Interesantno je da ta tvoja razmišljanja su u potpunosti ista kao i kod Petra Matijevića. Ko želi može da izgugla razmišljanja Petra Matijevića, poptuno su ista sa tvojim, liberalna aekonomija gde samo veliki i jaki opstaju. Čitajući tebe kao da slušam advokata Petra Matijevića!
SAD su sa subvencijama pojeftinile svoje proizvode za duplo i tako su povećali prodaju i uništili konkurenciju. Jedini način da se to suzbije jeste da se uvedu sankcije SAD-u što je do sada bilo nemoguće. Ili da se uvedu subvencije i da se prati trend kao što su započele SAD, što se i dogadja. U Srbiji subvencije ne pokrivaju ni deseti deo troškova poljoprivrednika u EU subvencije pokrivaju 50% troškova poljoprivrednika.
Dolaskom Tenisa u Srbiju, Nemačka firma dobijaće subvencije i od Srbije ali i od EU. Srpskog seljaka nema ko da zaštiti, U Nemačkoj, Francuskoj ili Italiji poljoprivredno obradivo zemljiše košta od 50 000 uera do 300 000 eura po hektaru. U Srbiji poljoprivredno obradivo zemljište košta oko 10 000 eura po hektaru. Srbija ima najkvalitetnij epoljoprivredno zemljište u Evropi sa najboljom klimom u Evropi za poljoprivredu. Kapaciteti pojoprivrede su izuzetno veliki, medjutim sa takvim uslovima i takvim kapacitetima Srbija može da uguši kompletnu poljoprivredu u EU, što se moćnicima u EU nikako ne dopada, ali im se dopada naša zemlja i naša klima, te imaju zamisao da pokupuju našu zemlju i da oni naprave poljoprivredni bum u Evropi pai u svetu- Jer ljudi na planeti je sve više, gladnih ljudi je sve više, poljoprivreda je budućnost jer se mora jesti, može se bez nafte, gasa, dijamanata, droge, ali bez vode, hrane i vazduha se ne može. Niko u EU ne želi da Srbin bude taj koji će da vlada hranom, već žele da oni budu ti.
Kada počnu dolaziti stranci iz EU kod nas da kupuju zemlju " A zakon stupa na snagu od 2017 godine", ponudiće sigurno barem 30 000 eura po hktaru, što je za nas mnogo a za njih malo. Onog momenta kda seljak proda svoju zemlju, Srbija je ostala bez svoje teritorije. Jer gazda iz EU neće plaćati Srpskog radnika na njivi da mu radi za 10 eura, dovešće nadničara iz Inidje ili Sirije, Iraka koji taj isti posao rade za 3 eura- Ili kako kaže Matijević, traktore i kombajne upravljaće sateliti.
Bas mi je drago zbog Petra Matijevica, mada me u sustini zabole i za njega, i za seljake.
SAD su subvencijama potpuno upropastile razvitak poljoprivrede, koja bi danas, da nije istih, bila na mnogo vecem nivou. Doduse, zaposljavala bi jos manje ljudi, a to je kao najbitnija stvar dezurnih *********, nema veze sto smo potpuno sve upropastili, formalna zaposlenost je na visem nivou, u jednom trenutku naravno, posto kasnije sve propada, kao npr u nasoj poljoprivredi i industriji. Hajde neka meni drzava daje subvencije za moje jutarnjo sr.anje. Neka mi da subvenciju svaki put kada se iserem ujutru, pa cu da zaposlim masu ljudi koji ce da brinu o mojoj stolici, i zaposlajvam ih tim subvencijama. To ti je ta logika subvencija. Inace, seljake niko ne proverava, to su price za malu decu drzavnih sluzbenika, osim ako nekoga uzmu na zub pa hoce da ga sjebu, naravno, onda ga proveravaju.
To sto ce Nemci dobijati subvencije, sto Italijani dobijaju subvencije, sto Arapi dobijaju subvencije, zabranama EU parazita, to je smrdljiva rabota, sa tim se slazem, ali ocigledno se potpuno razlicitim pozicijama od tvojih.
Sto se tice toga da kada seljak proda svoju teritoriju, da su onda drzavni paraziti Srbije ostali bez drzavne teritorije- Iskreno, za to me bas zabole. Da nije mozda taj seljak svoj profit davao direktno meni, da mi mozda nije platio racun za struju, da mi mozda nije prodavao paradajz van sezone po ceni od 150 dinara (ono kada mu slobodno trziste skroz odgovara, kada je mala ponuda, pa moze da prodaje robu po vecoj ceni od godisnjeg proseka), pa da me imalo zabole to kako ce on da raspolaze svojom privatnom svojinom? Ne, tom seljaku ide SVAKI delic svake cene svakog artikla u Srbiji koje kupim, jer se od PDV-a finansira subvencija za njega. Nemoj molim te da mi individualnu sebicnu pricu prodajes kao opste dobro, iznerviracu se. Svako ko svoj individualni interes pokusava da prodaje kao opste dobro nece da dobije podrsku gradjana, jer danas drustva imaju visevekovna iskustva otimanja i nasilja drzave i drzavnih parazita. Jbga, nadjite vremeplov, pa nadjite neke ljude koji ce biti empaticniji prema zeljama vasih sebicni.h dupeta. To u Srbiji, a u sustini i bilo gde drugde na svetu, nece da prodje.
Matijevic proizvodi jeftinu hranu od zesceg shita od mesa, Srbi to kupuju jer ne stoje najbolje finansijski, i to je to. Stavljaj kravlja govna u salame da bi ih prodavao po jos manjoj ceni od Matijevica, pa ako nadjes kupca za to, super za tebe. U nekom vecem planu, tvoj privatni sebicni interes ce se iznivelisati sa drugim privatnim sebicnim interesima na trzisnoj utakmici, i generalno, drustvu ce biti bolje. I to je to, i nista ostalo nije bitno, osim da se sto vise smanje pravila, porezi i glupi nameti drzave, prakticno da nestanu.