Quantcast

Mentalitet Srba

Da li ste zadovoljni mentalitetom srpskog naroda?

  • Jesam

  • Nisam

  • Nemam stav


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

Motorcyclist

Buduća legenda
Poruka
43.410
1989: Слобо Србине! Србија је устебе!

1999: Готов је! Готов је!

2019: Слобо херој бајо, Ција га смакла, бијо уз народ!
-
Kaže: Vrati se Slobo sve ti je oprošteno..
Dragici ne može da oprosti što izvrnula kazan sa čvarcima već 5 godina..
-
Slusaj bajo... Tog 5. Oktobra, ja sam gutao suzavac i dobio pendrekom po ledjima, razbio kordon policije. Ti ces meni nesta da pricas ... Jeb'o te 1 od 5 miliona.

Tog 5. Oktobra, lovio ribu dinamitom, znao da je
sva policija otisla za Beograd.
 

Dremač

Aktivan član
Poruka
1.865
Задњих година неке мање групе Срба опасно попримају шиптарски, балијски, ујачки менталитет.., стално кукају, плачу, глуме жртве, тужакају, адвокатишу, лицемерно клевећу, комплексаше, лажу, зову Нато, Ватикан, да им помаже у обмани, отме и намести оно што не заслужују поред јачег, лепшег, бољег, србскијег већинског дела народа, који је уистину објективне правде једини био права жртва неправде, крађе и отимачине, пре и сада, која ни до пола није анулирана још, међутим ми не кукамо, и храбро газимо ка највишим идеалима и вредностима.
Ипак, треба што хитније реаговати и дератизовати тај болесни вирус ретардације, фашизације и адвокатизације менталитета. Почевши од јавне медијске говнинарске сфере, чији се заштићени носиоци тровања ума нације лако препознају.
 

daklem

Zainteresovan član
Poruka
300
Kad sav kukolj ispliva na povrsinu i prekrije lepotu (zlatno zito) srpskog roda , zapitamo se da je moguce da
smo ovakvi . Covek bi nekad rekao : ma bicu sve drugo samo ne ovo . Ali i ti drugi imaju njhov kukolj koji
jos gori od naseg .
.............................................................................................................................................................................
Svakog dana se razocaram od novokomponovanog mentaliteta do nedostatka casti i postenja.
To je zahvatilo sve drustvene slojeve od najobrazovanijih do neobrazovanih .
Nazalost nisam video da se u ex ju okruzenju otislo bolje naprotiv dublje.
 
Poslednja izmena:

Motorcyclist

Buduća legenda
Poruka
43.410
73048731_3332537840119848_981235890665816064_n.jpg

-
"Младост ми остаде у рову". Шверцово Бонд и Вајсрој преко Сремске Раче.
-
Kaže: Ja sam bio tamo gde drugi nisu ni pomislili da idu, bajo moj..
1993. Kamera BBC-a ga uhvatila kako iz kuće iznosi kulen i bojler..
 

Motorcyclist

Buduća legenda
Poruka
43.410
72855544_3335579629815669_1388046796281872384_n.jpg

-
"САМО СЕ УКЉУЧИЛО"

Обрисао виндосов системски фолдер. C:\WIndows\System32 комплетно.

Људима није јасно како је уопште успео тако нешто. Испостави се да је лудак открио опасан пропуст. Акције Мајкрософта пале исти дан.
-
Jedini ima računar i internet u selu.
Pogleda vremensku prognozu za mesec dana.
Priča ljudima, kakvo će biti vreme za mesec dana, bude tačno.
Proglase ga za proroka.
 

Motorcyclist

Buduća legenda
Poruka
43.410
72760536_3351600828213549_383177818005045248_n.jpg


Права је мистерија како су ове кутије кекса завршиле у Србији јер у продаји их није било.

Поуздани извори кажу да је специјална тајна Данска организација намерно убацивала на хиљаде оваквих "прислушкивача" које је НАТО касније користио за шпијунажу током агресије 1999. године.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.918
Поред свих бљувотина на овој теми ЕВО И ЈЕДНЕ ЛЕПЕ ВЕСТИ:

64. Sajam knjiga: "Postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i tražićemo da se vrate u maticu"

Književnik i predsednik Udruženja književnika Srbije Milovan Vitezović otvorio je večeras Beogradski sajam knjiga, na kojem će svoja izdanja predstaviti 500 izlagača, a počasni gost ove godine je Egipat.
Izvor: B92, Tanjug nedelja, 20.10.2019. |

Vitezović je rekao da Srbija ove godine proslavlja osam vekova autokefalnosti SPC i da je Sajam knjiga kruna te proslave.

"Prema istraživanjima u svetu, postoji 5.000 srpskih srednjevekovnih spisa i mi ćemo zatražiti njihov povraćaj u maticu. Jednog dana izložićemo te spise, makar sagradili posebnu halu za to", rekao je Vitezović i otvorio ovogodišnji Sajam knjiga.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
112.918
a

22.10.2019. • Srbija Danas
DANAS JE SVETI STEFAN SRPSKI SLEPI: Turci su ga OSLEPELI jer nije hteo da se odrekne SRPSTVA!

Đurađ Branković bio je unuk kneza Lazara, sin njegove ćerke Mare i Vuka Brankovićа

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas se sećaju Svetog Stefana Srpskog Slepog. Sin Đurađa Brankovića oslepljen je usijanim gvožđem po naredbi turskog sultana Mehmeda II.
On je srpski despot koji nije želeo da postane turski vazal i odrekne se srpstva, zbog čega je umro slep i u najvećoj bedi.

Đurađ Branković bio je unuk kneza Lazara, sin njegove ćerke Mare i Vuka Brankovića. Na presto Srbije došao je posle smrti Lazarevog sina Stefana Visokog. Ðurađ je imao šestoro dece iz dva braka i pred Turcima se 1441. sklonio u Dubrovnik.
Te godine njegove sinove, polubraću Grgura i Stefana Brankovića, sultan Mehmed II je oslepeo usijanim gvožđem.
Samo tri godine kasnije, Ðurađ Branković je uz pomoć Mađara povratio zemlju Rašku i ušao u Smederevo. Kad je 1456. umro, nasledio ga je jedini sin koji nije bio slep, Lazar. On je brzo umro, i to bez naslednika, pa je na presto posle perioda nemira 1458. godine došao slepi Stefan Branković.

Ali već naredne godine Stefan Branković je prognan iz Srbije, najpre u Hrvatsku, gde je živela njegova sestra udata za tamošnjeg grofa, pa u Albaniju, gde je imao rođake i gde se 1460. godine oženio Angelinom, ćerkom jednog vlastelina i svastikom Skenderbega.
Po njegovoj preporuci, 1465. kupio je na severu Albanije zamak i nazvao ga Beograd. U njemu je proveo više od deset godina. Živeo je u siromaštvu, podižući decu Ðorđa i Jovana, buduće srpske despote, i ćerku Maru. Umro je 1476. godine.
Osam godina posle smrti njegove mošti su bile još cele. Angelina ih je sa sinovima preko Beča i Budima prenela u Kupinovo i položila ih u tamošnju Crkvu Svetog Luke. Od tada seljene su Vlašku, pa vraćane u Srem, da bi ih 1716. Turci spalili zajedno sa moštima Angeline i njegovih sinova.
Pet godina kasnije u Krušedolu je nađeno samo desno stopalo Svetog Stefana Slepog i ono se i danas čuva tamo. U tom manastiru je i njegov lik na zidnom živopisu i na ikonostasu. Crkva ga slavi 22. oktobra.
Angelina Branković u Kupinovu je sagradila crkvu posvećenu Svetom Luki da bi u nju položila mošti svog supruga Svetog Stefana Slepog. Nije poznato da li se zamonašila tada ili pre dolaska u Srem. Podigla je i manastir posvećen Sretenju Gospodnjem, nedaleko od mesta gde će kasnije biti sagrađen Krušedol. Tu je provela ostatak života, bdeći nad moštima supruga i snova. Umrla je 1520. godine i sahranjena je najpre u svom manastiru Sretenje, a zatim su mošti prenete u Krušedol i stavljene u kovčeg zajedno sa moštima mlađeg sina Jovana.
U Kupinovu sve do 1930. blizu Crkve Svetog Luke postojala je crkva posvećena ovoj svetiteljki. Toma Vučić Perišić 1858. podigao je u Zakuti crkvu posvećenu Angelini. Njen lik, u crnoj monaškoj rizi, sa krstom u ruci, prikazan je na mnogim ikonama. Jednu od njih, onu u Srpskoj Crnji, radio je Ðura Jakšić. Srpska crkva proslavlja je 12. avgusta i 23. decembra.

Ugarski kralj Matija Korvin dao je 1486. Ðorđu Brankoviću posede u Sremu da bi mogao da zadrži titulu despota. Ali kad je Korvin četiri godine kasnije umro, Ðorđe se našao na meti ugarskih velikaša, pa se 1497. odrekao despotske titule i zamonašio, uzevši ime Maksim. Sa majkom i bratom, takođe monasima, prešao je u Vlašku, a od 1513. do smrti tri godine kasnije bio je mitropolit beogradsko-sremski.
Crkva ga slavi 31. januara. Posle Ðorđevog odricanja od prestola, titulu srpskog despota poneo je njegov mlađi brat Jovan. Na strani Ugara borio se protiv Turaka za oslobođenje zemalja kojima su vladali njegovi preci. Umro je 1502, a njegovom smrću nestao je i poslednji despot iz porodice Brankovića.

Hroničari mu pripisuju ktitorstvo manastira Divoša, a kažu da je sa bratom Maksimom obnovio Privinu glavu, Šišatovac i Fenek. Proslavlja se 23. decembra.
Ovaj feljton pisan je na osnovu monografije "Sveti Srbi" dr Slobodana Mileusnića, u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada. Fotografije su takođe preuzete iz ove monografije.
 

Top