Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kupis zutu prijavu za prvu godinu, u skriptarnici, dole u podrumu dekanata. onda zaokruzis one ispite koje hoces da polazes u tom roku (dakle, genetika, pretpostavljam) i pored zalepis jedan onaj hologram, koji takodje kupis u skriptarnici. onda odes na prvi sprat dekanata i u hodniku ispod onog tv-a nalazi se nekakva velika kutija-komoda na kojoj ima 6 rupa, po 1 za svaku godinu studija, pa vi prvaci ubacite te popunjene zute prijave u onu skroz levo, iznad koje pise I godina :D (ne mislim da ste debili, ali bolje da detaljno objasnim ;) )

posle kada izadju ispitni spiskovi, kupite belu prijavu i popunite je pa je nosite na institut na kom polazete ispit (u ovom slucaju - institut za genetiku) i tamo je predate u sekretarijatu, ali taj deo ce vam detaljno objasniti asisteni, kad i gde predajete...

Занимљиво... хвала :)
А што се тиче ОКП-а, енглеског и медицине и друштва - је л' се то пријављује??? :)

Engleski se prijavljuje pomocu bele prijave, bice posebna kutija za engleski na drugom spratu, kad za to dodje vreme. Medicina i drustvo se, ako se dobro secam, ne prijavljuju, nego samo doneses belu prijavu kad odes da radis test. Za OKP cini mi se da se nosi bela prijava tamo gde imas praksu, u njihov sekretarijat

Zelela bih da upisem medicinski fakultet,pa me zanima da li je to moguce,posto sam zavrsila srednju graficku skolu i ako nije moguce prijaviti se za upis na medicinski sa tom zavrsenom srednjom skolom,da li postoji neka opcija,tipa da polazem neke predmete ili nesto u vezi medicine da bih stekla uslove za prijavu na prijemni?

Zelela bih da upisem medicinski fakultet,pa me zanima da li je to moguce,posto sam zavrsila srednju graficku skolu i ako nije moguce prijaviti se za upis na medicinski sa tom zavrsenom srednjom skolom,da li postoji neka opcija,tipa da polazem neke predmete ili nesto u vezi medicine da bih stekla uslove za prijavu na prijemni?

Колико сам ја упознат са прописима, Медицински факултет могу да упишу само они који су завршили гимназију (небитно који смер), медицинску, фармацеутску и, чини ми се, ветеринарску школу (тј. неку из медицинске струке). Исто тако, не мислим да постоји полагање разлике и сл. Јбг, требало је о томе мислити на време z:hm:

Е, сад, можда нека молба декану или тако нешто, али не верујем да има неке шансе...

Ne mozes upisati...Jedino je moguce da upises srednju medicinsku,pa da das razliku ispita,za sta ti treba ,po mom misljenju,neke 2 god,minimum.....A,Visu medicinsku mozes upisati,ali samo neke smerove......

Moze da se upise sa bilo kojom cetvorogodisnjom srednjom skolom...

Медицински факултет се НЕ МОЖЕ уписати СА БИЛО КОЈОМ завршеном средњом школом (погледај сајт медицинског факултета), већ само са завршеним следећим школама:
  • Гимназија (било који смер)
  • Средња школа медицинског усмерења (медицинска, фармацеутска, ветеринарска и сл.)
:)

Da informacije sa sajta nisu uvek tacne uverila sam se milion puta.
Na fakultetu sam dosta dugo, samim tim znam o cemu govorim i imam razloga da budem samouverena, drage kolege. :)
U grupi imam devojku koja je zavrsila srednju ekonomsku, sticajem okolnosti pauzirala posle srednje doooosta vremena (12-13 god) i upisala fakultet.
Moj kum je zavrsio srednju masinsku, a sada je ginekolog (sto znaci da je zavrsio medicinski fakultet, ne? ).
Potrebno je samo uputiti molbu dekanu, da odobri polaganje prijemnog, nista vise (dakle, nikakve razlike predmeta nisu potrebne).

Na fakultetu sam dosta dugo, samim tim znam o cemu govorim i imam razloga da budem samouverena, drage kolege. :)
U grupi imam devojku koja je zavrsila srednju ekonomsku, sticajem okolnosti pauzirala posle srednje doooosta vremena (12-13 god) i upisala fakultet.
Moj kum je zavrsio srednju masinsku, a sada je ginekolog (sto znaci da je zavrsio medicinski fakultet, ne? ).
Potrebno je samo uputiti molbu dekanu, da odobri polaganje prijemnog, nista vise (dakle, nikakve razlike predmeta nisu potrebne).

Требало је тако одмах да кажеш :D а, иначе, тачно је да има нетачних информација...

da, i moj drug je zavrsio srednju masinsku, uputio molbu i nije dobio odobrenje. dakle, molba nije jednako odobrenje. nije nemoguce, naravno, ali nije ni garancija da ce moci da upise.

Имам још једно питање за студенте старијих година - како се формирају групе у наредној години. Да ли по времену уписа године или опет по абецедном реду? И да ли групе (приближно) остају исте?

Ja mogu da pricam o drugoj godini. Grupe su manje, po 24-25 studenata i uglavnom oni ljudi koji su po prezimenu sada oko tebe, ostaju sa tobom u grupi. Jedino ljudi koji poloze sve tek u oktobru 2 imaju neke razlike, jer ce verovatno da padnu u grupu "iza"(ako je ovo nejasno, objasnicu) i nemaju mikrobiologiju sa svojom grupom, nego tek negde kasno popodne.

Ja mogu da pricam o drugoj godini. Grupe su manje, po 24-25 studenata i uglavnom oni ljudi koji su po prezimenu sada oko tebe, ostaju sa tobom u grupi. Jedino ljudi koji poloze sve tek u oktobru 2 imaju neke razlike, jer ce verovatno da padnu u grupu "iza"(ako je ovo nejasno, objasnicu) i nemaju mikrobiologiju sa svojom grupom, nego tek negde kasno popodne.

Хвала на одговору. То значи да они који се упишу после октобра 2 имају "посебну" групу, је л' да?

pa ne konkretno posebnu grupu, oni idu na mikrobiologiju posebno ali ostale predmete imaju sa ostatkom "svoje" grupe.

evo primer, da lakse shvatis:
ja sam prosle godine bio B1 levo. ove godine sam grupa III-1. ljudi koji su isli sa mnom u B1 levo, a upisali godinu posle oktobra 2, sada su u grupi II-4, znaci "pali" su jednu grupu "iza", a oni koji su prosle godine bili B1 desno, sada su sa mnom u grupi.

e da, desi se i da bude par nesrecnika koji su na "ivicama" svojih grupa, pa upadnu u susedne. Na primer, 2 devojke iz A4, iako nisu iz oktobra 2, sad su III-1 iako je ostatak njihove stare grupe II-4

Imam jedno pitanje vezano za pripremu prijemnog ispita. :)
Iz kojih knjiga treba spremati biologiju, tj. iz kojih knjiga ste spremali, svi vi, koji ste se upisali prethodnih par godina ?

1. BIOLOGIJA za I razred gimnazije i poljoprivredne škole, izdanje 2003., Nada Šerban, Mirko Cvijan, Radiša Jančić (oblast Biologija ćelije, od 7-73 strane)

2. BIOLOGIJA I za I razred medicinske i veterinarske škole, Delija Baloš, Dragoljub Panić, Branka Stevanović, Katica Paunović, Đorđe Stevanović (oblast Ekologija, od 147-166. strane)

3. BIOLOGIJA za II razred gimnazije prirodno-matematičkog smera i II razred poljoprivredne škole, izdanje 2003. Brigita Petrov, Miloš Kalezić (oblast Morfologija životinja, od 33-55. strane i od 141-178. strane)

4. BIOLOGIJA III za III razred medicinske i veterinarske škole, Dragoslav Marinković, Marko Anđelković, Ana Savić, Vukosava Diklić (oblast Mehanizmi nasledjivanja, od 21-60. strane i oblast Genetika čoveka, od 71-93. strane)

5. BIOLOGIJA za IV razred gimnazije prirodno-matematičkog smera - izdanje 2005. Dragana Cvetković, Dmitar Lakušić, Gordana Matić, Aleksandra Korać, Slobodan Jovanović (oblast Bilogija razvića, od 9-32. strane i od 35-42.strane; oblast Nasledjivanje, od 43-66. strane i od 70-80. strane; oblast Molekularna biologija, od 81-127. strane; oblast Evolucija, od 129-154. strane i od 162-170. strane)

Da li moze neko da mi kaze da li je ta anatomija stvarno preteska pa ljudi zato odustaju od medicine u prvoj godini? Moj druga su oborili 3-4 puta i on odustao od medicine..
To Celt: Meni su rekli da prijemni u sustini nije tezak, samo krenem da ucim na vreme i lepo provezbam zadatke iz hemije..
Btw, ako volis to, lezi ti i mislis da mozes, why not? Bar ja tako razmisljam..

Da li moze neko da mi kaze da li je ta anatomija stvarno preteska pa ljudi zato odustaju od medicine u prvoj godini? Moj druga su oborili 3-4 puta i on odustao od medicine..
To Celt: Meni su rekli da prijemni u sustini nije tezak, samo krenem da ucim na vreme i lepo provezbam zadatke iz hemije..
Btw, ako volis to, lezi ti i mislis da mozes, why not? Bar ja tako razmisljam..

НЕ СЛУШАЈ ПРИЧЕ ДРУГИХ ЉУДИ нити приче које круже по факултету, о професорима, предметима, "урбаним легендама", и слично!!! Тек ако сам искусиш нешто моћи ћеш да донесеш суд о томе. :)
Искуство студента при крају прве године (мене):
Анатомија јесте (пре)опширна (тешка је релативан термин), међутим, уз озбиљан, систематичан и континуиран рад, (мада, морам признати да код анатомије и професор који се извуче игра мању или већу улогу) резултати не би требало да изостану.
И, један савет, кад се упишеш (пријемни није страшан, али и он захтева рад), одмах озбиљно приони на рад, то је једини начин да са успехом завршиш годину! Све најбоље на пријемном. :ok:

Anatomija je strasna jedino ako dodje do toga da treba da se spremi cela za 2 nedelje.. ;)
Inace, ispit kao i svi ostali na medicini.. ne toliko tezak, koliko opsiran, zato treba ici na predavanja i videti sta je bitno a sta manje bitno..

A grupa sto se tice, abecednim redom se pravi spisak, i svake godine se menja broj ljudi u grupi (ili podgrupi), ali u sustini, uvek bude priblizno ista grupa.. :)
A oktobar 2 je izdvojen na pojedninim predmetima kao posebna grupa...

Back