Meditacija

859. Pet minuta je dovoljno

Ako je vaš život u neprekidnoj krizi ili ste se našli u sred ekonomskog i socijalnog haosa, možda ćete imati problem da pronađete dovoljno psihičke energije za duže periode meditacije, čak i ako imate dovoljno vremena. Čini se kao da se uvek nešto ispreči, naročito ako mislite da makar i za početak morate imati raščišćenih 45 minuta u svom dnevnom rasporedu. Vežbanje u stanu u kojem živite sa ostalim mnogobrojnim članovima porodice može izazvati razna neugodna osećanja, a ona će onda postati prepreka za svakodnevnu praksu.

Od studenata recimo medicine se teško može očekivati da nekako nađu duže periode dana za ne-činjenje, a isto važi za mnoge druge ljude sa visoko stresnim zanimanjima i u teškim situacijama. Niti je to moguće za one koji su tek znatiželjni da vide šta je to meditacija, ali nemaju preterano čvrst razlog da pomeraju granice svoje zone komfora.

Tako, za one koji tragaju za balansom u svom životu, određena fleksibilnost u pristupu ne samo da pomaže, već jeste ključna. Važno je znati da meditacija nema mnogo veze sa časovnikom. Pet minuta formalne prakse može biti podjednako duboko , čak i više, nego neki drugi put 45 minuta. Iskrenost vašeg napora daleko je važnija od otkucavanja časovnika, jer mi u suštini govorimo o prelasku iz minuta ili sati u trenutke, koji su zapravo bez dimenzije i otuda beskrajni. Dakle, ako imate motivaciju da vežbate makar i malo, to je ono što je važno. Sabranost treba zasaditi i negovati, štititi od vetrova brzog tempa života ili uznemirenog i brigama opterećenog uma, baš kao što mladi izdanak treba zaštititi od snažnih udara vetrova. Ukoliko vam uspeva da u početku negujete makar pet minuta ili čak i minut sabranosti, to je zaista čudesno.

Jon Kabat-Zinn: Mindfulness Meditation

Često meditiram. Ima koristi jer pomaže da se oslobodiš negativne energije i dobiješ snagu za dalji tok dana.
A ako želiš da pored toga osetiš neke druge efekte i da odeš u visinu, za to je potrebno strpljenja i truda.

PUN MESEC - subota, 15. mart 2014.

Negovanje

Ko oseti slast samoće
i slast spokojstva,
takav, lišen straha i bez zlodela,
nektar Dhamme ispija.

Dhammapada 205

Lekari nam savetuju da negujemo telo tako što ćemo se hraniti zdravo i vežbati redovno. Buda nam savetuje da negujemo srce i to Istinom. Ako sebi dopustimo da postanemo prezauzeti, zaboravljamo koliko nas regeneriše kad provedemo neko vreme u samoći: kada imamo vremena za sebe. Osećaj nezadovoljstva polako raste, sve dok ne poverujemo da nam nešto suštinski nedostaje. Takvo uverenje može obradovati trgovce, ali nam ne daje unutrašnju snagu. Duhovna praksa ponekad uključuje odvažnost da uzimamo manje, a da imamo poverenje u prirodno, neuprljano stanje sopstvenog srca.

S ljubavlju,
Bhikkhu Munindo

861. Ljubav

Kakva god da su bića, slaba il' jaka, bez izuzetka,
duga, krupna ili srednja, mala, tanana ili velika,
vidljiva i nevidljiva, ona što žive blizu ili daleko,
rođena i još nerođena: neka sva bića budu srećna...

Nek niko nikog ne obmanjuje,
niti vređa bilo koga bilo gde,
neka u ljutnji ili mržnji
ne poželi drugome da pati.

Buda
Metta sutta, Sn I.8

<3

Ja bih voleo da naucim da meditiram kao nindza ali ne znam kako? jel se to ide u buduticki hram da se nauci ili moze i sam kod kuce?

Koliko meditacija ima veze sa budizmom? samo.. cuo sam da postoji i hriscanska meditacija.

Poslednja izmena:
Meditacija je svako angažovano bavljenje umom, vrlo je širok pojam, ima ga u skoro svim verskim sistemima, a obuvata razne stvari -od vizualizacije, molitve, mantre, usredsređivanja na određen pojam ili pitanje, do potpunog prestanka misaonaog procesa...

Poslednja izmena:
Meditacija je svako angaživano bavljenje umom, vrlo je širok pojam, ima ga u skoro svim verskim sistemima, a obuvata razne stvari -od vizualizacije, molitve, mantre, usredsređivanja na određen pojam ili pitanje, do potpunog prestanka misaonaog procesa...

mantra me podseca na istocnjacke kultove to mi ne odgovara.
molitva na zilotizam ni to ne zelim.

a ovo sa misaonim procesom.. koja je to vrsta meditacije?

mantra me podseca na istocnjacke kultove to mi ne odgovara.
molitva na zilotizam ni to ne zelim.

Molitva nema veze sa Zilotima, pa svako ko veruje u nekog ili nešto se moli!
A i Nindže su pravi istočnjački kult, naravno u afirmativnom smislu. Ne treba imati predrasude, nego dobrano proučavati religijske sisteme i tek onda mogu realni zaključci da se donesu.

Iskreno ti želim da nađeš neku mentalnu vežbu koja odgovara tvom sklopu ličnosti, ali to moraš SAM da otkriješ, postoje i razne tehnike koje nisu vezane za neku religiju, zlobnici bi ih sve svrstali u New Age, mada su vrlo korisne - autogeni trening, npr. Postoje i čisto naučne - psihološke vežbe uma - za opuštanje, oslobađanje od stresa ili spoznaju uzroka problema....

Molitva nema veze sa Zilotima, pa svako ko veruje u nekog ili nešto se moli!
A i Nindže su pravi istočnjački kult, naravno u afirmativnom smislu. Ne treba imati predrasude, nego dobrano proučavati religijske sisteme i tek onda mogu realni zaključci da se donesu.

jeste ja sam to na briznu okarakterisao... hvala na savetima. Zanima me meditacija koja ce da zaustavi rad srca na 10 sekundi pa da ga opet pokrene.

Sa tim budi oprezan, lepo bi bilo kad bi ti neko ko je već iskusan to pokazao, nije se sa srcem zezati, to su vrlo ozbiljne vežbe, mene lično bi bilo strah....

ne ja mozda delujem kao da se zaebvam ali me to jako zanima. naravno da je pitanje dugotrajne vezbe ali mislim da je to neko ultimativno znanje.

ne ja mozda delujem kao da se zaebvam ali me to jako zanima. naravno da je pitanje dugotrajne vezbe ali mislim da je to neko ultimativno znanje.
to više spada u kontrolu tela pomoću uma, i teže je od klasične meditacije. Fakiri su ti tipični predstavnici, a mnogi ne znaju, to njihovo umeće pripada islamskoj tradiciji, kao kad derviši padaju u trans i probadaju obraze i jezik ogromnim šiljcima, a pri tome niti osećaju bol, niti krvare...Mada kontrolu tela i bola poznaju i druge tradicije, ali su ovi najpoznatiji. U Indiji Hindu vernici odaju poštu bogu vatre Agniju tako što hodaju po žaru....

to više spada u kontrolu tela pomoću uma, i teže je od klasične meditacije. Fakiri su ti tipični predstavnici, a mnogi ne znaju, to njihovo umeće pripada islamskoj tradiciji, kao kad derviši padaju u trans i probadaju obraze i jezik ogromnim šiljcima, a pri tome niti osećaju bol, niti krvare...Mada kontrolu tela i bola poznaju i druge tradicije, ali su ovi najpoznatiji. U Indiji Hindu vernici odaju poštu bogu vatre Agniju tako što hodaju po žaru....

bas si upucena. nekada mi je padalo na pamet da kao zan klod van dam odem u neki hram istocnjacki da naucim neke tajne

http://hermetic.com/crowley/book-4/aba1.html
Crowley14.jpg

Kod meditacija za oko mi je zapalo najvise tumacenje nekih istocnjackih mudraca,ali i evropskih ,kao sto je Ekart Tol,da je sadasnji trenutak kljucan za meditaciju,to je ono sto se zove meditativnim stanjem i prema tome covek moze da meditira dok radi bilo sta,ne mora obavezno da miruje,bitna je unutrasnja mirnoca,pa jel neko praktikuje tu vrstu aktivne meditacije i koji momenti su kljucni da bi mi ustvari spoznali da "meditiramo" ?

Back