Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ма,пусти,и они блефирају неку строгоћу...

- - - - - - - - - -

и то веома смислено раде,као и то што на пријемном дају лекције које нисмо ни радили,или смо их радили,али не тако детаљно...конкретно мислим на пуфере... пх... итд. толико формула,за које никад нисмо чули. А и задатке са претпоставком нисмо учили...

kakve veze ima da li ce biti zdrav sa 40-50 godina? oni stvaraju lekara-vojnika. on treba da bude u savrsenom zdravstvenom stanju dok je mlad, a ne sa 50 godina. Sa 50 godina ce vec da bude neki major u najmanju ruku i sigurno nece da radi vojne vezbe...

a puferi se daju i na prijemnom za "obicni" medicinski faks, ne razumem - kako to ovi sa vma na tome treniraju strogocu?
inace u mojoj gimnaziji puferi su se dosta detaljno radili i nisu posebno teski, a s druge strane za lekarsku profesiju su jako jako bitni, tako da je normalno ocekivati da ih student zna dobro, kako bi mogao da razume veliki deo gradiva

Poslednja izmena:
Zdravstveni pregled je ranije bas iz razloga sto tu ogromna vecina padne,kao i na psiho testu :)
Zadaci su ISTI kao i na svim ostalim med.f. u Srbiji...znaci,na prijemnom kolega koji polaze u Novom Sadu,kolega koji polaze na VMA i ja koja cu polagati u Beogradu odgovaramo na potpuno ista pitanja...
Pufere mi u skoli nismo radili,ali pH jesmo...uglavnom,ima puno oblasti koje nisu radjene,ovaj period je jako naporan,treba uskladiti sve i pokusati malo i da zivis u pauzama izmedju ucenja :lol: jos samo do jula :lol:

inace u mojoj gimnaziji puferi su se dosta detaljno radili i nisu posebno teski, a s druge strane za lekarsku profesiju su jako jako bitni, tako da je normalno ocekivati da ih student zna dobro, kako bi mogao da razume veliki deo gradiva

Ово је апсолутно тачно; разумевање пуфера је неопходно за медицину (иако то кад се учи за пријемни не изгледа тако :); само један пример: ако крв посматрате као један велики пуфер, схватићете зашто је то тако)...

Zdravstveni pregled je ranije bas iz razloga sto tu ogromna vecina padne,kao i na psiho testu :)
Zadaci su ISTI kao i na svim ostalim med.f. u Srbiji...znaci,na prijemnom kolega koji polaze u Novom Sadu,kolega koji polaze na VMA i ja koja cu polagati u Beogradu odgovaramo na potpuno ista pitanja...
Pufere mi u skoli nismo radili,ali pH jesmo...uglavnom,ima puno oblasti koje nisu radjene,ovaj period je jako naporan,treba uskladiti sve i pokusati malo i da zivis u pauzama izmedju ucenja :lol: jos samo do jula :lol:

kad krenu ispiti na faksu poput anatomije, a narocito patologija, smejaces se ovom sto si napisala za prijemni :D

kakve veze ima da li ce biti zdrav sa 40-50 godina? oni stvaraju lekara-vojnika. on treba da bude u savrsenom zdravstvenom stanju dok je mlad, a ne sa 50 godina. Sa 50 godina ce vec da bude neki major u najmanju ruku i sigurno nece da radi vojne vezbe...

a puferi se daju i na prijemnom za "obicni" medicinski faks, ne razumem - kako to ovi sa vma na tome treniraju strogocu?

Знам да их има и на обичном,него је чудно што их не уче сви,притом не мислим само на моју,медицинску школу,доста гимназијалаца их није радило,а пх су радили,али максимално 1 или 2 школска часа,што је премало. ;)

Jel postoji neki nacin da se zdravlje poboljsa, odnosno da li vredi oko toga ista raditi, ili to jednostavno ne zavisi od tebe (mislim u tim granicama)?

Колико сам разумео,доста тога и не зависи од начина живота. Рецимо ја,ја сам кратковид,нисам сигуран колико могу(или сам могао)на то да утичем.

treba mi savet,III sam godina gimnazije,lomim se dugo sta da upisem,tj da li medicinu ili ne :confused: vasa iskustva,saveti..? :)

Па, пази, нико не може уместо тебе да одлучи шта да упишеш. :) Прво седи сама са собом (са својима) и добро размисли шта те у животу заиста занима. Пре свега избаци из главе представу о др Хаусу, Е.Р-у, Грејс анатоми и сличним серијама. То није медицина, ту су серије (наравно, ако, уопште имаш такве визије :)). Медицински факултет је заиста занимљив (нешто више, нешто мање, али је мени генерално занимљив), али треба да будеш свесна, да би постигла нешто, мораш изузетно да се трудиш, јер су предмети углавном обимни и има енормна количина информација која треба да се запамти. То подразумева и нека одрицања, као и све чему се посветиш, али уз добру организацију, све се може постићи.

Ако те нешто више занима о предметима, имаш и раније на теми, али и питај слободно =)...

Наравно, и да једну годину пробаш, па да упишеш нешто друго, ништа није страшно. :)

Пре свега избаци из главе представу о др Хаусу, Е.Р-у, Грејс анатоми и сличним серијама. То није медицина, ту су серије (наравно, ако, уопште имаш такве визије :)). Медицински факултет је заиста занимљив (нешто више, нешто мање, али је мени генерално занимљив), али треба да будеш свесна, да би постигла нешто, мораш изузетно да се трудиш, јер су предмети углавном обимни и има енормна количина информација која треба да се запамти. То подразумева и нека одрицања, као и све чему се посветиш, али уз добру организацију, све се може постићи.

Potpisujem ovo, posebno deo o serijama, uz to treba da budes svesna da je medicina prljav posao, sto znaci ne smes biti gadljiva, ja sam samo prva godina, a vec sam videla mnogo ruznih i tuznih stvari.. Plus sto moras imati veliku zelju da studiras ovo, i celicnu volju, jer je fax pre svega psihicki izuzetno naporan.. Ali beskonacno zanimljiv, i prednost je sto pored gomile teorije svuda imas prakticni rad, pa to dodatno ubija dosadu.. :)

Potpisujem ovo, posebno deo o serijama, uz to treba da budes svesna da je medicina prljav posao, sto znaci ne smes biti gadljiva, ja sam samo prva godina, a vec sam videla mnogo ruznih i tuznih stvari.. Plus sto moras imati veliku zelju da studiras ovo, i celicnu volju, jer je fax pre svega psihicki izuzetno naporan.. Ali beskonacno zanimljiv, i prednost je sto pored gomile teorije svuda imas prakticni rad, pa to dodatno ubija dosadu.. :)

zavisi od grane medicine

pa možda premisa nije ispravna. :)
ne znam, ja nekako smatram da ako je test isti onda bi ti poeni trebalo da se priznaju i na državnom jer ti pokazuješ odgovarajuće znanje za taj kriterijum koji su oni postavili (naravno pod uslovom da položiš sa odgovarajućim brojem poena).
mislim da isto tako postoji mogućnost da polažeš npr. u beogradu, pa ako želiš da studiraš u novom sadu da možeš da se upišeš tamo ako imaš dovoljno poena baš iz tog razloga jer je test isti i u isto vreme na svim medicinskim fakultetima u zemlji

Back