Menier

kakva je svuda promjena vremena ja ne mogu vjerovati da sam ok, nadam se i svi ostali.
sve simptome koje pominješ i tvoje stanje , ma sve mi bilo isto, samo drugi vremenski razmaci pa čim sam bolje navalim na sve fizičke poslove . plivanje prija, ali po izlasku iz vode pokušaj da legneš na stomak i zabaciš glavu u nazad, da li ti se javi vrtoglavica? znači, toga se pazi da ne dobiješ napad! to je samo u slučaju ako osjećaš jaku zapušenost, ako je nema, nema ni opasnosti od pritiska na nerv.
a da mi otvorimo i neke veselije teme ovdje?:lol:
malo da svima bude bolje, samo nemam ideju, nikakvu...:bye:

Ma jok, nemam vise uopste vrtoglavice kako god se naprezao, jedino sto me muci sto bih ronio a ne znam da li smem, ne zato sto se plasim vrtoglavice ispod vode jer vrtoglavica je opasna kad ima zemljine teze i kad se stoji a dole kao da lebdim, mislim valjda ne bi zbog vrcenja zaglavio dole da ne znam gde je gore a gde dole... Nego sto tripujem da sam zaradio meniera zbog naprezanja pri zadrzavanju daha pa ne bih da pogorsavam stanje, jeste da sam imao stres ogroman pre toga ali covek se uvek seti sta je sve radio pre, pa sam sve to bio i ukinuo do sada, e sad posto mi je hidrops jako mali da bi izazvao vrtoglavicu a fizicka aktivnost prazni limfu, moracu prvo plivanje, pa cu videti...

čitala sam da je plivanje preporučljivo za nas, ako i lagane šetnje, znači sve opuštajuće. opet sam najbolje poznaješ svoj organizam, možda da ipak malo pričekaš sa ronjenjem.
ja sam 5 god koristila lijekove za cirkulaciju, prvo pila redergin kapi pa redizork tablete, to mi sve dao dr. opšte prakse jer je mislio da su vrtoglavice zbog toga, a menier uznapredovao...:confused:

Drago mi je da ste svi dobro i chitajuci sve ovo shto ste napisali svi ste donekle u pravu, jer bez obzira na slichne simptome bolesti svi je dozivljavamo na razlichite nachine. Mene konkretno ne zabrinjava sluh, bash me briga koliko cu da chujem samo da mi se ne povrate vrtoglavice zbog kojih sam proshla kroz sam pakao. Toliko su bile jake da sam na momente gubila i svest,a o povracanju i da ne govorim.........ali hvala bogu:worth: to je sve iza mene:klap:.
Kada sam pitala dr.odakle mi ta bolest odgovorio mi je da sam najverovatnije imala neku malo jachu prehladu:sad2: koju nisam odlazala kako treba(znate ono ...malo chajeva po koji antibiotik na svoju ruku itd.)..MOGUCE. Vidim da Draggann sumnja na ronjenje koliko sam ja razumela i to je moguce......znate i sami na bazenima se chesto dobije infekcija uva kao i sveg ostalog........

Evo zovu me.:besna:... moram da idem..... imam nekih silnih obaveza kad stignem javicu se opet. VELIKI pozdrav svima....:cmok2::bye:

Drago mi je da ste svi dobro i chitajuci sve ovo shto ste napisali svi ste donekle u pravu, jer bez obzira na slichne simptome bolesti svi je dozivljavamo na razlichite nachine. Mene konkretno ne zabrinjava sluh, bash me briga koliko cu da chujem samo da mi se ne povrate vrtoglavice zbog kojih sam proshla kroz sam pakao. Toliko su bile jake da sam na momente gubila i svest,a o povracanju i da ne govorim.........ali hvala bogu:worth: to je sve iza mene:klap:.
Kada sam pitala dr.odakle mi ta bolest odgovorio mi je da sam najverovatnije imala neku malo jachu prehladu:sad2: koju nisam odlazala kako treba(znate ono ...malo chajeva po koji antibiotik na svoju ruku itd.)..MOGUCE. Vidim da Draggann sumnja na ronjenje koliko sam ja razumela i to je moguce......znate i sami na bazenima se chesto dobije infekcija uva kao i sveg ostalog........

Evo zovu me.:besna:... moram da idem..... imam nekih silnih obaveza kad stignem javicu se opet. VELIKI pozdrav svima....:cmok2::bye:

dugo te nije bilo pa smo malo brinuli gde si? ali samo ad si ok, a javiš se kada stigneš! ma što ti kažeš briga me za sluh kakve sam probleme imala, sad je ovo sve super!:super:

bila sam na kontroli, nerv je još vrlo malo živ, ali je dr. zadovoljna stanjem, a i ja sam pa sledeće nedelje, ja posle četiri mjeseca odoh na posao! :klap:
niko sretniji od mene kada mi je dr. dozvolila to! :super: iako mi centralna kompenzacija nije potpuno uspostavljena, ja dobro funkcionišem ; za potpuno uspostavljanje treba još par mjeseci, ali napadi , vrtoglavice i ostali haos se neće ponoviti! nadam se da su i ostali dobro, uroša nam dugo nema?
pozzz:ok:

Vedrana, iskreno se radujem zbog dobrih vesti, dosta si propatila i krajnje je vreme da se vratis u normalan zivot, samo napred i nadoknadi sve propusteno. Ja sam juce i danas imala blazu vrtoglavicu, uvo se bilo vrlo zapusilo...
Gde si primala gentamicine, na VMA ili tu kod tebe?

nisam na VMA, jer i ovdje kod nas to rade, samo treba orl hirurg, nije to neki zahvat za njih, ali za nas boga mi jeste! MA , SVI SU MI GOVORILI DA IDEM KOD MILANOVIĆKE DA MI ONA DAJE, ALI JA NE BI MOGLA PODNIJETI PUT JER SAM BILA JAKO LOŠE, A NISAM BILA "NI ZA SVOJU KUĆU", A KAMO LI DA OSTANEM KOD NEKOGA, SAMA SAM SEBI REKLA, ako će nešto krenuti po zlu, krenuće gdje god da sam, i sreća dobro sam prošla!
veliki pozdrav; (prije garamicina, znaš da sam primila 5 dexasona, ali meni nisu pomogli).
jesi li ti kod milanovicke primala dexason?:bye::whistling::ok:

Pa mogu ti reci da je doktor itekako bio u pravu! Ja sam se prvo roneci na banjici, hladio sa glavom ispod vode po 2, 3 sata, zatim je duvala promaja na tako mokru glavu, otvore neka vrata od saune a ono duva li duva, zatim izlazak napolje na zimu kasnije a koliko se glava osusila i oko usiju? Ja sam na ovo brzo posumnjao, e sad, usled mokre koze a kad na to sve duva vetar, uvuce se unutra prehlada iliti neko sitno zapaljenje koje mozemo i da ne primetimo, zahvati kapilare i eto. Covek se ne leci i odjednom, los sluh na uvo pocne da daje znak da nesto nije u redu i krecu vrtoglavice i zapusenje!

Moguce i ta infekcija sto kazes ali ko od ovih nasih tupavih doktora obraca paznju na bilo sta? Ja sam otisao, samo audiogram, timpanometrija u redu i kazu da je zbog simtoma menierova i to je sve! Ko mi je rekao od tupadzija da se proveri da nije neki virus, ko mi je rekao da se proveri infekcija? NIKO. Zabole njih, cuju sta pricas, sete se knjige sto su ucili i to ti kazu i eto idi kuci.

Ovo najverovatnije moze biti istina, jer pisao sam vam, to sam ja dobio prvi put u blazem obliku, neke sitne vrtoglavice, blago zapusenje, ja to ignorisao a posto sam dobio grip, lecio se andolima, acetisalima, koldrex-om jedno 15 dana i nakon toga mi je ovo proslo kao rukom odneseno!

5 meseci sam bio miran i onda krenem na adu, ladna voda, plivanje, ronjenje, duva vetar, u autobusu promaja siba po glavi i eto povrati se bolest ali u malo jacem obliku i eto, 10 meseci me drnda, s tim sto zaista sam imao srece da nisam bas toliko jako imao zapaljenje s obzirom da sam imao 10 vrtoglavica na pocetku koje su se povukle i jednu posle 4 meseca i vise nikad od tada.

Daleko bilo, ali evo, od 11 novembra prosle godine do dana danasnjeg, nemam vrtoglavice uopste a to je vec skoro 7 meseci, apsolutno sam funkcionisao normalno sto se zivotnih aktivnosti tice (cak i kad sam onih 10 imao jer su bile samo po ustajanju), jedino me je nerviralo, hidrops pa progledam kad mi se kroz sistanje isprazni a zadnaj 4 meseca mi je hidrops jako mali uz neko zapusenje ali mi je vise otvoreno uvo nego zatvoreno, prazni se bolje nego ikad i cujem prilicno dobro cak i kad je zapuseno, a kad se isprazni A ZAISTA SE DESAVA KAD SE PODVRGNEM JACOJ FIZICKOJ AKTIVNOSTI, onda cujem gotovo normalno, da nema osecaja blagog hidropsa a u z ovo drugo normalno uvo, ne bih ni primecivao razliku u sluhu.

Na eto neku srecu, nisam proziveo ovakav uzas sa vrtoglavicama koji ste vi imali ali VRLO DOBRO znam sta znaci kad drma dva tri sata i da je to blagi UZAS!

Svaka vam cast na snazi duha i kako ste sve to prebrodili, divim se zaista, mene samo znaci ponekad hidrops nervira i zapusenje ali posto nije ni priblizno jako kako je bilo, pocinjem da ignorisem polako, krenucu sad na plivanje ova 3 meseca ali posle svake ade ide po jedan brufen za svaki slucaj a posto sam ginko pauzirao mesec dana, krecem ponovo da ga pijem. URUTAL pijem bez prekida, samo sto sam do sada pio dva dnevno a sad sam poceo po jedan, da vidim kako ce biti.

Mislim da IPAK moze bolest da se povuce, verujem u to, jer jednom kad se sve to zaleci, mora doci do ponovne ravnoteze u cirkulaciji uva, e sad, koliko smo ostetili sluh, tu ne mozemo nista ali uz zdravo uvo i recimo i 80% sluha na bolesno, razlika je neprimetna i pozelimo svi sebi- DALEKO BILO NE PONOVILO SE!

Onih prvih dana kad se setim hidropsa i vrtoglavica i pistanja, ni najgorem neprijatelju ne bi pozeleo taj osecaj...

Srecno ljudi, pisite malo vise kako se osecate, nemoj da vas mrzi, a ko bi hteo i licno da poprica bilo telefonom ili kako god, slobodno neka mi se javi, lakse je bre mnogo ljudima kad se ispricaju, ja ne vidim tu nikakav blam i sramotu, ja sam iz beograda, pa ako se neko slozi, ostavicu mobilni da se cujemo

SVE NAJBOLJE LJUDI!!!

Da, kod Milanovicke sam primala dexason.
Sada sam pronasla na netu neko americko istrazivanje o primeni gentamicina. Praksa je pokazala da se jako dobro rezultati postizu ubrizgavanjem malih doza gentamicina koje uticu na usporavanje rada celija koje proizvode endolimfu, a da pri tom neostecuju sluh niti nerv (jer je mala doza), tako se sprecava vrtoglavica, radi se o uspehu u preko 80% slucajeva po statistici. Radi se o jednoj injekciji gentamicina, eventualno dve sa razmakom od mesec dana.
Da li je neko cuo nesto o ovome.
Naravno, na kontroli se konsultujem sa Milanovickom o ovome.
Vedrana, interesuje me koliko sada cujes na osteceno uvo i da li ti smeta ta delimicna nagluvost, pretpostavljam mnogo manje vec sum i pritisak.
Mene je ovo poslednje naglo otopljenje malo poljuljalo, osetim skoro konstantnu nestabilnost. Kako ste ostali reagovali na ovu vremensku promenu?

Da, kod Milanovicke sam primala dexason.
Sada sam pronasla na netu neko americko istrazivanje o primeni gentamicina. Praksa je pokazala da se jako dobro rezultati postizu ubrizgavanjem malih doza gentamicina koje uticu na usporavanje rada celija koje proizvode endolimfu, a da pri tom neostecuju sluh niti nerv (jer je mala doza), tako se sprecava vrtoglavica, radi se o uspehu u preko 80% slucajeva po statistici. Radi se o jednoj injekciji gentamicina, eventualno dve sa razmakom od mesec dana.
Da li je neko cuo nesto o ovome.
Naravno, na kontroli se konsultujem sa Milanovickom o ovome.
Vedrana, interesuje me koliko sada cujes na osteceno uvo i da li ti smeta ta delimicna nagluvost, pretpostavljam mnogo manje vec sum i pritisak.
Mene je ovo poslednje naglo otopljenje malo poljuljalo, osetim skoro konstantnu nestabilnost. Kako ste ostali reagovali na ovu vremensku promenu?

Ovo sto kazes je prvo sto zvuci pametno, dakle usporiti celije koje proizvode endolimfu! E sad, treba to jos detaljno prouciti, javite, pisite, slabo bre to nesto ide...

Kao sto rekoh, iako ne pitas mene, ja mislim da sam u trenucima povlacenja endolimfe cuo skoro isto na bolesno uvo, cak sam merio sam tada sa nekim programcetom sa neta EAR TEST, ima sve frekvencije, stavite slusalice i testirate. Mala ostecenja ipak imam ali radi se zaista o neprimetnoj stvari jer je drugo uvo totalno zdravo, to se znaci ni ne primecuje.

Iznenadjujuca je stvar da neki nazovi lekari kazu da posle napada sluh padne za 4 a vrati se za 2 NECEGA. Ne znam sta im to znaci ali o decibelima se sigurno ne radi a mislim da nije uopste tacno, jer kad sam testirao levo bolesno uvo nakon smirivanja simptoma, cuo sam sve frekvencije na pocetku 128, 256, 512, 1024 pa mozda ima malog gubitka do 2048 i do 4096, jedino su u padu jos uvek frekvencije posle 4096 i one od 8000. Recimo, ma prvom audiogramu mi je pad na 128 bio cak na 70 DB a sad je skoro na nuli gore, tako da nema govora o onim glupostima padne 4 vrati se 2. Ja cak MISLIM, da kad bi mi se TOTALNO povukla endolimfa da bih cuo potpuno isto na oba uva, nego sto uvek malo ostane ili krene ponovo da se puni, al kao sto rekoh, nikada vise kao pre...

Da, i zaboravih, mene eto nikakva promena vremena ne pogadja, nemam vise vrtoglavice odavno, i jos nesto, ono da se izbegava so je glupost, ja sam u tu svrhu poceo da koristim kalijumovu so sa 33 posto manje soli i razlike nema u ukusu, isto je a zdravije, e sad, na pocetku ja krenem neslanu dijetu i smrsam 8 kila i vise a poboljsanje nista. Imao sam 78kg, sad imam 90 i stanje mi je bolje, jedem i slano i slatko i sve, tako da svasta se prica a samo mi mozemo da ocenimo istinu.

Mozda ce opet nekome biti smesno ali mene bi zaista jako zanimalo kako lece menierovu bolest u Japanu? Imam neko "naivno" poverenje u njih, japanska tehnologija i to, ali kako saznati? Ili rusi, oni vaze i za dobre lekare i hirurge...

I meni se cini da ishrana, so, cokolada, kafa..., nemaju ama bas nikakve veze sa svim tim. To su sve samo nagadjanja.
I meni se cini da cim se endolimfa povuce na to uvo cujem jako dobro i da bih cula potpuno normalno kada bi se u potpunosti povukla.

Gde steeeee Menierci :)))))
Iz iskustva ,najbolje je smejati se ovoj bolesti.Ignorisati je sto vise,jer priznacete - simtpomi se cesto preuvelicavaju.Ne kazem da vam je lako ali sta je tu je,,,ne treba sad samo o tome razmisljati.
Meni se pre 5 dana pocelo vrti vu glavi vise nego ikad,vec godinama mi se blaga vrtoglavica lagano pojacava....ali bas me briga - ne mogu vise da razmisljam ,sta je tu je....

Pozdrav!

I meni se cini da ishrana, so, cokolada, kafa..., nemaju ama bas nikakve veze sa svim tim. To su sve samo nagadjanja.
I meni se cini da cim se endolimfa povuce na to uvo cujem jako dobro i da bih cula potpuno normalno kada bi se u potpunosti povukla.

Pa to je to, a sta li je to proizvodi vise ili ne moze da otekne pa se nagomila pa u jednom trenutku krene, slepci nisu mogli da otkriju, da mi je neko pricao da ovo sa uvetom moze da bude ovakva glupost, ne bi mu poverovao u zivotu... Sreca nasa da izbija na jednoj strani a slepci ni to ne mogu da otkriju zasto, oni ako su vrsili istrazivanja na obolele od ovog sranj.a, trebali su kompletno sve analize svima da urade, od krvi do ultrazvuka svega, doplera, MR, pa hormoni pa metabolizam pa ako bi mogli da uoce sta se zajednicko pojavljuje i gde je propust, a ne istrazuju samo uvo i simptome.

Drz se urose, i jesi u pravu, ja sam vec odavno poceo ovo da ignorisem i zaista moze da upali, vise ni ne mislim toliko kao na pocetku, doduse ponekad u toku dana zatvaram zdravo uvo pa uporedjujem kako cujem na ovo ali to je sve, cepam urutal i za smirenje nesto a uskoro pocinjem ginko ponovo posle pauze od mesec dana, pa idem na jezero na plivanje!

Ne verujem da cu da ronim, jednostavno ne smem, jer imam trip da je ovo mozda i od naprezanja i zadrzavanja daha pod naporom, pa cu sacekati jos sa ronjenjem iako jedva odolevam jer volim.

Jel si gluv na to uvo pre vrtoglavice, jel ti se vraca sluh posle vrcenja, koliko ti to traje?

upravo to, niti sam pio niti pusio celog zivota, da je hrana u pitanju onda bi pogodilo odma oba uveta, zasto samo jedno, sistem slusnog aparata je isti na obe strane, to su gluposti, osim da manje slanog moze ovako da bude korisno u zivotu.

Aj sad jedno glupo pitanje, jel ima neko od vas slucajno hemoroide?

upravo to, niti sam pio niti pusio celog zivota, da je hrana u pitanju onda bi pogodilo odma oba uveta, zasto samo jedno, sistem slusnog aparata je isti na obe strane, to su gluposti, osim da manje slanog moze ovako da bude korisno u zivotu.

Aj sad jedno glupo pitanje, jel ima neko od vas slucajno hemoroide?[/QUOTE

Aj sad jedno glupo pitanje, jel ima neko od vas slucajno hemoroide?[/QUOTE

Urose, nasmejao is me do suza. Svaka cast, malo humora je lekovito.
Izgleda Vedrana krenula na posao pa nema vremena da se javlja.

Back