MEGATREND - POMODARSTVO ILI PRAVI KVALITET ??

• Začetnik teme Začetnik teme anabella.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je ovo sve smesno,jer oni koji pljuju privatne fakultete nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja nikada u zivotu ne bi isla na drzavni fakultet,jer je tamo vazan kvantitet a ne kvalitet.
Potpuno je jasno da kad u grupi ima oko 20-tak studenata nastava je kvalitetnija,nego kad u grupi ima 1500 studenata kao na drzavnim fakultetima.
Ja zahvaljujuci tome mnogo vise znam od mojih kolega sa drzavnih fakulteta,i nije tacno da se ne uci,uci se i tek kako,ja sam svaku knjigu ucila od pocetne strane do poslednje strane,i kad sam ucila polagala sam a kad nisam padala sam.Uvek sam tacno znala za koju ocenu znam.Ja nemam skripte,vec knjizurine ,a neke od njih imaju i 1000 strana.
Sve moje kolege koje su zavrsile rade u drzavnim institucijama,i ako je onaj ko je kompetentan za to ( komisija za akreditaciju ) dala tim fakultetima akreditaciju,kao i svim drzavnim koji su dobili akreditaciju,onda kako moze neko ko nije kompetentan za tu oblast da sudi o tome.
Ljudi budimo realni, ovo je 21.vek.
Zakonom o visokom obrazovanju privatni i drzavni fakulteti su izjednaceni.
MEGATREND je meni ok.iako sam ja zavrsila drugi fakultet, i posdiplomac sam.
Pozdrav svima,ljudi ne budite sujeverni!:rtfm:

Meni je ovo sve smesno,jer oni koji pljuju privatne fakultete nemaju pojma o cemu pricaju.
Ja nikada u zivotu ne bi isla na drzavni fakultet,jer je tamo vazan kvantitet a ne kvalitet.
Potpuno je jasno da kad u grupi ima oko 20-tak studenata nastava je kvalitetnija,nego kad u grupi ima 1500 studenata kao na drzavnim fakultetima.
Ja zahvaljujuci tome mnogo vise znam od mojih kolega sa drzavnih fakulteta,i nije tacno da se ne uci,uci se i tek kako,ja sam svaku knjigu ucila od pocetne strane do poslednje strane,i kad sam ucila polagala sam a kad nisam padala sam.Uvek sam tacno znala za koju ocenu znam.Ja nemam skripte,vec knjizurine ,a neke od njih imaju i 1000 strana.
Sve moje kolege koje su zavrsile rade u drzavnim institucijama,i ako je onaj ko je kompetentan za to ( komisija za akreditaciju ) dala tim fakultetima akreditaciju,kao i svim drzavnim koji su dobili akreditaciju,onda kako moze neko ko nije kompetentan za tu oblast da sudi o tome.

Je l' to posljedica ovog predmeta?

rszsocijalnaiprofesiona.jpg

Samo vi uživajte.... vaš program ne obuhvata ni 15% gradiva mog faxa... :cool:

Poslednja izmena:
Razlika izmedju privatnih i drzavnih fakulteta postoji,ali mozda ne tolika koliko se vidi na prvi pogled.

Naime, ovaj problem prilikom uporedjivanja studenata sa ovih fakulteta potice iz njihovog srednjoskolskog obrazovanja.

Ovo tvrdim zato sto je razlika u kvalitetu izmedju srednjih skola mnogo veca nego razlika izmedju privatnih i drzavnih fakulteta.

Jos se u srednjoskolskom periodu vrsi ocajna selekcija buducih studenata.Zasto?Jer se gleda prosek ocena i zato sto se za prijemni kod vecine fakulteta polazu opsti predmeti, a ne strucni.

Tako dobijamo situaciju da Medicinski faks upise neki momci i devojke koji ne znaju ni koliko imaju zuba u vilici, a ucenici medicinskih skola budu ispod crte.To je teska glupost i nesvesno unistavanje potencijalnog lekarskog kadra.A to je samo jedan primer.

Nazalost, onda se tim razocaranim ucenicima kao pomoc iza coska pojavi neki privatni faks ili visa skola koji nude spas i satisfakciju u struci.

I na osnovu tih razocaranih ucenika privatni fakulteti i opstaju.Jer u suprotnom bi bili pristaniste debila, propalih sportista i dokonih baba i deda i samim tim izgubili legitimitet za rad.

Razlika izmedju privatnih i drzavnih fakulteta postoji,ali mozda ne tolika koliko se vidi na prvi pogled.

Naime, ovaj problem prilikom uporedjivanja studenata sa ovih fakulteta potice iz njihovog srednjoskolskog obrazovanja.

Ovo tvrdim zato sto je razlika u kvalitetu izmedju srednjih skola mnogo veca nego razlika izmedju privatnih i drzavnih fakulteta.

Jos se u srednjoskolskom periodu vrsi ocajna selekcija buducih studenata.Zasto?Jer se gleda prosek ocena i zato sto se za prijemni kod vecine fakulteta polazu opsti predmeti, a ne strucni.

Tako dobijamo situaciju da Medicinski faks upise neki momci i devojke koji ne znaju ni koliko imaju zuba u vilici, a ucenici medicinskih skola budu ispod crte.To je teska glupost i nesvesno unistavanje potencijalnog lekarskog kadra.A to je samo jedan primer.

Nazalost, onda se tim razocaranim ucenicima kao pomoc iza coska pojavi neki privatni faks ili visa skola koji nude spas i satisfakciju u struci.

I na osnovu tih razocaranih ucenika privatni fakulteti i opstaju.Jer u suprotnom bi bili pristaniste debila, propalih sportista i dokonih baba i deda i samim tim izgubili legitimitet za rad.

Uglavnom se slažem. Međutim - zašto onda nema privatnog medicinskog fakulteta odgovarajućeg kvaliteta? I zašto nema privatnog matematičkog fakulteta i elektrotehničkog i mašinskog i farmaceutskog i fizičkog? A i ovi privatni fakulteti koji postoje ne zahtjevaju stručno znanje npr. na prijemnom, već opšte i to mnogo manje od državnih. Zašto oni ne drže standard? Zašto imaju skoro svi sa privatnih fakulteta veći prosjek od nas sa državnih, a sa manje učenja? Još nas ubjeđuju da više znaju, da se uči "čak i po 7 dana se ne ustaje od knjige"?

Ja bih volio kada bi se privatni fakulteti razvili, ojačali, ali i kad bi malo podigli standard. Pa čovječe, 9,6 prosjek ocjena potreban za stipendiju grada Beograda na BU! Kad ja da dobijem tu stipendiju, kad sam na etf-u koji je, bez pretjerivanja, a i bez lažne skromnosti, višestruko teži od većine privatnih?

Jedini privatni koji cijenim za sada je RAF. Cijenim i ostale, ali na drugi način - kao stepenik za one koji su manje sposobni, ali da i oni ipak još nešto nauče, da ne budu na nivou srednje škole. Danas je takvo stanje, nadam se da će u budućnosti biti bolje.

Vi optužujete nas sa državnih da ne znamo kakva je situacija na privatnima, pa ne smemo ništa da kažemo, a glavni argument protiv državnih je "1500 ljudi u grupi". Ma važi! Gde to ima?! Na onim fakultetima na kojima se zaista prima toliko ljudi po smeru, tipa pravni, predavanja su zajednička i na njih NIKAD ne dolaze svi, vežbanja su podeljena u grupe. Broj studenata se na drugoj godini prepolovi, kako odmiču godine sve je manji. Na mom fakultetu, gde najveće grupe broje manje od 200 studenata, svi časovi se održavaju za ne više od pedesetak ljudi. Na mom smeru ima nas desetak. Misliš da je tu rad nekvalitetan? Da ne pominjem kako su nam profesori i asistenti, verovali ili ne, iako su na državnom fakultetu :lol:, spremni i da objasne i da drže konsultacije i da odgovaraju na mejl u vrlo kratkom roku. Ali džabe, kad će vam ovo sad na jedno uvo ući a na drugo izaći :)

Uglavnom se slažem. Međutim - zašto onda nema privatnog medicinskog fakulteta odgovarajućeg kvaliteta? I zašto nema privatnog matematičkog fakulteta i elektrotehničkog i mašinskog i farmaceutskog i fizičkog? A i ovi privatni fakulteti koji postoje ne zahtjevaju stručno znanje npr. na prijemnom, već opšte i to mnogo manje od državnih. Zašto oni ne drže standard? Zašto imaju skoro svi sa privatnih fakulteta veći prosjek od nas sa državnih, a sa manje učenja? Još nas ubjeđuju da više znaju, da se uči "čak i po 7 dana se ne ustaje od knjige"?

Ja bih volio kada bi se privatni fakulteti razvili, ojačali, ali i kad bi malo podigli standard. Pa čovječe, 9,6 prosjek ocjena potreban za stipendiju grada Beograda na BU! Kad ja da dobijem tu stipendiju, kad sam na etf-u koji je, bez pretjerivanja, a i bez lažne skromnosti, višestruko teži od većine privatnih?

Jedini privatni koji cijenim za sada je RAF. Cijenim i ostale, ali na drugi način - kao stepenik za one koji su manje sposobni, ali da i oni ipak još nešto nauče, da ne budu na nivou srednje škole. Danas je takvo stanje, nadam se da će u budućnosti biti bolje.

Naravno, privatni fakulteti su losijeg kvaliteta od drzavnih.
Ali TAKVI privatni fakulteti upravo postoje zbog lose selekcije na drzavnim fakultetima.
Da je sistem obrazovanja normalan prijemni ispiti na drzavnim fakultetima bi bili normalni i favorizovali bi srednjoskolce iz odredjene struke(ekonoske npr.) da upisu Ekonomski faks.
Na taj nacin bi vec u startu odvojili zito od kukolja.
Svako bi upisivao ono za sta se skolovao u srednjoj skoli, i privatni faksovi i vise skole bi izgubile onaj mali deo kvalitetnih studenata(koji postoje verovali ili ne) i ostao bi im samo skart.Skart sa kojim bi propali realno.
Inace postoje privatne vise skole-medicinske i elektrotehnicke koje jedva cekaju da prime studente ispod crtena drzavnim faksovima.
Licno znam par ljudi iz medicinske skole koji su bukvalno oterani u privatnu visu medicinsku, jer ih je na listi za Medicinski fakultet u Bg prestigao neki gimnazijalac ili poljoprivredni tehnicar iz Priboja ili Zajecara gde je kriterijum za ocenjivanje tri puta blazi.
To je sramota, na njih se posle te privatne skole vade kad se govori o kvalitetu studenata.
I pokazuju ih kao dokaz da i privatni fakulteti i skole imaju pametne studente.
A inace su im kolege vecina debili i foliranti.

Nazalost sistem obrazovanja je truo, studenti drzavnih i privatnih fakulteta nisu uopste krivi za to.

Naravno, privatni fakulteti su losijeg kvaliteta od drzavnih.
Ali TAKVI privatni fakulteti upravo postoje zbog lose selekcije na drzavnim fakultetima.
Da je sistem obrazovanja normalan prijemni ispiti na drzavnim fakultetima bi bili normalni i favorizovali bi srednjoskolce iz odredjene struke(ekonoske npr.) da upisu Ekonomski faks.
Na taj nacin bi vec u startu odvojili zito od kukolja.
Svako bi upisivao ono za sta se skolovao u srednjoj skoli, i privatni faksovi i vise skole bi izgubile onaj mali deo kvalitetnih studenata(koji postoje verovali ili ne) i ostao bi im samo skart.Skart sa kojim bi propali realno.
Inace postoje privatne vise skole-medicinske i elektrotehnicke koje jedva cekaju da prime studente ispod crtena drzavnim faksovima.
Licno znam par ljudi iz medicinske skole koji su bukvalno oterani u privatnu visu medicinsku, jer ih je na listi za Medicinski fakultet u Bg prestigao neki gimnazijalac ili poljoprivredni tehnicar iz Priboja ili Zajecara gde je kriterijum za ocenjivanje tri puta blazi.
To je sramota, na njih se posle te privatne skole vade kad se govori o kvalitetu studenata.
I pokazuju ih kao dokaz da i privatni fakulteti i skole imaju pametne studente.
A inace su im kolege vecina debili i foliranti.

Nazalost sistem obrazovanja je truo, studenti drzavnih i privatnih fakulteta nisu uopste krivi za to.

Bravo! :)

Slažem se, ali ipak je takvih dobrih studenata koji nisu primljeni na državne fakultete manji. Naravno, to ne znači da treba ostaviti stanje ovakvim kakvo je, ovo bi se definitivno trebalo mijenjati.

Bravo! :)

Slažem se, ali ipak je takvih dobrih studenata koji nisu primljeni na državne fakultete manji. Naravno, to ne znači da treba ostaviti stanje ovakvim kakvo je, ovo bi se definitivno trebalo mijenjati.

Mali broj jeste, ali oni drze nivo na privatnim faksovima i skolama.Vrlo je verovatno da ce uspeti u svom poslu UPRKOS tim fakulteima.Bez njih bi te ustanove bile pravi stacionar debila, sponzorusa i foliranata.Neki vec jesu. :mrgreen:

Drago nam je zbog tebe. Ja sam isla na Megatrend. Zasto sam isla, a zasto ne idem je taj kvalitet o kome pricas. ;) Ovaj tekst zahteva dublju analizu, pa cu to u narednom postu i uciniti.

Neki stvarno nemaju pojma to je tacno.

Ja nikada u zivotu ne bi isla na drzavni fakultet,jer je tamo vazan kvantitet a ne kvalitet.Potpuno je jasno da kad u grupi ima oko 20-tak studenata nastava je kvalitetnija,nego kad u grupi ima 1500 studenata kao na drzavnim fakultetima.

Osim na megatrendy fakultetima (ekonomija, pravo, fon, fpn) i onim promasenim (etf, masinac, pmf) manje vise nigde nema neke vece guzve.

Naravno da si znala, jer sa tom skolarinom koju uplatis niko te nece oboriti. Ja sam prosla jedan ispit, tako sto sam se smuvala sa asistentom, a drugi, jer sam opisala kako funkcionise firma moje majke, koja je multinacionalna kompanije. ;)

Da li su te na tom tvom "Megatrendu" ucili da u ovoj drzavi postoji korupcija? Da od tih tvojih, koji su se uvalili u drzavne institucije preko veze, jer kako bi ovde drugacije neko dosao na budzet drzave, ne mogu da dodju na red mnogo bolji studenti, da ne kazem i sposobniji. Iskljucimo faktor srece u dobijanju posla. ;)

To ja stalno podsecam ljude, ali u Srbiji 21. vek nije isto kao i drugde u svetu. ;)

MEGATREND je meni ok.

Imas mnogo visih skola, pardon visokih strukovnih, koje nisu nista bolje od Megatrenda, a vaze kao za neke skole.

iako sam ja zavrsila drugi fakultet, i posdiplomac sam.

Ti si zavrsila drugi fakultet i sada si Megatrendov PR, a pri tom si i neznalica, jer ovo sto si ti pisala i o cemu se pise nema veze sa sujeverjem. Eto, onaj ko je los na drzavnom fakultetu zaposli se na Megatrendu. ;)

Ne kontam kakve veze ima student iz Priboja ili Zajecara sa nekim ko nije uspeo da upise drzavni fakultet ,pa je zato upisao privatni...Prijemni je isti za sve , samo je ovaj iz Priboja (ili Zajecara) izgleda malo vise ucio ;)

Prijemni jeste, ali se racuna i prosek koji se racuna iz neujednacenih skola.Medicinska skola i Poljoprivredna nisu isto. Priboj i Zajecar sam naveo samo kao primer verovatno zbog predrasuda o losijem kvalitetu skola iz tih sredina , a takodje i nizem kriterijumu ocenjivanja.
A prijemni moze spremiti za dva ili tri meseca svako ako zagreje stolicu.Zato sto se polazu predmeti koji nikome nisu nepoznati.A da se normalno rasudjuje, na prijemnom bi trebali da budu vise zastupljeni strucni predmeti.Tako se podsticu maturanti da nastave da se bave svojom strukom i na srodnom fakultetu.To je jedina zdrava osnova za kvalitet.

Poslednja izmena:
Prijemni jeste, ali se racuna i prosek koji se racuna iz neujednacenih skola.Medicinska skola i Poljoprivredna nisu isto. Priboj i Zajecar sam naveo samo kao primer verovatno zbog predrasuda o losijem kvalitetu skola iz tih sredina , a takodje i nizem kriterijumu ocenjivanja.
A prijemni moze spremiti za dva ili tri meseca svako ako zagreje stolicu.Zato sto se polazu predmeti koji nikome nisu nepoznati.A da se normalno rasudjuje, na prijemnom bi trebali da budu vise zastupljeni strucni predmeti.Tako se podsticu maturanti da nastave da se bave svojom strukom i na srodnom fakultetu.To je jedina zdrava osnova za kvalitet.

A ko je zavrsio gimnaziju?

Ovo meni nista nije jasno sta ti hoces da kazes. Jesi ili nisi na Megatrendu?

A ko je zavrsio gimnaziju?

Ostajem pri tome da sveko moze da upise svaki fakultet ako uci i to je po meni ok.
Šta ako je neko upisao srednju strucnu skolu koja mu se posle nije svidela?Treba ga osakatiti za dalje obrazovanje / preusmeravanje / prekvalifikaciju?

Strucni predmeti treba da te osposobe za rad , valjda?To je i svrha srednjih strucnih skola , ne vidim kakve veze imaju gimnazijalci...Mada i gimnazijalci upisuju Megatrend i ostale privatne fakultete...

O kriterijumu je glupo raspravljati...Privatluk je uzeo danak, pa para vrti gde burgija nece...

Da si upoznala ljude sa tih promasenih, dao bi mi kesicu bonbona samo za to. ;)

Da sam ja bila na tvom mjestu, možda bih slično razmišljao. :tease:

Ne znam zašto misliš da su promašeni fakulteti... mada sam ja još daleko od npr. zaposlenja, pa ne mogu baš argumentovano da pričam, tako da svoje mišljenje formiram sa što je moguće više strana. ;)

Ne sluzi fakultet samo pripremi za posao. Treba nesto i da naucis. Eto, zbog toga su to promaseni fakulteti. Gruva se gomila nepotrebnih cinjenica i onda traze da se prema njima odnosis na poslu kao prema bogovima.

Za ovo se nikako ne mogu složiti, bar za etf. Gradivo koje učimo je novo ili je nešto starije, a u svrhu ubrzanog učenja, jer su u pitanju osnovne stvari. Ne znam kakva je situacija na drugim tehničkim fakultetima, ali ovdje je situacija zadovoljavajuća. :)

Eh... kad nam je elita (tj. "akademski gradjani") ovakva, i ovako siroko razmislja, ni ne cudi gde nam je drzava...
Da li ovde moze nesto da se uradi/postoji bez omalovazavanja?
Ko studira na drzavnom, neka ga, ako neko hoce privatni, neka ide na privatni.
U cemu je problem?
Niti su ljudi sa drzavnih iole inteligentniji od ljudi sa privatnih (svugde ima i zita i kukolja), niti je privatni laksi.
Da, znam da je uzasno lako dobiti 6. I da, znam da ga zavrsi ogroman broj ljudi koji ga i upise. Ali, opet, privlacnije mi je to, jer znam da cu dobiti sansu da to znanje i oprobam negde u praksi. I da cu pri tom imati elana da to i uradim.
Na mom sada vec bivsem fakultetu (Pravnom), nije bitno koliko si inteligentan, dok god kao papagaj ponavljas ono sto pise u knjizi.
Oni koji ne ponavljaju kao papagaji treba da se "ubiju" :pop: (bar tako smatra jedan profesor sa prve godine).
Jednostavno, privatni pruza priliku da sam odlucis da li ces da ucis ili ne, tj sta zelis od buducnosti.
Ako neces da ucis, zavrsices ti privatni, niko to ne spori, ali je pitanje sta dalje - tako da ti se, u sustini, isto hvata kao da ga nisi ni zavrsio.
Ako hoces da ucis i ako te materija zanima, naucices je i na privatnom.
Sa druge strane, ima onih koji zavrse drzavni, pa opet ne znaju da beknu o stvarima koje su studirali.
Prestanite da budete toliko ograniceni, vec poradite malo na sebi i svom obrazovanju.

Ne slazes se jer mislis da si buduci Tesla.

E sad ga pretjera. Šta ti znaš šta mi učimo? Jesi li gledala gradivo koje mi učimo? Jesi li ga upoređivala sa gradivom u svijetu? Je l' ti znaš mene? Na osnovu čega ti misliš da ja smatram da sam budući Tesla?

Ja sam samo htio da kažem da nisi realna kad kažeš da je gradivo zastarjelo, a ti me napadaš. Ovo je prilično veliki nivo netolerancije "potpomognut" neupućenošću. Ne valja imati predrasude, te unaprijed suditi o nečemu što nisi upoznala.

E sad ga pretjera. Šta ti znaš šta mi učimo? Jesi li gledala gradivo koje mi učimo? Jesi li ga upoređivala sa gradivom u svijetu? Je l' ti znaš mene? Na osnovu čega ti misliš da ja smatram da sam budući Tesla?

Ja sam samo htio da kažem da nisi realna kad kažeš da je gradivo zastarjelo, a ti me napadaš. Ovo je prilično veliki nivo netolerancije "potpomognut" neupućenošću. Ne valja imati predrasude, te unaprijed suditi o nečemu što nisi upoznala.

Izvini, ja sam zavrsila prvu godinu i prvi semestar tog fakulteta. Prosek mi je 9, 90, da nisam opalila samar jednom profesoru, koji me je muvao, jer mi je zavideo, sto sam izmislila bezicni prenos elektricne enrgije kroz etar, bez posrednika sa jacinom od preko 360 V, koji sam htela da patentiram po dimenom "Pevacicina munja", a ko posvetu sam dala alternativni naziv "Pevacica Tesli."

Back