Menier

Da, kod Milanovicke sam primala dexason.
Sada sam pronasla na netu neko americko istrazivanje o primeni gentamicina. Praksa je pokazala da se jako dobro rezultati postizu ubrizgavanjem malih doza gentamicina koje uticu na usporavanje rada celija koje proizvode endolimfu, a da pri tom neostecuju sluh niti nerv (jer je mala doza), tako se sprecava vrtoglavica, radi se o uspehu u preko 80% slucajeva po statistici. Radi se o jednoj injekciji gentamicina, eventualno dve sa razmakom od mesec dana.
Da li je neko cuo nesto o ovome.
Naravno, na kontroli se konsultujem sa Milanovickom o ovome.
Vedrana, interesuje me koliko sada cujes na osteceno uvo i da li ti smeta ta delimicna nagluvost, pretpostavljam mnogo manje vec sum i pritisak.
Mene je ovo poslednje naglo otopljenje malo poljuljalo, osetim skoro konstantnu nestabilnost. Kako ste ostali reagovali na ovu vremensku promenu?

ja sam primala najveće moguće doze garamicina! drugog spasa nije bilo jer je bolest bila u poodmakloj fazi;
ugašena mi je kompletna strana, znači, nemam sluha a i pužnica , pužić ili kako ko zove je odumrla, znači kompletna strana je mrtva ali sam se navikla da ne čujem na nju, nema šuma, pritiska, ništa, totalno mrtvilo, ali sada živim normalno, radim , izlazim , čak i putujem, posle svih stanja kroz koje sam prošla ne mogu da vjerujem da sam ovo ja, ona stara!
promjene vremena mi uopšte više ne smetaju iako sam na planini i sada je čas ljetni čas zimski dan; jako mali procenat nerva je još živ, ali neznatan i ne osjeti se, samo snimak pokaže, ali vremenom će i to da rikne!
važno je da sam ok, samo mi žao što mi prije ne dadoše garamicin da se ne patim!
veliki pozdrav svima!:super:

Ovo sto kazes je prvo sto zvuci pametno, dakle usporiti celije koje proizvode endolimfu! E sad, treba to jos detaljno prouciti, javite, pisite, slabo bre to nesto ide...

Kao sto rekoh, iako ne pitas mene, ja mislim da sam u trenucima povlacenja endolimfe cuo skoro isto na bolesno uvo, cak sam merio sam tada sa nekim programcetom sa neta EAR TEST, ima sve frekvencije, stavite slusalice i testirate. Mala ostecenja ipak imam ali radi se zaista o neprimetnoj stvari jer je drugo uvo totalno zdravo, to se znaci ni ne primecuje.

Iznenadjujuca je stvar da neki nazovi lekari kazu da posle napada sluh padne za 4 a vrati se za 2 NECEGA. Ne znam sta im to znaci ali o decibelima se sigurno ne radi a mislim da nije uopste tacno, jer kad sam testirao levo bolesno uvo nakon smirivanja simptoma, cuo sam sve frekvencije na pocetku 128, 256, 512, 1024 pa mozda ima malog gubitka do 2048 i do 4096, jedino su u padu jos uvek frekvencije posle 4096 i one od 8000. Recimo, ma prvom audiogramu mi je pad na 128 bio cak na 70 DB a sad je skoro na nuli gore, tako da nema govora o onim glupostima padne 4 vrati se 2. Ja cak MISLIM, da kad bi mi se TOTALNO povukla endolimfa da bih cuo potpuno isto na oba uva, nego sto uvek malo ostane ili krene ponovo da se puni, al kao sto rekoh, nikada vise kao pre...

ja jedno vrijeme, kada sam tek primila dexason, nisam imala endolinfe, što ti kažeš, čuje se dobro na obe strane, ali sam imala nesnosnu nestabilnost radi deformacije pužnice koju je ogromno nakupljanje endolinfe izazvalo pa mi je dr objasnila da ta deformacija ometa i zdravu stranu i da je nestabilnost radi toga; samo mi se opet počela skupljati i to brzo i mnogo pa je garamicin za mene ispao kao jedino ali i jako dobro rješenje, prezadovoljna sam da opet živim i radim kao pre!:super:

Urose, nasmejao is me do suza. Svaka cast, malo humora je lekovito.
Izgleda Vedrana krenula na posao pa nema vremena da se javlja.

jesam , jesam, ne samo na posao, nego i putujem, izlazim, treba nadoknaditi sve propušteno, ali stalno mislim na vas, mi smo ratni drugovi što bi se reklo!
mislim da hrana nema veze sa ovim, ja nisam ni pila ni pušila, uvijek jedem dijetalno , jer u kući živim sa dva dijabetičara, a sad po neku i zapalim i ne smeta mi uopšte!:lol:

mislim da bi za mene bilo opasno da primim garamicin jer ne cujem savrseno na zdravoj strani,bilo bi rizicno.Ali ako mi se pogorsa stanje,bice zeznuto....

Poslednja izmena:
mislim da bi za mene bilo opasno da primim garamicin jer ne cujem savrseno na zdravoj strani,bilo bi rizicno.Ali ako mi se pogorsa stanje,bice zeznuto....

kako bre ne cujes savrseno na zdravoj strani??? jel to oces da kazes da ti se pogorsalo i preslo na drugo uvo? koliko godina bolujes od ovog sranj.a sta ti je oslabilo sluh na zdravoj strani?

i niko mi ne rece nalaz sa MR-a, meni pise kohlee i semicirkularni kanali simetricni, valjda znaci da nema promena u dimenzijama sa obe strane, sta kod vas kaze???

ja sam primala najveće moguće doze garamicina! drugog spasa nije bilo jer je bolest bila u poodmakloj fazi;
ugašena mi je kompletna strana, znači, nemam sluha a i pužnica , pužić ili kako ko zove je odumrla, znači kompletna strana je mrtva ali sam se navikla da ne čujem na nju, nema šuma, pritiska, ništa, totalno mrtvilo, ali sada živim normalno, radim , izlazim , čak i putujem, posle svih stanja kroz koje sam prošla ne mogu da vjerujem da sam ovo ja, ona stara!
promjene vremena mi uopšte više ne smetaju iako sam na planini i sada je čas ljetni čas zimski dan; jako mali procenat nerva je još živ, ali neznatan i ne osjeti se, samo snimak pokaže, ali vremenom će i to da rikne!
važno je da sam ok, samo mi žao što mi prije ne dadoše garamicin da se ne patim!
veliki pozdrav svima!:super:

zdravo bila Vedrana! neka te zdravo uvo do kraja zivota normalno sluzi, zelim kako tebi tako i svima!

Ne znam, kod mene se ipak ne nakuplja mnogo iako mi nekad malo smeta i obori sluh, drenira se nekako a kad imam jacu fizicku aktivnost, skroz otekne, urutal i ginko pijem redovno, doduse po 1 dnevno i nekad za smirenje nesto, to je sve i nadam se prolasku, jace zvuke cujem gotovo normalno, neke slabije ne, neke da, medjutim sa drugim zdravim uvetom ni ne primecujem razliku, osim sto mi nekad malo zasmeta punoca, vrtoglavice nemam kao sto rekoh vec 7 meseci, daleko bilo...

ne gnjavite uopste pa makar svaki dan pricali kako se osecate, barem mene ne, pricajte meni slobodno uvek, ljudi vama je gore bilo nego meni, daleko gore...

jel se neko informise mozda, vrse li se neka nova ispitivanja u vezi ovoga, neki novi lek, nesto?

E nemam pojma od kada slabije cujem na zdravoj strani,jer oduvek sam malo slabije cuo.Moj otac takodje te se nadam da je nasledno i da nema veze sa ovom bolescu.
Doduse ponekad, cijem kratkotrajno zujanje i u zdravm..... ko ce ga znati

Pozdrav!

zdravo bila Vedrana! neka te zdravo uvo do kraja zivota normalno sluzi, zelim kako tebi tako i svima!

Ne znam, kod mene se ipak ne nakuplja mnogo iako mi nekad malo smeta i obori sluh, drenira se nekako a kad imam jacu fizicku aktivnost, skroz otekne, urutal i ginko pijem redovno, doduse po 1 dnevno i nekad za smirenje nesto, to je sve i nadam se prolasku, jace zvuke cujem gotovo normalno, neke slabije ne, neke da, medjutim sa drugim zdravim uvetom ni ne primecujem razliku, osim sto mi nekad malo zasmeta punoca, vrtoglavice nemam kao sto rekoh vec 7 meseci, daleko bilo...

ne gnjavite uopste pa makar svaki dan pricali kako se osecate, barem mene ne, pricajte meni slobodno uvek, ljudi vama je gore bilo nego meni, daleko gore...

jel se neko informise mozda, vrse li se neka nova ispitivanja u vezi ovoga, neki novi lek, nesto?

ja sam kao što sam već pričala, jako zapustila bolest i par godina bila bez ikakve terapije zato mi i jeste nastao haos, na početku je bio prisutan samo mali šum i pritisak, koje je dr. ignorisao, kada sam otišla orl specijalisti žena se uhvatila za glavu kako uopšte hodam!
ne znam ništa za nova ispitivanja, znam ženu sa ovom bolešću koja živi u njemačkoj i operisana je, ne čuje na tu stranu ali vozi auto na duge relacije i pravo je u formi, ( presjekli su joj vastibularni nerv, tri mjeseca se oporavljala), nisu je mučili sa injekcijama, u suštini i ja sam se posle garamicina toliko oporavljala, a boli me u svjesnom stanju pa sad imam doživotne traume, kad vidim iglu i kod zubara imam osjećaj da će mi bosti pravo u mozak.
ali to se vama neće desiti jer vidim i ti i ostali od početka ste na terapiji i moj je savjet ne prekidati je osim kada su obavezne pauze!
želim svima da hvatate pravac dok hodate (to znači da ste dobro i da vam se ne vrti!)
veliki pozzzz:hvala:

Narode, evo ja opet imam vrtolavice od petka, doduse blaze, ne vrti mi se soba, ali se desavaju, nestabilna sam, uvo se zapusi strasno i tako me drzi skoro konstantno sa malim olaksanjima. Evo jutros sam imala jednu nestabilnost pa mi je sada prilicno cisto, a dokle videcemo.
Inace, u sredu idem kod Milanovicke, sada mi pada kontrola. Razgovaracu sa njom o ovoj koncepciji low dose gentamicin tj. samo jedna injekcija, mada mislim da ce ona hteti da ponovi tretman dexasona.
Vedrana, ja sam primala dexason ali za mene to nije bilo tako bolno i traumaticno iskustvo, kratka neprijatnost.
Vise mi muka od ovoga...

Pozdrav ljudi,
Dorada,nadam se da ce ti biti ok,moj savet ti je da se ne odlucujes jos za gentamicin - bolje dexazon,moguce da ti je vrtoglavica privremena.
Ja jos nisam primio nikakvu inekciju u uvo,pa me zanima kakav je osecaj ? jel boli :sad2: ?

Hawk!

Mozda si u pravu. Naravno, bice kako doktorka odluci i mislim da ce i ona biti za dexason.
Meni te injekcije nisu bile preterano bolne, malo zaboli i zavrti ti se zbog ubrizgavanja tecnosti i dodatnog pririska ali i to traje vrlo kratko, za par minuta si vec ok, svakako posle injekcije moras da odlezis pola sata.
By the way, ne znam koliko si informisan o gentamicinu, jedna doza ne bi trebalo da osteti sluh a vrlo je efikasna po pitanju vrtoglavica jer smanjuje lucenje endolimfe.
Kad te to spopadne ne razmisljas mnogo racionalno, uradi bi sve da prodje.
Mozda ipak treba biti strpljiv, mozda je trenutna kriza, postoje i situacije kada se to primiri.
U svakom slucaju, hvala na upozorenju, treba dobro razmisliti o takvoj odluci.
Poz svima i miran pogled!!!

Narode, evo ja opet imam vrtolavice od petka, doduse blaze, ne vrti mi se soba, ali se desavaju, nestabilna sam, uvo se zapusi strasno i tako me drzi skoro konstantno sa malim olaksanjima. Evo jutros sam imala jednu nestabilnost pa mi je sada prilicno cisto, a dokle videcemo.
Inace, u sredu idem kod Milanovicke, sada mi pada kontrola. Razgovaracu sa njom o ovoj koncepciji low dose gentamicin tj. samo jedna injekcija, mada mislim da ce ona hteti da ponovi tretman dexasona.
Vedrana, ja sam primala dexason ali za mene to nije bilo tako bolno i traumaticno iskustvo, kratka neprijatnost.
Vise mi muka od ovoga...

moj ti je savjet da ne ponavljaš dexason, meni je od velike količine kortikosteroida nastao haos u organizmu, mislim da je ženama gore po tom pitanju, razumjećeš na šta mislim, ali me muči što mi je od toga jako ubrzan puls, lupanje srca me budi iz sna i pijem lekove, ali srce je ipak srce pa me je strah. ti si ipak skoro primala prvu turu injekcija, dexason mi i nije bio toliko bolan, ali dva mjeseca posle njega, kada su mi ubrizgavali garamicin bilo je baš bolno jer mi je dr rekla da je bubnjić baš oštećen, a mali razmak između terapija; na tebi je da odlučiš, ali da sam znala insistirala bi da mi odmah daju garamicin, kao što je i šef moje dr. predlagao, ali ona je mislila da će mi sačuvati sluh i samo me više napatila i produžila mi agoniju nekoliko mjeseci. samo ne odustaj, ja sam svima živi primjer da se izlazi kao pobjednik iz svega ovoga! javi kako je bilo kod milanovićke!
veliki pozdrav!:super:

Pozdrav ljudi,
Dorada,nadam se da ce ti biti ok,moj savet ti je da se ne odlucujes jos za gentamicin - bolje dexazon,moguce da ti je vrtoglavica privremena.
Ja jos nisam primio nikakvu inekciju u uvo,pa me zanima kakav je osecaj ? jel boli :sad2: ?

Hawk!

više je neprijatno, te prve , ali ja sam za dva mjeseca primila 10, pa mi je druga tura od 5 bila baš bolna a i bila sam iscrpljena i izmučena jer sam tri nedelje prije toga ležala u krevetu sa stalno prisutnim napadima, na svu tu iscrpljenost mi je bilo malo teže podnijeti, ali sve se isplatilo, niko ne može da vjeruje da sam ovo opet ja!:bye:

Vedrananemash pojma koliko mi je drago zbog tebe,znala sam da cesh biti dobro samo je trebalo malo strpljenja. Sto se tiche Doradore nazalost nemam nikakvog iskustva sa tim inekcijama pa ti ne mogu ni pomoci i mislim da je najbolje da se drzish saveta lekara. Pozdrav svima:super:

Tesko je doneti takvu odluku. Znaci mi da sam cula tvoje iskustvo sa dexasonom, mada ja jos nisam slucaj za gentamicin. Ja imam blage vrtoglavice i nemam mucninu i povracanje. Evo od juce mi je dobro, vec sam napravila rucak, peglala... Problem je sto se to ponavlja i to prilicno cesto, ne znam kako ce biti veceras i to je ono sto narusava kvalitet zivota. I jedno i drugo nisu bezazlene terapije, mozda bi jedan gentamicin bio bolje resenje ali sve nekako zivim u nadi da se to mozda opet nekako primiri. Ne mogu vise ni da razmisljam o tome, zasitila sam se. Pripremila sam za doktorku nekoliko clanaka o raznim varijantama koje sam pronasla na netu pa cemo razgovarati. Pisem posle toga.

Zdravo svima! Ja imam 17 godina i nedavno mi je dijagnostifikovana Menijerova bolest. Imala sam samo jednom napad, i bilo je prilichno strashno. Sada sam mnogo bolje, samo se malo plashim jer me josh uvek boli glava i nikako ne mogu da lezim na krevetu bez 2, 3 jastuka. Da li bol ikada prodje? Shta sve pijete od lekova? Veliki pozdrav :)

Zdravo svima! Ja imam 17 godina i nedavno mi je dijagnostifikovana Menijerova bolest. Imala sam samo jednom napad, i bilo je prilichno strashno. Sada sam mnogo bolje, samo se malo plashim jer me josh uvek boli glava i nikako ne mogu da lezim na krevetu bez 2, 3 jastuka. Da li bol ikada prodje? Shta sve pijete od lekova? Veliki pozdrav :)

Au bre, sa 17 godina ovo da dobijes, pa kako? Ajde seti se sta si radila tri cetiri meseca pre ovoga, jesi imala veliki STRES ili si se naprezala fizicki?

ODMAH da uradis sledece:

Pij po sest URUTALA dnevno mesec dana i odmah pocni zajedno sa njime GINKO BILFORTE! Ukoliko si nervozna i imas zagusenje sluha, popij i nesto za smirenje svaki dan, nece da ti skodi.

Uradi obavezno MR glave, (magnetnu rezonancu) i kolor dopler krvnih sudova glave i vrata.

Javi sta je bilo i opisi detaljnije kako se osecas, narocito kakav ti je sluh, jako si mlada da ovo dobijes, sta si radila zadnjih meseci? Sve se seti...

Evo bila sm sinoc kod Milanovicke. Dala mi je udarnu terpaiju urutalala, plus dexason nedelju dana, plus onaj grozni slatki glicerolski rastvor koji jedva popijem, kontrola za 15 dana pa cemo videti dalje.
Posteno smo se ispricale o svim mogucim nacinima lecenjima, o njenin iskustvima sa dexasonom, gentamicinom... Videcemo kako ce biti. Zemil vam "mirno more".

U, dete, pa rano ti je za Menijera, ali sta je tu je. Menijer u principu ne ukljucuje glavobolje. Idi redovno kod dobrog leakara i informisi se o tome na sve moguce naicine. Sto Dragan rece, urutal pod obavezno da se to u korenu potisne koliko je moguce. Srecno.

Evo bila sm sinoc kod Milanovicke. Dala mi je udarnu terpaiju urutalala, plus dexason nedelju dana, plus onaj grozni slatki glicerolski rastvor koji jedva popijem, kontrola za 15 dana pa cemo videti dalje.
Posteno smo se ispricale o svim mogucim nacinima lecenjima, o njenin iskustvima sa dexasonom, gentamicinom... Videcemo kako ce biti. Zemil vam "mirno more".

je li imaš dexason tablete da piješ? to nisam pila. a glicerolum jesam i sad bi povraćala kad ga se sjetim! ne znam zašto ti nije dala lometazid, meni je, kada sam prestala piti "slatki otrov"! šta ti je rekla za injekcije, zašto su ti tako ktatko djelovala, čini mi se da si skoro primala? a garamicin joj je vjerovatno zadnja opcija, tako je svima! nadam se da će te udarna terapije dići na noge, ja sam pila pronison i on je kortikosteroid i pomogao je, ali je to kratko trajalo!
kao što kažeš, mirno more! to nam je naj pozdrav!:super:

Da, dexason tablete 8 dana. Dexason injekcije deluju individualno, primala sam prije 4 meseca i to je otprilike njegov domet, a, naravno, gentamicin je "slag na torti". Kaze da je ona do sada dala oko 200 gentamicina i da su rezultati jako dobri, da se ljudi osecaju skroz dobro kao i ti sada.
Kako tebi izgleda na poslu nakon 4 meseca?

Back