MEGATREND: Sa bilborda tera mlade iz Srbije

Pa cekaj, i sta sad time hoces da kazes. Pa valjda je normalno da ce izmedju svog ekonomiste i ekonomiste iz Moldavije istog nivoa znanja i obrazovanja, na primer, da zaposle nekog iz Austrije. To je normalno, ne vidim sta je za cudjenje. Jok, vlasnik privatne fabrike iz Norveske se raspituje da li je ekonomista Norvezanin, a ne koliko je strucan, mada mu od toga zavisi profit fabrike.

Trebalo bi, srce, da malo smanjis tu ksenofobiju, bice ti lakse

Ti bi trebao da prestanes da se pravis mnogo pametan i procitas ponovo nekoliko zadnjih, mojih i svojih postova.
Ti mislis ocigledno, da svako sa Balkana nudi nesto mnogo vise od ovih domacih u EU.
Totalno si kontradiktoran sa ovim zadnjim postom i tvojim prethodnim postovima.

Ti bi trebao da prestanes da se pravis mnogo pametan i procitas ponovo nekoliko zadnjih, mojih i svojih postova.
Ti mislis ocigledno, da svako sa Balkana nudi nesto mnogo vise od ovih domacih u EU.
Totalno si kontradiktoran sa ovim zadnjim postom i tvojim prethodnim postovima.

Kontradiktoran? Jok, vala. Gde si ti videla da ja tvrdim da svako ima prodju u inostranstvu ili bilo sta slicno? Pomenuo sam za ETF i Arhitekturu, sto je istina, s obzirom da se njihove diplome priznaju u mnogim zemljama. Da se dopunim, posto sam zaboravio da ovde covek treba da bude detaljan: sto opet, ne znaci da ce svaki ETF-ovac ili arhitekta da nadje posao gde god POZELI, ali ce svakako moci da nadje u bilo kojoj razvijenijoj zemlji, ako ne bira previse.

Kontradiktoran? Jok, vala. Gde si ti videla da ja tvrdim da svako ima prodju u inostranstvu ili bilo sta slicno? Pomenuo sam za ETF i Arhitekturu, sto je istina, s obzirom da se njihove diplome priznaju u mnogim zemljama. Da se dopunim, posto sam zaboravio da ovde covek treba da bude detaljan: sto opet, ne znaci da ce svaki ETF-ovac ili arhitekta da nadje posao gde god POZELI, ali ce svakako moci da nadje u bilo kojoj razvijenijoj zemlji, ako ne bira previse.

Ipak procitaj, jos jednom svoje postove, pa ces i sam videti.
Priznavanje diplome, ne znaci da dobijas posao, vec samo da ne moras da radis nostrifikaciju.
Opet sve to zavisi, bez obzira o kojoj se bransi radi, od onoga sta nudis.
Neki dobiju sansu da se dokazu, a neki nazalost ne. Dakle, zakljucak je da ono sto si pisao pre par postova, ima samo malih dodirnih tacaka sa realnoscu.

Ma nemoj? Da zivis u EU, znao bi kako gledaju sve Balkance, bez izuzetka.
Moras da ponudis mnogo vise nego recimo jedan Nemac, ili Austrijanac, koji konkurise za isto mesto.
Bolje je da ne pricas, nesto ne znas.
Tebi je vazno samo da napises nesto kontra, a sta pises, ne razmisljas, koliko je validno.

Kako gledaju:)...? Ako je to sto kazes istina bice da spadam u izuzetke...niko nikome ne mora na forumu da veruje naravno, ali ja zbilja nikada nisam imala problem sa predrasudama na bazi etnickog porekla.
Putem konkursa za posao svaka drzava nastoji da stiti svoje i bliske sebi sto je uostalom i logicno pa se tako u Engleskoj najpre gleda pripadnost UK, Komonveltu, nakon toga EU i tek na kraju dolaze na red ljudi van EU ali onog momenta kada te prime na posao licno ne poznajem coveka koji se zalio na rasne ili etnicke predrasude koje bi coveka dovele u neprijatnu situaciju i stvorile mu revolt prema domicilnoj sredini. Sto se Beca tice puno Srba studira na beckom univerzitetu i nisam primetila posebno los odnos prema njima ili prema meni, naprotiv, sto svakako ne znaci da ce me svaki Austrijanac izljubiti u ime tolerancije ali licno za tim i ne zudim. Gradovi koje pominjemo su multietnicke sredine, imaju veliku koncentraciju stranaca iz svih delova sveta i meni je neverovatno da u Londonu neko zna toliko o Srbima i stvori antipatiju koju kasnije koristi kao vrstu mobinga.

Kako gledaju:)...? Ako je to sto kazes istina bice da spadam u izuzetke...niko nikome ne mora na forumu da veruje naravno, ali ja zbilja nikada nisam imala problem sa predrasudama na bazi etnickog porekla.
Putem konkursa za posao svaka drzava nastoji da stiti svoje i bliske sebi sto je uostalom i logicno pa se tako u Engleskoj najpre gleda pripadnost UK, Komonveltu, nakon toga EU i tek na kraju dolaze na red ljudi van EU ali onog momenta kada te prime na posao licno ne poznajem coveka koji se zalio na rasne ili etnicke predrasude koje bi coveka dovele u neprijatnu situaciju i stvorile mu revolt prema domicilnoj sredini. Sto se Beca tice puno Srba studira na beckom univerzitetu i nisam primetila posebno los odnos prema njima ili prema meni, naprotiv, sto svakako ne znaci da ce me svaki Austrijanac izljubiti u ime tolerancije ali licno za tim i ne zudim. Gradovi koje pominjemo su multietnicke sredine, imaju veliku koncentraciju stranaca iz svih delova sveta i meni je neverovatno da u Londonu neko zna toliko o Srbima i stvori antipatiju koju kasnije koristi kao vrstu mobinga.

Ne pricam o studentima, vec o necemu drugom.
Na zalost, veoma malo vremena si provela ovamo i nisi videla sve, tako da ne bi trebalo da pises o necemu, sto ne znas sa sigurnoscu.

ovog nakaradnog bilborda i reklama koje su preplavile grad,:eek:

Sta ces ovde, zavrsi Megatrend i pali

scaled.php

http://www.megatrend-info.com/forum/index.php/topic,16704.0.html

...doduse oni samo realizuju strateski interes aktuelne vlasti, da sve sto ima koliko toliko mozga napusti ovu zemlju!! :think:

A ispod teksta slika Londona...bilbord je napravljen za studente Mega trenda koji studiraju u Londonu, ali su se beogradski studenti nekako prepoznali......:lol:

Ne pricam o studentima, vec o necemu drugom.
Na zalost, veoma malo vremena si provela ovamo i nisi videla sve, tako da ne bi trebalo da pises o necemu, sto ne znas sa sigurnoscu.

Zapravo znam sa sigurnoscu zato i pitam:). Moja rodjena sestra obavlja identican posao tvom u skoro pa identicnoj drzavi i nikada se nije pozalila na odnos kolega ili pretpostavljenih te me upravo iz tog razloga i zanima u cemu se ogleda mobing na radnom mestu u tvom slucaju posto, slozicemo se mislim, isti ne postoji na fakultetima buduci da je na istim ogromna koncentracija stranaca...

Zapravo znam sa sigurnoscu zato i pitam:). Moja rodjena sestra obavlja identican posao tvom u skoro pa identicnoj drzavi i nikada se nije pozalila na odnos kolega ili pretpostavljenih te me upravo iz tog razloga i zanima u cemu se ogleda mobing na radnom mestu u tvom slucaju posto, slozicemo se mislim, isti ne postoji na fakultetima buduci da je na istim ogromna koncentracija stranaca...

Ja ne kazem licno za sebe, jer ja nemam nikakvih problema, ali govorim uopsteno.
Kada sam ja govorila o mobingu kod mene na poslu? Zar mislis da jednu Oberärztin, moze iko da maltretira na poslu?
Ja ti kazem, da nase ljude ovde gledaju na sve moguce nacine u poslednje vreme, da deskriminisu...mozda preostra rec, ali u svakom slucaju, njihov odnos prema nasima nije za pohvalu.
Trebalo bi pre nego sto prokomentarises neki moj post, da procitas i nekoliko prethodnih...

I oper ti kaze, to sto je tvoja sestra ovde, nije isto i da si ti ovde. Neke stvari i neke slucajeve, moras sama videti i uveriti se u neke stvari.

Ja ne kazem licno za sebe, jer ja nemam nikakvih problema, ali govorim uopsteno.
Kada sam ja govorila o mobingu kod mene na poslu? Zar mislis da jednu Oberärztin, moze iko da maltretira na poslu?
Ja ti kazem, da nase ljude ovde gledaju na sve moguce nacine u poslednje vreme, da deskriminisu...mozda preostra rec, ali u svakom slucaju, njihov odnos prema nasima nije za pohvalu.
Trebalo bi pre nego sto prokomentarises neki moj post, da procitas i nekoliko prethodnih...

I oper ti kaze, to sto je tvoja sestra ovde, nije isto i da si ti ovde. Neke stvari i neke slucajeve, moras sama videti i uveriti se u neke stvari.

mislim da preterujes
samo cutis odakle si, i nema sta da ti iko pravi probleme. Uostalom nikome se to ne isplati. Logicno je da ce neko pre zaposliti nativnog ( svuda osim u Srbiji naravno), ali na kraju krajeva bitnije su sposobnosti. Diploma pa i nije toliko bitna, vec da li znas da radis posao, sto je i logicno u privatnom sektoru. Za drzavni ej nesto drugacija situacija cak i u EU i kompaniji

hahaha :D
pa neces valjda da se blamiras?!
Pametan cuti uvek kad zna da ne treba da prica :D

То можда ако нађеш неки посао где не мораш да даш име, говориш, даш податке, приложиш документа, итд и сл

Чујем да у тим браншама услужне индустрије углавном Шиптари држе банку

То можда ако нађеш неки посао где не мораш да даш име, говориш, даш податке, приложиш документа, итд и сл

Чујем да у тим браншама услужне индустрије углавном Шиптари држе банку

ne bre nisi skapirao. Kazes ti odakle si kad moras. Ali okolo cutis i ne siris to, znaci ono ne istices se prvih god dana ni po cemu. Sedis i cutis samo, radis svoj posao i ne filozofiras. Ne pravis neprijatelje, ne pravis probleme nikome, i ne bi (uglavnom) ni tebi niko trebao praviti probleme.

mislim da preterujes
samo cutis odakle si, i nema sta da ti iko pravi probleme. Uostalom nikome se to ne isplati. Logicno je da ce neko pre zaposliti nativnog ( svuda osim u Srbiji naravno), ali na kraju krajeva bitnije su sposobnosti. Diploma pa i nije toliko bitna, vec da li znas da radis posao, sto je i logicno u privatnom sektoru. Za drzavni ej nesto drugacija situacija cak i u EU i kompaniji

Ma nemoj? Oni ne znaju po imenu, prezimenu, mestu rodjenja i ne vide u diplomi gde si zavrsio skolu, fakultet?
A kad otvoris usta, mislis ne poznaje se da nisi domaci? Znas odmah perfektno jezik?
Ne preterujem, vec sam rekla, da u poslednje vreme, malo je onih sa Balkana, koji dobiju sansu da pokazu svoje sposobnosti i znanje.
Nije sve ovde privatno, imas gomilu drzavnih firmi...
Nista nije drugacije i za drzavne i privatne kompanije, postoji isti zakon za radnike.

Ma nemoj? Oni ne znaju po imenu, prezimenu, mestu rodjenja i ne vide u diplomi gde si zavrsio skolu, fakultet?
A kad otvoris usta, mislis ne poznaje se da nisi domaci? Znas odmah perfektno jezik?

није живео ту и није у стању да замисли, зато не зна о чему прича.

...sustina je u tome da nasi fakulteti nisu merilo kvaliteta obrazovanja, meni je zbilja smesna prica o zlim privatnim i dobrim drzavnim fakultetima kada sam na tom drzavnom faksu videla cuda izasla direktno iz zle bajke a celokupno studiranje je bilo na mojoj proceni te mirne duse kazem da me fakultet kao drzavna tvorevina nije naucio mnogo cemu. Kako sam bila clan tog sujetnog, busamo-se-u-grudi-mozgom-mamom i tatom, drustva oduvek sam se pitala zasto je moralno nepodobno kupiti diplomu akreditovanog privatnog fakulteta a moralno podobno je potezati veze koje ne moraju da budu iskljucivo ekonomski merljive, mnoge od njih se baziraju na poznanstvima, interesima, nepotizmu?

Па пази приватни факултети могу бити добри...али у јако ретким случајевима...Рецимо да студента баш занима градиво...у том случају буквално може да седи на глави професору јер га је платио...што није случај код државних факултета где математику предају читајући књигу ко да је историја...а о консултације служе професорима и асистентима да провере шта има ново на фејсу... .
Чињеница је да су код нас приватни факултети "плати па се клати" али кад погледамо колика је корупција на државним факултетима који су конкуренција приватним типа Менаџмент и сл. дођемо до тога да се више исплати ићи приватни...и на крају крајева то је легалније...

Искрено да сам ја послодавац све би проверавао добро пре запослења без обзира на факултет...доста се њих и са државних провуче учећи напамет, митом и корупцијом...

Опет се враћамо на исто ... није проблем у факултетима него у држави....како ти натерати неког студента да учи када види да су му родитељи завршили факултет па опет немају посао...где је ту стимуланс? Бити баја са дипломом у Националној служби за запошљавање није нека фора :-)

Back