Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja za 6 godina nisam doziveo tu "pravednu" varijantu. Desilo mi se na 2 ispita bas ovo odozgo, da su prvo pogledali koliko poena u zbiru treba da imam da bi mi dali onu ocenu koju su zamislili, pa onda uzeli i na predispitne poene dodali razliku i eto ga. I to su se ponasali kao da je to najnormalnija stvar.
Dakle, ne tvrdim da je tako kod svih, ali ovo su moja licna iskustva, a isto sam cuo i od drugih kolega.

Ето, изгледа да сам ја имао срећу да набасам на нормалније професоре. :-)

Nazalost, praksa na nasem fakultetu je vec godinama takva da je dovoljno samo da polozis prijemni, pa ces upisati fakultet - kao samofinansirajuci student. Prvih 450 na listi su na budzetu, a po pravilu bi trebalo samo jos 50 samofinansirajucih. Na kraju to bude i po 150 studenata, pa se tako u generaciji upise i 600 ljudi, a onda nece biti posla ni za 50 medju njima.
Ne uci se svaki dan ceo dan. To je individualna stvar, zavisi od paznje, sposobnosti da rasporedis vreme, afiniteta prema odredjenoj materiji, a, budimo realni, i od inteligencije. To koliko ces vremena provesti na fakultetu varira od godine do godine, kao i od tvoje spremnosti i zelje da posecujes sva predavanja. Recimo, u 4. i 5. godini mozes vrlo lako da se "provuces" i da ne ides na gomilu stvari, ako procenis da ti je to mudro, pa onda imas mnogo vise vremena kod kuce, nego u 2. i 6. godini, gde se desava da ostanes na fakultetu po citav dan.
Ispiti na 4, 5. i 6. godini takodje imaju mnogo teorije. Imas naravno i prakticni deo ispita, ali posle ipak sednes u kabinet i pricas izvucena pitanja prilicno opsirno. Ono sto zavrsne tri godine cini laksim nego pocetne tri je cinjenica da su u pitanju klinicki predmeti, koji su vecim delom interesantniji za ucenje, kao i to da se mnogo oslanjaju na prethodno stecena znanja - ako si ih prethodno stekla :) Znam ljude koji su uspeli nekako da se provuku kroz prve tri godine, pa su onda padali internu ili neurologiju po nekoliko puta, jer nisu znali neke bazicne stvari.
Ovo za broj strana ne bih mogao da procenim, ali mogu ti reci da broj strana i nije toliko vazan. Medicina rada je oko 200 strana, ali je ekstremno šturo i dosadno štivo, pa ti ispadne i teze za ucenje nego 500 strana pedijatrije.

Kolokvijumi te ne oslobadjaju od polaganja ispita, niti od polaganja dela ispita, kao sto imas na drugim fakultetima. Zapravo, kolokvijumi kod nas mogu samo da ti pokvare ocenu :D Neophodno je da ih polozis kako bi izasla na ispit, a tamo ce ti profesori dati onu ocenu koju su oni zamislili, cak i ako bi na osnovu uspeha sa kolokvijuma trebalo da dobijes visu ocenu, ili, u goroj varijanti, nece moci da ti daju ocenu koju su hteli, nego moraju nizu, jer su ti kolokvijumi losi.
Navescu ti primer za ovo:
Ako ceo ispit ima 100 bodova, recimo neka u ovom nasem primeru 60 nosi usmeni, 20 prisustvo na nastavi i 20 kolokvijumi. I sad imamo 2 mogucnosti:

1. Super si odradila kolokvijume, imas svih 20 bodova tu, i bila si na nastavi redovno, i tu imas svih 20. Na usmenom nesto zabrljas i profesor proceni da je to za 9. Sad bi trebalo da on tu devetku prevede u bodove (recimo da ona nosi 52 boda od 60), a onda da je sabere sa ostalim bodovima i da ti upise ocenu. U ovom nasem primeru, zbir bi bio 92 boda i to bi bila desetka. Medjutim, sta on uradi? On je resio da ti da 9. Pogleda koliko bodova treba da bude zbir da bi to bila devetka, pa ti onda da na usmenom prakticno osmicu, da bi u zbiru sve bilo 9 :) Divno, zar ne?

2. Lose si odradila kolokvijume, ali si na usmenom razbila, sve si znala - za 10. Ali, jbg, losi su ti kolokvijumi, kad se sabere sve, ne uspevas da doguras do 10. Dobijes 8 ili 9. You can't win
:)

A to sto se posla tice, mozda se nesto promeni u buducnosti, kazu da je oko 2000 zrelo za penziju u narednih godinu, dve plus ode oko +100 svake godine napolje.

Citam sad na netu, Medicina je najsigurnija oblast za buducnost pisu Americki eksperti.
Samo u Americi se predvidja otvaranje 60.000 radnih mesta do 2025.

Ja sam dosta razmisljao o faksevima i mislim da vredi zrtvovati jedno 10 godina (fakultet rok + nostrifikacija negde) za platu koja dostize vise desetina hiljada evra.
Moras da odlucis, decenija i koja godina krvavog rada posle koje ako imas srece imas sigurnu buducnost ili visedecenijsko drndanje za par stotina evra u raspaloj drzavi gde vise nista nije sigurno.

A ja sam jos u boljoj situaciji nego prosecni student/buduci lekar posto je cale specijalista.....

Poslednja izmena:
A to sto se posla tice, mozda se nesto promeni u buducnosti, kazu da je oko 2000 zrelo za penziju u narednih godinu, dve plus ode oko +100 svake godine napolje.

Citam sad na netu, Medicina je najsigurnija oblast za buducnost pisu Americki eksperti.
Samo u Americi se predvidja otvaranje 60.000 radnih mesta do 2025.

Ja sam dosta razmisljao o faksevima i mislim da vredi zrtvovati jedno 10 godina (fakultet rok + nostrifikacija negde) za platu koja dostize vise desetina hiljada evra.
Moras da odlucis, decenija i koja godina krvavog rada posle koje ako imas srece imas sigurnu buducnost ili visedecenijsko drndanje za par stotina evra u raspaloj drzavi gde vise nista nije sigurno.

A ja sam jos u boljoj situaciji nego prosecni student/buduci lekar posto je cale specijalista.....

Nostrifikacija nije samo mnogo vremena nego i mnogo novca. Ako imas, onda super, ali postoje i mudriji nacini da se investiraju tolike pare, posebno ako nisi vec zalutao u bezizlaznost medicine.

Vise puta sam rekao, ako ti je motiv upisivanja ono “mozda ce se nesto promeniti u buducnosti” onda odma' zaebi stvar. Svi mi smo to mislili u tvojim godinama, pa se nista ne promeni ili bude jos gore :)

U sustini, ti ocigledno imas solidne sanse da nesto preko veze izguras na kraju, pa onda medicina mozda i nije toliko los izbor za tebe.

Osnovni i najveci problem koji ja vidim je to sto Faks nema sporazum sa EU da bude priznat sirom Evrope kao sto su neki drugi.
Da to urade izvezao bi se jos veci broj lekara od ovih 100 i kusur godisnje a problem nezaposlenosti bi bio resen.

Da je priznat jedini zahtev bi bio poznavanje C1 nivoa jezika te neke drzave u koju se zeli otici.

Osnovni i najveci problem koji ja vidim je to sto Faks nema sporazum sa EU da bude priznat sirom Evrope kao sto su neki drugi.
Da to urade izvezao bi se jos veci broj lekara od ovih 100 i kusur godisnje a problem nezaposlenosti bi bio resen.

Da je priznat jedini zahtev bi bio poznavanje C1 nivoa jezika te neke drzave u koju se zeli otici.

J.ebo zemlju koja problem nezaposlenosti svojih lekara resava izvozom tih lekara na koje je potrosila gomilu resursa da ih iskoluje :D

Definitivno sam resio da ipak upisem faks.
Pauzirao sam godinu dana pokusavajuci da ubedim sebe da volim matematiku te predjem na prirodne nauke koje u datom momentu obezbedjuju znatno lakse zaposlenje (dakle ETF i sl.).
Ali dzabe, jedan pogled na samu zbirku za prijemni i vec mi je muka, da ne pricam kad pogledam neku knjigu.

Nisam krio ni na ranijem postu da ja ipak spadam u onaj manji procenat onih koji ipak imaju nekog da ih pogura kad zavrse faks.
Ali plata lekara kao da je iz godine u godinu smanjuje.
Sta je 56.000 dinara mesecno ako hoces da krenes od nule (dakle SVOJ STAN, SVOJA KOLA), ne vidim buducnost u ovoj zemlji (koja ima najmanji broj lekara na 1000 stanovnika btw).

Uskoro dobijam EU pasos i nadam se da cu uspeti pobeci negde sto dalje odavde (USA/Kanada/Australija izgleda otpadaju u samom pocetku), vec imam C1 nivo engleskog i A2 Francuskog a ucim jos jedan jezik......

Stvarno je nepravda koliko je nama tezi put nego nekom zapadnom lekaru.

P.S>Da li cu ove postove gledati sa potpunim prezirom za koju godinu ne znam, ali na kraju krajeva nista nije sigurno u zivotu i u zemlji cuda gde je jedan keramicar ministar odbrane,predsednik vlade nema dana staza a vodeci funkcioneri imaju lazirane diplome.

Poslednja izmena:
Koliko mi mozete reci o pomeranju i produzivanju liste, konkretno za samofinansirajuce kandidate? Planiram da se pojavim na prozivci kada bude bila za popunjavanje liste za sf. mozda budem imala srece.
Negde sam nacula da oni koji upadnu naknadno, putem prozivke, upisuju se u septembru. Pa ako iko moze da mi da jos neki podatak, bila bih zahvalna. Pozdrav :)

Haha :) pitacu te da li ces tako razmisljati za 6 godina

Evo kako je kod mene u Prokuplju jedan doktor (imao cak i specijalizaciju) najuren sa posla jer apsolutno nista nije znao po recima pacijenata, verovatno mu je sredjena diploma, a pretpostavljam da je covek samo jurio zvanje i pare, a to vala u ovome ne prolazi...

Da li cu da pricam za 6 godina, ne znam, ne mogu da garantujem da cu ostati pri ovom misljenju koje sada imam, ali, zar nije previse glupo o tome razmisljati na samom pocetku studija. Siguran sam da nisi ni ti.

Back