Matej 5: 3 - koji su to siromašni duhom?

Ниси читао житије ЛАзара Четверодневог, зато немаш појма да је био сиротиња са својим сестрама Мартом и Маријом... Христос се само дружио са бедницима и обичном побожном рајом, јер га је учењачка и фарисејска багра одбацивала и мрзела из зависти због виспреног му ума, а богаташи сиротињу вазда презиру и да чују, а камо ли да виде Месију који само са сиротињом се дружи...

Никодим и Јосиф, су тек након Васкрсења поверовали у Христа јавно, јер су били кукавице и учене незналице, ко и сваки богаташи и учењаци који оклевају и вагају дружбу због свог статуса у друштву, који им је и од Бога битнији (док боље не размисле)...

Богу ништа није неопходно, већ само његовим створењима...

Не штима твој ум и живот, који је миљама удаљен од Јеванђелског правоживља и сличног духа ...

То што је ''нешто лакше или теже'' не значи да је немогуће... ту ти грешиш, не разумевајући да правилна употреба Богатства у славу Божију доноси спасење, исто као и сиромаштво или било шта друго што се подноси Богу и ради Бога...
pa da ja ne razumem, to je jako duboko, crvena boja nije crvena već plava samo ja to ne vidim

pa, namerno mesam, jer je isti koren, i nist je niznji upravo jer je nist
Није - Ништ има слов Ш у корену речи

А нижњи - слово ж
upravo je to smisao blazenstva

:tick:

То значи да мораш на тај први степен да се попнеш, тј. да се ипсразниш од свих својих представа о себи и Богу - самоунижењем

Није - Ништ има слов Ш у корену речи

А нижњи - слово ж
ti meni priznajes kada nekog drugog ispravim, a kada si ti u pitanju, neces nikada; kazemo nist da ne bi kazali nizt, jer se tesko, teze izgovara, ali dolazi od NIZEGA

Гласовне промене

Српска енциклопедија
http://srpskaenciklopedija.org › do...

·Translate this page

Ж прелази у Ш. теж + ка = тешка; држ + ка = дршка; теж + ка = тешка. Ш прелази ... Палатализација
:tick:

То значи да мораш на тај први степен да се попнеш, тј. да се ипсразниш од свих својих представа о себи и Богу - самоунижењем
pa jel se unizujes ili uzvisujes, tj. penjes?
to da je sve igrica, i da se penjes na neke nivoe, to ces d'izvines
ne mozes ti sam da se penjes, to sam vec 100 puta naveo, ni Hristos se nije sam penjao, badava te tvoje/vase mastarije da je sve kao neka igrica, nije i nikad nece biti, glumatanje se ne priznaje, kakvo tvoje crno praznjenje, prestani da se punis sa glupostima, i uci sta ti dajem:
Čak Gospod govoreći unapred o vlastitom vaznesenju, i ranije govoreći protiv samouznošenja, ne tvrdi da je on nosilac radnje, već kaže da kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba da se PODIGNE (3,14), tj. kada PODIGNU SINA ČOVEČIJEG (8,28), tj. kada bude PODIGNUT (12,32)... JOŠ ONDA JE TO BIO SUD KNEZU OVOGA SVETA (KOJI VLADA U VETRU) KOJI JE IZBAČEN (12,31) "NA PATMOS, KOJI SE PENJAO NA NEBO [OTK. 1,9; 4,1]", a koji U Gospodu nema ništa (14,30), jer čak ne prenosi ni lično, već posreduje preko andjela [OTK. 1,1]!
Desnicom se, dakle, Božijom vaznese Gospod (Dela 2,33).

Poslednja izmena:
znači bogati duhom na ložionu
pa, da, deca su nisca, siromasna duhom, nisu stigla da se duhovno obogate i uzdignu lazno, tek su se ispilela, zato ja ove kritikujem da mastaju kao deca, da ne odu i oni u lozionu, kada im kazem da mastaju, kao zilotu, to je najblaza rec koju mogu da im uputim, a da ih ne osudim na lozionu, jer nije nas zilot los, samo je bandoglav kada zabidzi, a on to uvek radi

Ало, није ово србски језик, већ црквени језик и правопис различит од Куријаковог... мешаш правописе и законе писања који су другачији

Ништ и нижњ НИЈЕ ИСТО у корену речи, не постоје словне промене ко код вас србо-латина...

Ало, није ово србски језик, већ црквени језик и правопис различит од Куријаковог... мешаш правописе и законе писања који су другачији

Ништ и нижњ НИЈЕ ИСТО у корену речи, не постоје словне промене ко код вас србо-латина...
tvrdoglav si kao mazga, rec je ista, smisao je isti, i ja sam ti ga pa skoro nacrtao objasnjavajuci, a kriva\odgovorna je hijerarhija
krivica i odgovornost, i to naravno da nije isto, ali u ovom kontekstu ja upotrebljavam ceo raspon od jedne do druge reci, ne znam ta stilska figura tacno kako se naziva, ili da li postoji uopste, ali objasnjavam hirurski precizno

e tako i nizi i nisti, ceo raspon [za vas kojima te 2 reci nisu iste] odgovara[ju] kontekstu kojim se Hristos sluzi kada kaze blazeni nisci duhom, a mi prevodimo siromasni - svaki prevod je ispravan osim jehovinih svedoka, koji muljaju
niti, siromasni je uvek hijerarhijski nizi, to nemoj mene da krivis, to je prosto tako na zemlji, ja samo konstatujem, a licno ne priznajem niti 1 hijerarhiju, negio ne idem djonom da rusim sve, da ne sablaznjavam ljude, postepeno to istorija udesava sve do dolaska sina covecijeg koji ce ih sve dokusuriti, te vise, koji se uzdizu, i povode za piscem laznog otkrivenja koji se kao bajagi penjao na nebo, njih cu i ja da odeljem vec sada

Poslednja izmena:
nisti je uvek niznji, krivi Boga sto je odabrao zmiju da se vuce i jede prah, a meni adamu rekao da sam od tog praha u koji cu da se vratim

ta zmija je nistavna, ne postoji, ja adam sam ta zmija, najnistavniji, najnizi

• Udji u Stenu, i sakrij se u prah od straha Gospodnjega i od veličanstva njegova.
  • Ponosite oči čovečije poniziće se, i visina ljudska ugnuće se, a Gospod će sam, biti uzvišen u onaj dan.
  • Jer će doći dan Gospoda nad vojskama na sve ohole i ponosite i na svakoga koji se podiže, te će biti poniženi.
a sta ti radis, izmisljas da se penjes sa nekakvim ispraznjavanjem?:

pa, jel mislis da ovi trikovi i gluposti i bakraci negde prolaze? samo kod onih koji nemaju pojma, nauka ti je nistavna

Poslednja izmena:
delimicno da, ali i jos krotost treba da se pogleda u recnik sta znaci, sve suprotno od ovih koji divljaju po svetu jer im se moze
moras recnik za KROTKI da uzmes, suprotno je divlji [zapad, ko drugi]... krotki istok ce da nasledi zemlju jer se zapad izdivljao vec milenijumima, nema vise povratka na staro, zapadno vladanje planetom prolazi, istoku se daje sva zemlja u nasledstvo
ja adam sam ukrotio zivotinje, a eva-hraniteljka kada je dosla, ona je podmicivala sa hranom

imas krotku zenu, krotkog konja, ali ja adam sam baksuz, eva kvari, misli daje zivot, pa ima i da podmicuje, njena hrana, tako je pokvariola i zavadila i rodjenu bracu, kaina i avelja, preko hrane

ja pokazem prstom i one idu, sve zivotinje, a ona poikaze prstom na hranu, pa je zato slusaju

Храни Вас Господ

Когда говорят "храните вас Бог"?
Подобные благие пожелания тоже считаются молитвами, пусть даже и совсем короткими: они заключают в себе просьбу, прямое обращение к Богу. Так мы просим Его сохранить человека, когда испытываем к нему благодарность, когда желаем ему блага.

to sto znaci kod njih hraniti, je da spase, i sahrani, sacuva za vaskrsenje, bukvalno uskladisti/sacuva u zemlji, u-trapi hranu, kao les sahrani u zemlju, a kod nas znaci eva hraniteljka, mama daje hranu, pa onda kazemo da ne zivi covek samo od hrane, nego od svake Reci Bozije

i onda dodje @ИПХ ЗИЛОТ i uci neke banalnosti, nije cuo jadan za palatalizaciju, kaze ja sam latin od Vuka, a ovo, evo mu cirilce?

Poslednja izmena:
neće biti i ti iz vitanije i josif i nikodim su bili bogati. bez obzira na službu logistika je neophodna. a onda kaže lakše će kamila proći kroz iglene uši nego bogat da vidi carstvo njegovo, nešto tu ne štima
prvo, pravi prevod je kamiljoj dlaci, a ne celoj kamili, a drugo sta ti u stvari hoces da dokazes? zilot te lepo uci, Hristos je dosao malenima, obespravljenima, jer ribari, pastiri su bili najnizi sloj drustva i od samog pocetka jevandjelja, imas ona tri mudraca koji donose darove,a bedni pastiri ne donose nista bebi Isusu.
znaci zilot te odlicno uci, man'se corava posla
Заборавио сам зашто Каин уби Авеља.
pa, podseti se, nemoj napamet kao sale.
uzmi bibliju, pa procitaj, koliko mora da je to tesko?

prvo, pravi prevod je kamiljoj dlaci, a ne celoj kamili, a drugo sta ti u stvari hoces da dokazes? zilot te lepo uci, Hristos je dosao malenima, obespravljenima, jer ribari, pastiri su bili najnizi sloj drustva i od samog pocetka jevandjelja, imas ona tri mudraca koji donose darove,a bedni pastiri ne donose nista bebi Isusu.
znaci zilot te odlicno uci, man'se corava posla
mojne sad i ti. niko ne negira da je došao da uteši sirotinju ali opet ne garantuje jer ko ga ne prizna teško njemu. a da kažemo da nije imao bogatune za prijatelje može samo da se laže. kao i danas i tada sirotinja vapi za pravdom ili bar da im se poboljša život.
i uopšte je nebitno dal je dlaka ili konopac (kamila) bitna je poenta da se bogataš ne odriče materijalnog bogatstva.
a posledica svega ovoga je što komplet niko ne zna šta postoji posle sem teoretisanja.
pođi od sebe, dođe ti neko ko kaže da je sin božiji i kaže ti, sve rasprodaj i daj sirotinji, ostavi porodicu, bukvalno sve što si stekao i što si nasledio.
nem od teg posla ništ

pođi od sebe, dođe ti neko ko kaže da je sin božiji i kaže ti, sve rasprodaj i daj sirotinji, ostavi porodicu, bukvalno sve što si stekao i što si nasledio.
nem od teg posla ništ
ja od sebe uvek i polazim, ne verujem nikome!
ali ako on otvara oci slepima, podize nepokretne, ma mrtve podize, ako hoda po vodi, i plus petar, onda sta? da se vajkam, e kao ne mogu ja da idem sa tobom kuca zena deca, bakraci, bogat sam, puno trazis? kako ne razumes, ne brani on meni nista materijalno, ali sto nudi duhovno je bolje,i naravno da bih mu bio ucenik, bes materijalno, ono ionako zavisi od prevrtljive srece, neko nabode loto,a neko nikad, Hristovo je sigurica, ako bih video svojim ocima i uverio se, a vec sam dovoljno video

ja od sebe uvek i polazim, ne verujem nikome!
ali ako on otvara oci slepima, podize nepokretne, ma mrtve podize, ako hoda po vodi, i plus petar, onda sta? da se vajkam, e kao ne mogu ja da idem sa tobom kuca zena deca, bakraci, bogat sam, puno trazis? kako ne razumes, ne brani on meni nista materijalno, ali sto nudi duhovno je bolje,i naravno da bih mu bio ucenik, bes materijalno, ono ionako zavisi od prevrtljive srece, neko nabode loto,a neko nikad, Hristovo je sigurica, ako bih video svojim ocima i uverio se, a vec sam dovoljno video
pa kad već veruješ onda učini to idi na siguricu. "ko čuva dušu svoju izgubiće je"

pa kad već veruješ onda učini to idi na siguricu. "ko čuva dušu svoju izgubiće je"
pa oduvek sam i isao i zato su mi materijalni temelji ovakvi, kakvi su mi se zalomili, puka sreca ili nesreca, kako ko gleda na sve

a Hristos sada nije u kapernaumu ili na galijejskom jezeru ili u jerusalimu da ja napustiom sve i odem na lice mesta, ako na to aludiras, ili da se pridruzim zilotu, nije ni u njegovoj keliji... nece se reci evo ga tamo ili onamo, carstvo Bozije je unutrasnje

to i ja kažem ali zlotvori forumski mi spočitavaju onda da sam ja bog kada kažem da je bog u nama a oni ga najurili i seru mi da ništa ne shvatam.
tačno, ne shvatam, ali verujem. a oni koji tobož sve shvataju nek im sa srećom u njihovoj propovedi.
pa, Bog ako mislimo na Hrista je u nama koliko odrzimo njegovu Rec = jevandjelje, a to kako si ti zamislio ja ti kazerm da nece ici - ti se bunis, i kazes kako ovo kontradiktorno, a ja ti kazem da je za mene i meni slicnima,a za tebe je nesto drugo... onda kazah sta nije ni za koga, a sta je za sve, znaci ima tu varijacija, ja se trudim da budem precizan, a moguce je i to sto ti kazes, moras i ti da preciziras, i onda bi se razumeli savrseno.

Ne smemo zaboraviti ni čuveni prevod Novi svet od Jehovinih svedoka:

Verzija prevoda iz 1984:
„Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba,* jer je njihovo nebesko kraljevstvo.
* Ili: „koji su duhovno gladni“; „koji su svesni da im je potreban Bog (Božje vođstvo)“. Doslovno: „koji su siromašni duhom“ ili „koji preklinju [Boga] za duh“.

Najnovija verzija: Srećni su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba*, jer je njihovo nebesko Kraljevstvo.
* Ili: „koji su svesni da im je potreban Bog; koji preklinju Boga za duh“. Doslovno: „koji su siromašni duhom“.
E super sto nisi to zaboravio i u tome ti lezi i odgovor

To su oni koji su svesni svojih duhovnih potreba, zato ce i hteti da ih zadovolje...
Koji su duhovno gladni, svesni da im je potreban Bog...

Dakle taj prevod je i najbolji i najbolje nam govori ko su ti...

pa, Bog ako mislimo na Hrista je u nama koliko odrzimo njegovu Rec = jevandjelje, a to kako si ti zamislio ja ti kazerm da nece ici - ti se bunis, i kazes kako ovo kontradiktorno, a ja ti kazem da je za mene i meni slicnima,a za tebe je nesto drugo... onda kazah sta nije ni za koga, a sta je za sve, znaci ima tu varijacija, ja se trudim da budem precizan, a moguce je i to sto ti kazes, moras i ti da preciziras, i onda bi se razumeli savrseno.
kako nije kontradikrno kada u isto vreme treba da voliš i mrziš istu osobu ili si protestantska sekta pa su ti bližnji samo drugovi iz sekte a ko šiša tvoju krv koji nisu u toj sekti.

kako nije kontradikrno kada u isto vreme treba da voliš i mrziš istu osobu
ja sam ti poturio sebe, ali ti kazes da se ispovedam, neces da cujes, ali reci mi, jel ti mislis da ja mrzim svoju porodicu? sta mislis o drugima koji rasturaju, ili nisu ni stigli do porodice, imaju npr,. zajednicko dete, a rastavljeni su, nikada nisu ni ulazili u brak?
kazes Hristos kontradiktoran, a ovo vreme ti nije kontradiktorno?

ja sam ti poturio sebe, ali ti kazes da se ispovedam, neces da cujes, ali reci mi, jel ti mislis da ja mrzim svoju porodicu? sta mislis o drugima koji rasturaju, ili nisu ni stigli do porodice, imaju npr,. zajednicko dete, a rastavljeni su, nikada nisu ni ulazili u brak?
Šta ti imaš protiv onih koji nisu u braku? Podižu svoju porodicu, moralno i pošteno. Kada je krenulo to ludilo venčanja? Onda kada su popovi namirisali pare. Niko razuman neće prihvatiti tu predstavu ...

Šta ti imaš protiv onih koji nisu u braku? Podižu svoju porodicu, moralno i pošteno. Kada je krenulo to ludilo venčanja? Onda kada su popovi namirisali pare. Niko razuman neće prihvatiti tu predstavu ...
kolega kaze ide sina da vodi, ne znam, kod lekara, a rastavljen je, nikada se nije ozenio sa majkom svoga detata - imas takvih primera koliko hoces, deca rastu samo sa jednim roditeljem, drugi ih odvede tako ponekad negde, kod lekara ili gde god

ako voliš svoje onda nisi dostojan Hristu, moraš da ih mrziš i sve prodaš i pare daš sirotinji. Isus ne smatra ni majku ni braću i sestre bližnje ako ne tvore volju božiju.
koliko mudo onda treba da imaš kad kažeš da slediš Hrista. ne verujem da iko od forumaša je prodao sve i mrzi porodicu. kad već veruješ u taj sud i šta je napisano i kako tumačiš oče li ti Isus reći idi od mene jedno si pričao drugo radio.
tj
8. Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.

Back