Mentalno zdrava ličnost

Tesko pitanje..svi mislimo za sebe da smo koliko-toliko normalni...obicno druge procenjujemo i cesto smo strogi u tome. Milslim da je ona definicija Frojda sa pocetka veoma lepo i jasno definisala normalnost-da je psihicki normalna licnost ona koja ume da voli i radi... Jos ako voli to sto radi, e to je vec i srecnik!
Zivot coveka zaista i cine te dve kljucne stavke-profesija i ljubav. Odnos prema ovome jeste najvaznija dimenzija naseg bica. I kljucna rec, bar za mene kada mislim o normalnosti jeste uvazavanje i svojih, ali i briga za tudje potrebe...svest da na ovom svetu nisi jedini, ali si ipak jedinstven :) i svi vapimo da budemo voljeni, ali tako je malo onih koji od sebe drugima daju ljubav bez zadrske...kad uspemo biti zadovoljni onime sto dajemo i na poslu i na ljubavi, trudeci se uvek da budemo bolji i na jednom i na drugom polju...e tad smo blizu tome da kazemo da smo normalni

..citat...Istraživati normalnost isto je što i tragati za zlatom na kraju duge....

Nije nimalo lako definisati psihički zdravu ličnost. Ponekad se čini da je svaki takav pokušaj osuđen na neuspjeh i da se treba kloniti ''uzaludna posla''. Čak i definicija Svjetske zdravstvene organizacije o zdravlju ne riješava problem, a možda i unosi zabunu.
Ona glasi: ''Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili oronulosti.''
Zašto je potrebna definicija psihičkog zdravlja? Da bi se imao putokaz u procesu vaspitanja, prevencije i lečenja duševnih oboljenja.....

Kako vi vidite psihički normalnog čovjeka?..ili šta smatrate da nije normalno?..u ljudskom ponašanju..odnos prema drugima, sebi, sredini, radu, emocijalna ekspresija i ostalo...

Da li je Frojd bio najbliži definiciji psihički normalne ličnosti "Psihički normalna ličnost je ona koja ume da voli i radi."

..mada iz iskustva, profesionalnog i ličnog..znam da se ta definicija ne uzima kao kriterij normalnog ....
...zanima me šta vi u međuljudskim odnosima..svakodnevnim..smatrate pod normalnim...?

Po mom nekom saznanju teško da je u ovoj državi neko normalan po tom kriterijumu koji je dala Svjetska zdravstvena organizacija...mi imamo problem koji nas je psihički urušio u zadnjih 20 godina to je nečiji skoro ceo život...jer odrastati u ratnom okruženju u gomili lažnih junaka,lažima,korupciji,nemoralnom okruženju,postulatima urušavanja porodice,presije i nemaštine...kako čovek od svega toga da ne otkači?! msm da mi imamo ozbiljan problem što se psihičkog zdravlja ljudi tiče.:(

Pre par godina išla sam jednoj prijateljici da zakažem kontrolni pregled u bolnici jer je ona radila i nije imala kad da ode lično to da uradi i neće mi verovati na psihijatriji je bila najveća gužva..nisam mogla da verujem kada sam to videla:eek:...tek tada mi je bilo jasno šta nas je snašlo i zaista sam se tada zabrinula.:think:....skoro me je put naneo da ja idem na neki pregled i u istoj bolnici vidim gužvu na onkologiji:( zar je stres koji psiholozi nisu mogli da reše prešao na viši stadijum ali sad kao direktna pretnja samom životu...rak spstvenih sudbina nas jede a nismo mogli ili nismo imali snage da mu se odupremo.:(

Po mom nekom saznanju teško da je u ovoj državi neko normalan po tom kriterijumu koji je dala Svjetska zdravstvena organizacija...mi imamo problem koji nas je psihički urušio u zadnjih 20 godina to je nečiji skoro ceo život...jer odrastati u ratnom okruženju u gomili lažnih junaka,lažima,korupciji,nemoralnom okruženju,postulatima urušavanja porodice,presije i nemaštine...kako čovek od svega toga da ne otkači?! msm da mi imamo ozbiljan problem što se psihičkog zdravlja ljudi tiče.:(

Pre par godina išla sam jednoj prijateljici da zakažem kontrolni pregled u bolnici jer je ona radila i nije imala kad da ode lično to da uradi i neće mi verovati na psihijatriji je bila najveća gužva..nisam mogla da verujem kada sam to videla:eek:...tek tada mi je bilo jasno šta nas je snašlo i zaista sam se tada zabrinula.:think:....skoro me je put naneo da ja idem na neki pregled i u istoj bolnici vidim gužvu na onkologiji:( zar je stres koji psiholozi nisu mogli da reše prešao na viši stadijum ali sad kao direktna pretnja samom životu...rak spstvenih sudbina nas jede a nismo mogli ili nismo imali snage da mu se odupremo.:(

To je zato sto Bensedin mora na recept :lol:

Back