Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od sutra pa do sledećeg petka moći će u Dekanatu, od 9 do 15 h, da se odnese voda, konzervirana hrana, obuća, odeća, ćebad, koliko ko može da pomogne, pretpostavljam da ste već to videli na drugim mrežama, ali ako neko slučajno nije, da prosledim i ovde...

Zelim hitno sve informacije i iskustva o ovom fakultetu i zanimanju. Zensko sam, i kazu da me ceka dosta odricanja u vidu porodice, djece, provoda tokom studija itd. Jesu li stvarno sva odricanja neminovna? I drugo, a ne manje bitno, da li je toliko tezak fakultet?
Beskrajno hvala, asap

s obzirom da se secam da sam nedavno i sam odgovarao na ovakva pitanja, nemoguce je da nisi nasla nista dovoljno sveze, ali dobro, evo ponovo iz mog ugla:
nije pretezak, ali moras da odvojis mnogo vremena. nema neceg sto neces moci da razumes, ali ne ocekuj da ces moci da se zezas cele godine kao, recimo, na pravnom. samim tim, jasno ti je da neces moci da izlazis svako drugo vece, posebno u vreme rokova, ali nema odricanja u smislu da nikad neces imati vremena za izlaske i druzenje. sto se tice dece - da li stvarno planiras da ih radjas za vreme studija?

pozdrav svima :D pre dve nedelje je objavljeno na sajtu med. fax-a da je izasla neka nova zbirka za pripremu iz biologije, planiram da pocnem da se spremam od septembra, pa bih sada da nabavim svu potrebnu literaturu, da li neko moze da mi kaze kakva je ta zbirka i da li je dobra za pripremu (znam da pitanja iz one stare nisu pokrivala program)

i da li moze neko da mi kaze da li da nabavim samo ovu novu roze zbirku iz hemije, ili da trazim i onu staru crvenu sa 1200 zad?

hvala unapred :D

pa niko ti ne gleda pojedinacne ocene. ali, ako imas 3 iz hemije, to znaci da je verovatno ne znas bas najbolje, a to onda znaci da ces imati dosta posla da spremis prijemni. ali ako spremis prijemni kako treba i ako ti je prosek u skoli ok, neces imati problema da se upises.

Pozdrav za sve buduce kolege:D Mene zanima da li moram da budem licno prisutan prilikom upisa ili moze to neko da uradi umesto mene?Ako moze neko ko se seca da mi kaze kako to otprilike ide,posto na sajtu fakulteta jos nista ne pise(valjda dok prodju zalbe i ostale gluposti).

Ja bih rekao da ne mora. Zasto nisi procitao sta pise u konkursu koji je postavio "-futureDOKTOR-1995"?
Пре уписа у Студентској служби, студенти треба да се фотографишу за идентификациону картицу Факултета у
сутурену Деканата.
Потврду о обављеном фотографисању доносе на упис. Уколико се кандидат не уписује лично,
особа која га уписује треба са собом понети једну фотографију кандидата ради скенирања исте.
http://www.mfub.bg.ac.rs/dotAsset/78874.pdf

Da, biologija je bila solidna,a hemija onako... zavisi od zadatka... neki zadaci su bili neke reakcije koje se samo jendom na nekom nebitnom mestu spominju, a i bilo je dosta biohemije ( koju mnogi i ne prelaze nesto detaljno xD)

Ma mnogi nece licno da se upisuju, jer ponovni dolazak posle svih finansijskih obaveza oko prijemnog je bas dosta novca. Jedino sto je fakultetu bitno za upis je da se sve uplati i da taj koji te upisuje ima sliku koju mogu da ti skeniraju za ID karticu koja kosta 1500 din. :D

Meni se cini, kad sam ja upisivao, da je u zbiru bilo 4500 dinara. Jesi siguran da ovo 6000 nisi sabrao i prijemni za stomatoloski, koji mnogi kandidati vole da prijave "za svaki slucaj"? :)
Mada, i ako je sve ovo navedeno samo za medicinu, kad se uracuna inflacija, to je to otprilike. Deru svake godine.

Ja vam savetujem da ne bacate pare na originalne knjige nego da kupite kod nekog od hasana (to je postalo zajednicki naziv za sve ulicne prodavce udzbenika u okolini fakulteta, zahvaljujuci originalnom Hasanu koji se vise ne bavi tom delatnoscu :) ). Jesu crno-bele i u njima su slike uglavnom lose kopirane (recimo u Histologiji), ali slike vam ni u originalima nece znaciti nista posebno, nego cete koristiti atlase i internet, a kopije su desetostruko jeftinije od originala. Jeste ilegalno, jeste i pomalo nemoralno, ali ako hocete originale, trebace vam sigurno preko 10000 dinara.

Sto se atlasa tice, ja sam kupio Jovanovicev atlas i na kompu koristio Neterov koji sam iskopao negde na netu. Jovanovic nije los, ali ja licno sam na kraju mnoooogo vise koristio Netera. I njega mozete da kupite kod hasana - original, ali jeftinije nego u prodavnici.

Dodatna korisna informacija 1: ako ste iz Beograda ili iz nekog drugog razloga nemate potrebu za studentskim domom i menzom, ne placajte bezveze onu elektronsku karticu koju ce vam na pocetku godine reci da vam je neophodna, jer ce, toboze, krenuti uskoro da uvode elektronske sisteme za identifikaciju. Nece. Evo, ja zavrsavam petu godinu i isto su to pricali kad sam ja bio brucos, pa se nista nije desilo do sada. Te kartice vam trebaju samo u menzi, jer valjda pomocu njih uzimate obroke.

Dodatna korisna informacija 2: na vezbama iz histologije pazljivo slusajte, pratite, naucicete brdo stvari vec tu i onda cete mnogo lakse da spremite ispit. Asistenti tamo su stvarno odlicni, za razliku od onih na anatomiji.

Back