Masoni, Templari, Rotarijanci

Sta mislite o tvrdnjama da su preziveli Templari izbegli u Skotsku i borili se u bici kod Benokberna?
Koliko su tajne lozinke i pogotovo uzviseni rituali mogli biti korisni kamenorezackim udruzenjima,ili je ipak uoblicavanju modernog Slobodnog zidarstva kumovao jedan stari
viteski red?

Prosvetljenje:
Izvini,po cemu si ti zakljucio da sam ja satanista,jesi pratio moje predjasnje postove,uzgred bilo ih je 5,necu da vredjam tvoju inteligenciju,ali... :roll:
ПА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НАЗИВА МАСОНЕ САТАНИСТИМА, а ти заступаш МАСОНСТВО и причаш како је то добро, фино па сам закључи?

Prosvetljenje:
Sta mislite o tvrdnjama da su preziveli Templari izbegli u Skotsku i borili se u bici kod Benokberna?
Koliko su tajne lozinke i pogotovo uzviseni rituali mogli biti korisni kamenorezackim udruzenjima,ili je ipak uoblicavanju modernog Slobodnog zidarstva kumovao jedan stari
viteski red?

Robert Lomas, Mason i istraživač masonske istorije, se oslanja na tu teoriju. U svojim knjigama "The Hiram Key" i "Turning the Hiram Key" pokušava da poveže istoriju Masonerije od osnivanja Viteškog Reda Solomonovog Hrama do osnivanja Velikih Loža Engleske i Škotske. Ideja je da su Templari prebegli u Škotsku i skoncentrisani oko porodice St. Clair (koja je kasnije promenila ime u Sinclair) nastavili sa očuvavanjem templarskih tajni. Porodica Sinclair je i dalje vlasnik zemlje i zgrade Rosslyn kapele koja je, iako izgrađena u 15. veku, prepuna templarskih, masnoskih, hrišćanskih, paganskih i simbola koji ukazuju na poznavanje Amerike uveliko pre Kolumba (reljefi krtole i slično).
Ova teorija se i delimično pominje u DaVinčijevom Kodu.

Jedan od sporednih masonskih redova je i The United Religious, Military and Masonic Orders of the Temple and of St John of Jerusalem, Palestine, Rhodes and Malta. Ovaj red je vrh Jorškog rituala u zemljama gde se taj ritual praktikuje. U Engleskoj, gde se zvanično ne praktikuje ni Škotski (33 stepena) ni Jorški ritual, Templari postoji kao red sam za sebe, iako su za članstvo potrebni isti uslovi kao i svuda. Jedan od tih uslova, sem uobičajenog verovanja u natprirodno biće i uslov da budući član bude hrišćanske veroispovesti. Eto i to je jedan od načina da se razume da Masoni ne rade protiv, nego vrlo često sa Hrišćanskom crkvom. U Engleskoj pogotovo ima stotine i hiljade sveštenih lica koja su Masoni.

Međutim, gornji Masonski red ne tvrdi da je naslednik pravih Templara, tako da se što se tiče Masonerije makar u Škotskoj i Engleskoj teorija ne podržava (ali ni ne odbija).

K0k1:
Robert Lomas, Mason i istraživač masonske istorije, se oslanja na tu teoriju. U svojim knjigama "The Hiram Key" i "Turning the Hiram Key" pokušava da poveže istoriju Masonerije od osnivanja Viteškog Reda Solomonovog Hrama do osnivanja Velikih Loža Engleske i Škotske. Ideja je da su Templari prebegli u Škotsku i skoncentrisani oko porodice St. Clair (koja je kasnije promenila ime u Sinclair) nastavili sa očuvavanjem templarskih tajni. Porodica Sinclair je i dalje vlasnik zemlje i zgrade Rosslyn kapele koja je, iako izgrađena u 15. veku, prepuna templarskih, masnoskih, hrišćanskih, paganskih i simbola koji ukazuju na poznavanje Amerike uveliko pre Kolumba (reljefi krtole i slično).
Ova teorija se i delimično pominje u DaVinčijevom Kodu.

Jedan od sporednih masonskih redova je i The United Religious, Military and Masonic Orders of the Temple and of St John of Jerusalem, Palestine, Rhodes and Malta. Ovaj red je vrh Jorškog rituala u zemljama gde se taj ritual praktikuje. U Engleskoj, gde se zvanično ne praktikuje ni Škotski (33 stepena) ni Jorški ritual, Templari postoji kao red sam za sebe, iako su za članstvo potrebni isti uslovi kao i svuda. Jedan od tih uslova, sem uobičajenog verovanja u natprirodno biće i uslov da budući član bude hrišćanske veroispovesti. Eto i to je jedan od načina da se razume da Masoni ne rade protiv, nego vrlo često sa Hrišćanskom crkvom. U Engleskoj pogotovo ima stotine i hiljade sveštenih lica koja su Masoni.

Međutim, gornji Masonski red ne tvrdi da je naslednik pravih Templara, tako da se što se tiče Masonerije makar u Škotskoj i Engleskoj teorija ne podržava (ali ni ne odbija).

8) To je manje vise to,jos da dodam da je William Sinclair sebe proglasio zastitnikom zidara i da su se na njegovom imanju jednom godisnje odrzavali mini festivali(da ih tako nazovem) gde je bilo raznih trubadura,cigana(koji u ta vremena nisu bili bas pozeljni),pa je to bilo izmedju ostalog i idealno mesto za sirenje gralskih legendi...

Inace postoji sistem Masonerije u koji mogu biti primljeni samo Hriscani i niko drugi to je tzv. svedski sistem.Pripadnici ovih loza su veoma istaknuti Masoni,a red je sa najmanje incidenata i najvecom disciplinom sto se tice pridrzavanja masonskih pravila...oni se drze stae konstitucije iz 1917. godine ako se ne varam...neka me neko ispravi ako gresim...

Izvinite na duzini posta... :)

Михајло:
ПА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА НАЗИВА МАСОНЕ САТАНИСТИМА, а ти заступаш МАСОНСТВО и причаш како је то добро, фино па сам закључи?

Uh,tako mi je malo falilo :x ali brez tvoje pomoci nikad ne bih shvatio.Hvala ti Bozji covece sto si me sa puta tmine poveo putem pravednika... :D
Pa brate,ni ti sam ne verujes u to sto pises!

Vidim upoznali ste se sa mrgudom(Mihajlo) on covek mrzi da mrzi ne obazirite se na njega on covek jos uvek veruje u satanu pa ga stalno i pominje verovatno ima kosmare no necemo o njemu...
Vidim da je jedan od sagovornika objasnio pricu vezanu za teoriju o Templarima koji su prebegli u Britaniju sto je jedna od teorija koja ima smisla... Tacno je da u vrhu masonskog sitema York se nalaze viteski redovi, sto ne znaci da masoni jesu u tom punom smislu i nastavljaci templarskog reda...
Mada dosta toga jeste preuzeto od templara mislim prevashodno na odredjena znanja koja se prenose, kao i ona tzv "tajna znanja" o kojima moze toliko toga da se prica prevashodno mislim na ezoterijsku komponentu... Simbolika itd...
Uh ima dosta toga mogao bi mnogo toga da kazem na tu temu...
Nadovezao bi se na ovu pricu da su viteski redovi u visim stepenovima masonstva insistiraju na hriscanskoj tradiciji ako je to tacno a znam da jeste samo bi upitao naseg mrguda sa kojom crkvom SPC ima "sestrinske" odnose... Dodao bi sa Anglikanskom crkvom mislite o tome...
Jos nesto bi dodao posto sam ja inace jako aktivna osoba koja voli da istrazuje i uci te imam i neka iskustva i odredjena saznanja, razgovarao sam sa nekoliko pravoslavnih svestenika na temu SZ mogu samo da kazem da je jako zanimljiv stav tih svestenika koje bi naseg "mrguda" razocaralo da cuje ali nema veze ne zelim da mu razbijem snove i on covek ima dusu sve u stilu "i mi cigani imamo dusu"

Lako je nešto objasniti nekome ko hoće,želi i može da razume...nekome,ko ima mozga...na žalost...neko ko samo ume da copy/paste i ko misli da je vrhunac svega biti Hrišćanin...hm...teško.
Slažem se...crkva i masonerija su tesno povezani...Katolička posebno...ni naši nisu imuni...od davnina pa do današnjih dana...

Crkva i masonerija su dve razlicite stvari jer je jedna religija a druga nije, tako da u tom smislu nemaju veze... Katolicka gleda na masoneriju sa ne bas dosta simpatija naprotiv zato je i postojao srednji tamni vek... Jednostavno niko ne moze da ospori postojanje SZ da ima veza ima ali specificna je podvukao bi ne bi nazvao to tako tesnom saradnjom daleko od toga :) ...

Misha :.:
Crkva i masonerija su dve razlicite stvari jer je jedna religija a druga nije, tako da u tom smislu nemaju veze... Katolicka gleda na masoneriju sa ne bas dosta simpatija naprotiv zato je i postojao srednji tamni vek... Jednostavno niko ne moze da ospori postojanje SZ da ima veza ima ali specificna je podvukao bi ne bi nazvao to tako tesnom saradnjom daleko od toga :) ...

Ne slažem se...mada...to je moje lično mišljenje koje i ne mora biti tačno,jedino i merodavno.
Vatikan i novac.

Cisto da prokomentarisem...Ranije(moguce i sada,ne znam) kardinali Masoni u katolickoj crkvi nose(nosili su) zeleni pojas i kapice,a obicni kardinali crvene...a i postavljanju prethodnog pape Jovana Pavla II dosta je pomogla Masonerija,za vreme njegovog papstva doslo je do izmirenja katolicke crkve i Slobodnih zidara...

Prosvetljenje:
Cisto da prokomentarisem...Ranije(moguce i sada,ne znam) kardinali Masoni u katolickoj crkvi nose(nosili su) zeleni pojas i kapice,a obicni kardinali crvene...a i postavljanju prethodnog pape Jovana Pavla II dosta je pomogla Masonerija,za vreme njegovog papstva doslo je do izmirenja katolicke crkve i Slobodnih zidara...

Ako je tako (a tako je) kako onda nisu povezani?
Usput...nisam rekao da su isto i jedno...zasebni ali povezani...imaju saradnju...Pravoslavna takođe...

Back