Medicinski fakultet Novi Sad

Potrebno je oko 65 bodova. I mene zanima taj smer. Ako ima neko ko zna nesto vise, nek se javi. :D

Пријемни испит за студије медицине и стоматологије и фармације спроводи се истог дана -
03.07.2013., а пријемни испит за остале смерове спроводи се 01. 07. 2013. Године. Кандидати су дужни да у
пријави назначе за које основне студије конкуришу . Студенти могу конкурисати на два студијска смера ако
се пријемни испити одржавају у различитим данима, с тим да су дужни да сваки пут полажу пријемни испит
и уплате трошкове полагања пријемног испита за обе пријаве. Студент који стекне право уписа на два
студијска програма, према Закону о високом образовању Чл. 88, може имати статус буџетског студента само
на једном студијском програму. Студент је дужан да се изјасни о упису на само један студијски програм.
4. Конкурсни рокови:
Први конкурсни рок:
пријављивање кандидата 26., 27. и 28. јун 2013.
полагање пријемног испита 01. јул и 03. јул 2013.
објављивање прелиминарне ранг листе 04. јул 2013.
објављивање коначне ранг листе 08. јул 2013.
упис примљених кандидата 08-18. јул 2013
 
БИОЛОГИЈА

1.ПРИНЦИПИ ФУНКЦИОНИСАЊА БИОЛОШКИХ СИСТЕМА
Динамичка организација ћелије. Промет материје и трансформација енергије. Функционалне одлике нервног система. Физиологија чулних органа. Скелетни и мишићни систем. Телесне течности,циркулација. Дисање. Систем органа за варење. Ендокрини систем и хуморална регулација. Размножавање - гаметогенеза,оплођење,рано развиће,ембрионална индукција. Старење и смрт. Однос организма и средине.
2.ОСНОВИ МОЛЕКУЛАРНЕ БИОЛОГИЈЕ
Молекулске основе биолошких процеса. ДНК. Биосинтеза протеина. Молекулске основе односа гена,протеина и фенотипских особина. Биохемијска основа развића и диференцијације организма. Биотехнологија и генетичко инжењерство.
3.МЕХАНИЗМИ НАСЛЕЂИВАЊА
Основна правила наслеђивања. Извори генетичке варијабилности. Генске мутације. Утицај средине на изазивање наследних промена. Генетичка контрола развојних процеса. Генетичка структура популација. Наследне болести човека. Генетичка условљеност човековог понашања.
4.ОСНОВНИ ПРИНЦИПИ ЕВОЛУЦИОНЕ БИОЛОГИЈЕ
Теорија еволуције. Механизми еволуционих процеса. Порекла човека.

ПСИХОЛОГИЈА

1.Психологија као научна дисциплина.
2.Методе и технике психолошог истраживања.
ПСИХИЧКИ ПРОЦЕСИ И СПОСОБНОСТИ
1.Опажање
2.Учење
3.Памћење
4.Заборављање
5.Мишљење
6.Интелектуалне способности
7.Емоције
8.Мотивација
9.Ставови,вредности
10.Фрустрације и конфликти

ЛИЧНОСТ
1.Структура личности
2.Динамика личности
3.Развој личности
4.Теорија личности

Pozz ljudi, kako idu pripreme. Naime, moj problem. Imam 4 knjige, srbijanska izdanja, i imam neku knjigu sa test pitanjima iz biologije 2013 god.izdanje,gdje ima 15 oblasti. Medjutim ima i oblasti koje mislim bar, da sa defektologijom nemaju nikakve veze kao npr. gljive, kicmenjaci, beskicmenjaci, alge, lisajevi? :/ sta vi mislite o tome, i jeste li ih ucili. Ima npr.tema, fiziologija biljaka... Kakve to veze ima sa poremecajima covjeka, zavisnoscu, bolestima i ostalom kad se uglavnom sve te bolesti zasnivaaju na hromozmoskim i genskim nepravilonostima. Negdje sam nasla ovo gore sto sam vam kopirala, isto na krstarici, i napisao je nekom u februaru 2013, medjutim kad se sumiraju sve te oblasti nekako mi je malo to. Sta vi mislite? Pozz
 
1. BIOLOGIJA za I razred gimnazije i poljoprivredne škole, izdanje 2003., Nada Šerban, Mirko Cvijan, Radiša Jančić (oblast Biologija ćelije, od 7-73 strane)

2. BIOLOGIJA I za I razred medicinske i veterinarske škole, Delija Baloš, Dragoljub Panić, Branka Stevanović, Katica Paunović,Đorđe Stevanović (oblast Ekologija, od 147-166. strane)

3. BIOLOGIJA za II razred gimnazije prirodno-matematičkog smera i II razred poljoprivredne škole, izdanje 2003. Brigita Petrov, Miloš Kalezić (oblast Morfologija životinja, od 33-55. strane i od 141-178. strane)

4.biOLOGIJA III za III razred medicinske i veterinarske škole, Dragoslav Marinković, Marko Anđelković, Ana Savić, Vukosava Diklić (oblast Mehanizmi sledjivanja, od 21-60. strane i oblast Genetika čoveka, od 71-93. strane)

5.BIOLOGIJA za IV razred gimnazije prirodno-matematičkog smera - izdanje 2005. Dragana Cvetković, Dmitar Lakušić, Gordana Matić, Aleksandra Korać, Slobodan Jovanović (oblast Bilogija razvića, od 9-32. strane i od 35-42.strane; oblast Nasledjivanje, od 43-66. strane i od 70-80. strane; oblast Molekularna biologija, od 81-127. strane; oblast Evolucija, od 129-154. strane i od 162-170. strane)
 
Pa dobro, to i ja mislim, npr.biologija celije, ili virusi i bakterije, ali te zivotinje, lisajevi, gljive, kicmenjaci, beskicmenjaci, nzm kakve to veze ima sa defektologijom? :/ Zax, ima 1200 pitanja iz biologije i 600 iz psihologije, to se na faksu kupovalo, izadanje 2013. Ja sam zavrsila sa dve knjige iz biologije, za treci i cetvrti, i zavrsavam psihologiju. to je ono sto ce sigurno biti, a sad ako ostane vremena, ove kicmenjake, beskicmenjake malo prouciti i procitati i dosta od mene :) Znate li ista, koliko prima, koliko treba da se upadne? Otprilike koliko ce biti prijavljenih. Ja sam cula da na defetoogiju na jedan smjer prima 45 studenata, a na drugi 25. Imate li vi kakve informacije?
 

Back
Top