Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Crnogorski jezik nije postojao dok si isla u osnovnu skolu, a tad je trebalo da naucis ovo :P
A cak i u crnogorskom se pise malo c. :)
Treba da se posvetis pozivu, naravno, ali nemoj da zapostavis i neko opste obrazovanje, da ne bi samo potkrepljivala mit o lekarima kao o ljudima koji znaju samo medicinu i nista drugo :)

Ok,sad si rekao da sam nepismena,ali nema veze:) Sad mi samo reci zasto si zao tako?:D

Ok,sad si rekao da sam nepismena,ali nema veze:) Sad mi samo reci zasto si zao tako?:D

Evo izvinjavam se na svojoj zlobi :D Nisam ja stvarno zao, casna rec. I nisam ti rekao da si nepismena, nego sam ti odgovorio na tvoju sopstvenu opasku da si zapostavila druge stvari uceci internu, hirurgiju, ginekologiju... Ta moja recenica je bila krajnje dobronamerna ;) Ima mnogo ljudi na fakultetu sa kojima je nemoguce progovoriti 2 recenice o bilo cemu sto nema veze s medicinom, jer prosto nemaju nista drugo u zivotu. Mozda ti sad nije jasno sta hocu da kazem, ali videces kad krenes. A ako ne vidis, savetujem ti da se uplasis da si mozda upravo ti postala ta :D

Evo izvinjavam se na svojoj zlobi :D Nisam ja stvarno zao, casna rec. I nisam ti rekao da si nepismena, nego sam ti odgovorio na tvoju sopstvenu opasku da si zapostavila druge stvari uceci internu, hirurgiju, ginekologiju... Ta moja recenica je bila krajnje dobronamerna ;) Ima mnogo ljudi na fakultetu sa kojima je nemoguce progovoriti 2 recenice o bilo cemu sto nema veze s medicinom, jer prosto nemaju nista drugo u zivotu. Mozda ti sad nije jasno sta hocu da kazem, ali videces kad krenes. A ako ne vidis, savetujem ti da se uplasis da si mozda upravo ti postala ta :D

Pa da znas da ima smisla to sto pricas,ali znas malo da budes brutalan u ovim dobronamjernim savjetima,pa eto cisto cu dozvoliti sebi da ti ja isto tako dobronamjerno savjetujem da budes mali manje brutalan kad se raspravljas sa djevojkama:)

Necu vise s tobom da se raspravljam, ljudi ce ionako sami videti na cemu su kada upisu fakultet. Od nas dvoje, ja sam jedini koji je tvrdio da je svejedno iz koje skole dolazis na faks, dok si ti ta koja potcenjivacki govori o gimnazijalcima. Poenta cele tvoje price je(mada ne kazes to direktno, ali se provlaci kao lajtmotiv) to da vama gimnazijalci zauzimaju mesta na fakultetu, a vi se, jadni, tako namucili u srednjoj skoli.

Mene optuzujes da ignorisem delove tvojih komentara, ali ti si ta koja potpuno ignorise svedocenja nekoliko razlicitih forumasa iz nekoliko razlicitih generacija. Svedocenja o necemu sto ja isprva nisam hteo da pominjem, u nadi da cemo postici neku pomirljivu atmosferu ovde. Svedocenja o tome da je u svakoj od tih generacija vecina top studenata iz gimnazija. Ali tebe to ne interesuje, ti ces i dalje terati svoju pricu i usput se svadjati sa svakim ko se ne slaze s tobom, a onda glumiti zrtvu...

Sto se tice ophodjenja s postovanjem, ja nigde nisam vredjao tvoj intelekt, dok si ti meni u nekoliko prethodnih komentara onako suptilno prebacila da nisam sposoban da nesto razumem. Ako smatras da si toliko superiorna, ja sam spreman da odemo da odradimo neki IQ test pa da vidimo ko gde stoji.

Uzgred:

Mozda bi, da si isla u gimnaziju, znala da se u ovakvoj recenici ne pise "sa".

Moji postovi su potpuno jasni, tako da tvoj pokusaj da izvlacis neki toboznji lajtmotiv zapravo je pokusaj da mi poturis nesto sto ja nisam rekla ni na koji nacin i sto ne mislim. Niti imam nacelno lose misljenje o gimnazijalcima, niti da oduzimate mesta bilo kome, svasta. Cenim vas isto kao i kolege iz medicinske i cenim znanje koje ste stekli u prethodnom delu obrazovanja. Potpuno je jasno da sam se iznervirala zbog komentara da u medicinskoj skoli ucimo par latinskih reci i da bi to odprilike bilo sve u vezi sa znanjem iz oblasti medicine, koje smo poneli iz medicinske skole. Mnogo sam pisala koliko je to netacno, nema svrhe da ponavljam. Upravo je to sustina mojih prethodnih postova. Nikada nisam osporila da ima sjajnih kolega studenata koji su dosli iz gimnazije, oni znaju koliko ih cenim. Medjutim, posto ti, po tvojim recima, matematika ide bolje nego nama iz medicinske, kako nisi zakljucio da ako od ukupng broju studenata ima znatno vise onih koji su prethodno zavrsili gimnaziju nego medicinsku, da je logicno da ce biti i vise top studenata sa prethodno zavrsenom gimnazijom? Prilicno jednostavna racunica je u pitanju.

Sto se tice greske u sintaksi, dobro si primetio. Medjutim, trebalo bi da znas da se jezik najpre deli na standardni jezik i kolokvijalni jezik, a na forumu je uobicajeno koristiti kolokvijalnu formu, kada mozes malo da se opustis i ne vodis strogo racuna da sve sto napises bude savrseno po svim jezickim kriterijumima. Kad si vec odlucio da delis packe za sitne morfoloske ili sintaksicke greske, mogu bez lazne skromnosti da kazem da je moj jezicki stil neuporedivo pismeniji i kvalitetniji od tvoga, u pogledu morfologije, sintakse, a posebno leksikologije.
Medjutim, raduje me sto i kod tebe primecujem znacajan napredak u tom pogledu u poslednje vreme, izgleda da dobro uticem na tebe. :D

Moji postovi su potpuno jasni, tako da tvoj pokusaj da izvlacis neki toboznji lajtmotiv zapravo je pokusaj da mi poturis nesto sto ja nisam rekla ni na koji nacin i sto ne mislim. Niti imam nacelno lose misljenje o gimnazijalcima, niti da oduzimate mesta bilo kome, svasta. Cenim vas isto kao i kolege iz medicinske i cenim znanje koje ste stekli u prethodnom delu obrazovanja. Potpuno je jasno da sam se iznervirala zbog komentara da u medicinskoj skoli ucimo par latinskih reci i da bi to odprilike bilo sve u vezi sa znanjem iz oblasti medicine, koje smo poneli iz medicinske skole. Mnogo sam pisala koliko je to netacno, nema svrhe da ponavljam. Upravo je to sustina mojih prethodnih postova. Nikada nisam osporila da ima sjajnih kolega studenata koji su dosli iz gimnazije, oni znaju koliko ih cenim. Medjutim, posto ti, po tvojim recima, matematika ide bolje nego nama iz medicinske, kako nisi zakljucio da ako od ukupng broju studenata ima znatno vise onih koji su prethodno zavrsili gimnaziju nego medicinsku, da je logicno da ce biti i vise top studenata sa prethodno zavrsenom gimnazijom? Prilicno jednostavna racunica je u pitanju.

Sto se tice greske u sintaksi, dobro si primetio. Medjutim, trebalo bi da znas da se jezik najpre deli na standardni jezik i kolokvijalni jezik, a na forumu je uobicajeno koristiti kolokvijalnu formu, kada mozes malo da se opustis i ne vodis strogo racuna da sve sto napises bude savrseno po svim jezickim kriterijumima. Kad si vec odlucio da delis packe za sitne morfoloske ili sintaksicke greske, mogu bez lazne skromnosti da kazem da je moj jezicki stil neuporedivo pismeniji i kvalitetniji od tvoga, u pogledu morfologije, sintakse, a posebno leksikologije.
Medjutim, raduje me sto i kod tebe primecujem znacajan napredak u tom pogledu u poslednje vreme, izgleda da dobro uticem na tebe. :D

Jezicki stil ne moze da bude pismeniji, jer pismenost nije osobina jezickog stila. :)
Kolokvijalni jezik je u redu, ali nisam mislio da ti je potrebno da razmisljas da bi govorila pravilno. To bi, nekako, trebalo da ti dodje prirodno, pa da i kad opusteno govoris, ipak govoris pravilno.

Gde sam rekao da smo bolji u matematici? :D Pocinjem da se brinem za tvoje zdravlje. Ozbiljno ti kazem, sve ovo previse primas k srcu.

Edit:
Ma znam ja njega... :D nije taj nas sukob tako strasan kao sto mozda izgleda.

Ok, mozda i ne primas bas toliko k srcu kao sto sam mislio. Nebitno. Stvarno je glupo da nastavljamo ovu raspravu. Je l' se slazes?

Sto se tice hiperbole, zao mi je sto imas takav stav o medicinskoj skoli koji si upravo iskazao tom stilskom figurom. Govorim ti da je upravo sustina potpuno drugacija, mnogo toga se nauci tamo, naravno govorim o dobrim ucenicima a ne onima koji se provlace sa nekim dvojcicama. Takodje upravo nije tacno da ima vise prakse a manje teorije: ima mnogo prakse i mnoogo teorije! Bar u kvalitetnim skolama. Osetila sam da o srednjim medicinskim skolama razmisljas po nekom sablonu a ne iz bilo kakvog zivotnog iskustva i zato sam ti dobronamerno radi tvog informisanja savetovala da pogledas knjige i opet ti kazem da odes recimo u skolu "Nadezda Petrovic" u Nade Dimic 4 u Zemunu da slusas ispite vanrednih ucenika, na oglasnoj tabli pise kad, ima tamo i dobrih djaka pa ces videti koliko teorije se uci. Znaci nisi u pravu, nemas realnu sliku o medicinskoj skoli cetvrtog stepena.

U Srbiji je sistem skolstva drugaciji od Slovenije, i po mom dubokom uverenju mnogo bolji zato sto prema realnim osnovama, ostavlja vise opcija svrsenim djacima.
Jednostavno, srednje skole odredjenih nauka, u Srbiji skoluju djake koji su pripremljeni za rad u struci sa cetvrtim stepenom strucne spreme, a isto su spremni i pripremljeni da nastave svoje skolovanje u istoj naucnoj oblasti i da ga usavrse do sedmog stepena strucne spreme. To je apsolutno logicno, korisno i prirodno. Zbog toga sto svrseni osnovci koji ne znaju cime ce se baviti u zivotu, mogu da biraju gimnaziju i odloze taj svoj izbor, ili je izaberu ako jednostavno zele siroko opste obrazovanje, sto gimanzije (doduse kako koja) pruzaju. Oni osmaci koji su se vec opredelili za odredjenu nauku, mogu odmah da krenu da se skoluju u njoj i da kasnije odluce da li ce se dalje usavrsavati u datoj nauci. U Sloveniji ako bi neko ko zavrsi medicinsku skolu pozeleo da uci dalje, ne bi to mogao uprkos cinjenici da je mozda veoma sposoban za to i da bi postao odlican doktor, a to naravno da je destruktivno, besmisleno i velika steta, cak za celo drustvo jer ce se umesto njega skolovati neki gimnazijalac na dnu upisne kvote koji je mozda manje sposoban da postane dobar lekar.

Taj raspcep izmedju medicinske obrazovne institucije za cetvrti stepen i iste za sedmi stepen je po mom dubokom ubedjenju protivprirodan i destruktivan. Medjutim, u takvom sistemu, naravno da ce svako ko zeli da postane doktor, ici u tu gimnaziju ako ga ona jedina vodi do medicinskog fakulteta. Uostalom, sposobni ljudi ce pronaci put do zeljenih studija, mozda vanredno da zavrse gimnaziju ako je u Sloveniji moguce, ili ce potraziti gde u inostranstvu mogu da konkurisu na studije medicine sa medicinskom a moze u vecini normalnih zemalja, pa ce ici tamo. :)

Mada ne bih vise o ovome, neka svako misli sta hoce bas me briga, ako neko nije spreman da sazna i prihvati istinu, protiv toga ne mogu, bitno da je steta od tih zabluda sto manja.

Опет си погрешно разумела ту хиперболу, није поента потцењивање, но није ни битно. Опет ћу рећи, никад ми није пало на памет да потценим било кога.
Што се рада у медицинским школама тиче, познајем људе који су ишли тамо, тако да је прича заснована на таквом искуству. И, ево, још једном - не потцењујем никога, него говорим оно о чему сам стекао увид на основу таквих прича.

А, што се концепта средње стручне школe - поента средње стручне школе није да неко израсте у научника, већ у стручног радника. Дакле, у одличног медицинског техничара, у одличног лаборанта, у одличног машинског техничара, у одличног кувара, аутомеханичара итд. То је чињеница, и зато се и зове средња стручна школа. Овим никако не желим да уздижем гимназију, јер просто то не треба тако да буде. Уопште, смешни су ту ривалитети гимназија VS средња стручна школа. Свако се определио за оно за шта сматра да је исправно.

Poslednja izmena:
Jezicki stil ne moze da bude pismeniji, jer pismenost nije osobina jezickog stila. :)
Kolokvijalni jezik je u redu, ali nisam mislio da ti je potrebno da razmisljas da bi govorila pravilno. To bi, nekako, trebalo da ti dodje prirodno, pa da i kad opusteno govoris, ipak govoris pravilno.

Gde sam rekao da smo bolji u matematici? :D Pocinjem da se brinem za tvoje zdravlje. Ozbiljno ti kazem, sve ovo previse primas k srcu.

Edit:

Ok, mozda i ne primas bas toliko k srcu kao sto sam mislio. Nebitno. Stvarno je glupo da nastavljamo ovu raspravu. Je l' se slazes?

... pa da tvoja bude poslednja, iako je pogresna? Ne bih, bas ;)
Jednostavno nisi u pravu, pa moram da ti objasnim zasto za tvoje dobro, kako bi mogao ispravno da citas i razumes i da ne budes u zabludi. Kada sam rekla "pismen jezicki stil", naravno da frazu "jezicki stil" nisam upotrebila u denotativnom, vec u konotativnom znacenju, kao oblik jezickog izrazavanja. Ako razgovaras sa filolozima, recice ti da se pravilno i lepo izrazavanje ne mogu sekirom razdvojiti, vec su cesto spojeni u jednu vrednost. To dokazuje i izucavanje leksikologije i semantike u okviru predmeta gramatika, na gotovo svim smerovima na filoloskim fakultetima, pri cemu najcesce ne postoji gramaticki ispravna i neispravna opcija, vec gramaticki bolja i manje dobra opcija, a odnosi se na red reci u recenici, izbor reci, itd. Upravo se tu ogleda jedinstvo gramaticke ispravnosti i stilske lepote. Kad smo vec kod toga, moram ti reci da sam bas kod tebe primecivala velike nedostatke u jezickom izrazavanju, ali naravno nisam ti to nabijala na nos. Utoliko mi je smesnije da ti cekas prvu gresku, da od tog komarca napravis magarca. Vidim da si na pocetku iskazivanja interesovanja za filologiju, pa posto je vrlo dobro znam, mogu da ti dam jos neka objasnjenja ako te interesuje, a tvoji postovi ukazuju da bi ti koristilo.

Sto se tice moje pismenosti, ako u desetak recenica koje ovde narvno spontano napisem i to uglavnom posle vise sati ucenja, napravim jednu gramaticku gresku, to je naravno po svim realnim kriterijumima odraz visokog stepena pismenosti. Sva druga tumacenja, odraz su nervoze koju primecujem kod tebe.

Pitao si me u vezi sa znanjem matematike. Ne secas se ove izjave, malo implicitne ali sasvim jasne?
A sto se tice vise matematike... hmmm.. [ovde ubacite foru o srednjoj medicinskoj i matematici] :D

Ti meni kazes da se brines za moje zdravlje, a pogledaj kako zaboravljas i nisi svestan svojih izjava. Zaista zabrinjavajuce. :P

Pa hajde da sad ne nastavljamo vise, ok?

... pa da tvoja bude poslednja, iako je pogresna? Ne bih, bas ;)

:shock: :shock: :shock:
ja vise ne znam sta bih rekao. jednom kad te prodje ovaj "napad" dodji i procitaj sta si pisala pa vidi da li si bila normalna :) ne znam sta drugo da kazem.

.Ako razgovaras sa filolozima, recice ti da se pravilno i lepo izrazavanje ne mogu sekirom razdvojiti, vec su cesto spojeni u jednu vrednost.

odvojeno. nepismena si, pomiri se s tim.
Pa hajde da sad ne nastavljamo vise, ok?

Ma nemam vise svejedno sta da ti kazem.

Poslednja izmena:
:shock: :shock: :shock:
ja vise ne znam sta bih rekao. jednom kad te prodje ovaj "napad" dodji i procitaj sta si pisala pa vidi da li si bila normalna :) ne znam sta drugo da kazem.

odvojeno. nepismena si, pomiri se s tim.

Ma nemam vise svejedno sta da ti kazem.

Greska u kucanju. Tvrdoglav si, pomiri se s tim. To moze da proceni svako ko procita tvoje i moje postove.

А, што се концепта средње стручне школe - поента средње стручне школе није да неко израсте у научника, већ у стручног радника. Дакле, у одличног медицинског техничара, у одличног лаборанта, у одличног машинског техничара, у одличног кувара, аутомеханичара итд. То је чињеница, и зато се и зове средња стручна школа. Овим никако не желим да уздижем гимназију, јер просто то не треба тако да буде. Уопште, смешни су ту ривалитети гимназија VS средња стручна школа. Свако се определио за оно за шта сматра да је исправно.

Prema vazecim propisima u Srbiji, srednja medicinska skola:

1) skoluje srednje strucni kadar
2) na osnovu obrazovanja koje smo stekli, omogucava svrsenim srednjoskolcima da nastave svoje skolovanje na fakultetu.

To je istina. Tvoj iskaz upravo, po ko zna koji put, nemoj zameriti ali izrazava tvoju mrznju prema ljudima iz medicinske, koja se ogleda u tvojoj zelji da nemamo pravo da studiramo medicinu, da nam skola nije dala obrazovanje koje bi nam to omogucilo. Kako onda bilo ko zeli da kaze da ne mrzite kolege iz medicinske? To je jednostavno vise nego ocigledno, kad svoje lose zelje prikazujete cak kao realnost. ;)

Greska u kucanju.

Verovao bih da je tako, da nije pedeseta* "greska u kucanju".

*Da naglasim da je ovo hiperbola, posto ih tesko prepoznajes.

Sad ti ovo iz najbolje namere kazem: imas ozbiljan problem, u pitanju je neka vrsta kompleksa i ja bih na tvom mestu pokusao da saznam zasto sam takav. Kazem ti to jer, ako se ovako ponasas i u RL, onda ces imati ogromnih problema sa svima u zivotu.

To je to od mene. Oko ove rasprave se vise necu oglasavati, sta god da sad (a to je neminovno) zajedljivo napises.

Verovao bih da je tako, da nije pedeseta* "greska u kucanju".

*Da naglasim da je ovo hiperbola, posto ih tesko prepoznajes.

Sad ti ovo iz najbolje namere kazem: imas ozbiljan problem, u pitanju je neka vrsta kompleksa i ja bih na tvom mestu pokusao da saznam zasto sam takav. Kazem ti to jer, ako se ovako ponasas i u RL, onda ces imati ogromnih problema sa svima u zivotu.

To je to od mene. Oko ove rasprave se vise necu oglasavati, sta god da sad (a to je neminovno) zajedljivo napises.

Ja na tvojih hiljadu gresaka nisam reagovala, jer shvatam da je ovo medicinski forum a ne filoloski. Medjutim, ne moze svako da razlikuje bitno od nebitnog i da se drzi sustine. Koliko sam pismena, neka procene drugi.
Takodje, sa hiperbolama nemam nikakav problem, naprotiv, jasno razlikujem hiperbolu od izraza mrznje, koja se posle na mnogo nacina i potvrdi (vidi moj prethodni komentar). Jedno je stilska figura, nesto sasvim drugo je kad neko misli da samo gimnazijalac treba da studira medicinu, pa makar najveci duduk on bio i ubijao pacijente, samo da iz medicinske niko ne studira, ni najtalentovaniji koji izrastu u najbolje lekare, jer "poenta" medicinske skole nije dalje ucenje. Ma kako da ne. Koja je to logika!! Nisam sigurna da je moja greska sto to uvidjam od prvog trenutka, naprotiv. Posle se samo ogoljeno ispostavilo da sam bila u pravu.

Medjutim, hiperbole se svakako ne drzim kao pijan plota, jer jezik pruza pregrst drugih mogucnosti da se lepo i ispravno izrazavamo, o cemu sam malo i pisala. Ali dobro, ko jedino zna za hiperbolu, neka je stalno koristi, razumem to.

Nemam ja nikakav kompleks kolega, hvala na brizi, jedino ostro reagujem na bezumna misljenja ljudi koji bi izgleda zeleli da ja i sve kolege koje zavrse medicinsku, nemamo uopste pravo da studiramo medicinu. Ne znam kako bi ti umilno reagovao da tebi neko iznese takvo misljenje za gimnaziju, ali meni se to, veruj mi, ni najmanje ne svidja, jer je rec o najgorem bezocnom bezobrazluku kad neko svoje predstave iznosi kao opstu istinu, uprkos svim propisima. Tacka.

Back