Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ok, evo ti jednostavno pitanje, šta da upiše onaj ko ne želi da studira ETF ili Informatiku?

Recimo, hemija je relativno perspektivna. Gradjevinski fakultet, takodje. Ekonomski, koliko god da je "prebukiran", i dalje nije medicina-nivo loseg - neki ljudi se zaposle i bez diplome, dok jos studiraju. Tako nesto je neizvodljivo na medicini, zbog prirode posla. Cak je i stomatologija bolja opcija.

Hajde nemoj da plašiš ljude. Mrzi me da ti čitam prošle postove, da li studiraš medicinu? Ako ne, zašto išta pišeš na ovu temu?
Ako studiraš medicinu, zašto si je upisao ako ti je ovoliko negativan stav prema tom fakultetu? Šta predlažeš da ljudi upišu? Ako to nije ono što ih zanima i što vole, pretpostavljam da i ti pripadaš onom kultu obožavanja ETF-a ili informatike, koji koliko god bili perspektivni ipak nisu uopšte laki fakulteti, i svakako nisu za svakoga.

Da li bi bilo realno da ovoliko precizan post o stanju na Medicinskom faksu napiše neko ko ga ne studira?
Ako me sećanje dobro služi Arkania je druga godina, i samo studiranje prve, ljudima koji ne poseduju izvesne predispozicije koje je kolega i naveo, dovoljno je da svi ((kvazi)prosvetljeni) umovi shvate na šta sve ovo zapravo liči, a na šta će tek ličiti kad se završi.

Stvarno ste smorili svi vi kvazi-prosvetljeni mladi umovi koji su se razočarali u sistem. Čovek bi rekao da je jedino rešenje za one koji ne upišu tehničke fakultete u Srbiji raditi na trafici ili ubiti se. Upišite ono što vas zanima, posao će naći onaj ko ima sreće i sposobnosti. Ne postoji magična formula za dobar život u Srbiji, ali ti možeš pristojno da živiš sa kojim god završenim fakultetom, poenta je samo snaći se kasnije.

Mislim da bismo najpre trebali da definišemo šta je za tebe pristojno i u kom gradu, pa da se onda upustimo u eventualnu polemiku.

Hajde nemoj da plašiš ljude. Mrzi me da ti čitam prošle postove, da li studiraš medicinu? Ako ne, zašto išta pišeš na ovu temu?
Ako studiraš medicinu, zašto si je upisao ako ti je ovoliko negativan stav prema tom fakultetu? Šta predlažeš da ljudi upišu? Ako to nije ono što ih zanima i što vole, pretpostavljam da i ti pripadaš onom kultu obožavanja ETF-a ili informatike, koji koliko god bili perspektivni ipak nisu uopšte laki fakulteti, i svakako nisu za svakoga.

Stvarno ste smorili svi vi kvazi-prosvetljeni mladi umovi koji su se razočarali u sistem. Čovek bi rekao da je jedino rešenje za one koji ne upišu tehničke fakultete u Srbiji raditi na trafici ili ubiti se.
Upišite ono što vas zanima, posao će naći onaj ko ima sreće i sposobnosti. Ne postoji magična formula za dobar život u Srbiji, ali ti možeš pristojno da živiš sa kojim god završenim fakultetom, poenta je samo snaći se kasnije.

1.Ne plasim ih, sve sto sam napisao potvrdilo bi 85% ako ne i vise studenata (neke jednostavno ne dotice iz ranije navedenih razloga), u stvari da budem iskren cudi me kako su neki ovo sve skontali na pola faksa.
Meni je stvar bila jasna posle 2 meseca.

2.Ne bih se bakcao na ovoj temi da ne studiram.

3.Nije negativan samo je realan, da sam mogao da upisem Harvard Medical School upisao bi veruj mi.

Svako nek upise sta hoce ali mora da zna neko cinjenicno stanje, ako si procitao moj post gore video si da sam za svaku tezu izneo iz moje perspektive objektivne razloge.
Ne pripadam kultu ali stanje na trzistu kaze da nezaposlenih iole sposobnih programera skoro nema dok ovih lekara ima (a istovremeno vlada manjak i opste prakse i specijalista sto je jedan paradoks ali opet je ovo Serbia).

Ja sam kapitalista 100%, ja stvari gledam kroz isplativost, da li ima uslova i da li bi mogao nesto da radim.
Nekad se zapitam sta ce da radi njih hiljade na raznim drustvenim faksovima koji su po meni mnogo gori od medicine.

Rekao bi da generacija jasnije vidi stanje stvari od prethodnih.

Praksa je pokazala da vecina i nema te sposobnosti o kojima pises, a sto se snalazenja tice, tu se slazem samo bi trebao da znas da je bara svake godine sve manja i manja a nesrazmerno opada broj krokodila.

Pozdrav svima.
Trenutno sam treca godina medicinske(vandredno), redovno zavrsio ekonomsku. Naravno da zelim medicinu da upisem zato se i skolujem vandredno. Ono sto je najveci problem sto je moje znanje iz hemije ravno 0. Jedan savet da li je moguce savladati hemiju iz priprema za istu ili naci nekog profesora koji ce raditi sa mnom i uputiti u citavu materiju ispocetka.(to je prilican proces)
Za bios mi i nije frka toliko, uzecu par casova sto se genetike tice ali hemija .. :O

Mozda mozes da nadjes jos nekog ko je u slicnoj situaciji, pa da zajedno idete i tako da jeftinije prodjes. Moja drugarica je isla na pripreme sa svojim momkom, pa su umesto 2x10e po dvocasu placali ukupno 15e po dvocasu na kom su bili zajedno. E sad, to je bilo pre 8 godina, ne znam kakve su cene tih casova danas.

Ja nemam dovoljno iskustva sa tim pripremama da bih mogao da pricam kao nekakav autoritet, ali svakako mislim da je bolje da to bude neko ko je vec ranije spremao kandidate za prijemni, jer ce sigurno bolje znati da te usmeri.

A šta misliš koji je bolji?!
Mada ne znam šta podrazumevaš pod bolji:

Podrazumeva pretpostavljam kvalitet nastave i kadar i kriterijume koje isti ima. U Kragujevcu i Novom Sadu medicinski je daleko najslabiji u poredjenju sa Nisom i Beogradom, Kosovska Mitrovica je zlatna sredina.

Ukoliko stvarno zelis da se pomucis, onda biras Bg (jer verujem da ti je Nis daleko).. Nemoj da se dvoumis, neces zazaliti.

Podrazumeva pretpostavljam kvalitet nastave i kadar i kriterijume koje isti ima. U Kragujevcu i Novom Sadu medicinski je daleko najslabiji u poredjenju sa Nisom i Beogradom, Kosovska Mitrovica je zlatna sredina.

Ukoliko stvarno zelis da se pomucis, onda biras Bg (jer verujem da ti je Nis daleko).. Nemoj da se dvoumis, neces zazaliti.

Cekaj, hoces da kazes da je u KM bolji faks nego u NS?
Pa ja sam na petoj godini osnovnih studija specijalizantima neurologije koji su zavrsili studije u KM objasnjavao kako se izvode testovi za meningealne znake jbt. Ako je ovo sto ti kazes istina, onda se prilicno plasim ovih sto izadju sa novosadskog. Mada nikad pre nisam cuo o njihovom faksu nista lose, dok sam za ovaj u Mitrovici svasta cuo.

Da, to upravo hocu da kazem. Naslusao sam se svakakvih prica za ove sa severa, ali nista manje i ovih iz Kragujevca. Inace, to su price mojih dobrih prijatelja koji su tamo, neki studiraju, neki su pasivno prikupili informacije od poznanika. Fakultet u NS i Kg je sprdacina u pravom smislu te reci, ali naravno, nisu ludi da pricaju nesto negativno jer su im uslovi za rad i te kako bolji od ovih sa juga.

Dok ne upoznam te ljude, zaista ne mogu da poverujem u takve tvrdnje. Imam u grupi dvoje ljudi koji su na trećoj godinu došli iz Kragujevca i jednu osobu iz KM o čijem znanju zaista nema potrebe trošiti reči. Ovi iz Kragujevca su u odnosu nju zaista mnogo iznad. A i s obzirom da znam slične zaključke i kolega sa drugih godina i sl. stvarno nema teorije da poverujem u ovo što je LiveAndLetNik napisao. :)
Naravno sve zavisi od ljudi, ali ovo je neki sveopšti primer koji se godinama ponavlja.

Iz onog sto sam ja cuo, u NS su imali ceo 1 kadaver prosle godine.

Mogu zamisliti nasta je licio posle prvog semestra.

Lakse je za bar trecinu to stoji a ima jos jedna stvar, u Beogradu se na prvoj godini u prosek racunaju 3 glavna predmeta dok u NS svi.

Onda dobijes ove sto se kuropecaju da imaju prosek preko 9 a imaju 10 iz Engleskog I , 10 iz Medicine i drustva , prve pomoci...

Zaista nisam sklon nipodastavanju nicijeg rada i truda i mislim da je uspeh svakog studenta, pogotovo medicine, individualan na kom god univerzizetu studirao. Objektivno gledano, u Beogradu i Nisu je najveci broj kvalitetnih studenata medicine iz kojih kasnije proizlaze i dobri lekari, ali to ne znaci da ih nece biti i u Novom Sadu, K. Mitrovici ili Kragujevcu. Zeleo bih da napravim digresiju na svoj prethodni komentar gde sam pisao o nacinu rada u NS-u. Informaciju sam dobio od kolege kome toboze drug studira tamo, i kome je svasta rekao, verovatno subjektivno sagledavanje i neka licna frustracija. Onda mi je koleginica sa kojom sam jako dobar rekla da je naspram Bga i Nisa slabiji, ali u poredjenju sa KM i Kgom dosta bolji. Ne zalazim u to kakvi su profili studenata i kadra, ali mislim da su prvenstveno uslovi za rad i sama reputacija novosadskog univerziteta doprineli da njihov medicinski bude na trecem mestu u nasoj drzavi.
Ako je tacno ovo sto je napisao kolega iznad, onda su NS i KM isti, barem po pitanju anatomije, znam da i dole imaju jedan kadaver. Uostalom, svako uci za sebe, nalazio se fakultet na moru ili nekoj planincini. Reputaciju samog fakulteta stvaraju studenti, ali izgleda da je svuda neminovno da mali broj losih nadjaca brojnije, bolje.

pocetak zavisi od godine na koju ides. prvaci su vec krenuli pre nedelju dana, ja krecem prekosutra, a prosle godine sam polazio 15-og. e sad, ne znam da li sadasnja druga godina isto krece 15. ili prekosutra kad i ja. biohemija nikako nije laka, ali ako je ucis na pravi nacin, onda ume da bude bas zanimljiva. jos nisam bio demonstrator nigde, mislio sam da se ove godine prijavim za genetiku i biohemiju, ali mislim da ipak necu imati vremena za to na trecoj, pa cu verovatno od cetvrte godine da krenem na jednom ili dva predmeta sa demonstraturom.

Vidim da se ovaj razgovor vodio pre sest godina ali ti se moram zahvaliti na savetima koje si napisao. Verujem da si vec zavrsio fakultet. Zanima me kako te sluzi zivot posle faksa?

Vidim da se ovaj razgovor vodio pre sest godina ali ti se moram zahvaliti na savetima koje si napisao. Verujem da si vec zavrsio fakultet. Zanima me kako te sluzi zivot posle faksa?

Nema na cemu :)
Ako si citala i ostale komentare koje sam ostavljao, mozes da pretpostavis sta mislim o prospektima za buducnost posle medicine :)
Zivot posle faksa me sluzi tako da idem na volontersku specijalizaciju, sto znaci da placam da radim i ucim i da za to ne dobijam nikakvu novcanu nadoknadu. Imam srece da moji roditelji to mogu da plate, a ja pokusavam da doprinesem koliko mogu time sto "tezgarim" na nekom programiranju kad nadjem dovoljno vremena.

Nema na cemu :)
Ako si citala i ostale komentare koje sam ostavljao, mozes da pretpostavis sta mislim o prospektima za buducnost posle medicine :)
Zivot posle faksa me sluzi tako da idem na volontersku specijalizaciju, sto znaci da placam da radim i ucim i da za to ne dobijam nikakvu novcanu nadoknadu. Imam srece da moji roditelji to mogu da plate, a ja pokusavam da doprinesem koliko mogu time sto "tezgarim" na nekom programiranju kad nadjem dovoljno vremena.

Sta specijaliziras?

Ajoj, nego jesi razmisljao da ucis Nemacki?

Poslednja izmena:

Back