gost 67981
Veoma poznat
- Poruka
- 10.021
To isto vazi i za masone iz Velikog Orijenta?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Kratak odgovor je DA.El Muerte II:To isto vazi i za masone iz Velikog Orijenta?
Ako se odnosi na moj prethodni post, ne znam na šta misliš - pitanje je bilo vezano za status Velikog Orijenta u regularnoj Masoneriji (barem sam ja tako razumeo).Šakal:Hm...gde smo ''mi'' u toj priči?
Ja verujem da su u Srbiji i Masonerija i Crkva malo pomodarstvo trenutno. Naravno, tu prvenstveno mislim na one koji su niti članovi masonskih Loža, niti se ponašaju hrišćanski, ali su uvek najglasniji i to uglavnom protiv nekoga ili nečega. Tako se onda gleda i na ateizam.Šakal:Mislio sam na ''naš'' odnos prema ateizmu.
Ne moze da postoji kontinuitet kad Velika Loža nije postojala. Rupa od 50 godina ne dozvoljava "kontinuiet". Mada ste u pravu - obe se smatraju naslednikom.proteus:1. i RVL i VNL pozivaju se na "kontinuitet" sa predratnom VL;
Koje su Velike Lože priznale VNL? Ako ih stvarno ima, napraviće se ista situacija kao kad je par američkih Velikih Loža priznalo Veliku Ložu Francuske i Veliku Nacionalnu Ložu Francuske.proteus:2. i RVL i VNL jesu medjunarodno PRIZNATI - tj. imaju svoju Obedijenciju (samostalnost);
Tu se apsolutno slažem. Ni manje članova ni više organizacija. Treba valjda vremena da se malo stišaju strasti, pa će krenuti i to svojim umerenim tokom.proteus:6. Tacno je da je u narodu zabuna u vezi sa masonerijom u Srbiji - tome su, PRE SVEGA, dopineli srpski masoni, tj. nasa tipicna, a najstrasnija mana - bahata sujeta, teska oholost - a sto je uzrokovalo neprestanu deobu, cepanje Loza, pocev od 1993 (Rimini, Italija, kada se otcepljuje deo Neneziceve V.L. i proglasava RVL, itd.)
Ima jako puno organizacija koje se nazivaju masonskim. Međutim, ako se gleda istorija Masonerije, koja je započeta u Škotskoj i Engleskoj - postoji jedna jedina "priznata" masonska mreža u svetu, kojoj se vidi trag preko 300 godina, koja okuplja preko sto Velikih Loža u svetu i u njima preko pet miliona članova. Sve ostale masonske organizacije su. po tom rezonu, neregularne.proteus:7. Nije tacno da je V.Orijent nepriznata masonerija.
K0k1:Ono što stvarno nije bitno je da li neko prihvata da je UVLE "majka" Masonerije. Činjenica je da je to tako. ... Činjenica ostaje da članovi nepriznatih Velikih Loža, Velikih Orijenata i svih drugih samozvanih masonskih organizacija, koliko god to želeli ili u sebi verovali da su Masoni - ostaju uskraćeni za jedan od najznačajnih užitaka u životu jednog Masona, a to je mogućnost posećivanja par stotina hiljada radnih Loža koje pripadaju krugu priznatog svetskog Masonstva.
[+ Ili, slicno, s poslednjeg post-a:]
UVLE strogo zabranjuje mešanje sa Masonima nepriznatih VL.
Apsolutno ste u pravu. Ja nisam ni pokušavao da sugestiram drugačije i izvinjavam se ako ste tako razumeli. Ono što stalno ponavljam je da je broj masonskih organizacija koje su priznate od UVLE ogroman i da je šteta ono što se kod nas dešava da 3/4 Masona nemaju pristup tom ogromnom sistemu. Ja ne ulazim u pravilnost tih organizacija već samo i isključivo se koncentrišem na nedostatak priznavanja od ogromnog broja takozvanih regularnih organizacija, a relativno mali broj organizacija koje su priznale te tri od četiri grupe.proteus:Naime, to sto (ne)radi UVL Engleske NIJE MERILO stvari (Masonske Ideje) za citav svet (to bi samo oni, mozda, zeleli - a sto je suludo - Ne postoji nikakvo "centralno upravljacko telo" masonerije sveta! ne postoji nikakav Centralni Komitet Masonerije. Niti treba da postoji)