drugi forumasi... da znam da li sam paranoicna ili je ovo stvarno moj problem (da na mene muskarci idu ko muve na secer).

e da..a ti si ireako sud ..da sam ja optimista kao da se gadis te reci..
optimizam je matori odlika normalne i zdrave licnosti..kao sto je i humor..neutralni humor..neuvredljive vrste

jel si ti to muzjace toliko neisguran u sebe da ti vazda treba tata ili mama da ti nesto garantuju?:per:
Kao da se gadim... i sad nastavljaš na osnovu pretpostavke da raspravljaš o meni.
Ako te zaista zanima moj stav prema optimismu onda me pitaj kad sam već tu a nemoj da se izlupavaš.
I sad ti meni objašnjavaš šata je optimizam. Hvala veleuvaženi, nije trebalo.
Jesam li ja toliko nesiguran u sebe? A koliko?
Šta si sad pa ti? Psiholog? Psiholog koji negira psihologe.
Konroverzna ličnost.
Šta napriča za kratko vreme. Vidi se da sija znanje iz tebe. Školovan čovek. Zna da "radi" na kompjuteru - da kucka poruke.
Bar prethodno nešto pročitaj, a ne da ti mi ovde prepričavamo.

Back