Medicinski fakultet

• Začetnik teme Začetnik teme Celt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam doduse na drugom fakultetu, ovde sam da kazem slucajno :mrgreen:
Zanima me kako se medicinski fakultet snabdeva lesevima i jel vi stvarno ceprkate po njima? :eek::eek:

Ima li padanja u nesvest i slicnih stvari :)

Ја сам тек прва година, али ево да ти одговорим :):
Факултет се снабдева лешевима тако што неки људи (слободно могу да кажем велики и хумани) за живота завештају своје тело у научне сврхе. И, да, ми чепркамо по њима :D (није то баш толико страшно, и ја сам мислио тако док и сам нисам прочепркао)
Нема падања у несвест, бар у мојој генерацији ево није било... Сви су, ваљда, свесни шта их очекује кад дођу на медицину :D:D

Evo jos jedno pitanje... Da li je neko imao iskustva sa atlasom anatomije od Thomasa McCrackena i Richarda Walkera? To je kao neki americki koji sam nasao, ali na vezbama nam nisu pominjali taj nego samo Netter, Grand, Jovanovic i neke ruske... Pa ako neko zna da li je ok tj. da li je bolji ili losiji od ovih navedenih... :)
Samo Netter! Svi ostali su glupost...
Имам још једно питање: Каква су питања на теоретском делу испита из анатомије? Мислим, да ли је питање нпр. n. radialis - све о њему, или нешто другачије (по топографским регионима и сл.)?? :)
Obicno su konkretna pitanja. Zavisno od profesora, neko krece od glave i vrata i cns-a, a neko od kostiju noge, ruke... ispit obicno traje sat-dva..

Padanje u nesvest je na trecoj godini, kada dolaze "svezi" lesevi...
Ово звучи занимљиво... :D

Samo Netter! Svi ostali su glupost...
Nije istina da su svi ostali atlasi glupost. Meni je Netter bio dobar samo za misice, za sve ostalo sam uglavnom koristio Jovanovicev atlas, mislim da je sasvim dovoljan, uz one slike iz Praktikuma.
Добро, свакоме се свиђа нешто другачије... мени је исто Netter-ов најбољи, видео сам и пар осталих (Grand, неки руски, Јовановић и сл.) ни они нису лоши...

Obicno su konkretna pitanja. Zavisno od profesora, neko krece od glave i vrata i cns-a, a neko od kostiju noge, ruke... ispit obicno traje sat-dva..
Сат-два??? :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek: за једног студента???

pa sat-dva, kod nekih i 3, a kod nekih i po 5-6, sa pauzama :) zamisli, pocnes da odgovaras i ona samo kaze "e sad pauza 15 minuta" :D to radi prof. djordjevic... a ja sam kod prof. filipovica odgovarao 3 sata i 15 minuta pre no sto me je oborio

Ne znam za vas ostale brucose ali meni je na vezbama iz anatomije bas super! U sali je malo zagusljivo tek kad se udje ali za 5 min se naviknes :) Profesori i asistenti me vec znaju posto znam poprilici ono sto radimo, ali me zato verovatno 80% grupe mrzi...:D Meni ovo sto sad radimo nije toliko tesko ali videcemo kad dodje CNS i unutrasnji organi :)

Nije istina da su svi ostali atlasi glupost. Meni je Netter bio dobar samo za misice, za sve ostalo sam uglavnom koristio Jovanovicev atlas, mislim da je sasvim dovoljan, uz one slike iz Praktikuma.

E kod mene je, vidis, bilo suprotno... Jovanovica sam koristila jedino za misice podlakta, jer su jedino tu poredjani po slojevima, i za kosti glave... ;)
Sve ostalo Netter. I bio mi je i vise nego dovoljan... I organi i misici i vaskularizacija, inervacija... sve je verno prikazano.. :)

A za ostale kazem "glupost" jer je npr Ruski radjen u 3 (valjda, zaboraviila sam vec tacno koliko) knjige, i sve su debljine Nettera (ako ne i sire), pa ruku moras da radis iz jednog, cns iz drugog, abdomen iz treceg (ili kako vec), uz sav onaj tekst, na ruskom... :confused: U Netter-u je lepo sve na jednom mestu..

E da, u Netter-u je i cns fantasticno odradjen.. Slike su identicne preparatima... Ali identicne..
Ja prezadovoljna...

Sto se CNS tice, Netter je dobar samo za spoljnu morfologiju, ali ni puteve ni jedra ne mozes odatle da ucis. Ruku na srce, dosta toga za CNS fali i u Jovanovicu, pa sam ja jedra talamusa crtao sam, a dosta su mi pomogli neki crtezi koje nam je dao prof. Milisavljevic.

Ne znam za vas ostale brucose ali meni je na vezbama iz anatomije bas super! U sali je malo zagusljivo tek kad se udje ali za 5 min se naviknes :) Profesori i asistenti me vec znaju posto znam poprilici ono sto radimo, ali me zato verovatno 80% grupe mrzi...:D Meni ovo sto sad radimo nije toliko tesko ali videcemo kad dodje CNS i unutrasnji organi :)

Ма, и мени је занимљиво, али тешко ми је да набубачим толико припоја, мишића, нерава etc. за тако кратко време :rumenko: :)

Генетика - у недељи од 22-28. новембра (зависно од тога кад имаш вежбе), хистологија 27. новембра... За део градива не знам :-(
За анатомију је већ изашао распоред, има на сајту =)

nemojte mnogo da se stresirate oko genetike i histologije. genetiku ako ste radili ono iz radne sveske polazete sigurno, a za 10 poena procitajte one najvaznije stvari iz knjige... histologiju ucite koliko stignete, ali obavezno u "jarcu" kupite pitanja i naucite ih, jer se mnogo ponavljaju iz godine u godinu

E sad posto se blizi ovaj kolokvijum iz genetike, a od asistenata se niko nije setio da objasni kako taj kolokvijum izgleda, bilo bi lepo da neko od starijih kolega pojasni... Mene interesuje kakva su pitanja, jel ima na zaokruzivanje, dopunjavanje recenica ili se pise nasiroko i da li bude zadatak da se nacrta neka shema ili crtez iz radne sveske... (ili se to podrazumeva) :)
A moze isto to da odgovori neko i za histologiju, jer nam ni to niko nije rekao :)

E sad posto se blizi ovaj kolokvijum iz genetike, a od asistenata se niko nije setio da objasni kako taj kolokvijum izgleda, bilo bi lepo da neko od starijih kolega pojasni... Mene interesuje kakva su pitanja, jel ima na zaokruzivanje, dopunjavanje recenica ili se pise nasiroko i da li bude zadatak da se nacrta neka shema ili crtez iz radne sveske... (ili se to podrazumeva) :)
A moze isto to da odgovori neko i za histologiju, jer nam ni to niko nije rekao :)

Genetika ima najcesce po 1 pitanje koje se pise i to 1 recenica, na primer neka definicija. Bude jos jedno gde treba da upises 2n ili tako nesto na tu foru vezano za diploidan i haploidan broj hromozoma, a ostala su na zaokruzivanje, ako se ne varam (jeste proslo samo godinu dana otkad sam ja to radio, ali posle anatomije, genetike se vise ne secas :D ). Bude i da se nacrta mitoza/mejoza, neki stadijum. Recimo, metafaza u biljnoj celiji. Uglavnom to sto imate u radnim sveskama. Nema pisanja nasiroko svakako.

Za histologiju obavezno kupite pitanja iz Jarca i odradite ih dobro, jer se ta pitanja ponavljaju iz godine u godinu. Ima i nekih nesrecnika koji dobiju malo tih pitana (3-4), ali ja iz iskustva mogu da kazem da sam uvek imao na kolokvijumu bar 10 pitanja iz Jarca. Na tom kolokvijumu je samo zaokruzivanje, ima 20 pitanja i 12 treba za prolaz.

Izvinjavam se ako prekidam neku konverzaciju oko ispita,samo da pitam nesto:Da li je tacno da se za vreme specijalizacije Maksilofacijalne hirurgije istovremeno polaze i razlika izmedju predmeta medicine i stomatologije(zavisno da li je neko na jednom ili drugom faxu) i da se posle toga prakticno imaju 2 diplome?

Izvinjavam se ako prekidam neku konverzaciju oko ispita,samo da pitam nesto:Da li je tacno da se za vreme specijalizacije Maksilofacijalne hirurgije istovremeno polaze i razlika izmedju predmeta medicine i stomatologije(zavisno da li je neko na jednom ili drugom faxu) i da se posle toga prakticno imaju 2 diplome?

Maksilofacijalna hirurgija moze da se specijalizira i posle medicine i posle stomatologije. Posle zavrsene specializacije se ne dobijaju dve diplome nego ostaje ona koju imas bilo da li je to sa medicine ili sa stomatologije a kaci se titula lekara specijaliste. Da bi imao i onu drugu diplomu moras da uises i polozis razliku ispita sa faksa koji nisi zavrsio. Iskreno mislim da je maksilofacijalna hirurgija bliza stomatologiji nego medicini i da se dodatnim zavrsavanjem medicine ne dobija mnogo a sa tim se slaze i vecima MFH. Ono sto ti treba iz opste medicine moze da se nauci jako brzo. E sada ono sto treba da nauci neko ko je zavrsio medicinu iz oblasti stomatologije je dosta vise. Tako da medicinari imaju mnogo vise da nadoknade.

Може ли неко детаљно да нама бруцошима објасни како се пријављује испит, верујем да то занима још неког... Захвалан унапред =)

kupis zutu prijavu za prvu godinu, u skriptarnici, dole u podrumu dekanata. onda zaokruzis one ispite koje hoces da polazes u tom roku (dakle, genetika, pretpostavljam) i pored zalepis jedan onaj hologram, koji takodje kupis u skriptarnici. onda odes na prvi sprat dekanata i u hodniku ispod onog tv-a nalazi se nekakva velika kutija-komoda na kojoj ima 6 rupa, po 1 za svaku godinu studija, pa vi prvaci ubacite te popunjene zute prijave u onu skroz levo, iznad koje pise I godina :D (ne mislim da ste debili, ali bolje da detaljno objasnim ;) )

posle kada izadju ispitni spiskovi, kupite belu prijavu i popunite je pa je nosite na institut na kom polazete ispit (u ovom slucaju - institut za genetiku) i tamo je predate u sekretarijatu, ali taj deo ce vam detaljno objasniti asisteni, kad i gde predajete...

Back